Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műhelyünk felszerelése, szerszámai
Téma, a műhelyünkben előforduló készülékek, anyagok, szerszámok, eszközök bemutatására, kitárgyalására.
Lapozás: OK   101 / 195
(#) zolika60 válasza freddyke hozzászólására (») Jún 4, 2018 / 1
 
Nem valószínű, hogy érdemes foglalkozni vele.
(#) Massawa válasza freddyke hozzászólására (») Jún 4, 2018 /
 
A motor elött is van egy szürö. Azt cserélted valamikor? Vedd ki, és csövek nélkül inditsd el. Lehet, hogy csak a kefék koptak el.
(#) freddyke válasza Massawa hozzászólására (») Jún 4, 2018 /
 
Ha a vékony, tömör szűrőre gondolsz, ami a porzsák terében van a motor előtt, akkor cseréltem. Időben szoktam porzsákot cserélni, ezért az a szűrő eléggé tiszta szokott lenni. Már indítottam cső és porzsák nélkül, ugyanaz. A teljesítményszabályozója már régóta tönkrement. Kiiktattam, onnantól maximális teljesítményen üzemelt. Nem gondolom, hogy ehhez lenne köze, de hasonlóan viselkedett ahhoz, amikor a teljesítményszabályozó haldoklott. Egy ideje pillanatokra minimálisan le-le lassult és talán nem is ment a maximális teljesítménnyel. A füstölés előtt majdnem meg is állt, ugrált a fordulatszám fel-le, erőlködött, mintha megszorult volna a motor. A füstön nem éreztem a tipikus amperszagot (minimálisan volt benne olyan is), lehetett akár por is (na de honnan?). Ezek alapján lehet szénkefe?
(#) Massawa válasza freddyke hozzászólására (») Jún 4, 2018 / 1
 
Nem ezek alapján kuka. Menetzárlatos.
(#) freddyke válasza Massawa hozzászólására (») Jún 4, 2018 /
 
Kár érte. Sajnos újban a legalja is 12-15-nél indul és ezek már a tizedét sem bírnák (a családban több ilyen kuka lett rövid időn belül).
Van egy kívülről kicsit megviselt Miele, 2kW feletti hibátlan motorral, csak egy törött alkatrészt kellene pótolni és új porzsák, szűrő kell bele (durván 20-at kellene rá költeni, de ez anno egy 80-100 ezres porszívó lehetett). Szerintem jobban járok azzal.
(#) freddyke hozzászólása Jún 5, 2018 /
 
Ez a nagyítós fejlámpa ér valamit? Most rendelek (más miatt nagyon sürgős) és kellene egy ilyesmi, de ha nem sokat ér, inkább kihagyom.
(#) Massawa válasza freddyke hozzászólására (») Jún 5, 2018 /
 
Attol függ milyen a szemed.
(#) rascal válasza freddyke hozzászólására (») Jún 5, 2018 / 1
 
Nekem 8PK-MA003 van, és lényegében bevált. Smd forrasztásnál, nyák fúrásnál, apró betűs résznél jól jött. Leggyakrabban a leggyengébb nagyítással használom, és azzal viszonylag távolról is éles képet ad. Bővebben: Link. A lámpáit nem használom, mert nem oda világít ahova kellene, és az elemtartó teteje hamar leesik. Azt szigetelő szalag tartja a helyén. Ha már Massawa szóba hozta összehasonlításnak, én kicsit rövidlátó vagyok kb. 0.5 - 1 dioptriányit.
A hozzászólás módosítva: Jún 5, 2018
(#) freddyke válasza Massawa hozzászólására (») Jún 5, 2018 /
 
Nincs dioptriás eltérés. Jó lesz akkor? Már megrendeltem.
(#) freddyke válasza rascal hozzászólására (») Jún 5, 2018 /
 
Ez volt a másik jelöltem, de a kétszemes lencse és állítható lámpája miatt szimpatikusabb volt a másik.
(#) Massawa válasza freddyke hozzászólására (») Jún 5, 2018 /
 
Nekem sem kell dioptria, de sok uj alkatrész már annyira kicsi, hogy néha még a mikroszkopot is elö kell vennem.
Amugy a rascal által linkelt fejnagyitot jobban szeretem, árnyékol és jobban áll a fejen. A világitást mindegyikböl kiszereltem, gyári állapotban használhatatlan. Egyre szereltem extra világitást egy fejlámpábol. Az sokkal jobb ( kitartobb a gyáriak elemtartoja csapnivaloan rossz, szinte magátol esik szét.) és jobban is világit. De csak egy ilyen van, mert tul nehéznek tartom - föleg ha az elemtarto is elöl van.
(#) rascal válasza freddyke hozzászólására (») Jún 5, 2018 /
 
A legnagyobb nagyítást, amire az enyém már csak egy szemes, egyszer-kétszer próbáltam csak ki, huzamosan még nem kellett, ezért nem volt eddig gond. Majd írd meg, hogy a tied hogyan vált be.
(#) freddyke válasza Massawa hozzászólására (») Jún 5, 2018 /
 
Idézet:
„Nekem sem kell dioptria, de sok uj alkatrész már annyira kicsi, hogy néha még a mikroszkopot is elö kell vennem.”

Erős nagyítóként egy távcsőokulárt használok fordított irányban. 20-30mm kürüli a fókusza, már nem emlékszem pontosan. Apró feliratok leolvasásához vagy forrasztások ellenőrzésére megfelelő.

Idézet:
„Amugy a rascal által linkelt fejnagyitot jobban szeretem, árnyékol és jobban áll a fejen. A világitást mindegyikböl kiszereltem, gyári állapotban használhatatlan.”
Remélem a megrendelt típusúnak ér valamit a világítása. Van nagyon jó lámpám, eredetileg kerékpáros lámpa volt. Szúrófényt ad (kis területre világít), nagyon erős a fénye, 3 fokozatban állítható. Sajnos fejpántom nincs hozzá (csak sisakra tudnám rögzíteni). Ha a fejpánt kialakítása megengedi, rárakom.
(#) freddyke válasza rascal hozzászólására (») Jún 5, 2018 /
 
Idézet:
„A legnagyobb nagyítást, amire az enyém már csak egy szemes, egyszer-kétszer próbáltam csak ki, huzamosan még nem kellett, ezért nem volt eddig gond. Majd írd meg, hogy a tied hogyan vált be.”
Kíváncsi vagyok, hogy három és félszeres nagyítás elegendő-e. Megírom.
(#) freddyke hozzászólása Jún 6, 2018 /
 
Első benyomások röviden.

Pánt: Majdnem teljesen ki kellett nyitni a pántot átlagos fejkerülethez. A pánt anyaga merev, rideg műanyag, nem pántnak való anyag (egy sima PP lemez is jóval puhább, hajlékonyabb). A műbőr homloktámasz valamivel jobb, de ezt sem nevezném kényelmesnek. Nem érdemes annyira szorosra állítani, hogy felvegye a fej formáját körben, mert a homloktámasz nagyon kényelmetlenül nyom (eleve rossz szögben támasztja a homlokom). Lazábbra állítva elviselhető, de sokáig így sem tűrném meg a fejemen.

Lámpa: A lámpa minden irányban állítható (fel-le, jobbra-balra), pontosan odairányítható a fénye, ahova kell. Érzésre 20-30 lumen a fényerő, elég gyenge, határeset a használhatósága. Köralakban egy nagyon kis területre fókuszál. A kapcsoló annyira szorul (nehezen kapcsolható át), hogy majd letörik a műanyag kupakja átkapcsoláskor. Néhány bekapcsolás után javult, de nem az igazi.

Lencse: Sokkal keskenyebb, mint a képeken (nem ér fel egy védőszemüveggel). A tartó elég gagyi, mozognak (zörögnek) benne a lencsék, nem fogja szorosan és szivacs sincs az éleknél. Visszarakáskor nekem hozzáért a mellette lévő lencséhez és az alul sem ül be simán, vissza kell játszani, de közben a saját műanyag tokja megkarcolhatja. Azt írja a leírás, hogy csak puha anyaggal szabad a lencsét megfogni (nem árt mellé egy selyemkesztyű). Kivételkor nagyon nehezen pattan ki, esélyes közben véletlenül elejteni a lencsét. A leírás alapján megadott nagyítás-távolság párosítások nem jöttek be (3.5x - 80-120mm, 2.5x - 150-250mm, 1.8x - 230-320mm, 1.2x - 520-620mm). 2.5x-es nagyítással pár centiig éles, 1.2x-essel lehet csak 20 centi körüli távolságban dolgozni, messzebbre elhomályosodik. A lencsének két felfogatója is van, választani lehet milyen távolságra legyen a lencse a szemtől. Nekem a közelebbi jobban bejön.

Leírás: Felsorol egy rakás tevékenységet mire jó. "A termék kiváló lehet továbbá fogorvosoknak, állatorvosoknak, ..." résznél kezd komolytalanná válni.

A dobozát érdemes megtartani tároláshoz.

Összességében nem tetszik, inkább vettem volna egy világítós kézi nagyítót. Sokáig nem bírnám magamon, a próbálgatástól is megfájdult a fejem. Valószínűleg megy vissza.
A hozzászólás módosítva: Jún 6, 2018
(#) freddyke hozzászólása Jún 6, 2018 /
 
Másodszorra is felhúztam. Valahogy nem jó a képe, csak befelé éles, a közepe felé már életlen. Nem látok vele élesen. A szemem rövid idő alatt teljesen elfárasztotta és megerőltette, pedig csak próbálgattam. Megy vissza.
(#) nagym6 válasza freddyke hozzászólására (») Jún 6, 2018 /
 
Vegyél nagy dioptriás szemüveget a tescoban 1000Ft., az jó nagyítónak. Nekem 3-as és 4-es van. Ezeknek viszonylag normális lencséjük van.
(#) freddyke válasza nagym6 hozzászólására (») Jún 6, 2018 /
 
Ebben van valami. Olyan ez, mint egy elszúrt szemüveg. Láttam dioptriás, zárt védőszemüvegeket üzletben, de nem gondoltam, hogy nagyítóként is jó lehet.
(#) rascal válasza freddyke hozzászólására (») Jún 7, 2018 /
 
Köszi, hogy megosztottad a tapasztalataidat! Az enyémmel nem voltak ilyen problémák. Lámpás nagyítón én is töprengtem, de az szerintem nagyon korlátozza, hogy mit és honnan nézhetek kényelmesen, ezért választottam a szemüveges megoldást.
(#) freddyke válasza rascal hozzászólására (») Jún 7, 2018 /
 
Megnéztem még párszor. Annyiban módosítanám, hogy hozzászoktatható a szem és egészen a külső pereméig éles képet ad. Valahogyan mégsem jó, nem tökéletes a képe. Talán szemtávolságtól is függ. Rossz, természetellenes érzet ezen keresztül nézni és nem tesz jót a szememnek egyáltalán. A leírtak többi részét tartom.

Kevesebb, mint a duplájáért létezik hasonló kultúráltabb minőségben. Bár lehet, hogy nekem egy kiváló minőségű szemüveg sem lenne jó, nem bírja a szemem. Ilyesmiket néztem még. Nem teszi szabaddá a kezet, de nem egy homályos lencsén keresztül kell kinézni.
(#) Massawa válasza freddyke hozzászólására (») Jún 7, 2018 /
 
Hidd el az olcsobb, amit Rascal linkelt, fekete nagyitok a jobbak. Elöször is védik a szemet a külsö fénytöl, és a lencsék is jobban állnak a szemre.
Azt is meg kell tanulni, hogyan kell ilyen nagyitoval dolgozni. Mit gondolsz miért kb 120 cm magas az orás asztala, hogy a feje közelebb legyen a javitando szerkezethez. Ez érvényes elektronikára is, és ehhez jár a megfelelö világitás, ami a tárgyat világitja és nem mást.
(#) freddyke válasza Massawa hozzászólására (») Jún 7, 2018 /
 
Lehet, hogy jobb a nagyítója, de a lámpája annak nem használható. Autójavításhoz kell éppen, a lámpa kell. Hiába világítom körbe állványos lámpákkal, a lyukba nem világít be. Oda-vissza postázni egyik kacatot a másik után nem látom értelmét. Inkább valamilyen minden funkcionalitásában jól használható eszközt szeretnék és nem olyan minőségben, amit alig várok, hogy leszedjek magamról vagy utólag kell toldozgatni, mert a fele szétesik. Árban lehet több is. Ha nem lesz ilyen, akkor annyira még nem rossz a szemem, inkább nagyító nélkül dolgozom.
A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2018
(#) Massawa válasza freddyke hozzászólására (») Jún 7, 2018 /
 
A lámpa egyiken sem ér egy lyukast garast sem. Azon kár gondolkodni.
(#) freddyke válasza Massawa hozzászólására (») Jún 7, 2018 /
 
Az értékelt nagyítón használható a lámpa, csak lehetne erősebb a fénye és jobb minőségű a kapcsolója.

A zárt típust nem nagyon árulják (ugyanaz érhető el más néven, mint rascal nagyítója), így megrendeltem az említettet. Remélem ez már nem csak autószereléshez, hanem finom elektronikai munkára is alkalmas lesz. Nem írják, hogy a lámpája rossz lenne, inkább ellenkezőleg. Írok egy összefoglalót a jövő héten, amikor ideért.
(#) Massawa válasza freddyke hozzászólására (») Jún 7, 2018 /
 
Nem ezt irtam korábban, hogy a kivitelük csapnivalo. Ha ki kell cserélni a kapcsolot, pár nap mulva az elemtartot és még nem is világit jol - mi jo rajta egyáltalán????? A drotok?
(#) Massawa válasza Massawa hozzászólására (») Jún 7, 2018 /
 
Ilyen lett az elemtarto egy napi munka után. Leesett a földre és darabokra tört. Ma sem használhato mert még a ragasztoszalag sem tartja egybe... már 4-t törtem össze, ez az egyy maradt mutatoba. De ezt sem használom már.

IMG_3342.JPG
    
(#) freddyke válasza Massawa hozzászólására (») Jún 7, 2018 /
 
Idézet:
„Nem ezt irtam korábban, hogy a kivitelük csapnivalo. Ha ki kell cserélni a kapcsolot, pár nap mulva az elemtartot és még nem is világit jol - mi jo rajta egyáltalán????? A drotok?”
Minden irányban állítható a lámpája, ez a jó benne. Nem erős, de látni lehet vele még éppen. Nem a lámpa a problémám vele, hanem az optika és a fejpánt minősége.

Idézet:
„Ilyen lett az elemtarto egy napi munka után. Leesett a földre és darabokra tört. Ma sem használhato mert még a ragasztoszalag sem tartja egybe... már 4-t törtem össze, ez az egyy maradt mutatoba. De ezt sem használom már.”
Sajnálom, hogy a tieid ilyenek voltak. Elsőre is vettem a lapot. Emiatt is választottam egy teljesen más típust, amely remélhetőleg jobb lesz. Ha nem, akkor egy tapasztalattal gazdagabb leszek és megy vissza.
(#) Massawa válasza freddyke hozzászólására (») Jún 7, 2018 /
 
Nekem az is megvan az elemtarto minösége és anyaga ugyanez.
(#) nagym6 válasza freddyke hozzászólására (») Jún 7, 2018 /
 
Ez a kategória nem lesz jobb. Nekem is volt nagyítós fejpántos két féle is, minden bajuk volt mint írtad, a lencséjük pedig szemet károsító, ezért betiltanám az összeset. Fejlámpa a szemüveg fölé, de a fejlámpák is törnek, pántjuk nyúlik szakad, ott is találni kell használhatót.
(#) freddyke válasza Massawa hozzászólására (») Jún 7, 2018 /
 
A Handy van meg, vagy az amazon-os Rightwell?
Következő: »»   101 / 195
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem