Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
 
Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   514 / 562
(#) p_kowa válasza otvenkilenc hozzászólására (») Júl 26, 2018 /
 
Világos, de ez a Hgtg30...40es sorozat is már annyira brutál nagy teljesítményű, hogy már ezzel is túl van biztosítva. Még mérlegelhető is lenne az általad említett típus, ha nem lenne az ára többszöröse a hgtg-nek. De tegyük fel, megvesszük, beleépítjük...Nade mi lesz a 60apu04-ekkel? Akkor már oda is valami combosabbat kéne nem? Hát nem, mert hamarabb fognak azok elfolyni, mint a hgtg-k, szóval már csak ebből a szempontból is felesleges oda erősebbet tenni. Ez olyan lenne, mintha egy gipszkarton falba építenél be egy páncélajtót, semmi értelme...
(#) Ge Lee válasza otvenkilenc hozzászólására (») Júl 27, 2018 /
 
Idézet:
„Az Én alapelvem -és ezt is tanultam-, hogy tervezni a legmostohább körülményekre kell.”
Szerintem meg olyan körülményekre kell és érdemes tervezni amilyen körülmények között használva lesz. Mivel magam tervezem és kivitelezem, tudom hogy mit várhatok tőle.
Idézet:
„mi van ha...”
Mi van ha az emeletről a fejedre esik egy virágcserép? Mi van ha elüt egy figyelmetlen autós? Mi van ha beléd csap a villám? Mi van ha...
Teljesen felesleges egy ilyen gépbe IGBT modult tenni, és nem csak az ára miatt. A modulok általában lassabbak mint mondjuk az emlegetett HGTG sorozat, ergo ugyanakkora üzemi freki mellett nagyobb veszteséggel működnek, így jobban is melegszenek (azért kell rá a nagy papucs).
Ezeknek a gépeknek ha most bizonyos méretezésektől meg gyári spórolásoktól eltekintünk akkor egyedül a hűtés a gyengéjük. Ha a HGTG jól van hűtve, szinte az életben nem megy tönkre. Csakhogy, amint bele van téve az elektronika a dobozba, lecsökken a hűtés hatékonysága, ezt tudom mert megnéztem az enyémen.
Szabadon, a borda mögé téve hiába nyom brutálisat egy ventilátor, és hűti szinte szoba hőmérsékletre a bordát üzem közben is, ha dobozba építjük, ezek a kis dobozok akármilyen jól is vannak kialakítva, jelentősen lecsökkentik a ventilátor hatékonyságát. A levegő nem tud úgy és olyan gyorsan áramolni mint előtte.
A sok ha-val kezdődő dolog ellen mind lehet védekezni, ha valaki akar, csak plusz elektronika kérdése. Pl. a ventilátort is lehet figyelni, amint megáll tiltod a gép vezérlését.
Tehát csak azt szerettem volna ezzel elmondani, hogy IGBT modul nélkül is lehet "tönkretehetetlen" gépet építeni, meg ha akarom akkor az IGBT modulost is tönkre tudom tenni... Az üzembiztonság nem ezen múlik. Meg az sem mindegy hogy ha mégis tönkremegy, akkor mennyibe fog fájni majd a javítása.
Idézet:
„Lehet túl aggályosnak tűnik amit írtam”
Igen.
(#) otvenkilenc válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 27, 2018 /
 
"Szerintem meg olyan körülményekre kell és érdemes tervezni amilyen körülmények között használva lesz. Mivel magam tervezem és kivitelezem, tudom hogy mit várhatok tőle."

Amit felsoroltam azok a körülmények.
(#) staci123 hozzászólása Aug 8, 2018 /
 
Szevasztok,
Kaptam egy Metabo E150 inverteres heggesztõt, persze a fetek ės az egyik TC4420 meghajtó eldurant...
Szeretnėm talpraállítani, és növelné az önbizalmamat a kapcsolási rajza, de sajnos nem sikerült
semmit "kipiszkálnom" Kérem, ha valakinek van rajza, segítsen...
Tartalék opció:Készítek egy combossabb Maci meghajtást a kellö frekvenciára...
(#) mpisti válasza staci123 hozzászólására (») Aug 8, 2018 /
 
Szia Staci123! Igen jó meghajtó az a TC4420. Nem biztos hogy szerencsés dolog másik meghajtóval kísérletezni,mert azt az eredményt nem biztos hogy eléred,mint amit a TC4420 tud. A TC család több tagját is alkalmazták ipari felhasználású inverterekben. Az okot kellene megtalálni,miért is szállt el a végfok. Mivel a Metabo (és a Würth) nem gyárt hegesztőinvertert, egy-két fotó lehet hogy segítene az eredeti gyártó beazonosításában. Aztán akkor lehet hogy még rajz is akadna valahol.
(#) staci123 válasza staci123 hozzászólására (») Aug 13, 2018 /
 
Bocsi, a fényképeket elkészítettem, és utánna jöttem rá hogy nem tudom magam feltölteni,
az mellett még túl terjedelmessek is. A készüléket már szétszedve kaptam, két-két
W45NM50FD fet közül a primér oldalon csak egy-egy zárlatos...
A fetek bemenökapacitása egyenként 8nF körüli, és a gép 20 éves, ezért godoltam
új vezérlö és meghajtó fokozatra...
Köszönöm hogy idöt szàntok a témára...
(#) mpisti válasza staci123 hozzászólására (») Aug 13, 2018 / 1
 
Ha ez a gép 20 évig működött akkor igenis megbízható a meghajtó áramköre. Cserélj benne pufferkondikat, nem csak a főáramkörét hanem az összeset, cseréld a TC4420-at és a végfokot, de ne csak az elhalálozott alkatrészeket, hanem az összes FET-et, lehetőleg azonos gyártmányú és szériájú darabokra. Aztán jöhet az újabb 20 év meló.
(#) staci123 válasza mpisti hozzászólására (») Aug 13, 2018 /
 
Köszönöm a jó tanácsokat, helyénvalóak, négy fetet rendelek...
A túlélö fetek jók lesznek pancsolni...
(#) galga hozzászólása Aug 14, 2018 /
 
Sziasztok! Szeretnék tanácsot kérni inverteres hegesztő vásárlása terén. A jófogáson láttam EZT a hirdetést. Írtam az eladónak, aki közölte, hogy 3 év kijevi garancia van, amit meghibásodás esetén vissza kell küldeni neki és ő érvényesíti azt.
A másik problem, a 10-16 amperes automatáról a 250A. Nekem akárhogy számolom 136A jön ki 16 A-ról.
Légyszives adjatok már tanácsot, merjem megvenni ezt a készüléket, esetleg ismeri valaki? Láttam egy klippet, a vége fele van a beléről kép, erőssen kínai, mert az oroszok öntöttvasból csinálták majdnem a tranzisztorokat is. Bővebben: Link Köszi mindenkinek a választ!
(#) Phile80 válasza galga hozzászólására (») Aug 14, 2018 /
 
Már ez első mondatában hazudik az eladó. Messzire kerüld el ezt a gépet.
(#) Kovidivi válasza galga hozzászólására (») Aug 14, 2018 /
 
A garanciát felejtsd el, kínába postázni ilyen nehéz dolgot többe kerül, mintha valakihez elviszed javíttatni. De legalább nem veszik el útközben, és nem 6m-ről dobálják...
Normális esetben az anyagköltség kerül ennyibe! Nem hogy még az eladó nyer is rajta...
A hozzászólás módosítva: Aug 14, 2018
(#) Ge Lee válasza galga hozzászólására (») Aug 14, 2018 /
 
Csinálnak az oroszok jó invertert is de szerintem ez nem az. Egyébként simán lehet a 16-os automatáról 250A-ral is hegeszteni, csak nem a 2T forward elrendezéssel, és ezek az olcsóbb gyáriak kivétel nélkül azok.
(#) Phile80 válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 14, 2018 /
 
Hogy veszel le 8KW-ot a hálózatról egy 16A-es megszakítón keresztül?
(#) galga hozzászólása Aug 14, 2018 /
 
Köszi a gyors segítséget, mielőtt megbotlottam volna! Akkor ennek vajmi kevés köze van az oroszokhoz?
(#) galga hozzászólása Aug 14, 2018 /
 
Nem tudom mit jelent a 2T forwardi, én csak szorozgattam.
A hozzászólás módosítva: Aug 14, 2018
(#) Phile80 válasza galga hozzászólására (») Aug 14, 2018 /
 
Csak annyi, hogy a kínaiak orosz piacra gyártott készülékeket hozzák az országba, többnyire illegálisan vám és ÁFA nélkül (ezért az olcsó ár). Leleményes emberek rájöttek, hogy kihasználják a magyarok oroszokról alkotott képét, miszerint minden amit gyártanak elnyűhetetlen, mindent kibíró, túlméretezett tervezésű, az ember élete végéig működő készülék. Sokan el is hiszik.
(#) galga válasza Phile80 hozzászólására (») Aug 14, 2018 /
 
Sajnos én is ebbe a hibába estem volna ha nem segítetek, mert van egy 2000w-os 25 éves orosz ütvefúróm, ami igaz, hogy 20kg, de két házról a vakolatot ezzel dörzsöltük le, továbbá cefre, malter, betonkeverés, kútfúrás, kerítésoszlop fúrás, minden el volt követve vele, de még él.
Köszi mégegyszer! Én eddig Hetra 100 per 160 trafóssal hegesztettem, csak a 220v-os résszel. Állítólag inverteressel lényegesen jobb a hegesztés és könnyebb is, de sosem volt szerencsém próbálni. Mit javasoltok vásárlásra? Tulajdonképpen ezzel sincs bajom, csak nagyon súlyos.
(#) Phile80 válasza galga hozzászólására (») Aug 14, 2018 /
 
Privát üzenetben tudok segíteni, hogy melyiket érdemes venni.
(#) galga válasza Phile80 hozzászólására (») Aug 14, 2018 /
 
Köszönöm szépen!
(#) Ge Lee válasza Phile80 hozzászólására (») Aug 14, 2018 /
 
Miért kéne ahhoz levennem 8kW-ot a hálózatról? Ha érted az inverter működését elejétől a végéig akkor fel sem teszed ezt a kérdést. Aztán még ott van az is, hogy a 16A-es megszakító sosem fog neked lekapcsolni 16A-tól. Pl. a ponthegesztőm primer árama (2-3 másodperc egy egy pont összehegesztése) 22 A és 16-os az automata. És ugye inverterről beszéltünk, nem vasmagos hálózati trafóról.
Egyszer ha lesz kedvem összerakok majd egy mérési elrendezést, ahol megmérem a hálózatból történő effektív áramfelvételt.
(#) Phile80 válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 14, 2018 /
 
Nyílván, ha egy pontot teszel le nem fog lekapcsolni, mert nem úgy van tervezve a gyorskioldója, hogy a névleges áram 5-10 szeresére kapcsol, de ha ütemszerűen nyomod a pontokat le fog kapcsolni a túlterhelés védelme (bimetal). Rendszerint előfordul ez a gyakorlatban és hozzák a ponthegesztőt hogy leveri a megszakítót pár perc után, főleg nyáron. Na arra kíváncsi lennék hogy lesz meg 30V-on a 250A-es hegesztőáram 3,5kW-ból.
(#) galga hozzászólása Aug 14, 2018 /
 
Lehet valami orosz feliratos kínai perpétum mobilét árulnak. 5-ös pálcával 1 óra sinvashegesztés megmutatná a valóságot.
(#) Ge Lee válasza Phile80 hozzászólására (») Aug 14, 2018 /
 
Nem egészen. Csatolok egy ábrát amin az y tengelyen ott van az idő, az x tengelyen pedig a szorzó. Ezen szépen látszik (ha nem is konkrét méréseken alapul), hogy kb. 15-25%-kal gyakorlatilag a végtelenségig túlterhelhető (ez egyben saját tapasztalatom is). Egy átlagos varrat (nálam itthon) néhány másodperc, de legyen kétszer annyi, arra az időre kétszeres a szorzó, tehát 32A is átmegy a 16-os megszakítón anélkül hogy leoldana.
A ponthegesztővel sem 1 pontot teszek, hanem sokat egymás után.
Idézet:
„Na arra kíváncsi lennék hogy lesz meg 30V-on a 250A-es hegesztőáram 3,5kW-ból.”
Egyszer ha nagyon unatkozok majd megmutatom. Bár ha jól emlékszem nem 250 csak 240. Egyébként nem a 3,5kW-ból lesz. Az imént vázoltak okán sem, meg azért sem, mert az inverter közvetlenül nem a hálózatból hanem a pufferből dolgozik, a hálózatból csak akkor folyik áram amikor a szinuszhullám feszültsége magasabb a kondenzátor pillanatnyi feszültségénél. Meg van ott még más energiatároló alkatrész is, a fojtó.

aut_k_i.jpg
    
(#) Phile80 válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 14, 2018 /
 
Az kizárt hogy 30V-on adta le a 240A-t. Nekem a cégnél le kellett cserélni 32A D jelűre a megszakítókat mert leverte a 25A-est is, néhány perc hegesztés után. A 2,5mm2-es betáp kábelt alig lehet kézzel megfogni. 200A, primer áram 30A felé megy. Nem véletlenül gyártják az ilyen gépeket a komolyabb cégek 3 fázisra. Az enegrgiát be kell vinni a leolvasztáshoz, a semmiből nem lehet csak a hálózatból.
(#) Ge Lee válasza Phile80 hozzászólására (») Aug 14, 2018 /
 
Mond az a képlet valamit, hogy N1xI1=N2xI2 ? Ha olyan trafót tekerek aminek nem 70V-os szekundere van hanem feleannyi, akkor ugyanakkora befolyó primer áram mellett ezen dupla szekunder áramom lesz. Persze ennyire nem egyszerű a dolog, mert van feszültségesése a puffernek, meg a nagyobb íváramhoz nagyobb ívfeszültség is társul.
Készült itt már ilyen masina a rajzom meg a javaslatom alapján, lapozz vissza. A gazdája majd megmondja hogy azt a 240A körüli áramot mekkora megszakítóról vette le. De mint írtam, majd bemutatom, ha lesz rá időm.
Ha 2T forward a gép amiről beszélsz annál ez valóban nem fog menni, hiszen annak még négyes trafóáttétele sincs, hármas körüli van, ami szükségeltetik a gyújtáshoz. Annál a 250A-es áramhoz 70-80A-es primer áramcsúcsok kellenének.
(#) hulala válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 15, 2018 /
 
Ez a táblázat egyszeri terheléses vizsgálat ill. mérés eredménye azaz nem lehet rövid időn belül ugyanezeket az értékeket reprodukálni + a kismegszakító bimetálos részén átfolyó áramnál mindig marad hőmennyiség ami hozzá adódik az előzőhöz (itt ugye a tized és század másodpercek alatti időre kell érteni) és még ezt fejeli meg a tény , hogy nem ugyanaz a hőmennyiség keletkezik a vezetékben ha 10 A-al 100%osan terhelem ellentétben a 100 A-el 10 % ideig mert utóbbi esetben több hő keletkezik ami gyűlik-halmozódik a bimetálban . Szóval szerintem egyáltalán nem lehet valóság amit írsz . A fizikát nem lehet megerőszakolni - mérjél rá a hálózatra úgy , hogy valósan (mérten) 250A-al hegesztesz - no az az áram ténylegesen át is megyen a kismegszakítón - lehet neked bármilyen fojtótekercsben tárolt energiád .
(#) Ge Lee válasza hulala hozzászólására (») Aug 15, 2018 /
 
Akkor olvasd el figyelmesen újra amiket az előző hozzászólásokban leírtam, meg nézd meg újra figyelmesen azt a grafikont. Azt nem Pista bácsi készítette hanem a gyártó. Nem századmásodpercekről beszélünk, mert az y tengely vége 10000 másodperc, ami egy picivel több annál, és ott már gyakorlatilag egyenesen megy felfele a grafikon.
Az átfolyó áram hatására a keletkező hő ugyanúgy átlagolódik, nem tárolódik. A bimetal nem hőtároló, az melegedik és hűl, melegedik és hűl, és így tovább.
Hogy szerinted mi a valóság az egy dolog, a fizika meg egy másik. Nem baj ha nem érted, olvass, mérj, kérdezz, és majd kivilágosodik. Az sem baj ha az inverter működési elvét nem érted, majd építesz néhányat és megérted. Nekem nem feladatom az, meg időm sincs rá, hogy itt benneteket működő dolgokról győzködjek. Építsd meg, mérd meg, utána gyere vissza és vitatkozhatunk, ha lesz még miről. Olyanról felesleges, amiről semmilyen információd nincs.
(#) mpisti válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 15, 2018 /
 
Az átlagos varrat ha néhány másodperc, akkor az inkább csak pontozgatás. Próbáld meg egyszer elhegeszteni egyetlen szál 4-es elektródát(tudom, nem jellemző a háztartásban)annak a munkaárama kb. 170A , és közben mérjél primer áramot. A 16A-es kismegszakító nem biztos hogy a pálca végéig kitartana felkapcsolt állapotban. Az általad csatolt táblázat labor körülmények között, kb. 20-22 fokos környezeti hőmérsékleten készült, ahol a tesztelt megszakító teljes felületén le tudta adni a veszteségként keletkező hőt. Egészen más a helyzet egy zárt mérőszekrényben vagy elosztótáblán, ahol esetleg több kismegszakító van egymás mellett szorosan, a keletkezett hő nem tud eltávozni hanem tárolódik. Ehhez még hozzájön a sokéves igénybevétel következtében fellépő öregedés a bimetálon, plusz az esetleges magas környezeti hőmérséklet,- és máris smafu lesz a táblázat tartalma. Valamennyire a kismegszakítók túlterhelhetők, bár az újabb típusok-különösen az áramszolgáltatók által felszereltek- siralmasan teljesítenek, ezt saját tapasztalatból tudom. Annak igazolását én is kíváncsian várom hogy 30V ívfeszültség és 250A (jó legyen 240A) íváram teljesítéséhez hogy lesz elégséges a 3,5kW.
Következő: »»   514 / 562
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem