Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek
 
Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   220 / 586
(#) nagym6 válasza Skori hozzászólására (») Feb 28, 2018 /
 
Akkor meg elkopott a motor, nem szabadna üzemeltetni. Régen rendszerváltás előtt az akkori IFA-kat rendszeresen ellenőrzésre rendelte be a "KPM", üzemanyag fogyasztást, motorteljesítményt, és füstölést mértek. Amelyik nem volt jó, nem fuvarozhatott. Sőt a helyi téeszbe is kijöttek szúrópróbaszerűen füstölést mérni. Visszafejlődünk.
(#) zolika60 válasza Norberto hozzászólására (») Feb 28, 2018 / 2
 
Én örülök, ha biciklist látok a városban, mert ő tisztítja a levegőt. Az intenzívebb légzésével több levegőből köti meg a port a tüdejében.
(#) Skori válasza nagym6 hozzászólására (») Feb 28, 2018 /
 
Így van, elvileg nem szabadna...
(#) Skori válasza zolika60 hozzászólására (») Feb 28, 2018 /
 
Ahol szegénység van (és nagyon sok helyen van) ott mindent eltüzelnek amikor hideg van, a PET palacktól, a szakadt gumicsizmáig... Aztán van büdös rendesen. Ezek az emberek nem szándékosan környezetszennyezők, egyszerűen csak nem akarnak megfagyni a lakásukban.
(#) Stewe válasza nagym6 hozzászólására (») Feb 28, 2018 /
 
A vadászgépek utánégetője például csak a turbinalapátozás után kiáramló égésgázokba porlaszt plusz tüzelőanyagot, mégis elég, és hatalmas plusz tolóerőt ad.
(#) zolika60 válasza nagym6 hozzászólására (») Feb 28, 2018 /
 
Bizony a kopott motorokat javítani vagy cserélni illene. Sokkal olcsóbb lenne mint egy új busz.
(#) tbarath válasza Skori hozzászólására (») Feb 28, 2018 /
 
A fluoros témához nem tudok hozzászólni (bár szerintem nem igaz a story), de az urános téma nem véletlenül van igy. Ugyanis az urán baromi nehéz, és ezért ideális lövedéknek.
(#) nagym6 válasza Stewe hozzászólására (») Feb 28, 2018 /
 
A Mig29 vadászgép fekete füstje vetekedhet az előbb említett régi BKV busszal. Szépen látni merre járt, a fekete füstcsíkból. Lehet, hogy csak technikai trehányság, de állítólag mind így füstöl nagyobb gáznál. Legalább tudja követni az ellenség.
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2018
(#) Skori válasza tbarath hozzászólására (») Feb 28, 2018 /
 
Igen sokkal nehezebb mint az ólom. Cserébe sokkal mérgezőbb is, nehézfém-mérgezést okozhat. Sokan ezt sejtették a Balkán-szindróma hátterében.
(#) zolika60 válasza Skori hozzászólására (») Feb 28, 2018 /
 
Nem arra gondoltam, hogy ne fűtsön aki fázik, csak hogy az ebből eredő por többszöröse az autók által felkavartnak.
(#) Stewe válasza nagym6 hozzászólására (») Feb 28, 2018 /
 
Nem a motor kopása a mérvadó, főleg dízeleknél. A porlasztó fúvókák szórásképe igazán fontos. Ha nem elég finom a porlasztás, lassú az égés, és ugyanolyan teljesítményhez sokkal több üzemanyag kell. Az el nem égett anyag pedig a kipufogórendszerben, kis nyomáson fog tökéletlenül elégni. Ez a fúvókák és az adagolóelemek (és adagoló fejszelepek) állapotának függvénye.
Sajnos ezek elég költséges alkatrészek, és a beállításuk is szakértelmet kíván, 150-250bar nyomáson működő kopásálló alkatrészek sem örök életűek, a fúvókáknak pedig még a hőterhelése is jelentős.
(#) Skori válasza zolika60 hozzászólására (») Feb 28, 2018 /
 
Ez csak az egyik gond ezekkel, a csuklós busz hátsó részét összekötő rohadó gumiharmonikán bejött az utastérbe a kipufogógáz egy része, anno mire Lakihegyre be értem már fájt a fejem. Ez volt (sok közül) az egyik ok amiért leszoktam a BKV-val közlekedésről. A kollégák meg azon röhögtek, hogy azért ez lett a 38-as busz, mert nem megy többet 38km/h-nál.
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2018
(#) tbarath válasza Skori hozzászólására (») Feb 28, 2018 /
 
Persze, de a katonai alkalmazásnál nem igazán törődnek az ellenség testi épségével, sőt.
Korábban a civilekkel se volt szokás foglalkozni, manapság már a háború is nagyon más, főleg nyugati hadseregekben. Vigyáznak a civilekre, nincs szőnyegbombázás - régen minden jobb volt...

Szóval az szegényitett urán lőszereket (és a GAU-8-at, valamint a köré épülő A10-et) az usákban arra fejlesztették ki, hogy a 3. világháborúban a hatalmas számú szovjet (és csatlós) harckocsit elpusztitsa. Szennyez, persze, de nem volt szempont. A gombafelhő se szennyez kevésbé...
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2018
(#) Skori válasza zolika60 hozzászólására (») Feb 28, 2018 /
 
Én sem, és ne vedd magadra csak beszélgetünk. Ilyenkor eszembe jut, amikor szmogriadó van, hogy biztatják az embereket, hogy álljanak át gázfűtésre, meg ne fűtsenek fával. Hááát peeerszeee. De "fent" tényleg ennyit látnak a dologból, sőt nem csak fent. Az emberek egy része is csak ennyit lát, és nem érti miért füstölnek egyesek, őket talán nem érdekli a környezetvédelem?
(#) zolika60 válasza Skori hozzászólására (») Feb 28, 2018 /
 
Pedig járhatnának villannyal is.
(#) Skori válasza tbarath hozzászólására (») Feb 28, 2018 /
 
Tudtommal nem úgy kezdődött a probléma, hogy az ellenséggel mi lesz. A saját katonáik is megbetegedtek.
(#) zolika60 válasza Skori hozzászólására (») Feb 28, 2018 / 1
 
A gázzal fűtésben meg az az érdekes, hogy az órád m3-t mér te meg fűtőértékért fizetsz, amit egyáltalán nem tudsz kontrollálni.
(#) Skori válasza zolika60 hozzászólására (») Feb 28, 2018 /
 
Cifra dolog ez, olyan pletykák is vannak, hogy néha egy kis ártalmatlan (és főleg olcsó) nitrogénnel "higítják" a gázt. A m3 jobban pörög, a fűtőértéket meg vagy elhiszed vagy nem, de biztosan ki lesz számlázva. Persze biztosan sok egyébtől is függ a fűtőérték.
(#) david10 válasza Stewe hozzászólására (») Feb 28, 2018 /
 
A 4 meghajtón ugyanaz van tárolva?
Nálunk SQL-ben van a könyvelés eltárolva, remélem, hogy nem fog nyomtalanul eltünni, sajnos azt se tudom, hogy melyik fájl tárolja, nekem nem jelentene gondot egy script írása, ami hetente egyszer elmenti az adatot a felhőbe.
Ha eltünne az elég gáz lenne, mert nálam szinte semmi sincs papíron.
(#) david10 válasza Petyaa hozzászólására (») Feb 28, 2018 /
 
6V-os izzók voltak benne?
(#) tbarath válasza Skori hozzászólására (») Feb 28, 2018 /
 
Mármint állitólag attól. Gyakorlatilag meg baromi nehéz megmondani, hogy mitől lesz valaki rákos. Az biztos, hogy a szegényitett urán alig sugárzik.
(#) Massawa válasza tbarath hozzászólására (») Feb 28, 2018 /
 
Idézet:
„Vigyáznak a civilekre, nincs szőnyegbombázás - régen minden jobb volt...

Oh persze, ezért kimondottan "környezetbarát" Napalmot használtak pl Vietnamban.
(#) tbarath válasza Skori hozzászólására (») Feb 28, 2018 /
 
Jaja, az ilyen pletykáknak nem ártana egy kicsit utánagondolni.

Egy m3 gáz a lakossági piacon valami 100 Ft/m3 körül van (net alapján, nekem pár éve nincs gáz bekötve). Szintén gugli alapján a nitrogén köbmétere valami ezer Ft-os nagyságrendben van, nyilván azért mert annyira olcsón lehet előállitani (kivonni a levegőből).
Kicsit persze csaltam, mert itt palackozott cuccról van szó, de a palackozott PB gáz olcsóbb ennél.
És ugye a földgáz "felütéséhez" nem is feltétlenül kell annyira tiszta nitrogén, de akkor is iszonyatos nagy "nitrogéngyárat" kellene valahol titokban üzemeltetni, és annak a termékét a vezetékrendszerbe biztonságosan betolni azért, hogy ezen látható mennyiségű pénzt keressenek...
(#) tbarath válasza Massawa hozzászólására (») Feb 28, 2018 /
 
Kb. Vietnam volt, ami megváltoztatta a nyugati (elsősorban usák) hozzáállást.
Mert korábban teljesen "normális volt" pl. városok szőnyegbombázása, aztán néhány vietnámi fotó (és a szovjet propaganda) hatására ez jelentősen megváltozott.
(#) Massawa válasza tbarath hozzászólására (») Feb 28, 2018 /
 
Na azért Irakban meg Afganisztánban sem plüssmackokat lövöldöztek.
(#) lazsi válasza Skori hozzászólására (») Feb 28, 2018 /
 
A gázzal vagy fával fűtésnek van még egy nézőpontja...
Alapvetően a gáz fosszilis üzemanyag (legalábbis többnyire, mert szerintem a biogáz alkalmazása elenyésző), szemben a fával, ami viszont 100%-ban megújuló.
Vagyis aki komolyan veszi a környezetvédelmet, az fával fűt (már ha nem tud egyéb, saját előállítású energiahordozóval, pl. nap, szél, geotermikus, stb...).
Tulajdonképpen a fa elégetése során kb. az a CO2 mennyiség szabadul fel, amit a fa a korábbi élete során kivont a légkörből. Vagyis, ha ez egyensúlyba kerül (ezalatt azt értem, hogy annyi fát termelnek ki, amennyit elégetünk és mondjuk (fafajtától függően) 10-20-30-x év alatt ez újratermelődik, tehát nem az erdők kiirtására gondolok), akkor az elvileg nem szennyez, nem lesz tőle több CO2 a levegőben, csupán a szén körforgását gyorsítja fel.
(#) adapter válasza tbarath hozzászólására (») Feb 28, 2018 /
 
Nem vitaként említve azért az megérne egy misét, hogy mitől van az pl, hogy néha (nem is annyira ritkán) a kazánom 60C-nál nem tud melegebb vizet nyomni, máskor meg a beállított 64C negyedóra alatt eléri.....
Bár, valószínűleg szolgáltató függő, de a jelenség akkor is létezik...
Mondják, olyankor kevesebbet is számláznak, (hááát peeerszee) de nem annyival.....
(#) tbarath válasza Massawa hozzászólására (») Feb 28, 2018 /
 
Nyilván nem, és nem is valószinű hogy lesz olyan nagyobb háború valaha is, ahol nem lesznek civil áldozatok. Viszont törekednek rá, hogy lehetőleg ne legyenek civil áldozatok. Ez azért a 2. VH-s szőnyegbombázásokhoz képest jelentős változás, de jelentősen eltér attól is, ahogy pl. asszád gyakja a saját népét a mostani szír konfliktusban.
Irakban és Afganisztánban egyébként a "helyi erők működésének" sokkal több civil áldozata volt, mint a megszállókénak..
(#) tbarath válasza lazsi hozzászólására (») Feb 28, 2018 /
 
Azért aki ma nagyobb városokban fával (és szénnel, és minden sz***al) fűt, az inkább tömeggyilkos mint környezetvédő.
(#) tbarath válasza adapter hozzászólására (») Feb 28, 2018 /
 
Nyilván vannak tapasztalatok, nem is vonom kétségbe. És nem tudom megmagyarázni se, nem is próbálom.

Csak próbálom végiggondolni, hogy hogyan lenne ez megoldható. Mert kb. 9 milliárd m3 körüli az éves gázfogyasztás itthon, nem nehéz elképzelni hogy milyen ipari kapacitás kellene ahhoz, hogy a földgáz mellé "sutyiban" annyi sallangot betoljanak, hogy azt megérezze a kazánod.
Következő: »»   220 / 586
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem