Fórum témák
» Több friss téma |
Az egész világról nem tudok, Magyarországon ennyi a kötelező. Elképzelhető, hogy lehet adni többet, de nem nagyon fognak ugrálni miatta...
Nem szoktam, mert nincs értelme. Itt lakok, 2 napi minimálbér.
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2018
Sziasztok.Az lenne a kérdésem,hogy szabad tölteni sorban vagy párhuzamosan kötött akkukat, ha nem egyformán vannak lemerítve?
Itt arra gondolok, hogy pl van 3 db 4 voltos,4Ah-os akku, amit sorba kötve akarok tölteni 12 voltos töltővel. Vagy van 3 db 12 voltos 7Ah-os akku, amit párhuzamosan kötve akarok tölteni szintén 12 v-os töltővel.Viszont nem egyformán vannak lemerítve.
A párhuzamos töltéssel nincs nagy gond. A sorosnál fontos lenne, hogy körülbelül egy szinten legyenek az akkuk.
Köszi szépen.Akkor lehet olyant csinálni, hogy addig merítem őket, amíg teljesen egyforma lesz a feszültségük,mondjuk 12,2 volt, és csak azután teszem tölteni?Vagy nem muszáj ennyire pontosan megegyezzen a feszültségük?
Sajnos a sorosnál még az is gond, ha nem egyforma állapotúak, még ha egyforma gyártmányok és a feszültségük is azonos. Más és más a belső ellenállásuk, más feszültség jut rájuk, az egyik túltöltődik, a míg a másik alul...
Szia, A párhuzamos töltés esetleg megfelelő lehet, valamint a 4V-osoknál a soros, csak előtte azonos "kondícióba" kell hozni őket. Tehát a tényleges Ah kapacitásuk azonos legyen. Nem írtad a felhasználás/ merítés helyét, a korukat??? Szünetmentesben a jobban élettartalma olyan 5-év körül van, utána is lehet használni, de akkora áram leadására már nem képesek.Ezt és ezt vettem a kondícionáláshoz. Gk halogén izzóval szoktam terhelni, s mérni, hogy ugyanarra a feszültségre, lassú, 12-24 órás töltéssel, persze ehhez ki kell számolni a töltőáramot, pár ciklus után ki fognak egyenlítődni. Ugyanez vonatkozik a Gk 12V -os 6 db cellára is. Ellenkező esetben az lesz, amit "Inhouse" is írt, kinyírják egymást!
A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2018
Inkább izzókon keresztül párhuzamosan kötném őket egy időre, amíg kiegyenlítődnek a feszültség különbségek és aztán tölteném sorosan, de folyamatosan mérve rajtuk a feszültségeket. Mert mint ahogy Inhouse kolléga írja a belső ellenállásuk nem egyforma, a valós kapacitásuk sem így nem egyforma mértékben töltődnek ugyanakkora áramról sem.
Helló! Nekem is volt ilyen problémám. Vettem egy 24/12V 5A akkumulátor töltéskiegyenlítőt és megszűnt a gond.
Szia megnéztem a linkeket amiket küldtél.Egy kicsit elmagyaráznád,hogy hogyan kell használni azokat? Addig értem,hogy rákötöm az akku sarkaira a plusz és minusz kábeleket, de azután mit kell tenni?Meddig kell várni,honnan tudom, hogy kész a művelet?
![]()
A legjobb, legegyszerűbb megoldás, ha mellőzöd az akkumlátorok soros töltését. Kizárólag akkor használható a módszer, ha azonos típusú, egyidőben vásárolt akkukról van szó. Még akkor is érdemes az első töltésnél figyelni, hogy egyformán töltődnek-e.
Az egyik az töltő is egyben, arra 2 db 12V -os akksit, vagy a 3db 4V-osat is rá lehet kötni a másik ágára. A potik gyárilag be vannak lőve, így töltés-regenerálás után automatikusan lekapcsol. Nagyfrekis impulzusokkal bombázza a szulfátosodott elektrolitot, lemezeket. A másikat, amin csak 1 zöld led van én ráraktam a kocsi akksira, s folyamatosan rajta van. De ha kicsit visszább lapozol, itt is van fent egy kapcsolás, de az inkább autó akksira való. Ha nem éppen fiatal, vagy nem tudod az előéletét, érdemes az elektrolit szintet ellenőrizni bennük. Ehhez egy késsel le kell feszegetni a fedlapot, alatta gumisapkák vannak, s deszt vízzel, fecskendővel fel lehet tölteni őket. Célszerű ezt a kezelés megkezdése előtt megtenni. A napokban 6-ot már regeneráltam, most jön a 7-8.
pár. Otthon nem annyira drága de itt egy 12V/7Ah-s is 50€!
Ebben igazad van, de egy cella csak 2 V -os a Trabantban 3 db volt a 6 V-hoz a 12V- hoz 6 db, a 72V- os targoncában már 36 db cella van sorba kötve!
A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2018
Köszi.Szóval a zöld ledest csak rákapcsolom az akkura és ő aztán lekapcsol ha elvégezte a dolgát?
Az igaz, de a cellák az teljes akkuban egyszerre készültek, úgyhogy eléggé egyformák, már amennyire csak lehetséges. Két különálló akkumlátorra ez már nem feltétlen igaz, még azonos típusnál sem.
Nem, az folyamatosan rajta van. A kicsi.
Ez igaz, de sokszor csak 1-2 cella döglik be, s csak annyit cserélünk, mert egy egész blokk baromi drága. Ilyenkor az első pár töltéskor kell pár trükk, mielőtt visszamegy a felhasználóhoz.
Az ilyen feljavított akkuk igazából nem sokat érnek, volt annakidején ilyen tapasztalatom is. Ideig óráig működnek, aztán akkor hagynak cserben, mikor szükség lenne rá. (az első hideg reggelen)
Persze nagy akkutelepeknél (telefonközpontban) ahol egy cella is meglehetősen drága, más a helyzet, ott van hozzáértő személyzet, aki babusgatja.
Es a fizeteseket az akkuk arahoz?
![]() A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2018
Negativ.
Csak a melykisutes kerulesere, tultoltes kerulesre es toltoaram korlatra kell figyelni. Cellankent. Egyebkent is ugy kellene tolteni sutni.
Sziasztok!
Elektromos kerékpárba vettem új akksikat, 12V12Ah, de bizonytalan vagyok, hogyan is kell tölteni őket. Kérdéseim: - Az eladó azt mondta háromszor teljes fel kell tölteni majd teljes lemeríteni őket (kisütés). Ez igaz? - Mikor töltsem az akksit vagy menyire hagyjam merülni Köszönöm!
Szia, Igen megteheted, az sohasem árt, én kisütni, Gk halogén izzóval szoktam, itt részletesen le van írva, 1,96V/cell értékig, tehát 11,5V alá nem menjen semmiképp! Töltés: 14,4V max-ig 1 A -rel, csepptöltésnél 14V. Felette beindul a gázképződés, ami zárt akksiknál nem kívánt mellékhatásokkal jár.
A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2018
Sziasztok!
Nekem az lenne a kérdésem, hogy hogyan tudnám azt leellenőrizni, hogy egy 12V feszültségű 45Ah órás akkumulátor kapacitása megfelelő-e? Egy autó akkumulátorral lenne szó, ami gyorsan lemerül. A generátor töltése méréseim szerint megvan, egy régi 22 éves autóról lenne szó. ![]() Köszönöm a segítségeteket, mint mindig. ![]()
Közelítő értéket lehet mérni pl. úgy, hogy rákötsz egy 12 V / 55 W-os izzót és időnként megméred az akku feszültségét. Az izzó áramfelvétele kb. 4,5 A lesz. Ha 7-8 óra elteltével sem megy az akku 11 V közelébe, akkor valószínűleg jó.
Ehhez az kell, hogy a teszt kezdetekor az akku teljesen fel legyen töltve.
Mérj savsűrűséget, abból közvetlenül megállapítható az akku állapota.
Tedd töltőre, amint az áram lecsökken 0.5A alá, valamint a feszültsége 14,2-14,5V közelébe emelkedik, akkor mérj savsűrűséget, és ha már úgyis belelátsz ellenőrizd a savszintet is.
Sajnos ez úgynevezett gondozásmentes akku. Egy éves akkumulátorról lenne szó az elmúlt hónapokban már kétszer lemerült 11,8V -ra.Már nem garanciás.
![]() A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2018
Tegyél fel egy képet óla.
Nagy a valószinűsége, hogy fel lehet nyitni roncsolás nélkül, az alsó kategóriás indítóakksik csak papíron gondozásmentesek, parasztvakításnak van ráírva. Garanciaidőn már amúgy is túl vagy, reklamálni nem tudsz, ha pedig így hagyod, jobb már nem lesz, hamarosan mehet a méhbe. Szóval feszíts alá csavarhúzóval a fedelének, ha lejön jó, ha nem jön, akkor még mindig meg lehet fúrni, vesztenivalód nincs sok. |
Bejelentkezés
Hirdetés |