Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » RGB LED meghajtása
 
Témaindító: noris, idő: Dec 25, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   5 / 6
(#) wbt válasza mtomihun hozzászólására (») Szept 27, 2016 /
 
Én még ilyennel nem találkoztam, de vagy használj WS2812B-t (ebből létezik RGBW is) vagy vannak 3-4W-os RGB/RGBW 6-8-lábú LEDek, de ahhoz kicsit bonyolultabb a vezérlés. A WSxxx sorozathoz meg elég egy mini 300Ft-os uC és azt csinálsz vele, ami tetszik.
(#) Helios hozzászólása Máj 26, 2017 /
 
Sziasztok. Szükségem lenne egy RGB meghajtó áramkörre SMD ledekhez. (LED szalagról bontott LEDek.) Szeretném a fényerőt és a színt is állítani. Mikrokontrollerhez nem értek, így az kizárt. Műszerek háttérvilágításához kellene. Előre is köszönöm.
(#) pipi válasza Helios hozzászólására (») Máj 26, 2017 /
 
3db potméter nem elég?
vagy legyen 4, 3db a szineket, 1 db meg egy kis stabilizátorIC-n át a tápfeszt állítja.
(#) Helios válasza pipi hozzászólására (») Máj 26, 2017 /
 
Ha a feladatát el látja akkor tökéletes lenne, de jobban örülnék egy egy potis megoldásnak.
(#) Bakman válasza Helios hozzászólására (») Máj 26, 2017 /
 
Egy potival hogyan vezérled külön-külön a három színt?
(#) Pafi válasza Bakman hozzászólására (») Máj 26, 2017 /
 
Elvileg a szivárványszíneken végig lehetne menni egy potival, de baromi macerás megvalósítani.
(#) Bakman válasza Pafi hozzászólására (») Máj 26, 2017 /
 
Szép kis alkatrésztemető lenne, lévén mikrokontroller kizárva.
(#) Pafi válasza Bakman hozzászólására (») Máj 27, 2017 /
 
Poti egy megcsapolással, pár tranyó, ellenállás, ízlés szerint PWM-mel fűszerezve. Jobban belegondolva primitív. Na persze megcsapolás nélkül nehezebb.
(#) Helios válasza Pafi hozzászólására (») Máj 27, 2017 /
 
Szia! Egy kapcsolási rajzot tudsz mellékelni?
A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2017
(#) Bakman válasza Helios hozzászólására (») Máj 27, 2017 /
 
Előbb döntsd el, hogy egy potenciométer mit csináljon a három színnel.
(#) Helios válasza Bakman hozzászólására (») Máj 27, 2017 /
 
Szia. Azzal az egy potméterrel lehetne a színt állítani. Mondjuk akkor kettő kellene, mert a főnyerőhöz is kell egy. Keresgéltem a neten kapcsolásokat, de nem találtam olyat ami jó lenne, de Ti hátha ki tudtok valami okosat találni.
(#) Bakman válasza Helios hozzászólására (») Máj 27, 2017 /
 
Azért nem találsz, mert alapvetően hibás az elképzelésed. A szín három alapszínből jön össze: piros, zöld, kék. Ha ezeket megfelelő mértékben összekevered, megkapod az áhított színt. Ha mindhármat egyszerre csökkented, csökken a fényerő, marad a szín. Tehát, alapvetően három potenciométer fog neked kelleni.
(#) Helios válasza Bakman hozzászólására (») Máj 27, 2017 /
 
Valóban, igazad van. Nem igazán értek az RGB-hez, ezért keresnék egy egyszerűbb megoldást. Tehát a 3 potméterrel előállítom a színt és egy negyedik potméterrel pedig a fényerőt tudnám szabályozni. De gondolom nem "csak" potméter kell hozzá, hiszen a 3 szín azonos tápfesszel nem egyformán világít. Nálam a 3,3V-oüs tápfesszel soros 1k ellenállással a zöld szín a legerősebb, aztán a piros, majd a kék.
(#) Bakman válasza Helios hozzászólására (») Máj 27, 2017 /
 
Nem. Neked csak három potenciométer fog kelleni. Ha a hármat egyszerre tekered, csökken/növekszik a fényerő. Egy-egy színhez az alábbi két variáció közül megépíted az egyiket. Ha a LED keveset fogyaszt, elég az egyszerűbb is, ha többet, kelleni fog a tranzisztoros fejelés. Egyébként milyen RGB LED-ed van?

555_PWM.jpg
    
(#) Helios válasza Bakman hozzászólására (») Máj 27, 2017 /
 
Maguk a LED-ek SMD kivitelűek, tipusát pontosan nem tudom megmondani, mert piaci LED szalagról bontottam. Külön van a 3 szín, nem egy tokban. Méretileg a 1210-es SMD pad-ra fér rá.
(#) proli007 válasza Helios hozzászólására (») Máj 27, 2017 /
 
Hello! Tettem már fel ilyen kapcsolást ide. A Led-ek tápjának nem kötelező azonosnak lenni az áramkör tápjával. Lehet kisebb is.
(#) Helios válasza proli007 hozzászólására (») Máj 27, 2017 /
 
Köszönöm szépen! Mivel SMD LED-hez használnám és nem több száz darabhoz szükséges az IRFZ44, vagy lehet kisebb is?
(#) proli007 válasza Helios hozzászólására (») Máj 27, 2017 /
 
Nyilvánvalóan az áramfelvételnek megfelelően lehet használni kisebb Fet-et is. De Ha nem lehet tudni mekkora lesz a Led-ek árama, akkor hogy lehet korrekt választ adni erre? A "nem több száz", nem túl pontos műszaki válasz..
(#) Helios válasza proli007 hozzászólására (») Máj 27, 2017 /
 
Egy műszerhez 2 db piros, 2db zöld és 2 db kék LED van beültetve. 6 műszer van a készülékben, de egyszerre csak 2 műszer üzemel. Tehát (2+2+2)x2=12db LED-nek kell világítania.
(#) proli007 válasza Helios hozzászólására (») Máj 27, 2017 /
 
Ha a Led áramfelvétele 20mA, akkor egy-egy színhez 240mA áram fog tartozni. Vagy is 1A-es Fet is elegendő. (Feltéve hogy így van.)
De műszerben ilyen színes "izé"? Hogy fog az kinézni? Számomra legalább is rémisztő lesz, meg felesleges is. De ízlések és pofonok különbözőek..
(#) Helios válasza proli007 hozzászólására (») Máj 27, 2017 /
 
A sajátomban az izzó ki van cserélve kék LED-re. A cimborám kért ilyen "megoldást". Még nem volt alkalmam megmérni a LED-en átfolyó áram erősségét, de én is 15-20mA körülire saccolom. Tápnak egy megfelelően szárt 7805-ön gondolkodtam, elméletileg a LED-ek áramát elbírja, a vezérlés maga megmarad 12V-on.
(#) proli007 válasza Helios hozzászólására (») Máj 27, 2017 /
 
Ezek szerint ez egy gépkocsi műszerfal. A 7805 eléggé "füstölni fog", ha a 12V-ból 3*240mA-t fog előállítani. Az 5W-hoz már borda kell, főleg hogy a kocsiban tud meleg is lenni..
(#) Helios válasza proli007 hozzászólására (») Máj 27, 2017 /
 
Nem, nem gépjármű műszerfal. A cimborámnak készült erősítője 6 csatornás, de mindig csak 2 csatorna van aktív állapotban. Analóg műszermániás a fickó, és igen színes egyéniség. Azért kért ilyen megoldást.
(#) Pafi válasza Helios hozzászólására (») Máj 28, 2017 /
 
Ha van 12 V, akkor sokkal célszerűbb sorba kötni 2-3 LED-et. A gyári 12 V-os LED szalagokon is 3 van sorosan.

Most nem tudok rajzolni, talán később...
(#) foto_dioda hozzászólása Jan 27, 2018 /
 
Szép napot mindenkinek!

RGB Control Boxal lenne problémám.

Beüzemelésnél kiderült hogy nem reagál a távirányító jelére. Maga a távirányító tökéletesen működik.
Elkezdtem méregetni a panelját és a mellékelt képen jelölt pontokra helyezve a multimétert feszültségmérésben tökéletesen működött minden. Ezért gondoltam, hogy valami nagy ellenállást kell odatennem. Találtam is egy pár száz KOhm-ost odaérintettem a két ponthoz és úgy is működött minden, ám mikor odaforrasztottam ismét nem működött. Kiforrasztás után hozzáérintve ismét problémamentesen tette a dolgát. Ezt 2 másik ellenállással is megtettem ugyan ez volt az eredmény forrasztás nélkül ment forrasztással nem.
Elképzelhető hogy nem ellenállás kell oda hanem mondjuk kondnezátor? Vagy máshol lehet a probléma oka?
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2018
(#) kukuri hozzászólása Ápr 24, 2018 /
 
Üdv!

Ws2811 ic vel szeretnék több ledet vezérelni. Mármint úgy többet hogy 1db IC kimenetét használnám rövidebb led szalagokhoz. PL. a három kimenetre egyenként 1m fehér 12V szalagot, vagy 1m RGB szalagot. (ami nem WS ic-s).
Azt gondoltam hogy a pwm jelet tudom használni és egy erősítővel tovább küldve meg tudom hajtani a szalagot. De ez úgy látszik nem ilyen egyszerű. Egy jelerősítőt használva a led szalag csak 60% fényerőt tud produkálni. A szalagon mért legnagyobb fesz 7,2V.
Milyen irányba kell keresnem a jó megoldást?
(#) wbt válasza kukuri hozzászólására (») Ápr 25, 2018 /
 
Nem tudom, milyen a bemenete a jelerősítődnek (100-félét láttam már), de a WS2811 kimenete ugyebár áramgenerátoros nyelő típusú. Lehet, hogy jó megoldás lesz vagy egy terhelőellenállás beiktatása a kimenetre (mint ha LED lenne) vagy egy optocsatoló LED-jének berakása. A túloldal meg mehet a jelerősítődre. Sajnos szkóppal kellene megvizsgálni a kialakult feszeket/jelalakokat.
(#) kokozo válasza kukuri hozzászólására (») Ápr 25, 2018 /
 
Bővebben: Link
A lap alján a kapcsolási rajz
(#) Bakman válasza kokozo hozzászólására (») Ápr 25, 2018 /
 
Ha fényerőszabályzás is kell akkor ez nem túl jó megoldás, a WS2811 kimenete áramgenerátoros.
(#) kokozo válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 25, 2018 /
 
Igen az.. Bár az csak a led áramát állítja be amit PWM-el kapcsolgat.. Tehát az opto csatoló led-én beállítja az áramot amit pwm-el kapcsolgat és ennek megfelelően kapcsolgatóik a fet is ami a szemnek meg olyan lesz mint ha a fényerőt szabályoznák. De lehet hogy nem
Következő: »»   5 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem