Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műhelyünk felszerelése, szerszámai
Téma, a műhelyünkben előforduló készülékek, anyagok, szerszámok, eszközök bemutatására, kitárgyalására.
Lapozás: OK   104 / 196
(#) Kovidivi válasza freddyke hozzászólására (») Jún 17, 2018 /
 
Működik az ötlet! Én a lehető legynagyobb kapacitású és méretű Lipo-ot raktam bele, tehát az elemek közti osztást ki kellett vágnom. Kapott még egy TP4056-os töltőt is, így bárhol tudom tölteni, ahol van 5V. Egy negatívum van: nem korrekt a vezérlő áramkör egyik lámpám 2x akkora fénnyel világított, mint a másik, a fekete pötty nem mér áramot, csak PWM-mel saccol, így hajtja a LED-et. Az AAA elemeknek nagyobb a belső ellenállása, mint a lipo-nak, ezért ezzel is számol a fekete pötty, azzal viszont nem, ha bikább akksit kap. Aztán a bekapcsoló gombja hamar tönkrement napi használatban (fél év alatt, munkahelyen), így kapott sima kapcsolót és egy áramkorlátozó ellenállást. Azóta is megy.
A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2018
(#) freddyke válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 17, 2018 /
 
A Te lámpád milyen? Nem lenne egyszerűbb eleve akkusat venni?
(#) Kovidivi válasza freddyke hozzászólására (») Jún 18, 2018 /
 
Bővebben: Link Ilyesmi kialakítású.
Az akkumulátoros fejlámpákba belerakják a legolcsóbb, legrosszabb akkumulátort amit találnak, és innentől sokkal drágább lesz a lámpa is, plusz elég sokat kerestem, és nem találtam megfelelőt. Olyat nem akartam, ahol a tarkómon van egy második műanyag tartó 2db 18650-es akksival, szerintem az túl nehéz lett volna. Picit kerestem, könnyűt, jó fénnyel, hosszú üzemidővel. Megnéztem, 600mAh-s akksit raktam bele, 802540 méretű.
(#) Tardief hozzászólása Júl 3, 2018 /
 
Sziasztok!

Műhelyünk felszereléséhez szükségünk lenne egy eszközre, amivel meg tudnánk mérni szigetelések és kondenzátorok átütési feszültségét. Akár 10kV-os kondenzátorok is lehetnek.
Tudnátok erre ajánlani műszert?
(#) Ge Lee válasza Tardief hozzászólására (») Júl 3, 2018 /
 
Azt gondolom érted, hogy az átütési feszültséget magával az átütéssel tudod vizsgálni, tehát tönkre kell tenni hozzá az alkatrészt. Ilyen nagyfeszültségű átütésvizsgáló 6kV-ig kettő forgott régebben közkézen, az RFT WIP6 és az Elkis Q90, ezeket általában tekercselők használták, és vizsgálták vele az elkészült trafót vagy motort. Kaphatóak ilyenek manapság újan is, akár bonyolult felépítésben és LCD kijelzővel is, hat-hét számjegyű összegekért is, körül kell nézni az üzletekben.
Ha viszont szigetelési ellenállás mérésre, a szigetelés állapotának vizsgálatára gondolsz az más tészta, ahhoz szigetelési ellenállásmérőre van szükség. Olyan is van a néhány ezer forintos használtaktól szintén a hét számjegyű összegig.
(#) kowi hozzászólása Júl 3, 2018 /
 
Sziasztok! Ismét kis kínai barátainktól rendeltem mérőtűt. Hatalmas segítség kapcsolóüzemű tápok mérésénél. Illetve én wago PLC-hez rendeltem.
(#) Bakman válasza kowi hozzászólására (») Júl 3, 2018 /
 
Nem túl bizalomgerjesztő az a hosszú, szigeteletlen rész.
A hozzászólás módosítva: Júl 3, 2018
(#) kowi válasza Bakman hozzászólására (») Júl 3, 2018 / 1
 
Már tettem rá zsugorcsövet stabil mint a forint
(#) Gery78 válasza kowi hozzászólására (») Júl 3, 2018 / 2
 
Ilyet lehet csinálni úgy is, ha varrótűt forrasztasz a mérőzsinórra. A varrógéptű egy kicsit masszívabb, de rövidebb is. Mondjuk nem a banándugóra, hanem a rendes mérőzsinórra forrasztod rá a tűt. Forrasztás előtt, ha egy alkatrészlábat körültekersz a tű és a mérőcsúcs körül, úgy hogy ráfogja, akkor azzal meg is lehet erősíteni a kötést.
(#) freddyke hozzászólása Júl 8, 2018 /
 
Asztalra szerelhető, karos, lámpás nagyítót szeretnék forrasztáshoz. Nem a "kínai mini nagyítóra" gondolok. Jól használható, minőségi, masszív, örök darabot szeretnék. Tudnátok javasolni konkrét típust?

Alternatívaként a telefonra köthető digitális mikroszkóp használható lehet SMD forrasztáshoz? Használtatok-e már ilyet, ha igen, mi volt a tapasztalatotok?

Tudnátok hőálló alátétet javasolni, hogy ne égessem össze az asztalt elguruló óndarabkákkal? Nagy előny lenne feltekerhető kivitelben.
(#) Alkotó válasza freddyke hozzászólására (») Júl 8, 2018 /
 
Nekem ilyen van, de határozottan 5-ös nagyításra emlékszem. Nem jól látok, nekem kell az 5-ös. A lámpája és a nagyítója kifogástalan, de a hosszú karok miatt nagyon macerás volt használni. Nem szép dolog nekiesni egy ilyen drága lámpának, de a harmadik forrasztás után átalakítottam. Külön előnye, hogy a fókusztávolság olyan, hogy alá fér a páka meg a csipesz.
Jó eséllyel kapni ebből már LED-eset is. ígéretesnek látszik.
Farostlemezen forrasztok, amit időnként cserélek. Ebből nem kell nagy, általában az A5 méret bőven elég.
A hozzászólás módosítva: Júl 8, 2018
(#) freddyke válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 9, 2018 /
 
Köszönöm. Én jól látok, de a fejpántos nagyítónál (közben kipróbáltam az amazon-ost is) a hajolási távolságok miatt nem tudtam 2-2.5-szeres nagyítás fölé menni. Nem tudom, hogy mekkora nagyítás kellene, szerintem a feladaton is múlik. Örölnék, ha lenne hozzá többféle lencse, de ebből a fajtából szerintem csak fix lencsés létezik. Megtudhatnám, hogy mit alakítottál át rajta? Én pont a hosszú kart gondoltam előnynek. Nemrég valaki itt javasolt egy ilyet. Ennek a karja elég rövid. Ha az asztalon előttem lenne a nagyító felcsíptetve, a munkában zavarna. Oldalról nem érne el a munkadarabig. A webshop-ból amit linkeltél, érdemes rendelni?

Farostlemez helyett megpróbálom szürkelemezen, olyanom van kéznél (kicsit közelebb áll a papírhoz, a gyúlékonysága miatt nem a legelőnyösebb). Sajnos nekem az A5-ös méret nem elég, képes vagyok mindenhova lepöttyinteni az ónt, beleértve a padlót és a ruhámat is.
A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2018
(#) Massawa válasza freddyke hozzászólására (») Júl 9, 2018 /
 
A jo lencsék általában nehezek. Azok a karok amik forgalomban vannak meg egyenesen csapnivalok. Egyik sem ér semmit. A családban volt szerencsém szinte minden tipust kiprobálni. Kisebb munkákhoz a legjobb a asztalilámpákhoz hasonlo lencse. Csak egy csapos rövid karja van (20-30cm) és az asztalra állithato. Az massziv, igaz a talp helyet igényel. Az asztalra csavarhatok közül egyik sem birja hosszu távon a lencsét, igy az nyaklik csuklik - sok asztalra fel sem csavarhato, mert az asztallap vastagabb, mint amire a szorito méretezve van. Én is az egyik legdrágábbat szétszedtem, a lencsefejet egy saját készitésü a munkaasztalhoz méretezett, fábol készült (rétegelt lemez) karra szereltem. Az uj kar rövidebb és az asztal feletti polcra van szerelve. Igy sokkal stabilabb és ott van ahol lennie kell.
Munkaasztalnak jo a kinaik által árult szilikon szönyeg (nekem kb 45x60 cm-s van). Korábban nagyon meg voltam elégedve egy fekete autos extra gumiszönyeggel. Azokbol az a jo, amiben kb 2x3 cm-s zárt rekeszek vannak. A hátso szönyegek mérete éppen elég - gyakran ingyen is hozzájuthatsz. Ezt össze lehet tekerni, igy ezt használom ma is, ha nem a mühelyben kell dolgozni. Nem gurul el rola semmi, antisztatikus, höállo. Néha lehet ilyen kivitelü lábtörlöt is kapni ( azokban a rácsok srégen vannak - ami nem baj). Ha kell vághato is. Egy barátomnak sikerült ilyen gumiszönyeget méretre is venni - egy gumigyár mintaboltjában - sajnos mikor én kerestem nem volt nekik. Ami ö vett az 110 cm széles szönyeg kb 2x2 cm-s rekeszekkel. Az egész asztalt azzal boritotta.
A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2018
(#) Alkotó válasza freddyke hozzászólására (») Júl 9, 2018 /
 
A karjait kidobtam, csak a lámpa+nagyító fejet, és a fojtót használom. Ehhez készítettem egy kicsi függőleges "oszlopot", ahol a magasságot lehet állítani. Nem lett egyáltalán dizájnos, de jól működik, délután lefotózom neked.
Én több mindent is kipróbáltam korábban, de ez a nagy méretű lencse vált be messze a legjobban nálam. Egyetlen baja van, hogy drámaian magas az ára.
(#) Massawa válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 9, 2018 /
 
Ehhez még annyit, hogy a legujabb LEDes nagyitok legnagyobb baja, hogy a tápjuk meglehetösen zavar. Pl rádiokat javitani, épiteni vagy hallgatni 1-2 méteres környéken nem igen lehet. ( a rádiomat el kellett kötöztetni a mühely másik sarkába. :freaked.
(#) freddyke válasza Massawa hozzászólására (») Júl 9, 2018 /
 
Erre a típusra gondoltál? Ez fénycsöves. Ezeknek "csak" 100mm-es a lencséje. Jobb lenne nagyobb átmérőjű lencsével. Konkrét típust esetleg tudnál javasolni?
A legtöbb fénycsőnél látom, hogy vibrál. Előfordulhat vele ilyen probléma? A vibrálást nem bírom elviselni.
Ha a LED-es tápja valóban olyan mértékű zajt kelt, hogy zavarja a rádiót, akkor felejtős. A LED hideg fényét nagyon nem szeretem egyébként sem. Esetleg melegebb fényű LED-el, nem kapcsolóüzemű táppal még elmenne. Ahhoz át kellene alakítani egy drága lámpát.
Hagyományos izzós megvilágítással nem létezik?

Az asztallap 106x67 cm méretű. Egész asztalt borítót szeretnék. Ilyen méretű lehetőleg antisztatikus szilikon szőnyeget szerinted honnan lehetne szerezni?
(#) ozpecs válasza freddyke hozzászólására (») Júl 9, 2018 /
 
Lehet venni de meglehetősen drága keresd olyan boltban aki forrasztástechnikai kellékeket meg antiszattikus cuccokat árul. Utolsó infóm szerint egy ennél kicsit kisebb volt 8 körül
(#) Massawa válasza freddyke hozzászólására (») Júl 9, 2018 /
 
Igen az egyik ilyen, ( anyosomé). Ezzel aránylag jo dolgozni a fénye is rendben van és nem is zavar, de a talpa gyakran utban van.
Egy hasonlo méretü van hosszu karosban is, abban még 60 W izzo van. Annak meg az a baja, hogy a felhasznált müanyag csapnivalo, az izzo melegétöl már a felismerhetetlenségig deformálodott, igy abba már egy 10 W COB LEDet szereltem külsö táppal. Az jo mert könnyü és nem is zavar, csak szörnyen néz már ki.
A legujabb egy gyári LEDes 20 cm-s lencsével, irto nehéz igy a kar alig birja el, és meglehetösen zavar. Na ezt épitettem át fa karra és a munkasztalhoz méretezve. Sajnos a táp beépitett, igy még nincs ötletem mit kezdjek vele, ha jol emlékszem 90 LED van benne ami nagyon jo fényt ad. Igy most két lámpa van az asztalon - egy nagyito mentes minden munkához, meg ez. Ami jo forrasztásra stb, de nem jo, ha olyan dolgot kell alatta piszkálni, ami érzékeny a zavarokra.
A gumiszönyeget probáld meg valamelyik gumigyár "házi" boltjában keresni. Ott méterre van a szönyeg (sok helyen használnak ilyesmit - pl elektromos szekrények, jármüvek csuszásmentes padloja stb. ). Sajnos címet nem tudok, én Pozsonyban néztem, ott a Matadornak van ilyen boltja. Volt is nekik mindenféle padolanyag, csak éppen olyan nem amit kerestem. ( a bolt a ligetfalusi állomástol mintegy 100-200 m-re van.) A fekete mind antisztatikus mert tele van korommal, ami egy kicsit vezet.
(#) freddyke válasza Massawa hozzászólására (») Júl 9, 2018 /
 
"Az egyik ilyen" pontosan melyik a kettő közül?
Oszlopos jellegű és rövid karos tartószerkezettel is létezik talpas kivitelben. Az egyiknek csak a lencséje jó, a másiknak a mozgatószerkezete, a harmadiknak a lámpája. Nem szeretnék semmit átalakítani, hanem készen venni egy jót. 100 EUR-ig hajlandó vagyok rá áldozni. Tudtok esetleg konkrét típust javasolni?

Pozsony 75 km-re van tőlem, el tudnék menni oda. De leginkább csak akkor mennék, ha kapok szilikont méterre. Az általános szőnyegekkel az a baj, hogy egészségre ártalmas PVC-t tartalmaznak. Padlónak jó, de azzal érintkezni nem.
(#) Massawa válasza freddyke hozzászólására (») Júl 9, 2018 /
 
Szerintem olyan lencsés lámpát nem kapsz, amilyenek az igényeid. Mindegyiknek van valamilyen hátránya, föleg ha 10cm nagyobb lencsét keresel.
Azon karok kivitele elképesztöen gagyi, az egyikben épp most cseréltem csavarokat mert a sok behuzástol ( hogy ugy maradjon, ahogy kell) tönkre ment csavarokon a menet. Most M5-re cseréltem az M4 gyenge erre. M6 lenne jobb, de az már gyengitené a csapágyat az alu profilokon. A rugo is gyengülö tendenciát mutat. Ha még külsö van rajta azt könnyü cserélni, de a belsöt már nem.
Szilikon szönyeget nem tudom hol árulnak, amit bizonyos mühelyfelszerelési boltok árulnak csapnivaloán rossz és méregdrága. A régi munkahelyemen 2 ilyen asztal volt, a szilikonos felület egyszerüen lekopott. ( a munkatársak a kollégák a könyökükkel tették tönkre). Szerintem a gumi ettöl fényévekkel jobb. Nem tudom mi abban az igazság amit irsz. A kollégának már évek ota ilyen gumi (nem linoleum - abban van néha PVC) van az asztalán. Én is évekig használtam az auto hátso gumiszönyegét. Könnyü tisztán tartani és jo rajta dolgozni.
Amugy jobb egy kisebb gumimunkalap mint az egész asztal ilyen boritása, mert ha a felület nem sima, akkor az asztalon nem tudsz irni, és gyakran nyomja a könyöködet ha sokáig forrasztgatsz.
Az asztalom sima lakkozott fa boritásu és rajta van az a kis darab szönyeg (ma szilikon munkalap) amin a munkadarab van ( NYÁK stb). Ahogy a kolléga is irta gyakran a farostlemez is jobb mint bármi más. Azon lehet furni faragni is és ha elkopik ingyen vagy majdnem ingyen kapsz egy másikat.
(#) ozpecs válasza Massawa hozzászólására (») Júl 9, 2018 /
 
Nálam az asztalon vastag üveglap van alatta fehér karton több rétegben, vigyázni kell rá, de 20 év alatt a 2 ami elrepedt a fekete engem zavar nagyon sötétít most gondolkodtam szilikon gumilapon amit lehet kapni áruházakban
A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2018
(#) Massawa válasza ozpecs hozzászólására (») Júl 9, 2018 /
 
Az a gumi inkább szürke mint fekete, viszont igen jol látni rajta még az apro SMD alkatrészeket is.
(#) ozpecs válasza Massawa hozzászólására (») Júl 9, 2018 /
 
A fénycsöves is tud nagyon zavarni régen volt amikor egy erősítőt méricskéltem és nem értettem a folyamatosan változó zajt sistergést mi a fene okozza amikor véletlenül kikapcsoltam a fénycsövet kiderült... szóval attól is jó messze legjobb ilyen szempontból a halogén
(#) Massawa válasza ozpecs hozzászólására (») Júl 9, 2018 /
 
A COB LED ma már tökéletes egy jo táppal. A fénycsövel már nem szorakoznék, egy cserecsö többe kerül mint az egész lámpa.
(#) ozpecs válasza Massawa hozzászólására (») Júl 9, 2018 /
 
Teljesen igaz, a fénycsövest is amiben meghalt a cső ledesítettem
(#) freddyke válasza Massawa hozzászólására (») Júl 9, 2018 /
 
Ez vagy ehhez hasonló jó lehet? Minden kritériumnak megfelelőt nehéz lesz találni.
(#) Massawa válasza freddyke hozzászólására (») Júl 9, 2018 /
 
Az a libagége nem jo semmire. Fél év alatt elfárad.....azért mondtam, hogy aligha tudsz valoban minden igényt kielégitöt találni. A barkácsolást nem uszod meg (mint mi sem ).
(#) freddyke válasza Massawa hozzászólására (») Júl 9, 2018 /
 
A rövid karos, egy forgáspontos a jó? Egy fix pozíció nem alkalmas ismétlődő jellegű munkára? Nálam a fél év szerintem 5-10 lenne. A lencse és a megvilágítás minősége lenne a választás fő alapja. A lencsékről nem tudni semmit, üvegből is lehet rossz minőséget előállítani. Zeiss, Leica, stb lencsével még nem láttam egyet sem. A fénycsövet kihagyom, mindnél látom a vibrálást. A LED-es megvilágítás általában túl hideg fényt ad. A melegebb fényű LED-eket talán azért nem alkalmazzák széles körben, mert a fényintenzitásuk kisebb azonos teljesítmény mellett.

Nagyítólencse mellé vagy ahelyett telefonra köthető digitális mikroszkóp játékszer vagy használható eszköz lenne?
(#) Massawa válasza freddyke hozzászólására (») Júl 9, 2018 /
 
Az összes általam ismert lencsés lámpa közül messze az a legstabilabb.

Ez

Ekkora Zeiss vagy Leica lencsét aligha tudnál megfizetni.
A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2018
(#) freddyke válasza Massawa hozzászólására (») Júl 9, 2018 /
 
Köszönöm, értem. A lencséje ennek jó minőségű? 10cm átmérő és 3 dioptria (1.75-szeres nagyítás) nem kicsi? Nagyobb átmérőjű és nagyítású lencsével nem ismersz hasonlót?
Következő: »»   104 / 196
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem