Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektromos fűnyíró probléma
 
Témaindító: Vadmagyar, idő: Jún 28, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   12 / 24
(#) Gafly válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 15, 2017 /
 
Jogos, erre nem gondoltam
(#) granpa válasza papsszi hozzászólására (») Ápr 16, 2017 /
 
Valamint csapágyhiba is lehet: a mágnestér félrerántja a forgórészt; ami meleg, de kikapcsolt állapotban nincs, ezért tudod megforgatni. Ne vegyél rá mérget amúgy, hogy nincs benne fék, én már 50 éve is találkoztam fékes géppel (ki is vágtam belőle!).
(#) szicsu1007 hozzászólása Jún 7, 2017 /
 
És megint az MTD 32-10E fünyíró. Tavaly(2016) megjavult az új konditól... Most viszont lassan, erőtlenül forog a motor (váratlanul). Ha kiveszem a kondit, ugyanolyan bánatosan forog. Ebből még nem tudom kitalálni, hogy a kondi rossz-e. Rátettem a kivett kondira egy 2 MOhmos méréshatárú ellenállás mérőt. Első pillanatban 100-200 kOhm körüli értéket mutatott, ami 5-6 sec után felkúszott 2 MOhm-ra, majd átcsapott végtelenbe. Ezt többször és ellentétes polaritással is kipróbáltam (közben kisütve a kondit).
Ebből nekem úgy tűnik, hogy a kondi jó (avagy ez nem bizonyíték?). Majd holnap megmérem a tekercsek ellenállását... Addig is szívesen várok tőletek tanácsot
(#) hacsahu hozzászólása Jún 12, 2017 /
 
Esetleg valaki Nyíregyháza és Debrecen körül, önjáró fűnyíró javításában jártas szakembert nem ismer?
(#) teddysnow hozzászólása Júl 2, 2017 /
 
Sziasztok
Van egy MTD FF4872 fűnyíróm és az a kérdésem, hogy a tetjéről a műanyag burkolatot hogy kell leszedni?
(#) granpa válasza teddysnow hozzászólására (») Júl 3, 2017 /
 
A gépet nem ismerem; de már volt nálam olyan, amiben alulról fogta 4 hosszú csavar; meg sima pattintós is, aminek persze letörtek a karmai. Lemez kengyelekkel csavaroztam vissza.
(#) teddysnow hozzászólása Júl 3, 2017 /
 
Hát épp ez a kérdés.
Vegyek-e kulcsot a csavarok kihajtásához vagy erőltessem a műanyag karmokat?
(#) granpa válasza teddysnow hozzászólására (») Júl 3, 2017 /
 
Te látod, hogy mik a lehetőségek, távolról Geller Gyuri tud(ná).
(#) uniman válasza teddysnow hozzászólására (») Júl 3, 2017 /
 
Képet is tehettél volna fel róla...de valószínűleg az itt megtekinthető fotók és a szöveg segíthetnek...vagy nem?
A hozzászólás módosítva: Júl 3, 2017
(#) teddysnow válasza uniman hozzászólására (») Júl 3, 2017 /
 
Ez az, köszönöm szépen!
(#) ktibor69 hozzászólása Júl 29, 2017 /
 
A 2 év garancia letelte után 3 hónappal megadta magát az MTD Smart 38E fűnyírom. Az előző Kiwi márkájúnak a készülék háza estett/tört szét, a motornak semmi baja sem volt az egy tengelyű volt, nem szíjas. Nem akart forogni a tengely erőlködött a motor. Könnyen szét tudtam szedni. Egyértelmű, hogy a motor forgórésze szorul, mivel a szíj elhuzta maga felé a tengelyt kb. 1-2mm-rel. A gondom az, hogy nem tudom kiszedni a forgórészt, mivel nem tudok fogást taláni a lapáton. Fotót csatolok róla. Valaki tudna adni tanácsot ötlete, hogy hogyan kezgyek neki a leszerelésének?
Valószínű, hogy a csapágy adta meg magát, azt kellene cserélni.

A medence vízforgató szivattyúnál sikerült csapágyat cserélnem, ott le tudat szedni a lapátot.
(#) uniman válasza ktibor69 hozzászólására (») Júl 29, 2017 /
 
Hello! Ezek a "kávédaráló" motorral ellátott fűnyírók ennyit bírnak. Bővebben: Link
Ezen a képemen látható motoromon a szélkerék alatt rejtőzik 2 darab csavar amely összefogja a motort. De hogy , hogyan van az a tengelyre rögzítve azt én sem tudom. Két oldalról egy-egy erős acéllappal aláfeszítve talán lepattintható. (Nekem még a szíjtárcsát sem sikerült leszednem, igaz ez a motor működik)
Nálam a másik tárcsa csapágya "állt be" és mivel simán csak a műanyagba volt bepréselve, jókora fészket marta ki ott. Félő, hogy a motorod beállt csapágya valami hasonló "galádságot" követett el... A fehér műa. "darálmány" is erre utalhat.
Az én készülékem Alko gyártmány, a másik, öklömnyi motorral pedig Bosch Rotak...
A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2017
(#) Tomi111 válasza ktibor69 hozzászólására (») Júl 29, 2017 /
 
Szia! A múltkor nálam is volt egy ilyen, ill hasonló. MTD, de nem ékszíjas, csak simán a tengelyen volt a kés. Csapágyas volt, az állórészhez ért a forgórész, nem indult. A műanyag késtartó/ventilátor ugyanilyen megoldású volt. Feszegetni nem mertem, úgy vettem le, hogy vágtam két laposvas darabot( 3x30-as, ami befért a ventilátor alá a perembe ( a műanyag ventilátor kissé felfeszítve). Mindkettő közepébe fúrtam 6-os menetet és kívűlről ránézve, hogy kb hova kerül, ha becsúsztatom a ventilátorra fúrtam két lyukat( kb8-ast). Bedugtam a vasakat, majd a két furatba hosszú 6-os csavart hajtottam, ügyelve, hogy a motor aluöntvény házának feszüljenek, véletlenül sem a tekercsnek! Felváltva hajtottam a két csavart és szépen lehúzta a lapátot.
Viszont visszahelyezéskor meglepően könnyen rácsúszott!! Lehet, hogy először egyik irányba óvatosan megütve( a forgásirányba??) kézzel is lejött volna. A tengely egyik oldala lapolt, ez fogja csak, hogy ne forduljon el..
Egyébként ha nem a munkatársamé, nem kínlódtam volna vele. Nem ér annyit az egész, hogy idegennek megcsináld. A két csapágy meg a munka szinte egy új fűnyíró.
A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2017
(#) ktibor69 hozzászólása Júl 31, 2017 / 1
 
Reggel elvittem a kisgépszerelőhöz.

Ismert hiba. Szíjas fűnyírót nem szabad venni. A csapágy túlmelegedésére a műanyag csapágyház megolvadt és így a forgórésszel együtt a csapágy a szíj húzás irányába elmozdult a csapágyházban. Külön a ház nem kapható csak motorral együtt.
Megoldás ideiglenes: csapágycsere és a csapágyházat megfordítani 180 fokkal (2.500 HUF) + csak rövidebb idejű fűnyírásra jó és kerüljük a meleg porral járó fűnyírásokat, eső után célszerű füvet nyírni.
Így talán 2-3 évet bír még a fűnyíró.
(#) Gafly válasza ktibor69 hozzászólására (») Júl 31, 2017 /
 
Idézet:
„Ismert hiba. Szíjas fűnyírót nem szabad venni. A csapágy túlmelegedésére a műanyag csapágyház megolvadt és így a forgórésszel együtt a csapágy a szíj húzás irányába elmozdult a csapágyházban. Külön a ház nem kapható csak motorral együtt.”

Nyúljon meg a nyaka a gyártónak
Esőerdők meg dögöljenek...
(#) uniman válasza ktibor69 hozzászólására (») Júl 31, 2017 /
 
Ezt sejtettük eddig is ...na de maradjunk az eredeti kérdésednél:
hogy lehet
Idézet:
„"kiszedni a forgórészt ?"”
A hozzászólás módosítva: Júl 31, 2017
(#) Gafly válasza uniman hozzászólására (») Júl 31, 2017 /
 
Nehezen, mert "ragadozó" természete van
(#) ktibor69 válasza uniman hozzászólására (») Júl 31, 2017 /
 
Pénteken megyek a fűnyíróért, megígérték, hogy megmutat hogy, hogy néz ki az olvadt csapágyház és hogy szerelhető ki a forgórész. Majd beszámolok róla.
A hozzászólás módosítva: Júl 31, 2017
(#) ktibor69 válasza uniman hozzászólására (») Aug 3, 2017 /
 
Elkészült a csapágycsere. Így néz ki a kiszedett csapágy, mellette a megolvadt műanyag szirmok, látható, hogy a csapágyra ráolvadt a megolvadt műanyag, ezért a csapágy nem tud forogni.

A por miatt a csapágy jobban súrlódott, ezért felhevült, a meleg miatt a csapágy körüli műanyag elem(ház) megolvadt és így a szíj elhúzta maga felé a motor forgórészét, amire az beállt.

Forgórész szétszedés:
1. Fotón lent: a bordás tárcsa letekerése csőfogóval a tengely másik oldalán csavarhúzóval ellentartani.
2. Fent a motor felső külső részének levétele: Szénkefék ki, két torx csavar ki, majd óvatosan lehúzni.
3. Tárcsalevétel: a forgórész tengely tárcsa felőli végét befelé ütni gumikalapáccsal óvatosan, úgy hogy a fehér műanyag ház (támaszték) ne törjön meg. Tulajdonképpen ki kell ütni a tengely a tárcsából.
(#) uniman válasza ktibor69 hozzászólására (») Aug 3, 2017 /
 
Hello! Köszönöm a leírást...
(#) Zole hozzászólása Ápr 25, 2018 /
 
Sziasztok! Van egy Alko 38 e comfort fűnyiró 900 Wattos. Délután tapasztaltam, hogy induláskor búg de kikapcsolva megforgatva a kést utánna indul, ezt eljátszotta egy párszor majd kora estére már csak búgott. Megolajoztam a csapágyakat műszer olajjal és jó lett egyből indul. Ez most csapágy hiba vagy fék hiba? Hogyan lehet belőle kidobni a féket?
A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2018
(#) ronin75 válasza Zole hozzászólására (») Ápr 25, 2018 / 1
 
Szerintem csapágy. Próbáld alaposan "kimosni", beolajozni. A fékről volt itt korábban szó.
(#) ha9pi.feri válasza Zole hozzászólására (») Ápr 25, 2018 / 1
 
Üdv! El van kopva a fékbetét és emiatt nagyon nagy távolságra kerül a forgórésztől a rövidre záró gyűrű. A gyógyítása a fékbetétek cseréjével lehetséges, vagy (de ezt nem szabad javasolni) egy távtartót tenni a rövidre záró gyűrű és a csapágy közé, de ezzel kiiktatod a féket! Baleset veszélyes!
(#) Epu2 hozzászólása Ápr 25, 2018 / 1
 
Üdv! Észre vettétek már, hogy sok fűnyírónak ellentétesen dolgozik a motor saját és az alsó fűfújó ventilátora. Mindkettő a házból szívná a levegőt. Már nem egy modellből kidobtam a felső ventilátort, légjáratot faragtam a burkolatra és megszűnt a melegedés és a füvet is jobban gyűjti.
(#) Zole hozzászólása Máj 17, 2018 /
 
Sziasztok! Valakinek esetleg volna alko 900 Wattos fünyiró leégett motorja? Nálam a felsö motorpajzs tört el.
(#) rascal hozzászólása Máj 21, 2018 /
 
Sziasztok!

Tudja esetleg valaki, hogy a Budget Bem 1302 elektromos fűnyíróban van fék? Kézzel nem tudom úgy megpörgetni, lendületből akár egy teljes fordulatot megtegyen. A telken van és nem volt nálam olyan fejű csavarhúzó, hogy a motort kiszedhessem.
Bem 1302

A fűnyíró kapcsolók hogy működnek? Van bennük valamilyen védelem? A gép gyakran lekapcsol, akár pár másodperces működés után is.
(#) Massawa válasza rascal hozzászólására (») Máj 21, 2018 /
 
Minek abba a fék? A kerék njncs meghajtva, a késnek meg minek?
A kepcsolo meg minden ilyen gépen duplamüködésü. Meg kell nyomni a piros gombot, csak akkor müködteti a kézikar a kapcsolot. Amint elengeded a kart a gomb kiugrik, és lekapcsolja a motort.
(#) kaqkk válasza Massawa hozzászólására (») Máj 22, 2018 /
 
A legtöbb fűnyíróban (a jobbakban ) van fék azért hogy ha kikapcsolod azonnal megálljon a kés , ne okozhasson balesetet ha a tudatlan felhasználó kikapcsolás után azonnal felbillenti és belenéz ... Van amelyikben a motor tengelyén felül lévő ventilátor van úgy kiképezve hogy a szélén van egy elektromosan mozgatott fékszalag ,és van amelyikben a motor forgórésze emelkedik-esik be illetve kikapcsoláskor .
A hozzászólás módosítva: Máj 22, 2018
(#) Gafly válasza rascal hozzászólására (») Máj 22, 2018 /
 
Belül egy teljesen közönséges kapcsoló van, mechanikai reteszeléssel, ahogyan Kakukk mester is írta. Piros gombot benyomod, majd behúzod a kart és bekapcsol. Addig bekapcsolva marad, amíg húzva tartod a kart. Persze mindezt műanyagból, és "házilag szétszedhetetlen" csavarokkal
Más védelem, elektronika nincsen benne...
Mivel a villásdugó is egybe van építve, ezért tud olyat is csinálni, hogy eltörik a dugó rész rögzítése, és amikor rádugod a hosszabbítót, behúzódik a két érintkező
Boltban egyben kapható, de ha van időd, szét is szedheted, és akkor minden világossá (és talán javíthatóvá is) válik...
(#) Massawa válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 22, 2018 /
 
Akkor a családban levö fünyirok (legalább 4) már kökorszakiak, mert semilyen fék nincs bennük. Mire felemeled a gépet a belenézésre mindegyik megáll magátol is - föleg ha tele van füvel. Legfeljebb ha betonon probálod tudom elképzelni hogy a kés még forog mire odajutsz az emelgetéshez. Szerintem teljesen felesleges csakis drágito funkcio.
Persze lehet, hogy valamilyen okostolyJás megint kigondolt valamit a buta köznép védelmében.
A hozzászólás módosítva: Máj 23, 2018
Moderátor által szerkesztve
Következő: »»   12 / 24
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem