Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanypásztor
 
Témaindító: bernardo, idő: Feb 5, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   236 / 289
(#) Bendegúz válasza gulyi88 hozzászólására (») Máj 21, 2018 /
 
Diódát raktam a gyújtótrafóra, az ellenállást a gate-re meg holnap megpróbálom.
Köszönöm mindenkinek a segítséget!
(#) erdgab válasza gulyi88 hozzászólására (») Máj 21, 2018 /
 
Az ötlet jó és hatásos!
Már évekkel ezelőtt beépítettem a tirisztor és a trafó mellé is diódákat,csak nem beszéltem róla.Az 555 tápja is leválasztva szűrve van.
(#) Bendegúz válasza Bendegúz hozzászólására (») Máj 22, 2018 /
 
Megoldódott a problémám! A gyújtótrafó okozta a jelenséget. Ma ráakasztottam a változatlan áramkörre egy szovjet gyújtótrafót, és tökéletesen működik.
Mégegyszer köszönöm mindenkinek a segítséget!
(#) antikzsolt hozzászólása Máj 23, 2018 /
 
Üdv.

Talán jó helyre írok. Mostanában eléggé elszemtelenedtek a tyúkirtó jószágok. Rókák nyest stb. Eddig 10 tyúk és 7 csibe bánta csak nálam. A szomszédaimnak meg még több.
Arra gondoltam hogy egy kicsit eljátszok velük egy jókora szikra keretében agyoncsapatnám őket. Méreg, kutya és a vadász(ők miattuk vannak itt. Majd két héten keresztül vadásztak folyamat fácánra) nem hatásosak.
Alap elképzelés az hogy egy kondenzátort feltöltve tartanék addig amíg az eszköznek biztosítéka le nem kapcsol mert a vad rövidre zárta azt.

Mekkora kondenzátort kell venni hozzá?
Töltést autó aksirol menne.


És mielőtt letámadtok csak az utcámban legalább 200.000Ft kárt okoztak már a vadak. És tudom a dobozt is úgy kell építeni hogy gyerek ne férjen hozzá stb....
A hozzászólás módosítva: Máj 23, 2018
(#) Bendegúz válasza antikzsolt hozzászólására (») Máj 23, 2018 /
 
Szia!
Lebeszélnélek arról, hogy életveszélyes feszültséget kapcsolj bármien kerítésbe, nehogy baja essen egy esetleges besurranó tolvajnak, vagy bármi baleset előfordulhat, és akkor elővesznek.
(ha félreértettem valamit, akkor bocs az okoskodásért)
Egy combos villanypásztor is megoldás lehet, de egyik kollégám, aki tyúkokkal foglalkozik, esküszik, hogy a karácsonyfa izzósor a kerítés tetején végig, az nagyon bevált, nem merik átugrani a vadak.
(#) deak francis válasza antikzsolt hozzászólására (») Máj 23, 2018 /
 
Szia.
Mekkora terület bekerítéséről lenne szó??
(#) antikzsolt válasza deak francis hozzászólására (») Máj 24, 2018 /
 
Egy nagy dobozba helyezném el a csapdát. Így kizárva a tolvaj fogás. Hacsak nem a csalira jószágra fog menni az is. Doboz a dobozban lesz, Lesz egy réteg vasketrec egy műanyag láda és végül a fa keret az egész köré. A vas ketrec ketté leenne osztva. És az egyik fele lenne felszerelve a két fém lappal.
(#) Inhouse válasza antikzsolt hozzászólására (») Máj 24, 2018 /
 
Szerintem elég téves elképzeléseid vannak.
Idézet:
„egy jókora szikra keretében agyoncsapatnám őket”
Idézet:
„Alap elképzelés az hogy egy kondenzátort feltöltve tartanék addig amíg az eszköznek biztosítéka le nem kapcsol mert a vad rövidre zárta azt.”

Ez egyáltalán nem így működik, és valószínűleg a csapdázás sem úgy fog elsülni, ahogy képzeled.
A villanypásztor viszont lehet megoldás, de a megfelelő módon használva.
(#) mr.Cara válasza gulyi88 hozzászólására (») Máj 24, 2018 /
 
Valóban . Tapasztalatból tudom nagyot visszarúg a 12V-os részre (a tarkómig éreztem... ). Csak éppenséggel nem tudtam mit kezdeni vele (már a feszültség tüskével). Ha berakok egy diódát a secunder-vel párhuzamosan a primer oldalon a feszültség nagyot esik. Az én rajzomon D1-es.
Sikerült valamit kezdeni vele valakinek ?
(#) gulyi88 válasza mr.Cara hozzászólására (») Máj 24, 2018 /
 
Azt a diódát a gyújtó trafó mellé javasoltam, nem a paneltrafóhoz, elnézést ha félreérthetően fogalmaztam. A tieden a D1 abban a pozícióban és irányban semmi esetre sem kell, meg amúgy is ott van a D7 zéner az a védelmet megcsinálja (gondolom nem 4728 típust tetted oda mert az kis feszültségű ide, mondjuk 1.5 tápfesz értékű lenne jó választás), illetve lehetne a D7 nem zéner, hanem szupresszor dióda.
Próbáld meg, hogy azt a D1 diódát átteszed a kimeneti sorkapocsba, elvileg nem történik semmi érdemleges, talán a szikra hangján észre tudsz venni valamit (erősebb lehet, viszont az áramfelvétel megnől, mert a C7-t mindig csutkára ki lesz sütve, a teljes energia belemegy a trafóba, persze hogy kifelé ki is jön-e belőle az már nem biztos, illetve a D7-en csökkenti az igénybevételt, kevésbé fog melegedni.).
(#) mr.Cara válasza gulyi88 hozzászólására (») Máj 24, 2018 /
 
Kivettem D1-et , mert úgy használhatatlan az egész . Csak a helye van meg. Van 4007-es smd-ben a fiókban . Majd kipróbálom . Godolom a kondi is azért volt javasolva, hogy rezgőkörként süsse ki a kondit. Ezt már odaadtam a gazdájának . 4728 sem lett beépítve hirtelen kellett..., ez a szupresszor okos ! Van is valahol...
(#) antikzsolt válasza Inhouse hozzászólására (») Máj 24, 2018 /
 
Ez csak egy elképzelés volt. Mivelhogy a fényképezőgép amikor szereltem és a szememen át villant el az nem volt kellemes. Pedig csak maradék energia volt benne. Hasonlóan akarom megcsinálni mint egy fényképezőgép vakuja. Csak most a vaku szerepét a rágcsáló tölti be.

Hasonlót akarok én is de ne csak a patkányt verje le.
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2018
(#) Epu2 válasza antikzsolt hozzászólására (») Máj 24, 2018 /
 
A nem szeretnéd, hogy Téged meg az állatvédők csapkodjanak agyon, elégedj meg egy villanypásztorral, csak célirányosan a védő vezetékkel. A vadállatok elkerülik, az ember ellen meg úgysem használ egyik sem. Habár elég kellemetlen az érintése.
(#) Epu2 válasza antikzsolt hozzászólására (») Máj 24, 2018 /
 
Azután úgy jársz, mint a bácsika aki meg akarta védeni az uborkáját.
(#) antikzsolt válasza Epu2 hozzászólására (») Máj 24, 2018 1 /
 
Állatvédők nekik meg ott van betárazva a pisztoly ha kell. Verjék a vadászokat. Akik megtizedelték a fácánállományt két hét alatt. Fürtökben vitték a fácánt mint a szőlőt. A vadászat után kezdtek bejönni a vadak. Amikor már eléggé éhesek voltak. Amúgy utána jártam hogy mennyi lábas jószág tűnt el. Csak a faluban 370 tyúk 90 kacsa 140 jérce(hamarosan első tojó tyúkok.) És mindezt kevesebb mint egy hónap leforgása alatt. Ezek után már ki is fog ártani ha megvédem a jószágaimat ha agyonverek pár rókát meg görényt?
Milliós károkat okoztak eddig a vadászok. Igaz hamarosan már nincs mit elvinni a faluból és továbbállnak a vadak.

Uborkás bácsi? Azzal meg mi volt. Nem halottam róla.
(#) Inhouse válasza antikzsolt hozzászólására (») Máj 25, 2018 /
 
Az uborkáját védte a kerítésbe áramot vezető férfi
Ez egy alapmű az események utánról, egy komplett Markos-Nádas jelenetet körvonalaz a néni riportja.
(#) zosza18 válasza antikzsolt hozzászólására (») Máj 25, 2018 /
 
Szia
Olvasgatva itt a történteket, csak lebeszélni tudlak az e fajta megoldásról.
Vagy építesz egy combos inverteres villanypásztort és beéred annak a védelmével, ami tökéletesen eleget is tesz ez ügyben, de ha ennyire radikálisra veszed a védelmet, akkor pedig ne számíts itt segítségre, mert senki sem fog ilyenben részt venni. Nem rossz indulatból mondom, de ez nem az a hely, ahol ilyen dolgokban részt venne bárki is, ha mégis akkor meg azt privátban vagy máshol kellene, mert ennek itt és így, nincs helye. Az öreg története is jó példa erre...
(#) antikzsolt válasza zosza18 hozzászólására (») Máj 25, 2018 /
 
Akkor marad a legjobb barátom. A GOOGLE

Csak azt nem értem miért állatbarát a méreg. Órákig csak szenved. Ebből az állatvédők álszentek.
A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2018
(#) zosza18 válasza antikzsolt hozzászólására (») Máj 25, 2018 / 1
 
Persze, igazad van Neked is. Nyílván mindenki védi a saját értékeit, de vannak határok amiket be kell tartani, különben megszívjuk.
(#) antikzsolt válasza zosza18 hozzászólására (») Máj 25, 2018 /
 
Maga az eszköz egy emberektől és gyerekektől ELZÁRT területen lesz az udvaromban ahol amúgy is kerítés van.. Oda csak a kártevő és én fogok bejutni. Ne adj isten esetleg mégis bemenne valaki az eszközhöz akkor is ott van még a doboz ami le lesz lakatolva. Ezen felül még egy biztonsági retesszel is el lesz látva. Ha felnyitom a tetejét akkor a kondenzátor és a fém lapok közt megszakad az összeköttetés. Nem az egész udvart akarom áram alá helyezni csak egy kb 1x1 méteres doboz belsejében.
(#) mr.Cara hozzászólása Máj 26, 2018 /
 
Bocs a beleszólásért ! Az csak a "média" kommunikációja volt, hogy a kerítésbe vezette az áramot ! Ő is egy a kerítésen belül, kerítette be a veteményesét... Szóval ez nem igazán járható, mert mi van ha bepattan egy labda és hívatlanul utána megy a gyerek? Az egyik kollégám csinál patkányfogókat. Megpróbálom megdumálni egy fényképre, átalakítható szerintem nagyobb állatra is... De csak a jövő héten találkozunk a melóhelyen !
(#) mr.Cara válasza engineerman hozzászólására (») Máj 26, 2018 /
 
Úgy tűnik trafótémában nagyon otthon vagy ! Adnál némi támpontot, ha rádióból kioperált ferritrúdra, vagy TV nagyfesz vasra próbálnék tekerni "gyujtótrafó" szerűséget menetszámokkal, átmérőkkel...?
(#) engineerman válasza mr.Cara hozzászólására (») Máj 26, 2018 / 2
 
Szia.
Hát ha ferritrúdra tekersz, akkor 20 menet 1 - 1,2 Cuzz huzalból.. Rá két sor szigetelés. Utána rátekersz kb 600 menetet, 0,3-0,5 CuZZ huzalból soronként max 60-at. A sorokat úgy szigeteled, hogy a sorok kezdete és a vége egy centivel beljebb legyen minta a rátekerendő szigetelés, Egyszerűen fogalmazva: Ha mondjuk 0,5 ös huzaltól tekered a sorokat akkor az kb 60 menet esetén olyan 3,5 cm. Erre egy 5,5 -6 cm széles csíkot tekersz szigetelő anyagból. A szigetelő lehetőség szerint aránylag merev legyen hogy a következő sort is megtartsa. Végszükség esetén félfamentes rajzlap csíkok, amit aztán forró viasszal átitatsz miután kész a trafó. A lényeg hogy a sorokat ne tudja a végén megkerülni a nagyfeszültség. Még egy fontos: A szekunder tekercs kezdőpontja legyen a földelés a villanypásztornál! De ugyanígy megtekerheted egy 30-as PVC csődarabra is, amit aztán EI 102-es trafóvas I lemezeivel kitöltesz amennyire csak tudsz. Ennek a fajta trafónak igen nagy a vesztesége, de még mindig jobb mint az autótrafó. Egyrészt mert galvanikusan leválaszt, másrészt mert a primer huzalvastagság jóval nagyobb energiát képes kijuttatni a vezetékre mint az autótrafó, 0,04 es szekunder tekercse. A soronkénti feszültség elméletben úgy alakul, hogy amennyit rásütsz a primerre, annak a háromszorosa*0,8 Tehát 600 V esetén 1440 volt /sor. Ez azonban csak az elmélet. Nagyon sok függ attól, mennyire tudod kitölteni vassal, illetve mennyire jó minőségű a ferrit rudad. Ha van még kérdés, privátban szívesen válaszolok
(#) mr.Cara hozzászólása Máj 26, 2018 /
 
Üdvözöllek !
Szabványos 10mm átmérőjű , a legrövidebb 80mm hosszú, rudakból van itt vagy 4 db.
Előrébb volt valami hasonló maszek (narancs szinű) gyártás. Amint lesz annyi időm megpróbálom.
Van gyantás szamika lepedő a cégnél... A hulladék bőven kiadja ami ehhez kell. Esetleg TV "nagyfesz" ferrit maggal nem próbáltad? Most hogy a crt-TV-ket sorban dobják ki, lehet találat erre is, és mivel zárt talán több energiát át lehetne nyomni vele..
Köszi a válaszod !
(#) antikzsolt válasza mr.Cara hozzászólására (») Máj 26, 2018 /
 
Sajna nem kaptam segítséget. Érthető okokból. Helyette majd a googléval kitalálok valamit. Ha majd valakit agyoncsap mégis az esélyesen én leszek. Mert kettó drót és egy hullámpala kerítésen kettő lakaton és a biztonsági berendezést megkerülve hozzáérhetek a feszültség alatt álló fém alkatrészekhez. Le is zárnák a továbbiakban. Nem vagyok teljesen azért hülye csak szabadon hagyjam a veszélyforrást.
A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2018
(#) mr.Cara válasza antikzsolt hozzászólására (») Máj 27, 2018 / 2
 
Réges-régen egy messzi-messzi galaxisban... : Két "üzemes" kolléga javította az ipari mosógépet. Elhaladt a mosoda előtt a csopim, meg egy másik kolléga és beszólt , hogy a minap ők is javították a gépet. Akkor az ajtó becsukásérzékelőjével volt probléma. Nézzék meg! Mert ők , nem lévén másik kapcsoló,csak megtisztították az érintkezőket. Nos ez a szólás két havi fizujukba került. A kollégák átkötötték a kapcsolót, és az egyik mosodás csajra meg ráindult...(szerencsére a haja bánta , meg az ijedtséggel megúszta) Szóval nehéz tanácsot adni ebben ! Legjobb lenne valahogy élve megfogni a komát, és utána steril körülmények közt..., azt tenni vele amit jónak látsz !
A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2018
(#) engineerman válasza mr.Cara hozzászólására (») Máj 27, 2018 / 1
 
A 10 mm-es ferrittel nem kísérleteztem, de egy próbát megér. Amit annó vagy 25 éve csináltam az 22 mm átmérőjű 12 cm-es ferritrúdon volt. Ez akkoriban egy argon-ion lézer begyújtásához kellett, mert az eredeti ( Orosz ) gyújtása megadta magát...

A zárt mag az jó, csak ne felejts legalább 0.1-es légrést tenni a két U közé, ( mindkét felére. Ami eredetileg benne van az tökéletes a célra ) mert akkorát visszarúg amint telítődik, hogy nincs az a tirisztor ami kibírná. De ha van légrés, akkor is kell a primer ágba a tirisztor kimenete és a primer tekercs közé egy fojtó.. ezt jó izmos ( 1- 1.2 es ) zománc huzalból tekerd meg. (15 mm átmérő, 10-12 menet , 3 sorban, utána lakkba mártani ) Ferritnél elég a 6 -10 uH, ha esetleg normál EI vasra tekersz nagyfesztrafót, akkor ugyanez a fojtó legalább 20-25 uH legyen. Normál vasra sem nagy művészet megtekerni.. Csak az impregnálás körülményes picit.. Poliuretán gyanta + vákuum... De "házi" használatra tökéletes a méhviasz
(#) levaitamas hozzászólása Jún 5, 2018 /
 
Sziasztok!
Ez a készülék ismerős valakinek?
Kb. 5 mp-ként ad csak szikrát, de az is elég kicsi. Kondenzátora megvan 25uF. Azt, hogy mennyire tölti az inverter még nem tudtam megmérni. Van ötletetek a hiba kereséséhez?
A hűtőbordán BD243 van.
A hozzászólás módosítva: Jún 5, 2018
(#) Swedhart válasza levaitamas hozzászólására (») Jún 5, 2018 /
 
Szia én is tettem erről már képet, Pálmonostorán csinálják de nem javítható mert a kis ferrit trafó zárlatos és keveset termel.
Én tettem bele másik vezérlőt úgy lett jó.
(#) levaitamas válasza Swedhart hozzászólására (») Jún 5, 2018 /
 
Szia!
Köszönöm a válaszod!
Időközben mértem is. A 25µF-os kondin 125V DC mérhető. Lekötve a trafót, felmegy kb. 300V-ra.
Következő: »»   236 / 289
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem