Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Laptop akkumulátor
 
Témaindító: Valteri, idő: Jún 6, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   21 / 26
(#) SPORE hozzászólása Dec 2, 2015 /
 
Sziasztok!
Van egy Sony VGN-UX UMPC-m, amelynek az akkujában kicseréltem a két cellát újakra. Előtte kisütöttem őket kb. 3,2V-ra. Ment vele szépen, de hamar lemerült 1%-ra. Itt bírta még vagy 30 percig.
Nemrég sietni akartam a feltöltéssel, így ráakasztottam a balanszos töltőmre, de nem kötöttem be a balanszvezetéket. Ennek az lett az eredménye, hogy a gép nem ismeri fel, és nem jön ki belőle feszültség. Rámértem, az egyik cellán 4,3V volt, a másikon pedig 3,9V körül. Gyorsan lejjebb merítettem a töltővel.
Az elektronikán a 3 lábú túltöltős 5A-es (PDF) biztosíték megszakadt. Áthidaltam a felső két lábát, de ugyan úgy nem megy. A többi biztin nem mértem szakadást sehol. Lehet, hogy letiltotta az EPROM a túlfesz miatt? Vagy kimehettek rajta a FET-ek?
Szeretnék vele valamit csinálni, mert sajnos itthon már nem kapni hozzá akkut 40000Ft alatt (2 celláért ez röhej...).
Előre is köszönöm!
(#) SPORE válasza SPORE hozzászólására (») Dec 5, 2015 /
 
Annyit már elértem vele, hogy felismeri a gép. 0%-on van, de a cellák kb. 4V-ra vannak töltve. Ha működés közben leszedem a cellákat, akkor a vezérlőből cellánként 3,67V jön ki. Vagyis megpróbálja őket tölteni, de nem ismeri a töltöttségi szintet. A FET-eket kicseréltem rajta egy másik Sony akkuból, ezek biztos, hogy jók. A kis fekete ellenállások mekkora értékűek lehetnek? Mindegyiken más ellenállást mérek. Kettőt ezek közül áthidaltam, mert azt hittem, hogy biztosítékok. Biztos, hogy tévedtem, mert amiből a FET-eket kiszedtem, abban is össze-vissza értékűek vannak.
Esetleg érdemes lenne mellé építenem egy "külső" akkutöltőt, ami kiváltja a mostani töltésvezérlést. A jelenlegi áramkör pedig csak megmondaná a gépnek, hogy benne van az akksi... Már az sem érdekelne, hogy százalékot mennyit mutat, csak működjön.
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2015
(#) Repsol600 hozzászólása Dec 12, 2015 /
 
Sziasztok.
Vettem egy Asus X53 laptopot, az előző tulaj viszont kinyirta az aksit, egy másik Asus gépbe tuszkolta be, aminek fordított volt a polaritása. Ezért gondolom valami kiment az elektronikában. Szètszedtem az aksit, a cellák hibátlanok, elektronikán nem látok semmi égést, viszont az érintkezőkhöz nem megy semmi áram, gép sem ismeri fel. Valami biztosíték van az elektronikán? Vagy valahogy helyre lehet hozni? Típusa: A41-K53
(#) gerenk válasza Repsol600 hozzászólására (») Dec 12, 2015 /
 
Szia !
Az az akkupakk felejtős, örülj ha egy újat beleteszel és rendben lesz a PC-vel a kapcsolat.
A gép nem ismeri fel, mert nem tud vele kommunikálni.
(#) Repsol600 hozzászólása Dec 25, 2015 /
 
Sziasztok!

Van 2 akku:

1. Asus A41-K53 (14,4V---2600mAh 37Wh)

2. Asus A32-K53 (10,8V---5200mAh 56Wh)

Az elsőbe valószínű kiment az elektronika, a 2. pedig olyan gyenge, hogyha nagyobb terhelést kap a gép egyszerűen kikapcsol pedig még írja, hogy van 1 óra vissza.
A kérdésem, hogy a 2-ből össze lehetne hozni egy működőt? Ha igen melyik lenne a célszerűbb a gyengébe kicserélni a cellákat, vagy az elektronikát áttenni?
(#) sunside válasza Repsol600 hozzászólására (») Dec 25, 2015 /
 
A második elektronikáját nem tudod használni az elsőben mert eleve 1 cellával kevesebb van benne (sok más oka is van). A kettőből sehogy se fogsz tudni egyet csinálni, más a kapacitás, az elektronika.
Marad az új vétele vagy felújitás, pl. itt
(#) Repsol600 válasza sunside hozzászólására (») Dec 30, 2015 /
 
Értem, köszönöm. És a megmaradt cellákat ha kiszedem, fel lehet tölteni valami módon? Nem akarom hogy tönkremenjenek még talán jó lesz valamire.
(#) sunside válasza Repsol600 hozzászólására (») Dec 30, 2015 /
 
Neten sok helyen fillérekért rendelhető balanceres töltővel töltheted őket.
(#) velegiistvan hozzászólása Aug 2, 2016 /
 
Sziasztok!

Mennyire szabad fúrógépben használni több, mint 1000 cikluson túl lévő bontott laptop akku cellákat? Cgr18650-esekről van szó.
5 db-ot kellene sorba kötnöm. Külső töltőm van hozzá, egy Xtar mc2-es. Mennyire gond, ha nem építek bele semmilyen védelmet?
Az akkuk kb. 2011-es gyártású pakkból lettek kiszedve.
(#) tibike5 hozzászólása Aug 8, 2016 /
 
Sziasztok!
A mai nappal úgy gondolta a laptopom, hogy nincs benne akku. Hogy lehetne rábírni, hogy van és most is arról használom? Este még rendben volt minden, feltöltve kikapcsoltam, reggel használtam és a töltőn hagyva kikapcsoltam. Pár óra múlva még mindig töltötte a led szerint, de bekapcsolva már csak 19% töltöttség látszott, majd egy idő után kiírta, hogy nem észlel akkut. Valójában meg fel is tölti a töltő és működik minden, csak szoftveresen nem fogja tudni így, hogy mikor kell pl. csökkentett módban használni később, ha merülőben van... A win-en belül az akkukhoz tartozó drivereket újratelepítettem, de nem segít. Merre tovább?
(#) csipaDJ hozzászólása Aug 9, 2016 /
 
Üdv mindenkinek.
Valaki tudna nekem segíteni hogy laptop akkut külsőleg hogyan tudnék tölteni?!
(#) stoky válasza csipaDJ hozzászólására (») Aug 31, 2016 /
 
Nagy százalékban a kivezetés két szélső lábán található a + és - kivezetés. Abban az esetben ha az elektronika engedi akkor tölthető, de műszeres odafigyelés mindenképp kötelező.
(#) stoky válasza velegiistvan hozzászólására (») Aug 31, 2016 /
 
A CGR18650 adatlap szerint normál Panasonic li-ion cella amely nem nagy áramú kivitel.
Gyárilag a fúrógépekbe nagy áramú cellákat építenek mivel ezek a nagy terhelést jobban elviselik.
Az említett cella beépíthető de tapasztalatok szerint rövid élettartamú vagy az elhasználódástól függően erőtlen lesz. A védelem saját felelősségre kihagyható de akkor töltéskor és kisütéskor nekünk kell műszerrel "figyelni".
(#) balka1 hozzászólása Feb 5, 2017 /
 
Laptopomba (Asus X551MA) tönkrement az akkumulátor. Szétszedtem az akku packot, találtam benne 3db 18650 akkumulátort és egy nyomtatott áramkört. Vettem bele új akkukat, kicseréltem, beleraktam a leptopba, ki is írja hogy van benne akku és ki is írja a töltöttségi szintet is (62%) de akkumulátorról nem működik a gép csak töltőről. Mért van ez?
(#) gerenk válasza balka1 hozzászólására (») Feb 5, 2017 /
 
Mind a kettő nagyon okos, egymással kommunikál a PC és az akku elektronika. Hiába cseréled az akkukat az akku elektronika tárolja a korábbi állapotot, a memória törlésére és új adatokkal való feltöltésre lenne szükség. Ezt a dolgok mai állása szerint csak akkufelújító szervizek tudják megtenni.
(#) nagytomi hozzászólása Jún 23, 2017 /
 
Sziasztok!
Nagyon alap kérdésem lenne.
Acer aspire 5750 ZG akksi csere lenne.
A gyári adatok.:10.8 V 4400mAh/48Wh
Rendeltem egy akksit hozzá ami amikor megérkezett ezt az adatokat láttam rajta..:11.1V 4400mAh(49)
Az üzlet állítja hogy jó a gépemhez ez az akksi,én bizonytalan vagyok.
Nem akarom haza vágni a gépet.
Tényleg jó ez az akksi a régi (gyári) helyett?
Előre is köszönöm.
(#) Zsolt 73 válasza nagytomi hozzászólására (») Jún 23, 2017 /
 
Tökéletes az akku, nyugodtan használhatod !
(#) levaitamas hozzászólása Aug 13, 2017 /
 
Sziasztok!
DELL E6410-es gép akkuja tönkremehet egyik percről a másikra?
Kb. 2,5 órát bírt a gép, de a következő indítás már nem ment. A teszt gombot megnyomva villog rajta 3 LED.
(#) dokidoki válasza levaitamas hozzászólására (») Aug 13, 2017 / 1
 
A benne lévő elektronika hozott egy döntést, vagy okkal vagy ok nélkül, és letiltotta a további működést. Ilyen lehet az ok, hogy felborult a cellák szimmetriája, vagy egy jó merülés utáni töltésnél valami hiba lépet fel és nem töltődik a pakk... Ezért letiltotta. Vagy üzemóra vagy töltési ciklus számlálás, vagy tervezet elavulás okán alakult így. Bármi lehetséges. Szedd szét, és mérj rá a cellákra... Az is lehet, hogy hibátlanok.
(#) levaitamas válasza dokidoki hozzászólására (») Aug 13, 2017 /
 
Szia!
Köszönöm a válaszodat. Azért furcsállom, mert töltőn volt. Mint írtam simán tudott még két órát, de a munkahelyen elővéve már be sem kapcsolt.
Kissé tényleg olyan, mintha elérte volna a tervezett élettartamát és game over.
(#) StMiklos válasza levaitamas hozzászólására (») Aug 13, 2017 / 1
 
Szevasz!

"Elfogyott" beépített elektronikája szerint a töltési ciklusok száma.
Ez javíthatatlan, megkerülhetetlen > csere.
És nemcsak a DELL csinál ilyet
Enyém is ezt csinálta.
Szétvertem (azért összerakható, de minek?), rámértem a cellapárosokra
(3 darab párba kötött, összesen 6 18650-es akku van benne), rendre: 4,1, 3,9, 4,1 volt a feszültség, pedig mint tudjuk. egy Li-Ion cella 3,7-nél tekinthető lemerültnek.
A párosok eredetileg 2*2400 mAh-sak, megmértem, mindegyik 4000 felett van.
DELLnél nem lesz olyan, hogy 1/2 óra akkuidő, előbb cseréltetik.
Vettem 4 cellát befogadó POWERbank házat, ma abban szolgálnak, mobilt, nagy akkusat is, majd 2* feltölti. Hurrá, nem vesztek teljesen kárba.
Ma, új akku van a DELL-ben, tulajdonképpen otthon használva ki van véve belőle az akku, nekem ne számoljon értelmetlen ciklusokat.
Nagy néha azért visszakerül ha viszem valahova, üdv: StMiklos
(#) kala1982a hozzászólása Okt 9, 2017 /
 
Sziasztok, Acer laptop akkumulátor cserére érett. Tudna valaki mondani nekem egy megbízható webshop címet, ahonnan tudnék egy után gyártottat rendelni?
(#) levaitamas válasza kala1982a hozzászólására (») Okt 9, 2017 / 1
 
Szia!
Akku Elem Kft. Bp. Váci út.
(#) orifab hozzászólása Feb 24, 2018 /
 
Sziasztok!

Egy Emachines E727-ben nagyon gyenge volt az akku (típusa AS09A31 4,4Ah-s), alig bírt 15-20 percet. Kicseréltem a cellákat SANYO 2.2 Ah-s új cellákra. Mindhárom pár egyformára feltöltöttem (3,8V-ra), kb 0.01-0.02V különbségűek voltak. Először csak úgy cseréltem ki, hogy az eredeti cellákat hídbakötve az újakkal, (elektroniát állandó feszültségen tartva) De ugyan olyan rossz volt. Majd teljesen feszültségmentesítettem a pozítívtól a negatív felé "haladva" és kb fél óra múlva visszakötöttem. (negatívtól pozítívak felé) De sajna jelenleg 11 perc-et ír a WIN7. Van valakinek ötlete, hogy lehet "megmenteni" Esetleg valami elektonika "cheat" létezik?

Lehet resetelni az elektonikát? Esetleg egy új elektronikát venni bele?

THX
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2018
(#) zamatőr hozzászólása Márc 12, 2018 /
 
Üdv!
HP laptop akku ellenőrző ezt mutatja . Lemerítettem az akkut úgy,hogy a számítógép kikapcsolt majd feltöltöttem de a ciklus számláló nem változott. Mikor változik és fel vagy le számol ?
Köszönöm.

HP.jpg
    
(#) Krell hozzászólása Márc 27, 2018 /
 
Sziasztok

Valaki írta, hogy kerek centerpines HP töltőnél a középső pinen is van feszültség.
Van egy lenovo laptop, azzal a lapos, Slim? töltővel, de itt is van centerpin.
Amin viszont nincs feszültség, ezt a videot találtam csak, ellenálláson keresztól a testre van kapcsolva.

https://www.youtube.com/watch?v=XO3D0d8a_fc

A hiba az hogy nem tölti az akkut, sem a régit, se az ujat sem. A töltő belső oldalsó érintkezőn kiadja a 20V-ot. 51%-os töltöttségi szintet mutat mindkét akkunál a Windows, , aminek 1:100-hoz az esélye. Linux alatt 50%-ot.
Beragadhatott egy EEPROM-ba ez az adat?
Ennél a típusnál a centerpinnek valamilyen vezérlési célja van?


kösz a segítséget
A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2018
(#) pipi válasza Krell hozzászólására (») Márc 27, 2018 /
 
Hali!
Szedd szét a tápot, mérd ki, lehet szakadt a vezeték
(#) Krell válasza pipi hozzászólására (») Márc 28, 2018 /
 
Szia pipi!

Kösz a választ!
Közben annyiban változott a helyzet, hogy kaptam kölcsön egy másik, ugyanolyan lenovo tápot, azzal először elkezdte tölteni, majd 60%-nál megált, mint a cövek.
A laptop egy kedves ismerősömé, elképzelhető hogy egy 3th party programmal lekorlátozta 60% körülire a töltést, hogy tovább bírja az akku?
Most csak az eredeti akkut használom, lemerítettem az akkut csutkára, az Eredeti töltő elkezdte tölteni, majd megált 60%-nál a töltés. Új akkut azóta rá se tettem.
Továbbra is kérdés, mi a célja ennél a töltőnél a center pin-nek, ami a másik, jó töltőnél se mutat feszültséget.
Lehet oszcilloszkóppal kellene mérni, valami digitális jelet a centerpinen?
Szerintem ezek az új?, pár éves laptopok még bonyolultabb töltésvezérléssel rendelkeznek.
Szerintem bele lett kavarva, írva EEPROM-ba, és megjegyezte az 57-60%-ot. Az véletlen lenne, hogy régi és uj akku is csak Pont eddig tölt?
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2018
(#) pipi válasza Krell hozzászólására (») Márc 28, 2018 /
 
Volt olyan noti ahol a setupban kiírta a táp teljesítményét, nézz rá...
Esetleg van akku teszt is a setupban.
A center pin táp azonosításra "szokott" szolgálni, lehet egy sima ellenállás, vagy akár digit kommunikáció is.
Ha kis teljesítményű a táp, akkor lehet azért veszi le a töltést, mert a noti elfogyasztja a "lehetséges" villanyt bekapcsolt állapotban.
Nézd meg meddig tölt ha ki van kapcsolva a noti.
(#) Krell válasza pipi hozzászólására (») Márc 28, 2018 /
 
Szia Pipi

Ujra köszönöm a választ!
A tápok Gyári lenovo eredeti tápok.
Kikapcsolva is csak 60%-ig tölti fel az akkut.
Ez egy teszkós lenovo ideapad, BIOS-ban sincs akkura vonatkozó menü.
Gyakorlatilag a legalapabb BIOS-a van.
Üzleti laptopban láttam, hogy lehet kalibrálni az akkumulátort.
Kikapcsolva pár percig tölt, a LED-ket is lespórolták róla, még a caps lock-ot se látom, elől van valami , ami világít egy darabig, alig látni valamit.
Üzleti HP 69x, EliteBook laptopon az egész billentyűzet feletti rész világít kb.
Akku nélkül, a 3.42A-es eredeti táppal vígan megy egyébként.
Holnap lehet dobok rá W7-et próbára, habár Linux-al is kb ugyanez volt helyzet .
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2018
Következő: »»   21 / 26
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem