Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Falba épített koax leágazás melegedése
Lapozás: OK   1 / 1
(#) tbeni02 hozzászólása Aug 12, 2018 /
 
Sziasztok!

Nemrég egy kis fejlesztésen esett át a ház. Minden szoba fali koax és internet leágazást kapott. Az internettel nem is volt semmi probléma, azonban a koax fali leágazás vége melegedett nem is kicsit kb 58-60 fok volt amikor mértem. Fontos kiemelni, hogy a cső amiben az adatkábelek mennek(koax,UTP) nem érintkeznek közvetlenül sehol elektromos vezetékkel. A rendszer lényege hogy az antenna LNB-ből két vezeték lett behozva anno. Ezt én 2 Y-al szétosztottam 2-2 párra. Ezután a 4 vezeték le lett vezetve 4 szobába. Egyik-másik pár szétosztott vezeték végén 1-1 dekóder van, tehát ha belenézünk a rendszerbe akkor a két Y elosztón maradt még 1-1 szabad vég amire semmi nem csatlakozik. a dekóderek csatlakoztatása és üzem alá helyezése esetén a végek elkezdenek melegedni. Amint az Y-ból kihúzok egy szabad véget és tulajdonképp csak összekötést végez az Y, azonnal megszűnik a melegedés, tehát realizálódott bennem, hogy valamit lehet az Y csinál, de ez a feltételezés hamisnak bizonyult. Kaptam egy lehetséges megoldást a problémára, hogy tegyek a szabad végekre úgynevezett terminátort, (koax lezárót), amely megegyezik a rendszer hullámellenállásával és így elnyeli a hullámokat. Elsőnek le akartam tesztelni, hogy valóban működik-e a dolog, ezért jel és külső test árnyékolás között lévő 2db 150 Ohm-os ellenállást párhuzamba kapcsoltam, így az eredőjük 75 Ohm lett, ezeket feltettem az egyik üres leágazásra. Ezek 1 W-nál kisebb ellenállások voltak. Kb 1 perc után felhevült és elkezdett füstölni. Laikusan gondolom akkor ,hogy a terminátor amit ráhelyezek, az is elkezd majd durván melegedni, majd szagokat kibocsátani magából. Kíváncsi vagyok az ötleteitekre, hogy mi lehet a megoldás, mert nekem már nincs mellékelek még egy firkálmányt ami a rendszer felépítését vázolja fel.

Névtelen.png
    
(#) eSDi válasza tbeni02 hozzászólására (») Aug 12, 2018 /
 
Hali!

Úgy vélem ez egy műholdas rendszer akar lenni, nem egyértelmű. A vevő fej polarizáció váltását és táplálását a dekóder egy bizonyos feszültséggel végzi. Lehet ezek gabalyodtak össze. Vagy egy szép földhurok alakult ki.
(#) cupika97 válasza tbeni02 hozzászólására (») Aug 12, 2018 /
 
Ha ez műholdvevő-s rendszer akarna lenni, akkor 4-es fej kell a tányérra. Semmilyen Y elágazást nem lehet ilyen esetben használni. Ha kábelTV lenne akkor lehetséges lenne ez.
A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2018
(#) Gafly válasza tbeni02 hozzászólására (») Aug 12, 2018 /
 
Hétfőn már dolgoznak a szerelők...
(#) tbeni02 válasza cupika97 hozzászólására (») Aug 12, 2018 /
 
Igen ez egy műholdas rendszer. Mi az oka annak, hogy nem lehet használni Y elágazást?
(#) proba válasza tbeni02 hozzászólására (») Aug 13, 2018 /
 
Műhold fejegységben is van egy konverter. Annak az áramellátása a koaxon megy fel. Ha Y használsz csak egy ponton lehet betáplálni, a többi ponton a 75ohm csak terhelés. ami 12-18V esetén eléggé nagy fogyasztó. Ha mindenáron Y akarsz használni, van olyan, aminek egyik ága egyenáramúlag vezet a másik ága meg nem. Azzal talán.
(#) teglascs hozzászólása Aug 13, 2018 /
 
Én nem tudom a jelenség magyarázatát (pedig kíváncsi lennék), de tervezed a közeljövőben használni a most nem használt két ágat? Mert ha nem, legyen kikötve, ahogy írtad is, és megoldottad.
(#) tbeni02 válasza teglascs hozzászólására (») Aug 13, 2018 /
 
Ez inkább esztétikai szempontból lett megoldva úgy, hogy legyen 4 ág 4 szobába, hogyha mi vagy valaki akar majd TV-t berakni akkor csak fel kell csatlakoznia. Egyébként most ki van kötve a másik két ág, és így is a dekóderek fali csatlakozója nagyon meleg Lehet ,hogy ma kiveszem az Y és megtoldom a vezetéket, vagy megnézem van-e 4 leágazása az LNB-nek
(#) nz hozzászólása Aug 13, 2018 /
 
Hali !
A beltérik által kiadott fejtáp kb.13V az egyik és kb.18V a másik polarizációnál.Ezenkívül a sávváltáshoz a fej felé kiadnak még egy kb.22 kHz es kapcsolójelet. Viszont ezek kis teljesítményűek, és rövidzárvédettek tehát nem valószínű hogy leégetnének bármit. A 75 ohmos lezáróval az üresen hagyott osztókimeneteket a reflexió mentesítés miatt kell lezárni, de ezek mikrowattos teljesítmények ( nem adófokozatok) ettől sem melegedhetne.Ha olyan osztó hogy kiadja a távtápot is a kimenetein és te lezárod egy sima 75 ohmos lezáróval, akkor a zárlatvédelem leveszi a fejtápot. Lehet inkább hogy valamelyik TV vagy beltéri kapcsolóüzemű tápjának zavarszűrő kondijai közül zárlatos valamelyik, és a koax árnyékolásán keresztül próbál záródni a föld felé. A régebbi lapos Tv -k még védőföldes aljzatot használtak, az erősáramú védőföld és a pl.kábel Tv földje között akár 100-200 Volt is lehetett.
Nálad ez nem kábel Tv rendszer , de lehet pl. a 230 as nullavezetővel is probléma , az áramkör a földön vagy az árnyékolásokon próbál záródni és mivel itt teljesítmény is van ezért tud melegedni. Nálunk az ELMŰ oszlopon volt nullszakadás, a hidegvíz !! és gáz!! csövek forrósodtak mint az állat . Szerintem így látatlanban inkább ilyesmi lehet , persze ez csak tipp. Üdv:Z
A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2018
(#) Steven19 válasza tbeni02 hozzászólására (») Aug 14, 2018 /
 
Helló. Ahogy NZ kolléga írta. A mai TV-kben kapcsolóüzemű tápegységek vannak és ha valamelyik villás dugója egymáshoz képest fordítva van bedugva akkor egy impedancián keresztül potenciákülönbség lesz a kettő közt és ez (is) okozhat neked problémát ami az árnyékolás melegedésében nyilvánul meg, viszont igy nem szoktunk műholdvevő egység esetén jelet osztani. Ezt twin/quad fejkonverterrel szokták megoldani vagy az antennára több fejet kell felszerelni minden beltérihez.
(#) ZLED válasza tbeni02 hozzászólására (») Aug 14, 2018 /
 
Hello,

Ha jól értem akkor a használaton kívüli aljzatok is melegednek? Ez hogy lehetséges? Előfordulhat hogy a fali csatlakozóban is van egy ellenállás?
(#) tbeni02 hozzászólása Aug 15, 2018 /
 
Lehet én nem adtam le egy fontos infót, ki tudja, de megoldódott a probléma! A gond a fali dugó volt. Elmentem venni koax toldót, és akkor láttam a boltban, hogy külön műholdvevő Y és kábelTV Y van. Megnéztem, hogy mégis mi különbség van a kettő között. Elgondolkodtam, hogy ha ebből 2 fajta van, akkor vajon a fali dugó-ból is van kábeles meg SAT-os? Hazamentem, és megnéztem melegszik-e a csatlakozás ott ahol csak dirrektbe van koax-al bekötve a dekóderbe, és nincs fali dugalj. Nem melegedett. Itt már egyértelművé vált, hogy valami a dugóval van. eltávolítottam a helyéről, azt tanácsolták nézzem meg az ellenállását, mert NZ kommentje szerint 13 és 18V-os feszültség is megjelenik a körben, ami ugye ha ellenállása van a dugónak akkor áram is kell hogy folyjon rajta, és így lesz eldisszipált teljesítmény is. A dugó ellenállása 170 ohm körül volt rákötöttem egy labortápra rákapcsoltam 18V-ot, és hát persze, hogy megjelent a jó öreg melegedés. Úgy látszik másfajta dugalj után kell néznem. Szerintetek 75 ohmosnak kell lennie mint a rendszer hullámellenállása, vagy annál alacsonyabb?
(#) nz hozzászólása Aug 15, 2018 /
 
Szia Tbeni 02 !

A műholdas fali aljzat más frekvenciasávra készül mint a CATV(kábeles) . A műholdas ezenkívül úgy van kialakítva , hogy átviszi a fejtápot is, a kábeles sima aljzat erre nem alkalmas, mert a benne lévő iránycsatoló( ez egy kis ferritmagos trafóféle) az árnyékolás felé majdnem rövidzár.
A Tv vételtechnikában mindenütt 75 Ohmos impedancia van ( az adástechnikában 50 Ohm), ezt viszont nem tudod mérni ellenállásmérővel , mert ez nagyfrekis impedancia. Nézz esetleg olyan fali aljzatot, amelyik"0 dB" kicsatolású (nem csillapít,gyakorlatilag csak átvezet, olyan mintha toldanád a kábelt) .Z
(#) tbeni02 válasza nz hozzászólására (») Aug 16, 2018 /
 
Rendben utánanézek, köszönöm!
(#) llax válasza tbeni02 hozzászólására (») Aug 17, 2018 /
 
Egy a lényeg: az LNB-ről érkező jel útjában semmilyen leágazó, elosztó, lezáró elem ne legyen. Leágazót - akár kimenet nélkül - és lezárót tartalmazhatnak a fali aljzatok, ezek műholdvevőhöz teljesen alkalmatlanok.
Ha 4 szobába akarod vinni a jelet, akkor 4 kimenetű LNB-t kell használnod. Persze ha nincs csak kettő beltérid, akkor egyelőre elég a 2 kimenetű LNB is, a másik két szoba koaxát elviszed az antennáig, de nem kötöd be.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem