Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műhelyünk felszerelése, szerszámai
Téma, a műhelyünkben előforduló készülékek, anyagok, szerszámok, eszközök bemutatására, kitárgyalására.
Lapozás: OK   95 / 195
(#) Alkotó válasza elektroncso hozzászólására (») Márc 30, 2018 /
 
Nem jól tudod, a megadott fordulat az elvi maximum, amitől többet nem foroghat a gép semmilyen körülmények között (na jó, esetleg centrifugában, de akkor az egész gép forog mindenestől).
(#) elektroncso válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 30, 2018 /
 
Értem, akkor rosszul tudtam. Köszönöm a kiigazítást mindkettőtöknek!
(#) Alkotó válasza uniman hozzászólására (») Márc 30, 2018 /
 
Pontosan számolt a fórumtárs, a számok stimmelnek.
(#) elektroncso válasza uniman hozzászólására (») Márc 30, 2018 /
 
Igen, közben megszámoltam. Amúgy nem lőttél messzire, EBU 23G a pontos típus.
(#) erbe válasza Massawa hozzászólására (») Márc 30, 2018 /
 
Igazad lehet, ezek szerint ezt én is rosszul tudtam.
Ettől függetlenül robbant már szét üresen futó korong. Hibás lehetett.
A 11000/41800 viszont helytálló.
(#) Massawa válasza erbe hozzászólására (») Márc 30, 2018 /
 
Minden korongra meg minden körfürészlapon fel kell tüntetni a max fordulatszámot, mert azt kell kibirnia. (Illetve olyat kell venni az adott gépbe és nem az olcsobbat. Különben nagy baj lehet, mert a munka elött robban szét, amire senki nem számit).
(#) Electricboy válasza Electricboy hozzászólására (») Ápr 1, 2018 /
 
Na csak pont került a történet végére. Ahogy visszaküldték a pénzem már rendeltem is a Proxxon FBS 240/E típusú gépet. Nagyon meg vagyok elégedve vele, veri a Dremelt mindenben. Köszönöm az ajánlást nagym6-nak Később egy hozzávaló fúróállvány fog jönni. Képen az elődje is látható.
(#) Massawa válasza Electricboy hozzászólására (») Ápr 1, 2018 /
 
Gratula!

De azért ne felejtsd a Proxxon meg a Dremel nem egy kategoria. Az utobbi egy erös 230V-s univerzális forgogép mindenféle munkára, a Proxxon meg egy precizios furo/marogép.
(#) nagym6 válasza Electricboy hozzászólására (») Ápr 1, 2018 /
 
Én is egy Proxxon-t használok sok éve baj nélkül. Örülök, hogy bevált.
(#) Electricboy válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 1, 2018 /
 
Köszi!
Nem tudom pontosan milyen feladatot nem tudnék megcsinálni vele amit a Dremel-lel igen, de lehet van ilyen. Amire én fogom használni fúrás, csiszolás, marás, vágás, azokra szerintem hibátlan. És fontos volt hogy alacsony fordulaton is érős nyomatékot adjon le, ezt a legalacsonyabb 5000RPM-nél sem tudom lefogni kézzel, Dremel-re ez nem volt igaz.
(#) Massawa válasza Electricboy hozzászólására (») Ápr 1, 2018 /
 
Ha belenézel a Dremel katalogusba ahhoz a géphez egy sereg kiegészitö van általános házkörüli munkákhoz - motorfürész köszörüléstöl a csempevágáson át a a felsö/alsomaroig stb. A Proxxon meg egy precizios furogép finom munkához.
Az egy máslapra tartozik, hogy 5000 rpm-nél mit tudnak a gépek, föleg ha a Dremelnél nem emlitetted melyik tipusrol van szo ( van abbol egy tucatnyi verzio más-más tudással motorral és vezérléssel. A Proxxonbol 230V-ra csak ez az egy van.)
Én mind a két tipust használom már évtizedek ota, mert minden munkához szeretem a jo szerszámot kiválasztani.
A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2018
(#) Massawa hozzászólása Ápr 2, 2018 /
 
Elkészült a marogépünk X tengelyes motoros hajtása.
Egy áttételes motor mozgatja az X tengelyt mindkét irányba illetve automatikusan a marogépen beállithato két koordináta között. Minden végállásban vár egy beállithato ideig vár mar elindul visszafelé. A mozgás sebessége szabályozhato 0-1,5 mm/sec tartományban.
A doboz bal oldalára kerül még egy orso fordulatszámmérö és a Z tengely displaye.
A feliratokat majd a héten még megcsinálom

IMG_3095.JPG
    
(#) elektroncso hozzászólása Ápr 22, 2018 / 2
 
Sziasztok!
Pár új cuccal gazdagodott a "koszos" műhelyem. Jelenleg fülig ér a szám.
Persze az első két képen látható halálgyár nem marad sokáig jelenlegi állapotában, a köszörű teljesen el lesz bontva, gyors daraboló lesz belőle. A faeszterga sorsa még nincs eldőlve, de elképzelhető hogy faipari marógéppé alakul. A kis karos ollót csak megtakarítom, kap egy rögzítőrészt amivel a finom elektronikai műhelyemben le tudom rögzíteni, pont jó lesz NYÁK-ot darabolni. És a legjobb, hogy az eddigi dolgok nem kerültek egy fillérembe sem. Ismerős ürítette ki a régi kacatait, aztán édesapám jókor volt jó helyen.
Az utolsó képen lévő esztergatokmány (125-ös), csapágyházzal ékszíjtárcsával viszont "drága" mulatság volt, 25 000Ft-t fizettem érte, de kaptam grátisz egy forgótüskés szegnyerget hozzá. Az más kérdés, hogy a szemem jött ki mire hátizsákban hazacipeltem Budapest mellől vonattal. Már csak időm legyen belőle megcsinálni a kis esztergámat.
(#) Firefighter1 hozzászólása Ápr 25, 2018 /
 
Sziasztok!

Hobbi kategóriáju akkumolátoros felsőmarót tudtok javasolni?
Én csak Makita a Ryobi és a Bosch - ba találtam de a maga 40-70 ezer forintos árával, nem a hobbi kategóriába sorolnám!
(#) Hetope hozzászólása Ápr 26, 2018 /
 
Barkácsoló uraim !
Tudna-e valaki segíteni csiszoló szalag ragasztásában? Arra szántam el magam hogy készítek egy ilyen masinát . Ma megvettem a vászon alapú szalagot (2méter) és elkezdtem kutakodni de eredmény nélkül, vagyis azt megtaláltam hogyan kell elvágni (srégan) de a ragasztóról nem találtam pontos adatot hogy milyen típusút lehet házi körülmények között megbízhatóan alkalmazni. Várom az ötleteket mert bízom benne hogy nem vagyok ebben a témában egyedül.
Üdv Pista
(#) _barby_ válasza Hetope hozzászólására (») Ápr 26, 2018 / 1
 
Hello!
Idézet:
„Olyan ragasztót válasszunk amely rugalmas száradás után is.

Ilyen ragasztó pld: a LOCTITE 4850, LOCTITE Super Attak Power Flex gél pillanatragasztó, LOCTITE EA 3430.”
(#) Alkotó válasza Hetope hozzászólására (») Ápr 26, 2018 / 1
 
Ha gépi szalagcsiszolóról van szó, akkor mást javaslok neked. Ahol árulnak csiszoló szalagokat, ott szinte biztosan vállalják a végtelenítést is. Ezt érdemes kihasználni. Sőt ha a saját példámból indulunk ki, akkor én már eleve egy adott méretre végtelenítve veszem a szalagot, és tökéletesen elégedett vagyok vele.
Ez utóbbi fél mondat a lényeg. Ugyanis itt messze többről van szó, hogy szépen forogni látod a szalagot a gépen. Számos kísérletezésen kellett átesnem, mire rájöttem, hogy az ezt javasló mesterek mennyire rossz nyomon járnak. Nekem a ragasztás tényével szinte sosem volt bajom, ez a művelet egyáltalán nem érzékeny a ragasztó milyenségére. Viszony a ragasztás helyének értelmes előkészítése az nagyon problémás, mert vagy vastagabb lett a ragasztás, vagy annyira elvékonyítottam, hogy beszakadozott a széle.
Idén még nem vettem szalagot, de 2017-ben kb. 600-700 Ft/m áron kaptam a 150 mm széles, végtelenített szalagot. Ennek nincs párja, olyan tökéletes a végtelenítés, hogy azt egyáltalán nem érzékelem a csiszoláskor, a képződő felület teljesen hibátlan, mentes a "dudor" miatti beütődésektől.
Kétféle végtelenítést is lehet kérni. Egyszer van a klasszikus átlapolt megoldás, ahol a ragasztott kb. 8-10 mm széles ferde sávban nincs csiszoló szemcse. Ezt szoktam választani, mert én egy sík asztalon csúsztatom a szalag alját, ezért ott is jelentős koptató hatás van (pedig tükrösre van már fényesedve az alsó asztalnak ez a része). Annyi a hátránya, hogy nagyobb feszítő erő kell, mert egyébként egy enyhe hullám van a ragasztás két oldalán.
A másik megoldás engem is meglepett mikor először láttam, de nagyon hibátlanul működik. Ennél pontosan ferdére vágják a két szalagvéget, és pontosan egymás mellé illesztik, majd alulról -ami a ragasztáskor felül van- egy kb. 20 mm széles ragasztószalaggal leragasztják az illeszkedő élet. Ez a szalag határozottan különleges. Nagyon erős, nagyon vékony, és brutálisan jól ragad. Csak azért nem használom, mert az alsó asztalon való siklás miatt fizikailag elkopik egy idő után.

Tehát engedd el a ragasztgatást, és rendeld meg készen a szükséges szalagot.
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2018
(#) Hetope válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 30, 2018 /
 
Köszönöm a kimerítő válaszodat. Én is hasonlóan gondolkoztam csak nem találtam a környéken kész végtelenített szalagot és ezért kezdtem azon filózni hogy hátha meg lehetne oldani idehaza. Tovább kell keresgélni mert szerintem is a profi ragasztás az igazi.
(#) jani1987 hozzászólása Máj 8, 2018 /
 
Tudtok nekem ennél jobb szög beállítót javasolni?
(#) elektroncso válasza jani1987 hozzászólására (») Máj 8, 2018 /
 
Attól függ mi a cél. Mert ami a képen van az egy feltehetően asztali körfűrészhez való szögbe állítható "tolópad".
(#) jani1987 válasza elektroncso hozzászólására (») Máj 8, 2018 /
 
Vas anyaghoz. Szög vashoz szoktam használni de máshoz is kellene.
(#) elektroncso válasza jani1987 hozzászólására (») Máj 8, 2018 /
 
Akkor ilyet ajánlok: acél szögmérő.
(#) freddyke hozzászólása Máj 12, 2018 /
 
Sziasztok!

Vezeték szigetelés eltávolítására (ha külföldi beszerzés sem jelent problémát) milyen szerszámot javasolnátok 0.1-0.5 négyzetmilliméter (nem kritérium, de maximum 1-2.5 négyzetmilliméterig) keresztmetszetű vezetékekhez? 1-2mm-ig lehessen lemenni az eltávolított szigetelés hosszával.

Eddig egy ollót használtam, de szeretnék egy rendes szerszámot az alábbi okok miatt:
- Ha vezetékvég néha éppen csak elérhető, az ollóval nagyon nehezen hozzáférhető.
- Az ollóval néha enyhén felsértettem a külső vezetőszálakat, néha elvágtam szálat is.
- Körben és minőségre nem egyenletes a szigetelés elvágása, krimpelésnél probléma.

Ezt a fajtát láttam sok helyen. Mennyire használható? Automatában Connex van elérhető közelségben. Nem ragaszkodom ezekhez. Lehetőleg nem a saját káromon szeretném kikísérletezni melyik jó melyik kevésbé, ezért kérek tanácsot.
A hozzászólás módosítva: Máj 12, 2018
(#) killbill válasza freddyke hozzászólására (») Máj 12, 2018 /
 
Stripax?
(#) Alkotó válasza freddyke hozzászólására (») Máj 12, 2018 / 1
 
Ha rövid a szál, akkor mindenképpen kínlódni kell, ahhoz nem nagyon van célszerszám, az adott helyzetet kell megoldani.
Ha hosszabb a szál, akkor nekem ez a szerszám egyenlőre jól bevált (néhány száz blankolás). Számomra nagyon barátságos, hogy a használt vastagságok mindegyikét átfogja állítás nélkül.
Nem tekintem követendő példának, de ha valahonnan csak egy rövid szál áll ki, és nem tudom megkerülni a problémát, akkor a vezeték végéről egy hegyes manikűr ollót szoktam a szigetelés alá tolni egy kicsit és apránként felvágom így az oldalát, majd lehajtom a "héjat" és levágom. Aztán ha lehet forrasztok rá egy vezetéket és műanyag csővel szigetelem a kötést. Ez így mechanikailag szinte egyáltalán nem terheli a kis csonkot. 1-1,5 mm2-től felfelé már megbízhatóan működik. A sorkapcsot nem javaslom, már téptem el vezetéket mikor meghúztam a csavart, mert egy kicsit meg kellett billenteni a sorkapcsot, hogy irányba legyen a csavarja.
(#) nagym6 válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 12, 2018 /
 
Annyival kiegészíteném az általad linkelt fogót, hogy van olyan változata, sőt az a gyakoribb, aminél nem állítható a vezetékvastagsághoz megfelelő szorítóerő. Azokon nincs ehhez állítócsavar, onnan tudni, hogy nem ajánlott fajta.
(#) freddyke válasza killbill hozzászólására (») Máj 12, 2018 /
 
Idézet:
„Stripax?”
Nem ismerem. Mik a tapasztalataid vele?
(#) freddyke válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 12, 2018 /
 
Idézet:
„Ha rövid a szál, akkor mindenképpen kínlódni kell, ahhoz nem nagyon van célszerszám, az adott helyzetet kell megoldani.
Ha hosszabb a szál, akkor nekem ez a szerszám egyenlőre jól bevált (néhány száz blankolás). Számomra nagyon barátságos, hogy a használt vastagságok mindegyikét átfogja állítás nélkül.”
Úgy értem a rövid szálat, hogy egy nagy ollót körbeforgatni nincs elég hely (főleg egy nehezen elérhető helyen, rossz testpozícióban). 2-10cm kilógó kábelvég esetén egy ilyen szerszám működne? Hasonlót láttam. Azért nem vettem meg, mert a krimpelő részét nem találtam hasznosnak és ahhoz túl drága volt, hogy csak a szigetelés eltávolítóját használjam.
Egyébként hasznos, köszönöm. Körben nem vág bele az erekbe?
(#) 06smici válasza freddyke hozzászólására (») Máj 12, 2018 / 1
 
Stripaxot ajánlom én is. Hasonló keresztmetszetből rengeteget blankoltam már vele (értsd több 10000-et) és ugyan úgy viszi a mai napig. Ráadásul mivel ebben nem V-alakú kések vannak, így a vékonyabb (pl 0,25-ös) vezetékekből 3-4 is befogható egyszerre. Csoport kábeleknél elég jól jön ez.

Az általad linkelt típusú automata blankolóval nincsenek jó tapasztalataim. Egy idő után pont ezeket a kis keresztmetszetű vezetékeket, amire használni szeretnéd, nem viszik. De olyat is láttam már ami újonan sem vitte, mert nem tudott erre a kis keresztmetszetre rászorítani.

Én nem szeretem azt a fajta knipexet sem. Ha nem állandó a keresztmetszet, akkor mindig állítgatni kell és próbálgatni mivel nincs semmi felirat rajta a beállított méretről. Ha meg nem sikerül jól eltalálni, akkor jobban meg kell rántani.
(#) freddyke válasza 06smici hozzászólására (») Máj 12, 2018 /
 
Talán maradok ennél. Létezik több fajta is? Pontosan melyiket? Ez itt megvehető és az ára rendben van?
Következő: »»   95 / 195
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem