Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektromos fűnyíró probléma
 
Témaindító: Vadmagyar, idő: Jún 28, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   23 / 23
(#) Gafly válasza SzilCsong hozzászólására (») Máj 26, 2023 /
 
Akku feszültségből és Ah kapacitásból ki tudod számolni mennyi energia (Wattóra) áll rendelkezére.
Abból meg, hogy 390 W-ot mennyi ideig tudja táplálni. Illetve annál jelentősen rövidebb ideig...
(#) Gafly válasza Gafly hozzászólására (») Máj 26, 2023 /
 
12 V és 10 Ah -> 120 Wh és 390 W -> 18 perc
Hatásfokról nem beszéltünk...
(#) rascal válasza SzilCsong hozzászólására (») Máj 26, 2023 /
 
Szia!

Addig is kipróbálhatod, hogy egy lécet, vagy partvist hozzáerősítesz a fűnyíró fogantyújához valahol középmagasan úgy, hogy az egyik oldalra kilógjon a bot vége kb fél méterrel - egy méterrel a fűnyíró szélességén túl. Azon rögzíted a hosszabbító kábelét. Így amikor előre, vagy hátra mész, akkor a vezetéket biztonságos távolságra tartja a fűnyírótól, és a kezedet sem foglalja le. Mondjuk balra lóg ki a bot, elindulsz a gyep bal szélén előre, visszatolatsz ugyan azon a nyomvonalon, majd egy kicsit jobbra menve, pl. fél fűnyíró szélességgel megint levágsz előrefelé egy csíkot és így tovább. Ha beválik, akkor kitalálhatsz egy gyorsan fel- le- szerelhető megoldást.
A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2023
(#) erbe válasza SzilCsong hozzászólására (») Máj 26, 2023 /
 
>30 éve nyírom elektromossal a füvet. Van egy telek, ami 125 m hosszú. A ház körül is van kb. 800 m2 felület. Fűnyíróval még sose vágtam el hosszabbítót, csak láncfűrésszel.
Előnyök: Csendesebb, nem büdös, sokkal olcsóbb a használata. Van, amikor még fűgyűjtővel is gyorsabb, mint a sógor kidobós benzinese.
(#) mikrodigit válasza erbe hozzászólására (») Máj 26, 2023 /
 
Ahogy én látom, sokaknak a vezeték összegubancolódásával van bajuk, nem azzal, hogy elvágják.
(#) segítő hozzászólása Máj 26, 2023 /
 
Egy teljesen új irányon agyalok. Mindenképpen elektromos. Jelenleg 2 megoldást lehet elérni:
1. Gyári, akkus készülék. Drága, és azzal is van macera.
2. Vezetékes, ezzel sem gondtalan az élet.
3. Az ötletet az egyre jobban terjedő 1 akku + sok gép adta. Itt is gond, hogy a hülyéket lehúzzák, és az akku a gép súlyát növeli. Ki kellene próbálni egy szokatlan ötletet.

Van egy övön vagy háton 1-1,5 kg hordozható akkupakk. Benne egy inverterrel, ami AC 230 V-ot állít elő. Ez csatlakoztatható a meglévő 230 AC elelektromos kerti (egyéb) eszközeinkhez, nincs távolsági korlát, nem kell vastag vezeték. Itt is kulcs az akku, de szerintem kezelhető. Vélemény?
(#) segítő hozzászólása Szo, 22:08 /
 
Üdv. Ma számoltam.
1 kW körüli szerszám 30 perces üzemeltetése 500 Wh. Folyamatos üzemet feltételezve.
Egy 26650 akku 18,5 wh-tud. Kellene 30 db, ami kiskereskedelmi árban 100 ezer körüli akku ár. Cserébe kapsz egy legalább 10 évig megbízható akkupakkot, ami tényleg kiszolgál 1kW-ot. Súlya 4-5 kg körüli, inverterrel. A hatásfokot, beletett munkát nem számoltam. Csak ötletelés volt. Bocs.
(#) segítő hozzászólása Szo, 22:15 / 1
 
A kábel nagyságrenddel olcsóbb jelenleg.
(#) ancsusz válasza segítő hozzászólására (») Kedd, 9:17 /
 
Ezen már mi is gondolkodtunk, csak a megfelelő inverter elég drága, + ahhoz is kell vmilyen akku, osztottunk- szoroztunk: nem olcsóbb.
(#) Massawa válasza ancsusz hozzászólására (») Kedd, 12:46 / 1
 
Kedves topiktársak, valahogy kiment a fejekböl az elektronika alapja. Minden további egység a szerkezetben csak a hatásfokot csökkenti.
Ha már akkurol akarjátok hajtani a fünyirót, nem lenne egyszerübb szerezni egy kisfeszültségü megfelelö teljesitményü motort az eredeti helyett, és akkor nem kell semmi más csak az akkupack.
Ha körülnézek a kinálatban sok ilyen motor olcsobb, mint egy inverter.
( ilyen motorok tömegével vannak a mai autokban meg buszokban ( ventillátorok, klimák stb) igy még egy roncstelep is jo cim lehet.
(#) segítő válasza Massawa hozzászólására (») Kedd, 22:31 /
 
A kisfeszültségű motort be is kell építeni. Kompatibilitási problémák. + a nagy fordulat, csapágyazás, rezonanciák.. A tizedik prototípus akár jó is lehet
A különböző elven működő elektromos fűnyírás nem valósítható meg kompromisszumok nélkül sajnos. Azonban a benzin a múlt, előre kell nézni.
(#) segítő válasza ancsusz hozzászólására (») Kedd, 22:59 /
 
Azért gondolkodtam a háti akkupakkon, mert volt szerencsém egy napig kipróbálni egy ilyen profi elektromos metszőollót. Itt nem volt kompromisszum. A háti akku hosszútávon sem fárasztó, a szerszám könnyű. Napi folyamatos 8 órás használatban sok napig elmegy töltés nélkül. Ipari cucc. Természetesen az ára is ennek megfelelő. 500 felett kezdődik.
Inverternek hobbi szinten szóba jöhet esetleg egy szünetmentes, ha olcsón hozzájutsz.
Egyenlőre a mai akkuk szintjén -szerintem- a kerti gépeknél nem jó irány az akku, a pár száz W-os gépeknél (fűszegélynyíró, metszőolló) megfelel. Csak sajnos a marketing. Konzumidiótizmus.
(#) robis01 válasza segítő hozzászólására (») Kedd, 23:41 /
 
Nem jöhet szóba olcsó szünetmentes mivel azok többnyire kvázi-szinuszosak, a motorokhoz viszont szinuszos inverter kell, ráadásul olyan ami képes a motor indulóáramát is elviselni.
Nézz utána mit használnak szünetmentesnek fűtésrendszerek keringtetőszivattyújához.
(#) Massawa válasza segítő hozzászólására (») Kedd, 23:43 /
 
Tudod hány döglött robotfünyiro hentereg a javitoknál?
Gyakorlatilag minden elromlott gép a roncstelepre kerül, mert minden javitás az eredeti ár többszörösébe kerülne ( én is már ott hagytam kettöt). Ilyen helyeken lehet, hogy ingyen is adnak egyet, amiben vagy kicseréled a motor meghajtot vagy a motort ( csak a vágomotort kell rendbe tenni) és szerelsz rá valamilyen tolato fogantyút, és már tologathatod is.
(#) segítő válasza robis01 hozzászólására (») Sze, 22:03 /
 
Mi a kvázi-szinuszos? A sok lépcsős szinusz közelítés szerintem nem az.
(#) robis01 válasza Massawa hozzászólására (») Csü, 23:27 /
 
Én pont döglött robotfűnyíróra vadászom, de ingyenes, vagy legalább elfogadható áron kínáltal még nem sikerült találkoznom. Merre vannak azok a szervizek amiről írtál?
(#) robis01 válasza segítő hozzászólására (») Csü, 23:44 /
 
kvázi szinusz

A soklépcsős már fejlettebb szünetmentes, nem az olcsó kategória.
Számodra fontos azonban teljesítmény is, hiszen a motornak kezdetben kicsi az ellenállása, így magas az áram felvétel. Ha meg még kondenzátor is van beépítve az szinte rövidzárként funkcionál amíg feltöltődik. Nyugodtan számolhatsz 5-10 szeres teljesítménnyel kb. 1-5 sec (amíg felpörög a motor) közötti időtartamra. Ami szünetmentes ezt tudja, az nem olcsó kategória.
Következő: »»   23 / 23
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem