Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Robotfűnyíró vagy fűnyíró robot
Lapozás: OK   14 / 24
(#) KBal76 válasza Gzoltan62 hozzászólására (») Júl 24, 2017 /
 
Hát, van aki a patch antennára esküszik, más a quad-helix antennára. Ez utóbbit lehet házilag is hajtogatni, azt hiszem. Ultrahangos megoldás valóban nagy kakaót igényel, ha lefelé viszed a frekvenciát, akkor kevesebb is elég. De a közvetlen "rálátás" meg van-e végig? Ha igen, esetleg valami szögmérôs megoldásban is gondolkodhatnál (két pontból mért szög már meghatároz egy harmadik pontot a síkban, ha a két pont egymáshoz képesti távolsága ismert).
(#) Gzoltan62 válasza KBal76 hozzászólására (») Júl 25, 2017 / 2
 
Világos! Egyenlőre az a célom, hogy távvezérelt üzemmódban kényelmesen használható legyen. Ha ezt elértem, lehet tovább lépni automata üzemmódra. Esetleg addig tesztelni a szóba jöhető eszközöket, kivitelezhetőségeket.
Az RTKLIB-el az a nagy problémám, hogy demókat találok, de tartósan működő alkalmazást nem találtam egyet sem, ezért egy kicsit hitetlen vagyok a gyakorlati alkalmazhatóságával kapcsolatban.
Képeket mellékeltem. Nagyon provizórikus megoldások, de működnek. A kormányművet tegnap raktam össze, munkában még nem bizonyított, de lassan itt az ideje.
(#) kobold333 hozzászólása Szept 26, 2017 /
 
Nagyon tetszik a megoldásod. Főleg, h működik és már csak szépíteni kell.
Éppen azon gondolkoztam, h az enyém is távirányítós, de kéne hozzá valamilyen kamera és pl telefon, amin látom, h merre megy és tudom távirányítani. Egyenlőre ehhez semmi ötletem sincs. De szívesen fogadok javaslatokat. Talán az automata nyírás helyett a mechanika és elektronika további kipróbálásához jól jönne ez a megoldás. Tud valaki megoldást, programot, anyagot ... stb ehhez. Köszönöm a javaslatokat.
(#) Massawa válasza kobold333 hozzászólására (») Szept 26, 2017 /
 
Veszel Kinábol olcson egy komplett FPV rendszert. Abban minden benne van a telefonon kivül.
(#) Gzoltan62 válasza Massawa hozzászólására (») Szept 26, 2017 /
 
Ez engem is érdekelne! Az olcsó készülékek sávszélessége (kamera felbontása) olyan gyenge, hogy nem látod, hol vágtad a füvet és hol nem. Repülőnek, quadcopter-nek megfelel, ott nem a fűszál a feladat. HD FPV-t én 150 eFt alatt nem láttam. A másik a térerő (teljesítmény) és a redundáns, több vevős vétel. Légtérben 200mW egy km-re is jó lehet. Nekem a kertben, fák között az 1000mW jött be, de az is szemcsés kb. 200m után. Banggood-on láttam 340Ft-ért TX526-ost, leírás szerint 18MHz sávszélesség, de ehhez olyan kamera és vevő is kell, ami ezt tudja. Én ilyet AV módban nem ismerek. Mobilhoz lehet kapni OTG-s receivert, de ezeket sem ismerem. Illetve van FPV WiFi Receiver UVC Video Downlink OTG is. Ismeri valaki? Youtub-on nézve teszteket, normál AV (CCTV) felbontásnak látszik, ami nekünk kevés.
(#) Lucifer válasza Gzoltan62 hozzászólására (») Szept 27, 2017 /
 
Idézet:
„Az RTKLIB-el az a nagy problémám, hogy demókat találok, de tartósan működő alkalmazást nem találtam egyet sem, ezért egy kicsit hitetlen vagyok a gyakorlati alkalmazhatóságával kapcsolatban.”

Proof:
https://www.youtube.com/watch?v=ovMXCQUqzHk
(#) pont válasza Lucifer hozzászólására (») Szept 27, 2017 /
 
Biztos úgy van, de nekem a video-ból nem derült ki, hogy RTKLIB-et használtak, volna. De egyébként lehet használni, én is használom, utófeldolgozásra is és REAL time is, a megfelelő részeit.
(#) kobold333 hozzászólása Szept 27, 2017 /
 
Úgy gondolom, h ez itt a barkácsolósok "lapja" és éppen egy robot készítési topik. Azt érzem, h dobálódzunk a 100 ezrekkel. Ennyiért már inkább érdemesebb valamelyik gyárit megvenni. Amúgy is drágább lesz a végén, mint a gyári, de saját készítésű, ami a "belső" értéket adja...
Valamilyen "értelmes" megoldásra gondolok itt, ami árban és ráfordított időben is megérné megvalósítani. Még nem néztem semmilyen lehetőséget sem, és azt sem tudom, mivel, hogyan... lehetne megvalósítani. Amihez fellelhető szoftver is lenne, amit kiegészíteni, tovább tuningolni is lehetne.
Ránéztem az FPV-re és a vezeték nélküli átviteles megoldásokra. Bevallva a rövidítés sem mond nekem semmit. De már tudom... majdnem 6-10 ezer körül láttam a neten. DE még használni nem tudnám, mert program hiányom van. Mivel és hogyan működik?... egyenlőre eddig jutottam.
Most éppen rakom össze a kicsit átvariált robotot. Még pár kábelt kell megnéznem + egyéb, amit bizonyára elkötöttem. Aztán remélhetőleg jobban szerelhető, bemérhető lesz. Ennyi jutott most eszembe.
(#) sirály12 válasza kobold333 hozzászólására (») Szept 27, 2017 /
 
Rpi kamerával?
Egyik rokonom csinált ilyen robotocskát aminek a távvezérlése pi-vel van megoldva, a pi-re egy kamera modul van téve ez adja vissza a képet. A telefonján látja a képet és tudja vezérelni.
Ez nem kerül olyan sokba és a szabványos wifivel megy. Fillérekért lehet már wifirouter venni, amivel a hatótáv növelhető.
(#) kobold333 válasza sirály12 hozzászólására (») Szept 27, 2017 /
 
Valamilyen hasonló megoldásra gondoltam én is. Valamilyen kis kamera kellene, aminek a jelét WiFi, vagy Bluetooth továbbít, a kijelzés meg mobil telefon. No, persze valamilyen "megszólaltató" kis program. Szerintem a felbontás a ház falát, vagy nagy akadályokat azért láthatok a képen. Biztos van ilyen készen, mert a neten már láttam videót, ahol a kép is bőven megfelelő volt.
(#) sirály12 válasza kobold333 hozzászólására (») Szept 27, 2017 /
 
Az új modulok már bőven fullhd fölötti felbontást tudnak, így elég jó képet adnak. Akár 30fps sebességgel, csak legyen sávszél a továbbításához.
A pi stream-eli a képet, ezt nem is nehéz megoldani. Csak progit kell telepíteni rá hozzá. Még csak programozni sem kell.
(#) kobold333 hozzászólása Szept 27, 2017 /
 
Ez jó hír, de hol találok ilyet a neten, és mi az a pi? Melyik modult javasolnád?
(#) Massawa válasza kobold333 hozzászólására (») Szept 27, 2017 /
 
Gyakran van nagyon olcso mini quad kiárusitás (akkora ami a tenyérbe elfér). Abban minden benne van s a képet a telon látod akár HD felbontásban is. Rendszerint olcsobb, mint a málnacomputer (pi = Rpi), és még programozni sem kell.

Amit viszont tévutnak tartok - hogy egy kamera segitségével irányitsd a fünyirot. Mi abban a robot? Akkor már nem kényelmesebb mellette sétálni és helyböl vezérelgetni?
(#) Lucifer válasza pont hozzászólására (») Szept 27, 2017 /
 
RTKLibet használtunk. Egy megadott pálya útvonal követése volt a feladat utánfutóval (-ember). Több kör megtétele után is lehetett a porban látni, hogy a nyomok pár centit szórnak csak.
(#) sirály12 válasza kobold333 hozzászólására (») Szept 27, 2017 /
 
A pi alatt Raspberry Pi-t értek. Lehet 2-es vagy 3-as, amelyiket olcsón tudsz szerezni. (A 3 persze erősebb, így nagyobb felbontáson tud streamelni)
Kamerát például innen is lehet venni: Bővebben: Link
Meg ezen kívül sok más helyen is. Ettől lehet olcsóbban is ha szerencséd van.
(#) kokozo válasza sirály12 hozzászólására (») Szept 27, 2017 /
 
Akkor már nem egyszerűbb egy mini ip kamera ami wifis?
(#) kobold333 válasza Massawa hozzászólására (») Szept 28, 2017 /
 
Mini quad. Ennek is utána nézek.
Hmm. Talán igaz. Jobb mellette sétálni. De egyenlőre unom az automatizálást, feltöltögetni, tesztelni, figyelni, h még jobban ne szedje szét a bútorokat. Még akkor is, ha a penge nem megy, azért csak koccan, ha nincs bekapcsolva a távmérés. De igazából nagy fűre készül, tehát csak koppanásig mehet. Bár ezt elég jól áthidaltam a lakásban.
(#) kobold333 hozzászólása Szept 28, 2017 /
 
Jó, egyenlőre van egy Raspberry Pi2 kamera. Ezt is be kellene tenni valamilyen Raspberry xx-be?... feldolgozás céljából... Kell még adó hozzá, amit majd vesz a telefon. A távirányítás már készen van. Valahogy ráteszem gumival addig a telefont.

A mini kamera is tetszik. A WiFi-t viszont kezeli kapásból a telefon... Gondolom.
Megjegyzem, azért vagyok ilyen kukacos, mert ez a terület számomra elég homályos. Eddig nem volt dolgom ilyen összetevőkkel. Sok "tekercs" van benne.

Köszönöm az eddigi ötleteket. De még nem állt össze a teljes kép a gondolatomra. Lehet csak gondolat marad?
(#) sirály12 válasza kobold333 hozzászólására (») Szept 28, 2017 /
 
Kell hozzá még egy Raspberry Pi 2 vagy 3 alaplap.
Az összeköttetés sima wifin megy. A telefonra pedig csak egy streamet lejátszó progi kell, ha nem arról irányitod, akkor jó akár egy vlc is.
Raspberry Pi 2-es alaplaphoz kell egy usb dongle, ha pedig Raspberry Pi 3-ad lesz, akkor semmi sem kell, mert abban már alapból van wifi.
Ennyi, meg némi program installálása a pi-re.

Youtubon rengeteg ilyen videó van fenn, jó ötletekkel.
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2017
(#) Gzoltan62 válasza pont hozzászólására (») Szept 30, 2017 /
 
Szia Pont! Milyen típusú GPS vevőket és antennákat használsz REAL time RTK-ra? Hány db-sek a holdak, amivel már kapsz fix-et? Mennyi idő múlva kapsz fix-et bekapcsolás után, és mennyi ideig stabil? Ha float-ból újra fix-be megy pl. helyben állva, akkor ugyan oda áll vissza? Mire használod az RTKLIB-et? Illetve milyen rádió modemeket használsz hozzá?
(#) pont válasza Gzoltan62 hozzászólására (») Szept 30, 2017 /
 
Jó sok kérdés, nehéz évek tapasztalásait pár mondatba összeszedni. Ublox MT8 Bővebben: Link Tallysman antennával Bővebben: Link modulokat használok, galileo-ra frissítve. Az SNR önmagában nem meghatározója a pontosságnak, fogok átlag 17-18 holdat ezek közt amivel az RTKLIB számol átlag 12-14. 40-55 SNR. A float és fix közti váltást én állítom be a RATIO megadásával , (amiről még nem sikerült kideríteni, hogy pontosan mi is) ha ez 2 alatt van akkor szinte mindig fix-el számol. Ez az ugyan oda áll vissza, ha azt jelenti, hogy mennyire pontos, akkor 10 cm alatt tudok mérni földhivatali koordinátákat, egyébként nincs más viszonyítási rendszerem, ha napok telnek el a mérések közt. A pár 10 perces mérések önmagukhoz mérten 5-10mm-es körben mozognak. Én földmérésre használom elsősorban, utófeldolgozással az RTKLIB-et. A real time rendszer összeállt egy mezőgazdasági párhuzamvezetőhöz, sikeres próbák vannak, most a por, víz, ütésálló beépítésre alkalmas megoldások keresése húzódik, mert erre nincs igazán szükségem. Itt a bázis egy PC-n futó RTKLIB, erre lehet csatlakozni mobilnettel az RTKGPS+ appal, ami TCP port-on adja át ennek Bővebben: Link Volt rádiós megoldás is, UART -os HOPERF -el, de annak 1Km-él volt valahol a max hatótáv, így erre a célra nem alkalmas. Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2017
(#) Gzoltan62 válasza pont hozzászólására (») Okt 2, 2017 /
 
Köszönöm a részletes válaszokat, linkeket és gratulálok az eddigi sikereidhez! Szép munka! Mi neo m8n és aktív patch antennákkal próbálkoztunk. (A wiki szerint az is alkalmas.) Demónak elmegy, de nem stabil. Volt, hogy napokig nem volt fix. A holdak nagy része 40 SNR alatt látszott. Majd vettünk egy tallysmant. Azzal a térerő javult, de a fix-ek nem voltak stabilak. Floatból nem mindig ugyan oda ugrott vissza, ahol fixen leraktam a rovert. Amennyiben tényleg stabil az összeállításod, én is beruháznék ilyen eszközökre, de hát ez sem olcsó. Ha jól számolom a két vevő és a két antenna együtt kb. 160 eFt. Örülnék, ha előtte láthatnám a működő összeállítást valahol.
(#) pont válasza Gzoltan62 hozzászólására (») Okt 2, 2017 /
 
Nem jól számolsz, nem egészen a felébe kerültek, persze még kell amin fut az RTKLIB, nálam ezek mobiltelók, BT modul, és még pár apróság. A siker az viszonylagos, de semmiképpen nem egyedül az én érdemem, KBal76 a mentorom. A többit privátban...
A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2017
(#) kobold333 válasza pont hozzászólására (») Okt 3, 2017 /
 
Köszönöm sok jó hozzászólást és segítséget. De most kicsit/nagyon megijedtem. Ehhez már nem biztos, h egyedül nekilátnék újabb 2 évnyit. "Pont és Gzoltán62" tudnék konzultálni veletek? Jól jönne a segítség. Köszönöm.
(#) kobold333 hozzászólása Nov 26, 2017 /
 
Sikerült elkészíteni az új panelt a fűnyíróhoz. Pár LED még hiányzik belőle. Ilyen lett:
(#) probléma hekker hozzászólása Dec 12, 2017 /
 
Marvelmind Indoor Navigation System, ezzel érdemes lehet már prototípust építeni, ráadásul Raspberry Pi-vel is megy.
Csak meg kell jelölni az akadályokat, kell egy gráf bejáró algoritmust írni "betanítás" helyett és már mehet is a kísérleti projekt.
https://www.youtube.com/watch?v=rjcnDvrS7yk
(#) sirály12 válasza probléma hekker hozzászólására (») Dec 12, 2017 /
 
Jó kis navigációs rendszer, csak kár hogy olyan drága. 400$ az otthoni barkácsoláshoz kicsit sok.

Én sima GPS-vevőt vettem, kíváncsi vagyok, hogy mennyire lesz stabil.
(#) mesjoco hozzászólása Jan 14, 2018 /
 
Sziasztok!

Szeretnék építeni egy "robot fűnyirót", ami egy betanitottás után meg tudja ismételni a bejárt utat.
Magát a fűnyitót nem hiszem, hogy megépítem, de egy kis modell járgányt ami ugyanazt tudná szeretném megépíteni hobbi céllal.
A tanítást távvezérlőről tenném és nagyon fontos lenne a járgány pozíciója. Olvastam utánna a rádiófrekvenciás pozíciómérés lenne ideális de úgy tűnik nem tudok 100x100m-es területen 10cm pontosságot nem lehet házilag elérni háromszögeléssel.
Ötletek kellenének, milyen megoldással tudnék ilyen pontosságú pozíciókat mérni.

Köszi:
Mesjoco
(#) mesjoco hozzászólása Jan 14, 2018 /
 
Sziasztom!

Egy dolog lemaradt. Esetleg lehetne valami olyan elvet használni mint a gyári robot fűnyirok mikor visszatalálnak a docking station-ra, csak nem tudom hogy csinálják.

Üdv.
Mesjoco
(#) Massawa válasza mesjoco hozzászólására (») Jan 14, 2018 /
 
Van egy robotfünyiro topik. A modi biztosan átteszi a beszélgetés oda. Ott minden kérdés már ki lett tárgyalva.
Következő: »»   14 / 24
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem