Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Lecsapódó pára ellen mit lehet használni kültérből beltérbe menő kábeleknél?
Lapozás: OK   1 / 2
(#) pls hozzászólása Máj 5, 2018 /
 
Ahol a TV, villany, telefon UTP, stb. kábel átmegy a falon kültérből beltérbe, télen gyakran a pára lecsapódik a csőben. Ez akár annyi is lehet, hogy a vezeték vízben áll.

Mivel lehet úgy eltömíteni a csövet, hogy ezt megakadályozzam, de szükség esetén, például újabb drót behúzásához, ezt az anyagot könnyen el is lehessen távolítani?
A purhabot és a nem ecetsavas szilikont próbáltam, de az eltávolításuk nagyon nehéz.
(#) alex0 hozzászólása Máj 6, 2018 /
 
Lezárod az egyik végét például gyurmával, teleszórod száraz homokkal, bezárod a másik végét. Kiszedni meg porszívóval tudod a legegyszerűbben.
(#) (Felhasználó 116638) válasza pls hozzászólására (») Máj 6, 2018 /
 
A falon átmenő csőnek a külső oldal felé kell lejteni, és a pára/kondenzvíz szépen kifolyik.
A belső felét pedig lezárod, a csőre passzoló gumi záródugóval.
(a kábelt a gumidugón készített furaton viszed át.)
(#) Doky586 válasza pls hozzászólására (») Máj 6, 2018 /
 
Én például vattával szoktam kitömni a hézagot hogy azon a svábbogarak, hangyák és egyébb jószágok ne jöjjenek be a lakásba; de ha nálad olyan vastag az átvezető cső hogy a karod is átfér akkor púrhabbal is próbálkozhatsz..
(#) elektroncso válasza (Felhasználó 116638) hozzászólására (») Máj 6, 2018 / 1
 
És persze kívülről a kábelről sem lefelejteni a vízzsákot.
A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2018
(#) Gafly válasza elektroncso hozzászólására (») Máj 6, 2018 /
 
Azt szerintem senki sem tudja mi a bánat
(#) elektroncso válasza Gafly hozzászólására (») Máj 6, 2018 /
 
Szerintem meg te is tudod mi az. Amikor kialakítunk egy U alakú hurkot a kábelen a bevezető furat előtt, hogy a vezeték ne a lyukba vezesse a vizet. Most, hogy kéne nem találok róla képet.
(#) Gafly válasza elektroncso hozzászólására (») Máj 6, 2018 /
 
Csak nem ilyesmi?
(#) elektroncso válasza Gafly hozzászólására (») Máj 6, 2018 / 1
 
Nem. Mellékelek egy egyszerű rajzot róla. A "belógatásnak" köszönhetően a kábel a vizet nem vezeti bele a csőbe illetve falba, a zsák alján lefolyik.
A másik képen is vízzsák van, csak ott az a feladata, hogy a felülről érkező koax ne vezesse be a vizet a dobozba és azon belül a kapcsolóelektronikába.
(#) Gafly válasza elektroncso hozzászólására (») Máj 6, 2018 / 1
 
Idézet:
„Most, hogy kéne nem találok róla képet.”

Megvan
(#) nedudgi válasza pls hozzászólására (») Máj 6, 2018 /
 
Az átvezetés kifelé lejtsen, akkor jól kiegészíti a tömítést és a vízzsákot.
(#) proli007 válasza pls hozzászólására (») Máj 6, 2018 /
 
Gumigitt..
(#) pls válasza proli007 hozzászólására (») Máj 7, 2018 /
 
proli007

A gumigitt nevet már hallottam valahol, de még nem találkoztam vele. Írj kérlek többet róla. Állaga, időjárás állósága, megkeményszik-e, repedezik-e , beszerezhetősége, ezek érdekelnének. Ez ugye nem azonos az ablakokhoz használt gittel?
Köszi!
(#) kaqkk válasza pls hozzászólására (») Máj 7, 2018 /
 
Egy kevés purhab a cső mindkét végén , később ha gond van egy hegyes dróttal kikaparható (és mellékesen glettelhető a fal színére festhető kikeményedés és szintre vágás után)
(#) proli007 válasza pls hozzászólására (») Máj 7, 2018 /
 
Nem azonos, gépjármű lemezek illesztésénél használják általában. De ha bepötyögöd a kugliba, egyből látni fogod miről is van szó. Természetesen ez is elöregszik, mint minden elasztikus dolog, de addigra már el fogod felejteni hova is kented/tömted.
(#) Joe_001 válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 8, 2018 /
 
Na végre egy klímás! Aki tudja mi a harmatpont! Má' bocs de a vízvető huroktól még keletkezik víz a falban nem? Mert ugyebár ha nem zárjuk le mind a két végét a csőnek, és ha meleg a szoba, és kinn hideg van, mindig dőlni fog a víz a csőből a lejtés irányába...

Bocs ez igazából nem kaqkknak szól !
(#) kaqkk válasza Joe_001 hozzászólására (») Máj 8, 2018 / 1
 
Pedig klímás vagyok és tényleg tudom mi az a harmatpont ...
(#) pls válasza Joe_001 hozzászólására (») Máj 8, 2018 /
 
Joe_001, jól fogtad meg a dolgot. valóban nem a lyukon becsorgó víz a probléma, hanem a fűtött szoba párája csapódik le a hideg csőben.

Többen javasolták, hogy kifelé lejtsen a cső. A lejtés nem mindenhol megoldható, például a villanyóra a kültérben van, és nem csorgathatom bele a vizet, nem lejthet arra a cső. Ugyancsak nem engedhetem bele a vizet egy fűtetlen épületben, pavilonban, teraszon, erkélyen lévő kapcsolóba, konnektorba, amihez a fűtött lakásból megy a cső. Az sem vidám dolog, ha a padlásvilágítás csövéből csorog le a víz a lakás valamelyik elosztódobozába, onnan meg az alatta lévő konnektorba. A másik, ami miatt a lejtés nem megoldás, a gégecső használata. A gégecső redőiben kis lejtésnél megáll a víz, nagyobb lejtés meg nem mindenhol oldható meg.
Egyetlen megoldás, megakadályozni a lecsapódást, erre keresek valami jó megoldást.
Nem értem, hogy ez miért nem jelent problémát másoknak. Vagy csak nem törődnek vele, mert olyan jó minőségűek a kapható kábelek, hogy ezzel nem kell foglalkozni?

Végeztem egy próbát a kapu 23W-os lámpájához föld alatt, padlófűtés csőben menő vezetékekkel.. A mintegy 20m hosszú cső nagyobb része a vízzsák miatt az elmúlt 17 év alatt megtelt vízzel. Tettem rá egy fi relét abból a meggondolásból, hogy ha szivárog az áram a védőföld és a fázis ér között, akkor a fi relé leold. Egy évig figyeltem, és ez idő alatt egyszer sem érte el a szivárgás a megszólalási küszöböt. Talán azért nem foglalkoznak vele a villanyszerelők, mert a kapható vezetékek jól bírják a vizet?

A purhab kipiszkálása nagyon macerás. A szilikongumi a téli-nyári hőtágulás miatt elválik a csőtől. A gumidugó egyetlen kör keresztmetszetű kábel esetén elfogadható, de több vezeték esetén már nem légzáró. Próbáltam szilikonzsírral is, az meg egy-két év alatt eltűnt, kifolyt-e vagy elpárolgott, nem tudom. Ezeknél valami jobb ötlet kellene.
(#) kaqkk válasza pls hozzászólására (») Máj 9, 2018 /
 
Idézet:
„A purhab kipiszkálása nagyon macerás.”

A purhabot csak a vezeték cseréjekor kell kipiszkálni ami elég ritkán fordul elő ..
(#) gyuszo válasza pls hozzászólására (») Máj 9, 2018 /
 
Idézet:
„Nem értem, hogy ez miért nem jelent problémát másoknak.”

Idézet:
„Talán azért nem foglalkoznak vele a villanyszerelők, mert”

A villanyszerelők kültérre legalább IP44-es, vagy ennél jobb védettségű szerelvényekkel dolgoznak, lakóépületeknél ezt is esztétikusan besüllyesztve a falsíkba , szigetelésbe ( kőzetgyapotba). Ezt betartva nem alakul ki a csőben a huzat és a hőhíd.
(#) gyuszo válasza pls hozzászólására (») Máj 9, 2018 /
 
Hiányosság esetén egyszerű megoldás a kőzetgyapot kívülre a cső kezdeti szakaszára.
Ez egyszerűen eltávolítható szükség esetén.
(#) Joe_001 válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 9, 2018 /
 
Üdv!
Szerintem másik megoldás lehet ha fekete, azaz párazáró, csőhéj darabokkal tömik ki az üreg két végét. Ezáltal légmentesen lezárható az üreg vége. Volt Gelkás hűtős kollégáim oldották meg betonban így -kínból a helyzetet, mert vas miatt nem lehetett elegendően nagy lukat fúrni. A lényeg, hogy a beton két vége légmentesen le legyen zárva, és nem kap friss páradús utánpótlást az üreg. Na azért ez nem tipikus megoldás a klíma, hűtés technikában!
(#) Joe_001 válasza gyuszo hozzászólására (») Máj 9, 2018 / 1
 
Mindkét oldalra javaslom a légszigetelt lezárást.
(#) pls válasza gyuszo hozzászólására (») Máj 9, 2018 /
 
Ezt nem gondoltad át eléggé. Hiába használsz kívül víz ellen védett legszuperebb szközöket, és hőszigetelést, nem tudod elkerülni, hogy ne legyen hidegebb, mint a fűtött lakóhelyiség. Ha belülről belejut a csöveken át a belső levegő, abból kicsapódik a pára.
De nem kell a kültérhez ragaszkodni. már akkor is van páralecsapódás, ha egy folyosó, kamra, tároló nincs fűtve, és átmegy egy cső a fűtött és fűtetlen helyiség között. És hol láttál olyan villanyszerelőt, még inkább megrendelőt, aki sokszoros áron IP44-es vagy még jobb eszközökkel szerelteti az egész házat?
(#) pls válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 9, 2018 /
 
Nem a vezeték cseréje a gyakori, hanem az, hogy be kel húzni egy újabbat utólag, mert vásárotak valami újabb dolgot, amihez új konnektor kell, vagy az asszony kitalálta, hogy máshova teszi a TV-t, és hasonlók. Ezt azok a villanyszerelők nem is tudják, akik csak nagy munkákat vállalnak. De aki hajlandó apróbb munkákat is elvállalni, az sokszor belefut ilyenbe.
(#) pls válasza Joe_001 hozzászólására (») Máj 10, 2018 /
 
Éppen erről van szó. Az a kérdés, hogy ezt hogyan oldjuk meg!
(#) kaqkk válasza pls hozzászólására (») Máj 10, 2018 /
 
Ha a purhab macerás én nem tudok segíteni , vegyél gumigittet és évente cseréld a csővégekben .(azt sem egyszerű , melegen ragad mint a takony ,hidegen meg kemény mint a kő) Ha már két évig kint van szétrepedezik.
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2018
(#) Robin2 válasza pls hozzászólására (») Máj 10, 2018 /
 
Szerintem kezded ezt a problémát kicsit túlerőltetni.
Egyrészről neked semmilyen ötlet eddig nem volt jó, másrészről pedig erre azért nincs "ipari" megoldás, mert maga a probléma sem létezik.
Egyetlen egy valós àltalad említett problémát említesz, ami lehet sima beázás is. A többi dolog kicsit mondvacsinált, elég kevés villanyóráról hallani például, amibe belecsurgott a kicsapódott pára. De említhetnék bármilyen kültéri szerelvényt. Mégpedig azért, mert nincs a csőben olyan mértékű levegő áramlás. Mitől lenne?
Egyetlen esetet tudok elképzelni, mikor a házból rövid szakaszon, közvetlen, nyitott csővég van a padláson. Ekkor kialakulhatna a kéményhatás miatt levegőáramlás, de semmi nem fog történni.
Ez ugyanis tapasztalat. Laktam olyan lakásban, ahol a kábeltv kábele a padlásról sima egyenes csövön jött le. Felül nyitott csővég, alul nyitott doboz, szerelvény nélkül, csak az egy szál koax lógott ki. Az ablakokon, ajtókon csurgott le a kicsapódott pára, volt hogy a sarkokban a padlón állt a víz, olyan pára volt. De a kábeltv csővéből semmi nem csöpögött.
A wc-ben a mennyezetben volt egy 110-es csőventillátor, egy 50 centis csőben, szabad véggel. A ventillátor lapátjai mellett fel lehetett látni a padlásra. Miközben a mennyezetén kicsapódott a pára és volt, hogy lecsöpögött, a ventillátor csövéből semmi nem jött. Pedig ott aztán volt szabad légáramlás.
(#) proba válasza Robin2 hozzászólására (») Máj 10, 2018 /
 
Szerencséd van, a probléma nagyon is létezik. Több helyen tapasztaltam a fürdőszoba páraelszívó oldalán lefolyó vízzet, ( megoldás egy visszakanyar a tetejére , meg hőszigetelés a tetejéig) vizes kötődobozt, a koax melletti penészfoltot. A csőbe én gyengébb fajta építési ragasztót tettem, vagy kőzetgyapotot. Hogy mennyire jó nem tudom, még nem hívtak vissza.
(#) gyuszo válasza pls hozzászólására (») Máj 10, 2018 / 1
 
Idézet:
„És hol láttál olyan villanyszerelőt, még inkább megrendelőt, aki sokszoros áron IP44-es vagy még jobb eszközökkel szerelteti az egész házat?”

Minden kültéri szerelvénynek legalább IP44-es, vagy IP54-es besorolásúnak kell lennie.
A faláttörés, hogy kőzetgyapottal, építési ragasztóval, vagy gumiszigeteléssel van megoldva, az az adott kiépítésen múlhat, hogy a ház kívülről van-e szigetelve, vagy éppen ki melyiket alkalmazza, de a lényeg a légáramlat megszüntetése.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem