Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Lapozás: OK   1188 / 1267
(#) stevepapa válasza Cinema hozzászólására (») Ápr 21, 2018 /
 
Gyakori hiba a függő ic halála, pukkan, füstöl, stb. A g2 tekergetésével a vonal előjön, ha ez a hiba. Eltekerni csak akkor kéne ha vissza tudja állítani.
(#) ColT hozzászólása Ápr 21, 2018 /
 
Hello,

Van egy Philips 32PFL5406H TV-m, ami nem indul. 9-et villan a power LED, ha tápot kap.
9-es hibakódot sehol nem találok - tud valaki segíteni, mit jelent?

SDM sem aktiválható rajta, viszont ami fura, hogy a tépról a 12V az 13,8. Nekem ez sok.
Lehet ettől baja az alaplapnak? Vagy csak emiatt tilt le?

Egyáltalán kapcsolóüzemű tápnál mi okozhatja a feszültség megszaladását? Visszacsatoló kondenzátorokat néztem, azok jók.

Köszi minden segítséget
(#) Csabika02 hozzászólása Ápr 22, 2018 /
 
Sziaztok. Lenne egy Orion dália tv-m. Problémája hogy a kép nagyon zavaros mind Rf és Av-n is. Erre szeretnék megoldást.
(#) Epu2 válasza Csabika02 hozzászólására (») Ápr 22, 2018 /
 
Emlékeztet a nagyfeszültség áthúzásakor keletkezett zavarra.
(#) Cinema válasza ColT hozzászólására (») Ápr 22, 2018 /
 
Kapcsoló-üzemű tápegységnél minden kondenzátort ki kell cserélni, az a biztos.
Én javítottam már pár tápegységet, a kondicseréken nem érdemes spórolni, lehet hogy némelyik mérve jó, de feszültség alatt lehet zárlatos, vagy egyéb baja neki, tehát a csere indokolt.
Melegedő alkatrészek, ellenállások értékének elmászása okozhat megfutást, optocsatoló-hiba szintén, kondenzátorok hibája, forrasztás kiolvadása, egyebek.
Amíg a hibás alkatrész nincs kicserélve, ne tekerjünk el semmit.

Üdv!
(#) Cinema válasza stevepapa hozzászólására (») Ápr 22, 2018 /
 
Ne tekergessen el semmit. A vertikális eltérítő IC nem tudom, hogy pukkan-e, szakadt, vagy zárlatos, féloldali zárlatos lehet. Oka van, előbb minden mást kell mérni, ellenőrizni, utoljára jön az IC-cseréje, ha szükséges.
Ha a függőleges eltérítés a hibás, akkor fényvonalnak kell lennie, ha a sorvégfok jól működik.
Lehet főként forrasztás-hiba, elmelegedett forrasztások az IC lábainál, kondenzátor kapacitás-vesztése, az IC tápköre, vagy az utánhúzó-kondenzátora beteg.
Mérni kell.
Sok sikert!

Üdv!
(#) stevepapa válasza Cinema hozzászólására (») Ápr 22, 2018 /
 
Ha jól van beálítva a g2 nem szabad vonalnak lenni. A függő jel hiánya kioltja a csövet, igen szokott pukkanni, füstölni. Tápellenállása elégni, persze mérni kell. A tekergetést azért írtam mert a kérdező nem tűnik szakavatottnak. A vonal esetleges megjelenése lényegesen lerövidíti a hiba behatárolását. Aki ért hozzá az mér, csak akkor kérdez ha a hiba ritka, és kifogyott az ötletekből. Az ic pukkanása ezen típusoknál gyakori ilyen idős korban, a lábai már rég körbe repedeztek, kondijai kiszáradtak. tehát a hiba a g2 emelésével azonnal behatárolható. Kárt nem tesz a készülékben, esetleg megspórol néhány felesleges kört
(#) Cinema válasza stevepapa hozzászólására (») Ápr 22, 2018 /
 
Rendben, így már érthetőbb.


Üdv!
(#) tvnezo válasza fecameca hozzászólására (») Ápr 22, 2018 /
 
Köszönöm a választ. Jövő hétvégén leszek újra otthon, akkor tudok képeket készíteni. Egyébként a hiba észlelése után pár nappal szedtük le a burkolatot, akkor nem sikerült égett vagy elszenesedett alkatrészt találnunk. A tesóm is egyből a sortrafót mondta, még mielőtt szétszedtük volna, de nem látott rajta jeleket. Akkor nem mért meg semmit. Úgy rémlik, hogy neki ónszippantója is van. Jelentkezem, ha lesznek képek és remélem tudtok majd segíteni.
(#) tvnezo válasza Cinema hozzászólására (») Ápr 22, 2018 /
 
Köszönöm a hozzászólásodat. Jövő hétvégén tudjuk szétszedni a tv-t, és készítek képeket. Remélem sikerül majd beazonosítani a "kis kék-színű kerámiakondenzátort" is. Kapcsolási rajzunk nincs a készülékről, de digitális-multimétere van a testvéremnek. Remélhetőleg minden lehetséges hibaforrást sikerül majd bemérnünk az instrukcióitok alapján.
A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2018
(#) ColT válasza Cinema hozzászólására (») Ápr 22, 2018 /
 
Jaj.
A műszerem volt a rossz Lemerült az elem, és mindent magasabbnak mért. A TV tápja jó, de akkor mi okozhatja a 9-es hibát?

(A kondit cserével ellenőriztem, csere után is ugyanannyi volt a kimenet. )
A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2018
(#) kadarist válasza tvnezo hozzászólására (») Ápr 22, 2018 /
 
Ebben nem biztos, hogy lesz kis kék kondi, ellenben van nagy barna. Bővebben: Link.
(#) EscTomy hozzászólása Ápr 22, 2018 /
 
Sziasztok!

Van egy Orion T 2015 MTX-Silver tv ami bekapcsoláskor folyamatosan csak kattog kép nincs.. Kérdésem pedig az lenne, hogy mi lehet a hiba oka? Továbbá hogyan lehet(ne) ezt megjavítani?

Válaszokat előre is köszönöm!
(#) kaqkk válasza EscTomy hozzászólására (») Ápr 23, 2018 /
 
(#) fecameca válasza EscTomy hozzászólására (») Ápr 23, 2018 /
 
Tiszteletem. Van valahol benne egy zárlat, ami miatt leáll a tápegység, majd újra indulna, ha nem lenne zárlatos. Egyenként kell kikötögetni a dolgokat, amíg a zárlat meg nem szűnik. A zárlat keresését abban a részben tovább folytatni, amelyiknek a tápfeszültség kikötésekor a zárlat megszűnt, tovább keresni a hibás alkatrész megtalálásáig. A rossz dolog eltávolítása után a tápfeszültségeket műszerrel le lehet ellenőrizni. Ezek után az alapján, hogy melyik részben van a zárlat, már el lehet dönteni, hogy megéri - e javítani? Függőleges IC, sorvég, még a talán megéri, de olyan is volt nekem, hogy CPU adott 0 ohmos rövidzárlatot az 5 Voltos tápra. Ekkor már azt mondták, köszönöm szépen, 15 ezret nem költünk rá.
(#) kadarist válasza EscTomy hozzászólására (») Ápr 23, 2018 /
 
A 11AK30 sassziknak típushibája a sorvégtranzisztor báziskondenzátorának kiszáradása, valamint ha Orega sortrafó van benne, akkor ennek a zárlata. A kondenzátorhiba miatt megfut a sortranzisztor és zárlatos lesz, ez a zárlat terheli a tápegységet.
(#) belfi2 hozzászólása Ápr 24, 2018 /
 
Sziasztok!
Van egy elég összetett problémám . Nem tudom hová tartozik , de a TV-vel kapcsolatos. Szóval , azt mát itt íram hogy a Tv fehér szintnél nagyon zúg. Sajnos minden bemenetről (AV). Gondoltam leválasztom külön erősítőre ami egy ELTA micro hi-fi. Ennek viszont nincs aux bemenete. Úgy oldottam meg hogy a bemenetválasztó IC TAPE bemenetére kötöttem a UPC boxot. Szól de nem tetszik a hangja . (Nem hangerő kell hanem az hogy ne legyen zúgás) Szóval az a kérdés nem e nagyon terhelem a a Box kimenetét. Bemenet választó Ic LC75342 Magnó előerősítő :KA22241. Jelenleg a KA22241 teljesen le van választva.Hogyan kéne őket össze illeszteni hogy biztonságos legyen, és valahogy szépen szóljon. Most olyan mintha enyhén "gurgulázna" és nagyon halkan de a fehér még mindig zúg.
(#) kadarist válasza belfi2 hozzászólására (») Ápr 24, 2018 /
 
Szia!
Ez egy magnóhoz való korrekciós erősítő, ezért nem jó arra a célra. A KA IC után kösd a beltéri hangjelét úgy, hogy a KA erősítő kimenete ne csatlakozzon sehová sem.
(#) belfi2 válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 24, 2018 /
 
Szia!
Most úgy van , tehát a "KA" IC ki van iktatva és arra a szalagkábelre megy a box hangjele ami közvetlenül megy a bemenetválasztóra Azt szeretném megtudni hogy nem e terheli a connekt-boxot a bemenetválasztó. A rajzon 50kohm lezáró a ellenállás, a boxét viszont nem tudom.
(#) kadarist válasza belfi2 hozzászólására (») Ápr 24, 2018 /
 
Száz ohmos nagyságrendű a kimenetek impedanciája, úgyhogy ez nem lehet gond. Viszont a jelszintvesztés és a korrekt frekvenciamenet megtartása miatt érdemes nem nagyon eltérni az optimális forrás és terhelő impedanciáktól.
(#) belfi2 hozzászólása Ápr 24, 2018 /
 
Nem HI-FI Tv , szóval csak szóljon úgy ahogy nekem kell . (Ne zúgjon és nem is kell maxi hangerő.) Így marad .
(#) küzmös Gergely hozzászólása Ápr 25, 2018 /
 
Sziasztok! Hozzám került egy kolléga tévéje. Eurosky CTV-2140TXE (PT92). Most vettem le a hátlapot, belenéztem, szemügyre vettem.. Semmi különöset égés, szikrázás, kidurrant, felpüffedt kondit nem láttam. Ez után jött a próba. Ugyanis a jól ismert instrukcióval kaptam. "Áramat kap. " Na én most megnéztem. Indítás után demag tekercs sercen, elindul, kicsit sípol, s a képcsőfűtés is megindul.. majd le is áll.. s ezt még kétszer eljátssza. Azaz bekapcsolás után 3x feléledne, és tilt, ennyit csinál a készülék. Érdemben ma már nem kezdek bele semmibe, csak a pufferelkon mértem egy feszültséget 306V van rajta. Gondolom zárlat van. Sortranzisztor lehet? (C5297 583, ez van ráírva, mivel helyettesíthetem én ezt, ha esetleg ez rossz? )
(#) kadarist válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Ápr 26, 2018 /
 
Szia! Nem a lemágnesező sercen, hanem a nagyfeszültség miatti apró kisülékek hangját hallod. A lemágnesezés zümmögő hangot ad. Ha van nagyfeszültség és a képcsőfűtés is jó, akkor a sortranzisztornak jónak kell lennie. A függőleges eltérítés kerregését lehet hallani induláskor?
(#) küzmös Gergely válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 26, 2018 /
 
Szia! Most értem haza, és bekapcsoltam, hogy még egyszer ellenőrizzem , és jobban megfigyeljem a jelenséget. Valóban úgy tűnik, hogy egy pillanatra (azaz 3 pillanatra) megjelenik a nagyfesz is. A képcsőnyakánál látom hogy felizzik.. majd bealszik.. újra izzik, megint elalszik, és harmadszorra is felizzik. Utána végleg megáll minden. Ez idő alatt próbálkozik szegény pára, hallom a jellegzetes nagyfesz "sípolást". Serceg, pattog a képcső grafitrétege, de a 3 kísérlet után "tetszhalott" állapotba kerül ,és minden áll. Tényleg.. a függőleges kerregés nincs.. csak bekapcsolásnál az a túlvilági kongó hang (ez lesz a demag. ) Utána végigfut a nagyfesz.. pattog, serceg a képcső.. utána elhallgat minden. Ez a soklábú IC az ha jól sejtem.
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2018
(#) küzmös Gergely válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Ápr 26, 2018 /
 
Nem.. az a hang.. A hangszóró csatlakozik oda. Erről az alaplemezről lenne szó.
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2018
(#) kadarist válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Ápr 26, 2018 / 1
 
Azonosítsd be a vertikális végfok IC-jét és nézd meg, hogy kap-e tápfeszültséget az induláskor.
(#) küzmös Gergely válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 26, 2018 /
 
Megvan. STV9302A Kettes láb a tápfesz. Nos ez úgy néz ki, hogy indulásnál (próbálkozásnál) 6,4V-ot mérek rajta, megáll 1V köré leesik. Ezt 3x játssza, az elindulási próbák alkalmával. (Az IC tápfeszültsége 14V körül van, neten ezt láttam, egy rajzon.) Most jönne jól egy tv kapcs. rajz. Sajnos mennem kell el, majd este leszek, megpróbálok szerezni a netről rajzot.

P1120576.JPG
    
(#) kadarist válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Ápr 26, 2018 / 1
 
Válaszd le az IC-t a tápvonaláról és egy 24V 5-10W-os izzót köss erre a tápra. Ha az izzó induláskor világít és közel jó értéket mérsz a sarkain, akkor zárlatos az IC.
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2018
(#) küzmös Gergely válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 26, 2018 /
 
Valószínűleg feltártad a hibát. Egy 24V-os karácsonyfaizzót rátéve halványan világít. 13,6V körül mérek az izzón. Megnézem holnap hogy lehet-e ilyesmit kapni a boltban, meg szétnézek a roncs panelok közt is.. Most rögtön a kezembe is akadt egy, ahol azonnal kiszúrtam, egy ugyanolyat! Megörültem, de ez TDA9302H, ugyanaz a lábkiosztás, összenéztem, de nem tudom, hogy mi az a H.. Helyettesíthető lenne TDA-val, de nem merem, még csak dróton belógatni se, mert nem tudom, hogy mit jelöl a betű.
(#) Budafok hozzászólása Ápr 26, 2018 /
 
Sziasztok,

Egy LG tv-vel van problémám, amiben a segítségeteket szeretném kérni.

Bekapcsolás után a TV képén vízszintes csíkok villognak, váltakozó helyeken. Először nagyon sok ilyen vékony csík jelenik meg, majd ahogy a tv melegszik (???) úgy ezek fokozatosan eltűnnek...

https://drive.google.com/file/d/15Vdj73vjdYMaIaE5TJXOBTbM0nJl8BNLyg/view
Valakinek valami ötlete??

Válaszokat előre is köszönöm!

Péter
Következő: »»   1188 / 1267
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem