Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es világítás
 
Témaindító: xodak, idő: Aug 6, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   102 / 178
(#) DiveZ hozzászólása Máj 28, 2017 /
 
Sziasztok!

Szeretnék építeni egy olyan kerti világítást ahol egy tápról több LED "panel" lesz meghajtva, de mind más helyen és mozgásérzékelőkkel kellene kapcsolni.
Szeretném a lehető legkompaktabbra, ezért keresem a legkisebb mozgásérzékelőket amit csak lehet találni.

Mit javasoltok?
Milyen típust keressek. Kellene kb 15-20db

Előre is köszi a segítséget!
(#) nedudgi válasza DiveZ hozzászólására (») Máj 29, 2017 /
 
(#) Primary válasza didyman hozzászólására (») Máj 29, 2017 /
 
A legjobb lenne a feladathoz építeni egy kapcsolóüzemű tápot, de ebben sok tapasztalatom nincs.
A legegyszerűbb egy cél IC lenne, ha megérkezik a LED, akkor ezt a PT4115-öst mindenképpen kipróbálom.
Szabályozható step-down konverterben gondolkodtam, de egyelőre nem találtam meg a megfelelőt. De lehet, hogy valamelyik tápos topicban kellene keresgélnem.
(#) mucden hozzászólása Jún 7, 2017 /
 
Sziasztok!

Kerékpárra tervezek állíndó világítást beépíteni oly módon, hogy a hagyományos lámpatestekbe applikálnék bele némi ledet, mert a dinamót nehéz hajtani, a hagyományos-elemes lámpákat meg nem praktikus állandóan leszedni-visszatenni.

Illetve a legfontosabb, az a fejlesztés-építés-beüzemelés által nyújtott hobbi elfoglaltág (így a vegyél rendes gyári agydinamót/lámpát stb. tanácsokat kérem mellőzzük).

Első körben klasszikus kínai villogót akartam szétszedni megtartva minden alkatrészét: 3 led ment volna előre, kettő hátra, elemtartó, nyomógomb az eredeti. Ezt viszont feleségem (mert az ő bringájára lesz) megvétózta, mondván látni se akarja többet a kínai vackokat (volt amit elhagytunk, letört meg el is loptak).

Szóval túrtam a hestore kínálatát és rátaláltam az SCT2024CSSG driverre. Majdnem megelégednék az OE/-el való vezérléssel, de ha tudna valaki kiinduló pontot adni, akkor szívesen kipróbálnám, a soros megvezérlést. A baj az , hogy nem tudom, hogy hol kedjek neki, annyi az ismeretlen. Kellene hozzá gondolom valami, ami megadja a CLK-t, LA/-t, SDI-t.
Van egy Raspberry Pi-m, azzal lehetne-e prototipus vezérlést megvalósítani?
A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2017
(#) bbalazs_ válasza mucden hozzászólására (») Jún 7, 2017 / 1
 
En az ulescsobe raktam bele a laptopbol kimentett LiIon akksit, onnan nehezen tudjak ellopni.
Az ulescsoben vannak a piros ledek hatra es a kormanycsoben a feher ledek elore.
(#) mucden válasza bbalazs_ hozzászólására (») Jún 7, 2017 /
 
Jó ötlet, magamnak lehet meggondolom. Az asszony biciklijén viszont elöl kosár, hátul gyerekülés van, így marad a hagyományos, sárvédőn lévő lámpa.
(#) Primary hozzászólása Jún 15, 2017 /
 
Megérkezett az RGB COB LED-em. Valahogy így néz ki, viszont az egyik oldalon közös a 3 kivezetés. A képen láthatóval stimmel a + és - jelölés is, illetve mellette található kivágás is. Ha így nézve a fölső közös, akkor jó eséllyel közös anódos, ugye?
(#) Bakman válasza Primary hozzászólására (») Jún 15, 2017 /
 
Szétvágod az összekötéseket majd úgy kötöd a LED-eket, ahogy akarod.
(#) proli007 válasza Primary hozzászólására (») Jún 15, 2017 /
 
Hello! Vagy is, ha a felső sor van közösítve, akkor nyilván közös anódos.
(#) Skori válasza Pafi hozzászólására (») Jún 15, 2017 /
 
(#) Pafi válasza Skori hozzászólására (») Jún 15, 2017 /
 
Igen, lényegében. Már építed is?
(#) Skori válasza Pafi hozzászólására (») Jún 15, 2017 /
 
Nem, már működik egy ideje. 3db sorba kapcsolt 100W-os ledet hajt meg. A dobozolással kellene még foglalkozni, meg kicsit alulméreteztem a hűtőbordáit, bár 70...80 fok között megáll, de azzal is kellene kicsit foglalkozni. Illetve kicsit magas lett az üzemi freki (kb 140kHz - ha jól emlékszem), lehet, hogy ha lejjebb vinném, akkor valamivel jobb lenne a hatásfoka.
A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2017
(#) Primary hozzászólása Jún 15, 2017 /
 
Labortápegységről kipróbáltam egy rövid időre, mert borda nem volt kéznél. 30V-ot tud maximum. A kék éppen csak pislákol, szóval a PT4115 tuti nem lesz jó sajnos.
(#) Pafi válasza Skori hozzászólására (») Jún 17, 2017 /
 
Én is lejjebb vinném a frekit, habár elvileg egy ilyen ZVS kondis, rezonanciától nem túl távol üzemelő LLC-ben nem kéne számottevő kapcsolási veszteségnek fellépni. Kb. mennyi a hatásfok, és milyen FET-et használsz?

Majd megnézném nálad valamikor ha tudunk időt egyeztetni.
(#) Skori válasza Pafi hozzászólására (») Jún 18, 2017 /
 
Elvileg 20N60C3 FET van benne, azért csak elvileg mert egy roncs tápból bontottam ki, és ehez hasonlított a leginkább. Az is érdekes volt, hogy ha a ZVS kondi csak fele az optimálisnak vélt értéknek (jelenleg ez a helyzet), akkor sem melegszik jobban. Tehát ha a jelenlegihez képest növelem a ZVS kondit akkor sincs jelentős változás. Hatásfokra nem tudok pontos értéket mondani, de jóval 90% feletti. Eléggé melegszik a két FET, a kimeneten a schottky diódák (MBR20200) és a trafó is. Számomra a schottky graetz diódáinak melegedése volt a legmeglepőbb, mert mindössze 2A körüli az áram középértéke. A trafó egy zavarszűrő gyürü volt fénykorában, most litzével van megtekerve, laza csatolásúra, és kb. 1:1 áttételűre. Így kényelmesen kiszabályozza a hálózati egyenirányító feszültségének 100Hz-es hullámosságát, ill. rövidre zárt kimenet esetén is alig lesz nagyobb az áram mint az üzemi 100V körül. Rövidre zárt kimenet esetén megmérhető a fogyasztás, ami ilyenkor kb. a táp vesztesége, esetleg ebből is saccolható lehet a hatásfok. Amúgy tényleg jó lenne ha valamikor te is megnéznéd élőben, biztos lesz még ötleted a hatásfok további javítására.
(#) Pafi válasza Skori hozzászólására (») Jún 18, 2017 /
 
Rövidzárban azért biztosan nagyobb a veszteség!

A schottkykon elvileg kb. 1,5 %, 3 W disszipálódhat, borda nélkül ez lehet forró, akkor pedig már a szivárgó áram is megindulhat. Nekem a FET-ek meglepőek inkább, bár ott meg jókora meddő is van...
(#) Skori válasza Pafi hozzászólására (») Jún 18, 2017 /
 
Elvégeztem egy gyors mérést az előbb.
A freki (multiméter frekvenciamérőjével mérve) 94kHz, nem tudom miért emlékeztem 140kHz-re, vagy a frekimérő mutat zagyvaságot. Majd valamikor szkóppal,is rámérek.

Hálózati teljesítményfelvétel: 192,5W
Kimenet: 93,6V 1,96A (LED) + 9,7V 0,29A (Venti) ez összesen 186,27W
Ezekből a veszteség: 6,23W a hatásfok: 96,76%

Rövidre zárt kimenetnél a hálózati teljesítményfelvétel: 7,65W
Kimenet 0V 2,02A (LED) , a ventillátort kikötöttem.

A mérés hideg állapotban történt, tehát sem a hűtőborda, sem a trafó nem volt még felmelegedve. A hálózati teljesítménymérő konnektorba dugható mérő, de korábban teszteltem, és kb hihetően mér, akkor is ha nem ohmos a terhelés, és nem szinuszos az áram.
(#) brugo hozzászólása Jún 19, 2017 /
 
Szervusztok,
ha van időtök és kedvetek ajáljatok a Aliexpresszről vagy a Banggoodról egy melegfényű COB LED - et 20-30 W -osat
a megfelelő tápegységgel eggyüt . (Az íróasztal lámpámba szerelném )
Köszönöm.
(#) nedudgi válasza brugo hozzászólására (») Jún 19, 2017 /
 
Ennyire rossz a szemed? Ez hagyományos izzólámpából 150W-250W környékét jelenti. Olyan meghajtót keress, ami fényerőszabályzásra is képes.
(#) brugo válasza nedudgi hozzászólására (») Jún 19, 2017 /
 
Sajnos elég rossz a szemem , fényerőszabályzásos lenne a legjobb, vagy egy 30 w-os LED hez 20 w -os meghajtó ?
(#) nedudgi válasza brugo hozzászólására (») Jún 19, 2017 /
 
Nem feltétlenül. A teljesítmény egy sokadlagos szempont.
Elsődleges szempontok a színhőmérséklet, és a színhelyesség. Ez ekkora teljesítménynél, fényerőnél már súlyos pénzekbe kerülhet. Meleg fehér (izzólámpa), vagy hideg fehér (fénycső) a nagyon durva eldöntendő kérdés. A színhelyesség (CRI érték) a következő szempont. Itt tudni kell, hogy a szem akaratunktól függetlenül korrigálja ezeket az eltéréseket.
Visszatérve az eredeti kérdésemhez: Ilyen fényerő többszöröse lehet a déli napsütésben előforduló értéknek. 2000 lux megvilágításról van szó, talán egy egysebészeti műtőben fordul elő.
(#) Pafi válasza Skori hozzászólására (») Jún 20, 2017 /
 
Köszi!

Ilyen jó hatásfokon már nem könnyű javítani! Viszont lehet hogy melegen jelentősen rosszabbodik a helyzet. Vagy csak szubjektíve tűnik túl forrónak, illetve tényleg túl kicsi a borda.

Mondjuk egy hálózati teljesítménymérőben azért százalékos pontossággal akkor sem bíznék, ha amúgy hihető. Inkább a DC körben kéne mérni a bemeneten is.
(#) Pafi válasza brugo hozzászólására (») Jún 20, 2017 /
 
Az Anro díszlécnél kaphatók E27-es foglalatú lámpák 1500...2700 Lm fényárammal kb. ugyanennyi Ft-ért, többféle színhőmérsékletben. Elég brutális fényt ad, a nagy felületnek köszönhetően mégsem vakít ha belenézel. Ugyanitt 10 W-os, 3 lépésben változtatható fényerejű is kapható, ha az előbbiek túl erősnek bizonyulnának.
(#) didyman válasza nedudgi hozzászólására (») Jún 20, 2017 /
 
Fénycsőből létezik izzólámpa-szerűen meleg (kompaktban 2500 K, lineárisban 2700) szín is-utóbbi már 20 éve, három sávos (CRI 80-90 között) kivitelben és ezeket használják is elterjedten (bár a 3000 K körüli az sokkal gyakoribb).
(#) didyman válasza Pafi hozzászólására (») Jún 20, 2017 /
 
Én óvatos lennék ezekkel. Húst a hentestől vennék. LED-ekből sajnos nagyon sok gagyi létezik, amire nem jössz rá, csak otthon, vagy tán sosem, ellenben a hagyományos előtétről táplált fénycsöveknél bántóbb módon (a fénycsövek fénypora viszonylagosan hosszan utánvilágít)vibráló fény látensen fogja a szemed, közérzeted rongálni. Még mindig nagy divat a sima, kapacitív előtét, a hálózati frekvencia dupláján strobizó LED-ekkel, és ilyeneket kapsz olyan boltokban is, amelyeket TV-ben reklámoznak.. Úgy gondolom, hogy pont, akinek a látásával gondok vannak, inkább ballagjon be az Osram, vagy a Tungsram márkaboltjaiba, ne sajnálja a pénzt a némileg drágább márkás termékre, de azért cserébe garantált minőséget kap és nem valami himihumi, a piacon is csak pár éve létező gyártó ki tudja, milyen termékét. Őszintén szólva, nem hiszek benne, hogy a világítástechnikában nagy tapasztalatú cégek termékeit összességében képes lepipálni egy ilyen termék, a ráírt adatok valódiságát meg senki sem fogja tudni ellenőrizni, sem azt, hogy tartósan mire számíthat ezekkel, ami viszont már nem csak a pénztárcát érinti.
Hogy konkrétumot is írjak: Szórt fényben a GE Bright stick egy elég jó kompromisszum, nagy teljesítmény koncentráltan, a 16 W-os változat hihető 1500 lm feletti fényárammal: Bővebben: Link
Vagy, a Fülöp CorePro, LEDMaster megoldásai, a linken egy szintet visszalépve, találhatsz még ilyeneket.
(#) Pafi válasza didyman hozzászólására (») Jún 20, 2017 /
 
Ha körülnézel az Anro díszléc honlapján, akkor azt láthatod, hogy a termékeiket tesztelik, és ahol eltérést, ellentmondást tapasztalnak, oda is írják.

Pl. a LED szalagok összehasonlító tesztje.

A nagy gyártók kínálata nagyon korlátozott, és a minőség sem feltétlenül kifogástalan, nem tudnak versenyezni a kínai árral és ötletességgel. A GE be is fejezte a LED-es fejlesztést (már ami volt egyáltalán). (GE-ben dolgozó fejlesztőmérnöktől tudom, de a hírekben is szerepelt.)

Idézet:
„Szórt fényben a GE Bright stick egy elég jó kompromisszum, nagy teljesítmény koncentráltan, a 16 W-os változat hihető 1500 lm feletti fényárammal: Bővebben: Link”


Te elhiszed, hogy ekkora műanyag felületen keresztül el tud disszipálni 14-15W-ot, anélkül, hogy tűzforró lenne? Én nem. De azt sem, hogy GE fejlesztés lenne.

A "gagyi" nevesincs gyártó (V-tech) 2-3-szor ekkora felületen adja le ugyanazt a hőt, és belül nagy felületű, vastag alumínium hordozót használ.

Én sok más egyéb mellett ezt használom tőlük:
http://www.anrodiszlec.hu/product_info.php/products_id/14338

Nem vibrál, azonnal világít, brutálisan erős a fénye, és a beszerelt nagy alu lap nem kis élettartamot jósol.
A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2017
(#) Pafi válasza Pafi hozzászólására (») Jún 20, 2017 /
 
Ebből is vettem egy csomót:

15 W, 1500 lm, retrofit E27 LED "körte" 914 Ft-ért

Egy baja van: sok helyen túl erős a fénye.

Amúgy márkás termékeket is forgalmaz az Anro díszléc, ha valakinek arra van gusztusa.
A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2017
(#) Skori válasza Pafi hozzászólására (») Jún 20, 2017 /
 
A FET adatlapja szerint a tipikusan 0,16Ω Rdson 25˚C esetén igaz, 150˚C-os réteg-hőmérséklet esetén tipikusan 0,43Ω. Ennyire azért valószínűleg nem lesz meleg de nyilván sokkal rosszabb a helyzet amikor meleg a FET (ha kicsit több időm lesz erre akkor melegen is lemérem). Egy lomexes műanyag dobozba rakva az áramkört 70..80˚C-ra megy fel a hűtőborda (ami valójában egy kicsi alulemez darab). A diódáké szintén (bárt azoknak melegen kisebb a nyitófeszültségük). A trafón a rézveszteség valószínűleg szintén nagyobb lesz melegen. Tényleg meg kellene mérnem, hogy mi mennyi. Bár sokkal jobb FET-em nem igazán van, főleg TO220 tokban. Vagy venni kellene vagy jobb hűtés kell rá.
(#) didyman válasza Pafi hozzászólására (») Jún 20, 2017 /
 
Elhiszem, mert működik belőle pár a környékemen-LED és LED között pont ez is egy eltérés, hogy a fejlesztéseknek hála, létezik nagyobb hőfokra igénybe vehető, ne hidd, hogy a 20-24 W-os megoldásokban nem forrong a P-N átmenet, ez ott is gond, és hogy mennyire megodlott, az lutri. Míg a V-tac (arra gondoltál?) termékeit hordjuk vissza rutinosan (kb. egy éven belül eddig mind tönkrement a 6-12 W-os kategóriában, előny, hogy legalább szó nélkül cserélik, de nem örülök neki, hogy a "többet nem kell cserélni" LED-ekért gyakrabban kell létrázni, mint az izzók miatt tettük..most fél éves a második kör, majd meglátjuk, mi lesz), és remekül vibrál az összes. Szerencsére ez ott nem gond, ahova ezeket vettük, de én az ilyen típusokat be sem engedném EU-ba. A hűtőfelület egy dolog, de azzal jó hőkontaktusnak is kell lennie, amennyi ilyet javítottam, arra sincs garancia, vagy jól sikerül, vagy nem. COG LED-ből eddig egy fülöpöt vittem vissza, annak az elektronikája elhalt, Osramból egy darabot sem, a GE is csak működik. A V-tac biztos sorozatfüggő lehet, de így hogy bízzak benne? Ha nem vibrálna, majdnem jó is volna. Ezeken kívül Ikea, Müller licht, és hasonló valamiket látok, használok erre-arra, azok relatív jók, life light és társait messze kerülöm, illetve van még a Livarno, a Lidl saját márkája, ami használ Osram emittert, konzervatív hűtéssel, azok egészen szuperek kb. 3-4 év után is, a többi, újabb típusokat nem ismerem.
A LED szalagok tesztje dicséretes (komolyan írom), ám élettartamot, fény-, színállandóságot ebből még nem látok. Azzal viszont sokfelé szembesülök, hogy a véglegesnek szánt, egyedi kialakítású, szalaggal épített világítás szakaszosan nem működik, fényét vesztette, és cserélni kell. Többnyire ugyanarra a vacak minőségre, sok munkával.
Az összes LED fényforrás kvázi azonnal világít.
(#) Busz hozzászólása Júl 31, 2017 /
 
LED tv-ből kiszerelt ledeket lehet használni lakásmegvilágításra, nem károsak a szemre?
Következő: »»   102 / 178
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem