Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió építés a kezdetektől a világvevőig
Lapozás: OK   126 / 274
(#) hobbyjani válasza pucuka hozzászólására (») Dec 20, 2017 /
 
Hát mégis van rajz a neten,a baj csak az,hogy meg kell tanuljak kinaiul,és a kinai betűket olvasni,a jó,hogy megkerült a MC13136 ic,egy drótnélküli telefon roncsban kaptam megvan hozzá minden szűrő is ott,kár volt kidobni a pénzt a kinai rádióra,nem lehet semmit sem csinálni vele.
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2017
(#) pucuka válasza hobbyjani hozzászólására (») Dec 21, 2017 /
 
A gugli fordító tud kínaiul is, bár elkélne még egy magyar magyar fordító is.
Adatlap eddig angolul, oroszul, most meg már kínaiul van. Lehet mégis el kéne kezdeni kínaiul tanulni?
(#) kistee válasza pucuka hozzászólására (») Dec 22, 2017 /
 
Nekem a munkám miatt kellett kínaiból fordítanom. Én is a guglit használtam, de nem magyarra, hanem angolra fordíttattam vele a kínaiból. Úgy már sokkal értelmesebb mondatok jöttek ki belőle.
(#) hobbyjani válasza pucuka hozzászólására (») Dec 23, 2017 /
 
Nagy meglepetésemre ez a kinai vacak kis kütyü rendelkezik a legjobb szelektivitással és a legjobb érzékenységgel, amilyen filléres rádió eddig túltett az összes szuperen, az URH-n ,ahol az adók szörnyen össze vannak zsúfolva, olyan adókat veszek vele amit a többivel nem,vagy nehezen tudtam venni.Jó lesz majd az öreg Pacsirtámba FM CCIR vételhez.
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2017
(#) pucuka válasza hobbyjani hozzászólására (») Dec 23, 2017 /
 
Ezt teszi a digitális technika, a DSP. Nekem csak a hangolásával van bajom, az még a kisebbik gond hogy ugrál csatornáról csatornára, hanem ha túltekertem, akkor visszafelé nem ugyanott van az állomás. Mintha hiszterézise lenne.
Meg amolyan célszerszám. Azt tudja, amire készült, de semmi többet, belenyúlni nem lehet.
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2017
(#) hobbyjani válasza pucuka hozzászólására (») Dec 29, 2017 /
 
Hát igen, a szuper világvevőnek ma már a múzeumban van a helye,pont úgy mind a rövidhullámos rádiózásnak,ilyen digitális rádiók a múltban csak a méregdrága tunerekbe,vagy autórádiókban voltak,most már minden filléres játékban benne van,hát nem is csoda ,mikor a nyolcmagos PC-t is zsebre vágtuk.
(#) szendi001 válasza hobbyjani hozzászólására (») Dec 29, 2017 / 2
 
Nem hiszek én ebben. A rádióhullámnak megvan az az édes tulajdonsága, hogy átlagos államhatáron átmegy... A digitális cuccok IP alapon tilthatóak. Egy AM szuperhez kell pár tranzisztor. 5 Euróból hallod a világot. Mit adtak volna ezért nagyapáink .
(#) hobbyjani válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 29, 2017 /
 
Idézet:
„A digitális cuccok IP alapon tilthatóak.”

Megvan ez ellen is az ellenszer,a VPN (bocs az offért)
(#) hobbyjani válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 29, 2017 /
 
Idézet:
„Mit adtak volna ezért nagyapáink”

Nekik volt az eletroncső,3-5.
(#) c_jani hozzászólása Dec 30, 2017 /
 
Üdv!
Az elmúlt időszakban beleástam magam a TV-tuneren alapuló rádió/scanner témájába. Lassan ki is alakult, mit fogok elkövetni. Aztán néhány napja látóterembe került az SDR és elgondolkodtatott. Régóta mozgok rádiós vonalon, van fogalmam, tapasztalatom a hangolt körök, sávszűrők szerepéről, fontosságáról. Erre jön egy teljesen más alapokon nyugvó szerkezet. Kérdeném, hogy egy ilyen szélessávú digitális alapon nyugvó vevő lehet-e olyan szelektív, érzékeny, intermodulációktól mentes, mint egy jól megkonstruált, többször transzponált szuper? Volt szerencsém találkozni hasonló RF-fokozattal büszkélkedő Somogyis autórádióval, hát attól nem mentem a falnak...
Nézegettem ezeket az USB-s, eredetileg DVB-T módra szánt sztikkeket, lehet, hogy rendelek egyet, pusztán kíváncsiságból. 100kHz-1700 MHz. Érdekes.
(#) Doky586 válasza c_jani hozzászólására (») Dec 30, 2017 /
 
Ha így akarod összehasonlítani akkor csalódni fogsz benne. Más előnyei vannak. Ha nem hagyod ki előle a sávszűrőket akkor jól fog teljesíteni. Link

Dehát melyik TV tuner tud venni 100kHz-1700MHz -ig folyamatosan bármely modulációval bármely sávszélességgel? (pl ADSB-t)
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2017
(#) c_jani hozzászólása Dec 31, 2017 /
 
Tehát az összehasonlíthatóság pusztán a vett frekvencia-tartomány lehet... Amivel többet ad, az a spektrum-analizátor és a nagy vételi tartomány. Amivel kevesebbet, a szelektivitás és az érzékenység. Kinek mire kell. Láttam rádióamatőr alkalmazásban, adó-vevőként. Kíváncsi lennék, mit tud kezdeni egy DX-jellel, ha a "szomszédban" több kilowattal nyomuló orosz dolgozik.
Az is igaz, hogy amire nekem kellene egy vevő, ez vastagon teljesíti. Sőt, a spektrum-analizátora még külön ajándék. Már csak PC-függetleníteni kéne. Láttam Raspberrys megoldásokat, de egy kisebb vagyon lenne a végére. No, meg a számítástechnika nem az erősségem.
A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2017
(#) Doky586 válasza c_jani hozzászólására (») Dec 31, 2017 /
 
Összehasonlítani két dolgot azonos feltételekkel kell !

Ha megveszel egy SDR sticket ahoz nem adnak semmilyen bemeneti szűrőt (neked kell csinálnod vagy venned). Ha a TV tunerből csípőfogóval kicsipkedsz minden szűrőtekercset az sem fog jobb eredményt produkálni.

PC sem kell hozzá, elég egy Android telefon OTG tudással, én is így használom. (persze sokat fogyaszt, nem egy aksikímélő dolog)
(#) hobbyjani hozzászólása Jan 1, 2018 /
 
A rövidhullám lehet ,hogy visszakerül a rádióhallgatók érdekeltségébe,hallottam egy új technológiárol, a DRM rádiózásol,mi lehetővé tenné a jövőben az új rövidhullámú világvevőt,ahol a hang már HI FI sztereóban fog szólni semmi műhold nélkül.
(#) pucuka válasza hobbyjani hozzászólására (») Jan 1, 2018 /
 
A technológia már elég régen létezik, volt is már kísérleti adás, de valahogy elcsendesültek a hírek.
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2018
(#) Doky586 válasza hobbyjani hozzászólására (») Jan 2, 2018 /
 
30MHz alatt DRM, a fölött DRM+
De erről már 15éve lekéstünk.

A profi szektorban azért egy a több 100 kW -os OFDM + QAM lineáris erősítőt jóval drágább csinálni mint egy ~C osztályút AM vagy FM-hez.. Az amatőröknél viszont valamiért nem számít az ár..

... és még egyetlen DRM műsorvevő rádiót sem láttam a Tesco polcain.
(#) hobbyjani hozzászólása Jan 4, 2018 /
 
Úgy látszik,inkább szeretik a DAB rádiót,egész más frekvenciákon megy mint a hagyományos,sőt megjelentek már az olcsó kinai DAB rádiók is,sajnos autórádiót még csak a Pioneer cég gyárt méregdrága áron.Aztán hallottam ,hogy Norvégiában telyesen megszűnt az analóg rádiózás.Marad a drótozás ,kábelezés annak aki autóban DAB rádiót akar hallgatni
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2018
(#) Doky586 válasza hobbyjani hozzászólására (») Jan 4, 2018 /
 
Szerintem a DAB nagyon eltér (nem műszaki hanem) struktúrájában. (ha nem tévedek)

Szóval az FM műsorszórás többsége(!) azon alapszik hogy a kis stúdió kitesz a tetőre egy adóantennát és kész, sok AM adó is (MO-on ennek már leáldozott), és a DRM is ilyen.

Ezzel szemben a DAB más utat követ: ugyanazt mint a DVB: Van a stúdió, tőle megveszi a jelet a szolgáltató aki tucatnyi műsort (különféle stúdióktól) összefogva egyetlen csatornán (transponderen) küldi ki őket a hallgatóknak (előfizetőknek).

Majd elválik melyik módszer lesz a nyerő, vagy marad az analóg AM FM és mellé inkább internetrádiót hallgatunk. De ezek ára még 30eFt vagy e fölött van, de műsorkínálatuk nagységrendel nagyobb.. Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2018
(#) Doky586 válasza Doky586 hozzászólására (») Jan 4, 2018 /
 
(#) pucuka válasza Doky586 hozzászólására (») Jan 4, 2018 /
 
Autóban elég nehéz lesz internet rádiót hallgatni.
(#) Doky586 válasza pucuka hozzászólására (») Jan 4, 2018 /
 
Azért feltalálták már a mobilnet-et.. <0.2Mbps kell csak neki.
(#) pucuka válasza Doky586 hozzászólására (») Jan 4, 2018 /
 
Na jó, majd ha lesz egy Audi RS6 -om, majd akkor internet rádiót hallgatok.
(#) hobbyjani válasza Doky586 hozzászólására (») Jan 5, 2018 /
 
Egy inteligens mobil telefon elég az internetes rádió hallgatásához,nekem megy az autóban is,és ott van olyan rádió is ami zene műfajakra választható ki,pl Accu radio.Telefonbol ,laptopbol ,és egy hifi erősitőböl lehet internetes rádiót fabrikálni könnyen.Egyelen egy baja az internet rádiónak,hogy nem ingyenes,szükséges hozzá az internet előfizetés,ami a DAB rádiózáshoz nem kell.
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2018
(#) Doky586 válasza hobbyjani hozzászólására (») Jan 5, 2018 /
 
Hol osztogatnak ingyenesen DAB rádiókat..???

Vagyis hagyd.. Ekkora csatornakínálattal és lefedettséggel ingyen sem kell..

DAB1.png
    
(#) Dudus válasza Doky586 hozzászólására (») Jan 5, 2018 /
 
Én egy SDR -rel kipróbáltam, Budapest környékén jó minőségben lehet hallgatni az adókat, a kinálat más tészta. Vajon az autók sokszor Android OS-sel működő fejegységeihez mekkora probléma lenne egy DR-t illeszteni?
(#) Doky586 válasza Dudus hozzászólására (») Jan 5, 2018 /
 
Idézet:
„a kinálat más tészta”

Nem más téma, hanem ez a lényeg, olyan koncepción alapul ahol nem is várható soha ennél több. Erről beszéltem már tegnap.
Mi az a DR ?
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2018
(#) Dudus válasza Doky586 hozzászólására (») Jan 5, 2018 /
 
Software Defined Radio

Tulajdonképpen egy DSP aminek van USB interfésze meg egy tuner. Le lehet tölteni ingyenes DAB+ alkalmazást és mehet is a hallgatózás.

Én nem gondolom, hogy ha a tesztek eredményesek lesznek nem bővül majd, idővel kiderül.

szerk* Elírtam, bocsánat már látom, mire kérdeztél...
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2018
(#) Doky586 válasza Dudus hozzászólására (») Jan 5, 2018 /
 
Az SDR-t ismerem, sokszor beszéltem is már róla de te eszerint kifelejtetted belőle az S betűt..
(#) hobbyjani hozzászólása Jan 5, 2018 /
 
Akárhogy is,a digitális rádió valamelyik formája a jövőé,egyes országok már gondolkoznak,hogy dobják a kukába az FM-et,(Norvégia már meg is tette),akkor már a digitális vevő épitése nem lesz könnyű dolog és elfognak tünni az amatőrök.
(#) Doky586 válasza hobbyjani hozzászólására (») Jan 5, 2018 /
 
A lettek pedig a DAB-ot dobták Bővebben: Link
Norvégoknál is csak az országos közszolgálatiak váltottak (?) mint a Kossuth, Petőfi, Bartók (de ennek még egy hónapja sincs), az emberek többsége pedig inkább internetrádióra váltott.
Következő: »»   126 / 274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem