Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő probléma
 
Témaindító: proksa1, idő: Márc 15, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   75 / 85
(#) reloop válasza mlaci989 hozzászólására (») Jan 15, 2018 /
 
Sajnos kevés az időm ahhoz, hogy vizsgálati eljárást állítsak össze, egyelőre az önálló próbálkozást ajánlom.
(#) mlaci989 válasza reloop hozzászólására (») Jan 15, 2018 /
 
Semmi gond köszönöm az eddigi segítségeket ez is sokat jelent.
(#) Near hozzászólása Jan 15, 2018 /
 
Sziasztok!
Kellene nekem TO-92 es tokozású
0,5A, 100v, 130mhz es tranzisztor vagy helyettesítője.

Ahol eddig kerestem: HQ, Sini, Conrad, Ebay(Itt van de rohadt drága.),HEstore.
2SC1735 ös típussal.
BD249c BD250c komplementer párhoz kellene a pioneer sa 510 be. Műterhelés alatt érdekes dolgokat produkál néha forrósodik a baloldal, néha nem. Kiszedve az egyik tranyó a teszten elhasalt, jóval alacsonyabb a nyitó fesz rajta (C,E diodán mérve) mint kéne. A jó 600mv körül míg a másik 3-400 körül nyit. (Dióda vizsgálatos mérésen kívül, jelenleg másra nincs lehetőségem)
Kerestem már mindenhol a HQ nál találtam is de már nem lehet venni.
Milyen tranzisztorral tudnám helyettesíteni? Mit ajánlotok?
Nem merek bele akár milyet venni mivel a végtranyók vissza csatolását állítják(C,B között vannak)
bár gondolom azt a passzív alkatrészek határozzák meg, de inkább megkérdezem biztos ami biztos.

Elnézést a kisregényért.
(#) reloop válasza Near hozzászólására (») Jan 15, 2018 / 1
 
Szia! A BD249, BD250 bétája elég alacsony, a TO-92-es meghajtó tranzisztor túlságosan melegszik, mert a tervezettnél nagyobb áramot kell szolgáltatnia.
Amit keresel annak ugyan helyettesítője lenne a BC639, BC640, de inkább jobb hőleadó képességűt ajánlok: BD139, BD140 vagy MJE340, MJE350. Kis hűtés is mehetne rá biztonság kedvéért.
(#) mlaci989 válasza mlaci989 hozzászólására (») Jan 16, 2018 /
 
Megoldódott a dolog. Viszont most újabb gubancba ütköztem. Beállítva BIAS +- 0DEP minden szép és jó. Kimenetre ráraktam műterhet meg a táp ágban bent hagytam 1-1 12 ohm 4W ellenállást. Beküldtem neki Jelet nézem a kimeneten mi jön ki de csak 3 -4 volt ig nem nem nyomtam tovább az előtétek miatt. Rögtön szétdurrantak az előtétek de a végtranzisztorok túlélték szerencsére.
Beraktam 1-1 100W-os izzót a táp ágba,bekapcsoláskor mikor kapcsol a kopp gátló kinyitnak a végek. Jelzik az izzók. Melyik részen keresgéljek mi lehet a hibás gyöngyszem?
(#) Near válasza reloop hozzászólására (») Jan 17, 2018 /
 
Ezer hála.
Meglátom melyiket fogom beszerezni de inkább a BD139,140 és az MJE párt részesítem előnyben.
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2018
(#) feccus válasza feccus hozzászólására (») Jan 28, 2018 /
 
Üdv mindenkinek!
Idő közben sikerült vennem az erősítőbe ic-t (kenwood ka-92b-ta2040) sikeres javítás után eddig hibátlanul működött viszont most elkezdődtek ismét a problémák. Az egyik hangfalból néha bekapcsolás után puffogás hallatszódik ami folyamatos kb 2 másodpercenkénti. Olyan mint amikor egy elemet köt valaki a hangszóróra. Hogyha hirtelen feltekerem egy kicsit a hangerőt és vissza,akkor megszűnik. Van esetleg valakinek ötlete hogy mi okozhatja a problémát?
(#) Atikahexx hozzászólása Márc 4, 2018 /
 
Van egy sony str gx 211 erősitőm és a mulkorában kiment belőle a végfok a baloldali és ki cseréltem mind a 3 tranzisztort 2SD2438 és 2SB1587 meg a 2SD2012 és az a problémám hogy most szol a ball oldali mert az ment ki ugye bár de recsegve de ha felveszem a hangerőt akor kezd elfele halkulni
a jobb oldali szépen szol valaki tudna mi lehet a probléma??? már mindent meg probáltam!!

platka.jpg
    
(#) mlaci989 válasza Atikahexx hozzászólására (») Márc 4, 2018 /
 
Szia Atikahexx!
Azok a fehér színű teljesítmény ellenállások gondolom emitter ellenállások lehetnek,azokat nézted?
Meg egy kérdést egy helyre kell fölrakni,mert moderátor bácsi lepisszent.
(#) Atikahexx válasza mlaci989 hozzászólására (») Márc 4, 2018 /
 
Még nem néztem de megnézem és köszönöm a választ irok ha van valami!!
(#) Atikahexx válasza Atikahexx hozzászólására (») Márc 4, 2018 /
 
kiderült hogy trafó baja van mert már be se kapcsol és nem ad áramot se valaki tudna valamilyen vebhelyet nézni nekem hol tudnák veni bele mert én hiába néztem nem találtam sehol

sony str gx 211 erősitő a traforol csak enyit lehet le olvasni 1-450-364-31
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2018
(#) mlaci989 válasza Atikahexx hozzászólására (») Márc 4, 2018 /
 
Mért kell újat venni?
Kösd ki a trafót és mérd le! Primer,szekunder oldalt. Kéne legyen benne hőbiztosíték a primer oldalon. Lehet az van megszakadva. Esetleg forrasztás pattant meg.
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2018
(#) Atikahexx válasza mlaci989 hozzászólására (») Márc 4, 2018 /
 
mMár néztem, és semmi nagyon halványan világit a kilyjelző, de a relé kattan, de nem szoól, nem ad hangot se, de csak sötétben lehet látni a kilyjelzőt. Ababoól is csak egy kis részt!!
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2018
Moderátor által szerkesztve
(#) mlaci989 válasza Atikahexx hozzászólására (») Márc 4, 2018 /
 
A trafó vagy jó vagy nem. Olyan nincs hogy kisebb feszültséget ad. Nem melegszik semmi az erősítődben? Lehet valami zárlatos és elhúzza az áramot. Át kell méregetned a tápokat hogy meglásd mi hiányzik. Javaslom egy 60 wattos izzó sorba kötését a hálózati betápra.
(#) Atikahexx válasza mlaci989 hozzászólására (») Márc 4, 2018 /
 
sSemmi nem melegszik benne! dDe ha zárlatos lenne, akkor nagyon zuúgna a trafó, mert mikor a végfok kiment, akkor nagyon zuúgott a trafó, és kivettem belőle, akkor be kapcsolt és szoólt az egyik oldala!!.
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2018
Moderátor által szerkesztve
(#) mlaci989 válasza mlaci989 hozzászólására (») Márc 4, 2018 /
 
Itt a kapcsolási rajzot lebírod tölteni.
(#) zotya1983 válasza Atikahexx hozzászólására (») Márc 5, 2018 /
 
A végfokokkal az emitterellenállások is cserére kerültek ugye? Mert így dukál
(#) Atikahexx válasza zotya1983 hozzászólására (») Márc 5, 2018 /
 
iIgen, ki_lettek cserélve.!
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2018
Moderátor által szerkesztve
(#) tothbela válasza Atikahexx hozzászólására (») Márc 5, 2018 /
 
Szereld vissza a trafót, csavarozd le a fenék deklit, majd a javasolt izzólámpán keresztül helyezd feszültség alá. A két nagy pufferkondi lábain mérj feszültséget, majd írd meg, mit mértél. Ez stabilizálatlan nyers feszültség, ezért nem téveszt meg egy hibás félvezető. Izzólámpás előtéttel 30-43V között kell mérned, ha az izzó nem világít. Ha nincs rutinod, akkor a hálózati részen inkább ne méregess. Egy erősítő se ér annyit, hogy temessenek. Az, hogy a kijelző csak gyengén világít, nem a trafó hibájára utal, hanem valószínűleg a cső vezérlésére, vagy annak a táp stabilizátorára. Ha halványan is világít, az azt jelenti, hogy fűtése van, meg valamekkora anódfesz. Az meg trafó hiba esetén nem nagyon valószínű. De erre majd később is ráérsz.
(#) Atikahexx válasza tothbela hozzászólására (») Márc 5, 2018 /
 
aAzért inkább hagyom, mert tapasztalatlan vagyok és már mondták, hogy ilyen izzó mpa, olyan izzó, inkább nem is proóbáltam. Aazért köszönöm a választ!!.
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2018
Moderátor által szerkesztve
(#) summermano hozzászólása Márc 13, 2018 /
 
Hello
Segitseget szeretnék kérni 1 erösitöben Stereo Versarker ISP-SV 5000 bekötésében sajnos ebben az állapotban kaptam service manualt nem találtam sehol.
Kérem hogy segitsenek köszönöm. Bekapcsol de csak zug.

mellékelek képeket
(#) reloop válasza summermano hozzászólására (») Márc 14, 2018 /
 
Szia! Az egyik csatornából hiányoznak a végtranzisztorok azt látom, de mi az ami nincs bekötve?
(#) Near hozzászólása Ápr 4, 2018 /
 
Sziasztok! Rövid kérdéseimre rövid választ várok. Adott egy sztereó komplementeres erősítő. Munkapont állító dióda sor (egy kis kockába integrált lókuki) szakadt. Első kérdésem. Ha kiveszem a végfok tranzisztorokat abbol az oldalból amíg nincs diódasor, nem lenne gond ha a másik felét tesztüzemben elindítanám? Másik kérdésem, ha ide való integrált dióda sort nem kapok milyen diódákkal lenne érdemes pótolni? Előre is köszönöm!
(#) Cinema válasza Near hozzászólására (») Ápr 4, 2018 /
 
Az nem elég, ha kiveszed a végtranzisztorokat. Meg kell szakítani a hibás végfoknak a tápellátását, az biztonságosabb megoldás.
Mérd ki úgy azt a dióda-sort, hogy tápegységről megtáplálod kb. 12V-ról és úgy mérjed, hogy mi jön ki belőle a másik kivezetésén és mindezt fordítva is meg kell mérni, soros 470ohm-os ellenállással közbeiktatva és az ellenálláson mérve feszültséget. Ha tényleg hibás a diódasor, akkor a jó végfokét is kivéve és megmérve kapsz egy bizonyos értéket, ami már kiindulás lehet a helyettesítéshez, hogy hány dióda, vagy más félvezető lehet a tokban. Olyan dióda felel meg oda, amit az eredeti helyére tudsz rögzíteni.

Üdv!
(#) Near válasza Cinema hozzászólására (») Ápr 4, 2018 /
 
Nos a helyzet adott. Jobb oldal hibátlan lett. Bal oldalon a dióda szakadt. Mérésre a jó oldalon 0,7v os nyitófeszt mér a multi a hibásnak ítélten semmelyik irányba semmit. Plusz érdekesség, hogy a 470Ohm os vele párhuzamos ellenállat rommá égett. Sikerült észheztérítenem a dolgot a totál k.o. végfokzárlat hibatömkelegéből, viszont ezen megakadtam. Végül a Két tranyó és a bétaállítók kivétele elégnek bizonyult. Az egyik zárlatos is volt mint kiderült. Cseresznyémre nem volt erőltetve. Kap két új véget meg bétaállítót. Aztán meglesem mi a mókamiki lapul a hűtőborda alatt, hátha rá van firkantva a typ. (kiforrasztva mértem, szép hosszú lábai vannak.) A kapcsolási rajzon az ic helyén 3 dióda van + 1 külön dióda. 4 tranzisztor van a végfokozathoz oldalanként darlingtonba kötve. Ha jól tudom de ebben nem vagyok biztos, ez alapján 3 dióda kéne legyen a tokozásba. Jól gondolom? Vagy fatális marhaság?

üdv!
(#) Near válasza Near hozzászólására (») Ápr 5, 2018 /
 
stv3h a tipusa ennek a jószágnak. Tudsz ajánlani helyettesítőt? Előre is köszönöm
(#) devergo74 hozzászólása Ápr 16, 2018 /
 
Sziasztok.
Adott egy Akai AM35-tipusú erősítő. A hiba amit produkál(t), bekapcsoltam, elkezdett halkulni, majd egy pukkanás és azóta nincs hang. Nem tudom mi mehetett tönkre egyik pillanatról a másikra, valakinek valami ötlete?
Előre is köszönöm.
(#) djcaveman hozzászólása Máj 28, 2018 /
 
Üdv mesterek.
Kb egy hónapja javítottam, egy Dynacord X1201 végfokot. Akkor csak a végtranzisztorok kb fele halt el, állítólag a kimenet zárlata miatt... Akkor rengeteg kontakt hibát megszüntettem. Amikor a javítást befejeztem, annak rendje módja szerint beállítottam, leterheltem 8, illetve 4 ohmmal. Szimmetrikusan határolt az előírt teljesítményen, mindenféle gerjedés nélkül. Most nem minden végtranyó, csak az összes (10db) MJ15004 B-C-E zárlatos lett. Az összes bázis ellenállás megszakadt, mint ahogy az összes emitter ellenállás is. A meghajtók 2SC3281, 2SA1302 nem pusztultak el. Egy hibás végtranyót szétvágtam, nem hamisak. Állítólag bekapcsoláskor pukkant egyet, biztosítékot kiégette. Túlfeszültségre gondolok. Mi a véleményetek, vajon mi okozhat ilyen hibát?? Sajna nincs kapcsolási rajz, vagyis van de 50 dollárért.
(#) Gwahyr hozzászólása Szept 11, 2018 /
 
Üdv!

Tudom, hogy amatőr kérdés, de remélem valaki tud segíteni.

Van egy Sony TA-F261R erősítőm. Az utóbbi időben azt kezdte játszani, hogy felvillan a TAPE1/DAT gomb felett a piros led és ezért elnémul az, ami éppen megy (lényegében "átvált" az épp aktuális bemenetről). Az esetek többségében segít, ha rányomok az eredeti bemenetre, de egy idő után újra, meg újra előjön, így az erősítő szinte használhatatlan. Van valami tippetek arra, hogy mi okozhatja, vagy csak a szerviz marad? Sajnos nem értek hozzá annyira, hogy magam javítsam meg.

Előre is köszönöm a segítséget!

u.i.: itt a service manualja, ha esetleg segít:
https://www.hifiengine.com/manual_library/sony/ta-f261r.shtml
(#) mormi hozzászólása Szept 25, 2018 /
 
Sziasztok,

egy Panasonic SA-HR50 erősítőnek az LCD kijelzőjén nincs kép. Megnéztük a nyákot, ahol a képen látható égés nyom, ott találtunk két hibás kondit, azokat kicseréltük. Látszólag egyéb probléma nincs, kondik, stb. rendben vannak. Mellékelek fotót is.



Van valami ötletetek arra, hogyan lehetne megoldani a problémát?

Kösz előre is!
Következő: »»   75 / 85
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem