Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Áramlásmérő házi készítése
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Marko Ramiusz hozzászólása Jún 9, 2018 /
 
Szép napot, Mindenkinek!
Szeretnék készíteni saját célra egy folyadék áramlásmérőt, aminek a jelét továbbítanám valamilyen kijelzőre, hogy a 3 db, különböző helyen lévő vízmérőt egy helyen le tudjam olvasni, természetesen csak tájékozódási, statisztikai céllal. Mivel a vízvezetékeket nem szeretném és nem is lehet megbontani, ezért csak olyan megoldás jöhet szóba, ami "kívülről" érzékeli az áramlást. Természetesen a vízmérő mutatóját is lehet figyelni. Az első kérdésem az lenne, hogy használhatóak lennének erre azok az ultrahangos érzékelők, amiket pl. Raspberry-hez, Arduino-hoz lehet venni, mint szenzor. Nyilván bármilyen más megoldás is érdekelne.
Köszönöm a válaszokat. Meszes József
(#) Sebi válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Jún 9, 2018 /
 
Nem tudom, hogy a Te vízmérőd épp miféle, de a legtöbbnél mágneses a forgó kerék és kívülről reed relével vagy hall-elemmel figyelhető. Ha nem mágneses, akkor a régi módszerrel - a kb 15 fokban álló infra LED + fototranzisztor/dióda párossal - lehet detektálni a festékvonalat a keréken (azért van rajta).
(#) Bakman válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Jún 9, 2018 /
 
Idézet:
„Mivel a vízvezetékeket nem szeretném és nem is lehet megbontani, ezért csak olyan megoldás jöhet szóba, ami "kívülről" érzékeli az áramlást.”
Létezik egyáltalán ilyen? Az ultrahangos érzékelők alkalmatlanok a feladatra.
(#) Marko Ramiusz válasza Bakman hozzászólására (») Jún 9, 2018 /
 
Bakman! Köszönöm a választ, de kb.10000 féle ultrahangos áramlásmérő létezik, szóval maximálisan alkalmas a feladatra, ezért kérdeztem a házi felhasználását, de most nem ez a téma. Elnézést, a téma ez, csak nem az alkalmatlansága
A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2018
(#) Marko Ramiusz válasza Sebi hozzászólására (») Jún 9, 2018 /
 
Igen, ez is felvetődött, jó ötlet. A konkrét kialakítása is érdekelne. Egyszer láttam egy lézeres érzékelőt, ami a villamos fogyasztásmérő forgását figyelte.
(#) vargaf válasza Bakman hozzászólására (») Jún 9, 2018 /
 
Miért lenne alkalmatlan a mérésre az ultrahang? Itt egy professzionális példa:
Ultrahangos áramlásmérő
A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2018
(#) Bakman válasza vargaf hozzászólására (») Jún 9, 2018 /
 
Mindig tanul az ember. A házi kivitelezést azért megvárom, gondolom eleve a cső anyaga sem mindegy.
(#) vargaf válasza Bakman hozzászólására (») Jún 9, 2018 /
 
Ez a feladat nem házi kivitelezésre való, sok értelmét nem látom. De megvalósítható, meg is tették. De milyen az a csővezeték amit nem lehet megbontani, hogy egy egyszerű áramlásmérőt be lehessen építeni arra kíváncsi vagyok.
(#) Marko Ramiusz válasza vargaf hozzászólására (») Jún 9, 2018 /
 
Azt a tényt el kell fogadni, hogy a csővezeték nem lesz megbontva. Értelme van az egésznek, de, ha nem megvalósítható, akkor nem. Bakman, gondolom az is feltűnt, hogy nem csak ebben gondolkodom.
(#) vargaf válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Jún 9, 2018 /
 
Idézet:
„Azt a tényt el kell fogadni, hogy:”

- értelme van az egésznek, de nem mondod el mi az értelme
- el kell fogadni, hogy nem lehet megbontani a vezetéket, de az okát nem mondod el miért
Ha segítséget vársz akkor ne így állj hozzá a dologhoz. Minden információ fontos lehet.
(#) Marko Ramiusz válasza vargaf hozzászólására (») Jún 9, 2018 /
 
Az az értelme, hogy nem lesz, nem lehet megbontani a csővezetéket, mert mindennek rögzített a helyzete. Egyébként PVC és vascső.
(#) vargaf válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Jún 9, 2018 /
 
A kérdés arra vonatkozott, hogy a mérésnek mi a célja, értelme. A vezeték megbonthatatlan, bár mindkét anyag bontható, megértettem ( ? ).
(#) Marko Ramiusz válasza vargaf hozzászólására (») Jún 9, 2018 /
 
Egyébként a csővezeték anyaga nem lényeges. A kérdésemben körbe van írva a cél.
A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2018
(#) proba válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Jún 10, 2018 /
 
Három webkamera a három mérőre pontos mérés, nincs beavatkozás.
(#) Marko Ramiusz válasza proba hozzászólására (») Jún 10, 2018 /
 
Üdvözlet. Beavatkozás nem is szükséges. Ennyire azért felesleges túlbonyolítani egy egyszerű dolgot. Nem a folyamatos megfigyelés a cél, hanem pl. napi egyszeri leolvasás.
A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2018
(#) Bakman válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Jún 11, 2018 /
 
A napi egyszeri leolvasás azt jelenti, hogy két leolvasás között valahogy pontosan méred a fogyasztást. A webkameránl nincs egyszerűbb szerintem sem.
(#) Marko Ramiusz válasza Bakman hozzászólására (») Jún 12, 2018 / 2
 
Bakman! Ez biztosan így van, de ilyenkor (más esetben is) a többség elfelejti, hogy a kérdező talán szeretne egy saját áramkört építeni, programozni, megvenni a szükséges alkatrészeket. Ééééés a legfontosabb: megszerezni a hozzátartozó ismereteket, tanulni, tanulni, tanulni.
(#) Bakman válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Jún 12, 2018 /
 
Ezt én elhiszem, el is fogadom. Viszont, a kezdő hozzászólásodban vannak feltételek amelyek "kissé" megnehezítik a dolgod. Soha nem mondtam azt, hogy felesleges pl. 4017-es IC-vel futófényt készíteni tanulás és/vagy gyakorlás céljából, de egy számítógép feljesztésének otthon nekiállni egyedül...

Kapható több típusú, egyszerű áramlásmérő ami egyszerűen valamilyen forgó jeladó. Ehhez viszont meg kell bontani a csöveket, tehát nem jó. Kicsit keresgéltem, ezt találtam: Ultrahangos áramlásmérő. Alig több, mint 550 000 Ft. Maga a technika sem tűnik túl egyszerűnek hobbi kategóriához: Ultrasonic Sensing.
(#) Inhouse válasza Bakman hozzászólására (») Jún 13, 2018 /
 
Van nem forgós is, egy lap lóg az áramló folyadékba, ami állásnál a gravitáció miatt lefelé lóg, amikor áramlik, akkor tolja a lapot és feljebb, kb. vízszintesen...az érzékelés meg mágnesen, pl. reed cső. Persze ez is megbontós.
(#) Marko Ramiusz válasza Bakman hozzászólására (») Jún 13, 2018 /
 
Ebből kiindulva tettem fel az eredeti kérdésem: Ultrahangos áramlásmérő, ez ugyan ipari.
A hozzászólás módosítva: Jún 13, 2018
(#) Bakman válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Jún 13, 2018 /
 
Nagy valószínűséggel nem azért nettó 1100 EUR az ára, mert hobbi körülmények között megépíthető.
(#) pucuka válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Jún 13, 2018 / 1
 
Igazán nagyon szeretem az ilyen hozzászólásokat. Látsz valamit valahol jó drága pénzért, és elhatározod, hogy ezt megépíthetnéd olcsóbban. De valami nem stimmel, ezért feldobod a kérdést a fórumba, hátha valaki megoldja.
Sajnos nem vagy egyedül ezzel a stílussal. Mit gondolsz miért kerül annyiba amennyibe kerül?
Magad is válaszoltál a kérdésre, csak a sorrend más. Először tanulni, tanulni, tanulni, és aztán jöhet a többi, a tervezés, az építés öröme stb. Mindjárt nem lesz sem olcsó, sem hamar gyorsan.
(#) Marko Ramiusz válasza pucuka hozzászólására (») Jún 13, 2018 /
 
No, no álljon meg a menet! Ezt legszívesebben nem nyilvánosan írnám, hanem személyesen! Felvetettem egy ötletet, amihez segítséget kértem, az is benne van, hogy megvalósíthatatlan. pucuka, akkor írja már oda, hogy nem jó úton járok. Mellesleg értelmezze a kérdésem, hogy más megoldás is érdekel. Kérem ne válaszoljon erre az írásra, nem fogok "veszekedni". PONT! Ellenben a többiektől továbbra is szívesen veszek pl. bármilyen építő jellegű kritikát, eddig egyetlen írásban volt olyan, hogy ez másképpen is kivitelezhető.
(#) Marko Ramiusz válasza Bakman hozzászólására (») Jún 13, 2018 /
 
Irányítástechnikában dolgozom, mint PLC programozó. Nyilván nem ebben gondolkodom, ez csak érdekesség (is) volt, hogy nem kell feltétlenül megbontani a csővezetéket.
(#) sargarigo válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Jún 13, 2018 /
 
Eltekintve a stílus karcosságától (eléggé nehezemre esik, de erőt veszek magamon), a fenti kívánalmaknak maximálisan megfelel a jelzett megoldás, miszerint megvilágítod a mutatót, és optikai eszközökkel, elektronikával számolod a jelzéseket. Lehet építeni, áramkörözni, és tanulni is. Viszonylag egyszerű, de kellően bonyolult ahhoz hogy tanulj belőle. Akár még a mikrovezérlők felé is elbonyolíthatod, csinálhatsz statisztikákat a fogyasztásról, internetre fellőheted, határ a csillagos ég. Nem kell hozzá bontani.
(#) Marko Ramiusz válasza sargarigo hozzászólására (») Jún 13, 2018 /
 
Igen, köszönöm! Ez is, mint lehetőség felvetődött, aztán az írásokból ez be is bizonyosodott. Valószínűleg ez lesz a járható út, akár mikrokontrollerrel. (Karcosság? Úgy reagálok, ahogy ezt felém is teszik.)
(#) densense hozzászólása Jún 14, 2018 /
 
Üdv! Ez lesz az első hozzászólásom olvasom a problémadat/kérdésedet, és eszembe jutott, hogy a suliban tanultunk folyamatirányításból ezzel kapcsolatban egy-két dolgot. Bár konkrétumot nem tudok mondani, de tudom ajánlani, hogy keress rá a Youtube-on az Endress+Hauser videókra, kezdésnek itt van ez Link
Megismerkedni az alapelvekkel, több mint elegendő, és rengeteg ötletet találhatsz áramlásmérésre, szintmérésre, és akármire, ami a folyadékokkal kapcsolatos. (Akár colorometria is). Remélem tudtam segíteni némi elmélettel
(#) Marko Ramiusz válasza densense hozzászólására (») Jún 14, 2018 /
 
Köszönöm. Ezek valóban hasznosak és ötletadónak sem rossz.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem