Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Érdekességek
Idézet: A gyártónak mindegy melyik szerszámok gyártanak ilyet vagy olyat. A hatlapfejű kulcs könnyebben átfordul, lekerekedik, csavarluk kerekedik, a csillag már sokkal nehezebben fordul át. Átfordulásra azt értem, amikor csavar áll, kulcs a következő helyzetébe tud menni anyagdeformáció segítségével. „A csillag hegyeit nehezebb kialakítani, mind a csavarfejben mind a szerszámon.” Idézet: „amikor csavar áll, kulcs a következő helyzetébe tud menni anyagdeformáció segítségével” Ennek megakadályozására létezett valaha (szerintem még a torx előtt) az ábrán látható megoldás. A piros vonal a kulcs formája, a sárga körök az anyagátfedést mutatják. Valamiért azonban nem terjedt el.
Nem tudom, de talán azért nem terjedt el, mert csak 4 helyzetben azaz 90 fokonként lehet beletenni a csavarba a szerszámot. Ahol csak oldalról lehet hozzáférni, és helyhiány miatt csak 90 foknál kevesebbet lehet elfordítani, tehát nem lehet következő fogásra betenni a kulcsot, ott problémás. Sokszor a racsni nagy feje sem fér be. A Torx -nál 60 fok.
Csak a torxról kerestem képet, amikor még a magyarázó ábrát is feldobta a google.
Ha megnézed a torx azért is sokkal jobb, mert azonos nyomatéknál nagyobb érintőirányú, és kisebb sugárirányú erő lép fel, azaz kisebb eséllyel nyalja el a fejet.
Cserébe nehezebb kitakarítani, hogy beledugd a szerszámodat.
Valamit valamiért ![]()
A torxról mindig azt hittem, hogy azért alkalmazzák, hogy a laikusok ne férjenek hozzá, mert nincs minden háztartásban hozzá csavarhúzó.
Aztán az elmúlt években megfigyeltem, hogy amíg ~20 csavart sikerült elnyalnom, annak ellenére hogy volt megfelelő szerszám (többnyire berohadtak), ebből 16 volt kereszthornyos vagy philips, 2 lapos és 2 imbusz, míg 0 darab torx. Azóta gondolkozom rajta, hogy az érzékeny csavarokat, különösen amik tönkrementek, nem azonos típussal fogom pótolni, hanem torxal. Idézet: „És mint érdekesség, hogy a topik címénél maradjunk, fel tudsz sorolni néhány űrkutatás során kifejlesztett dolgot, amit te a mindennapjaidban használsz?” Kiegészíteném még a felsorolt dolgokat a zsugorcsővel. Az emlékező műanyagot is az egyik űrszondához fejlesztették ki, és a zsugorcső is egy ilyen emlékező műanyag. A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2018
Mert már kétszer is felmásztam rá, és még dobogtam is közben.
Nem mellesleg, kutya nehéz összeszedni olyan tíz embert itt a fórumon, aki hajlandó egy adott időpontban megjelenni, és a nevét is adja. Na, egyik sem HE szervezés volt (pont ezért) ![]()
Tudod, ezen a fórumon vannak értelmes emberek és lehet bőven tanulni is.
Ezért is vagyok (még) itt. Mármint tanulni, mielőtt még... ![]()
A gépi behajtású csavarfejeket azért is csinálják különböző fajtájúra, mert nem mindegyiket kell nagy nyomatékkal meghúzni. Például a gipszkarton csavar azért PH fejű, hogy ott nagy nyomatéknál nem marad a helyén a csavarhúzó. Tehát nem csak a gép nyomatékszabályozója szabályozzon, hanem a szerszám is. Persze ez szerszámkopást is okoz. De gipszkartonnál egy torx fejű csavart könnyen tövig be lehet tekerni, ami nem jó. A PZ fej már nagyobb nyomatékot tud, de ott is van esély, hogy kiugrasszad a behajtót a csavarból, mielőtt túl betekernéd, vagy megszakítanád.
Torx fejnél viszont komoly nyomatékszabályozás kell. Az nem ugrik ki, sőt nagy nyomatéknál ki sem tudod ugrasztani.
Sőt, én letekertem a torx csavar fejét a száráról, de törtem le torx bitfej végét is.
Értem én a matematikát, de aki dolgozott terepen , az a jó édesanyjába kívánja az összes fejlesztőmérnököt, mert ahány csavar annyiféle szerszám kell hozzá. Csillagtól a torxig, cipelhetek 30kg szerszámot vasból. Pedig vannak szerszámmentes megoldások is. Matek ide, matek oda.
Idézet: Igen, erre nagyon kell ügyelni. Én a vége előtt megállítom a fúrógépet, utána kézi behajtással megy tovább, a meghúzás ereje is csak kézzel lesz jó, pld: fában jól meg legyen húzva, de még ne szakítsa be a fát a csavar feje. Nagy méretű Reisser csavarokkal csináltam így, azoknál már kereszthornyos nincs is. A mechanikus sebváltós fúrógép jó ide legkisebb fordulat állásban, nagy nyomatékkal simán lassan behajtja a csavart. Ha nincs mechanikus sebváltó a gépben, akkor sokkal veszélyesebb a dolog.„Torx fejnél viszont komoly nyomatékszabályozás kell. Az nem ugrik ki, sőt nagy nyomatéknál ki sem tudod ugrasztani.” Akkus fúrók ekkora csavarral nem nagyon boldogulnak, esetleg a legdrágábbak, de ott is letilthat az elektronika túlterhelés miatt.
Nekem a vicces kedvű öreg szakik annó így tanították a nyomatékra húzást:
Addig húzd amíg megszakad a menet, aztán felet vissza. ![]()
És a visszahúzás után , nyúlni az alátétes dobozhoz.
![]()
Mester úr, mester úr! Már a 6. alátétet teszem alá és még mindig rövid!
Szerintem elég gyakran előfordul ez a helyzet.
![]()
A Torx-nál az a jó, hogy van belőle hatszögű meg ötszögű és mindkettőből van olyan, ahol a bit közepében lyuk van.
![]()
Amely változatokat, legnagyobb örömünkre találták ki.
![]()
Mindkét multinacionális diszkontláncban volt nemrég bitfej készlet, én is vettem egyet ~4000 forintért. Sajnos ebben sincs benne minden, eléggé felületesen lett összeválogatva, de a legtöbb dologra itthon jó, ajánlom mindenkinek.
Hasonlóképpen szokott lenni minden évben ilyen nagy kofferes racsnis kulcskészlet, kofferrel, ajánlom mindenkinek. Ebben az volt a meglepő, hogy az egyetlen készlet, amiben eddig találtam hetes imbuszt. Ritka darab, de a Corsa fékjéhez szükséges.
Nem tudom ki, min szocializálódott, de én hibajavításokon. Kívánom a különböző bitfejek és egyedi csavarfejek és behajtók kitalálóinak, hogy mondjuk ők is legyalogoljanak naponta 10km-t a 20kg-os műszerésztáskával, mielőtt eszükbe jut még egy új baromság, amit a helyszínen kell megoldani. Például két állomás között a középen pöttyös torx fej használatát, vegyesen a háromszögfejűvel. Majd ha ez már jól megy, jöhet a bit elhagyása a bagikövek között. Értem én a fejlesztési kényszert, csak ilyen helyzetekben nem tolerálom. Megtörtént, hogy a legnagyobb hóvihar kellős közepén jutott valakinel eszébe eltulajdonítani Kelenföld állomáson egy külső 100V-os hangórót, mert köztudomásúlag az tök jó a gitárkombókba. A hóviharban kellett kimenni az acél fogantyús hangszórókkal, kifűzni a tőben elvágott kábelt, ami merevre fagyott és helyette befűzni az újat a hegesztett csapokon keresztül, majd 4-es anyákkal rögzíteni a kábelfejen. A dolog pikantériája, hogy addigra úgy átfagyott a kezem, hogy nem bírtam megfogni sem az anyákat, mert nem engedelmeskedett a kezem. Kis gyakorlás után belefagyott két ujjam közé az anya és mint villáskulccsal - be tudtam tekerni hatodonként. Remélem, aki ezt a fajta kábelfejet kitalálta és az a jóember, aki a kályha melegénél élvezi azóta is a gitárját - ****************. 1 óra forró teás szürcsölgetés után is vacogtam. Ennek kb. pont 30 éve és még mindig bennem van a fagyos érzés és a tükörképem, amikor a szakállamról és a szemöldökömről lógtak a jégcsapok, valamint a kollégáim döbbent ábrázata, amikor rám néztek, miután visszakutyagoltam.
Mod: Légyszíves fogd vissza magad és a trágárságot. Köszönjük. A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2018
Moderátor által szerkesztve
Várjál már. Az nem Te voltál, aki kitalálta, hogy 4 eres kábel megy ki a hangszóróhoz, és ebből kettőt fel lehet használni annak az érzékelésére, hogy lopják a hangszórót?
![]() Na az nem volt egy sikertörténet, mert elmondás szerint, amikor megszólalt a riasztás ki is ment a személyzet. Ott is volt az illető az oszlopon. Számonkérés után lemászott az oszlopról, jól megverte a szakszemélyzetet, visszamászott, levette a hangszórót és elsétált vele... ![]() Emlékeim szerint ez pont Kelenföld volt...
Nem. Akkor még volt hatalma a vasútőröknek és fordítva sült volna el a dolog. Amúgy nem 4 ér ment ki a hangszóróhoz, csak 2db 2x0,5mm2 MTK, vagy gumiszigetelésűből ugyanez. Én ilyen történetre nem emlékszem, pedig én voltam az utolsó távközlős azon az állomáson, aki még helyben volt. Utána a Délihez csapták velem együtt.
Következő találkozón berendeztetünk egy vasutas/sztorizós sarkot.
Helyből vagyunk már négyen (abból kettő moderátor) ![]() Nekem az egyik kedvencem, amikor kiástam Kádár János kormányzati különvonata alatt azt az árkot ![]()
OK. Én is voltam "K" menetnél nem egyszer. Volna sztori bőven.
Csatlakozom a vasutas sarokhoz.
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |