Fórum témák
» Több friss téma |
Ha pontosan le tudod írni, mit szeretnél, milyen formátum stb., és megfelel VB-ben, akkor talán segíthetek neked. Küldj privátot, ott megbeszélhetjük.
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem/kérésem, hogy soros porton egy ledet kéne ki/be kapcsolni, vagy villogatatni vagy akármi. Ha nem bonyolult megirná valaki a porgramot ? com1-es porton, COM 1 3F8 Bit 1: RTS A led az rts, és a föld közötti lábon van. Ez csak egy kis probálkozás. Nagyon sokat segitenétek ha ez meglenne. Esetleg késöbbre vmi leírás, a soros portrol pic vezérlése. Nagyon köszönöm!!!!!!!
Most neharagudj, de ha gondot okoz, hogy a 3F8-as cím első bitjére váltakozva kiírj nullát vagy egyet, akkor ne akarj picet "vezérelni" egyelőre. Azt sem írod, milyen programozási nyelven kellene, így nem lehet segítséget kérni. Google a barátod, használd!
Programoztam már pic-et , meg külön is programoztam 8086, c, csak már kicsit régebben. Van is egy probapanelem, egy távirányitó autó vezérléséhez piccel, és jól működik.
De számítógépről szeretném távvezérelni az autót, és kicsit a soros port-tal problémááim vannak. Node mindegy, akkor probálkozom... Ja , és c , vagy assembly -be lenne jó... de mindegy megoldom VÉgülis teljesen igazad van.
A soros porthoz XP alatt nem kell semmi bűvészkedés; VB-ben még vezérlője is van, C-ben pedig file-ként nyitható, saját struktúrái vannak, amik lehetővé teszik a lábak macerálását.
A többi porthoz pedig io.dll.
Ha C, akkor a fejlesztőkörnyezethez (mert ugye létezik Borland C, Visual C, stb) kell lennie valamilyen ComPort komponensnek. Na annak van olyan metódusa, amit Enabled vagy Disabled-re állítva az RTS láb abba a helyzetbe billen. Parancssori C alatt nem csináltam ilyesmit, de kell lennie valami függvénynek, aminek beadva a port címét és a kiírandó értéket az kikerül a portra. Próbálj keresni valami példaprogramot rá.
Ahham, akkor marad a C, borland C. Utánanézek ezeknek a komponenseknek.
Meglesné nekem valaki esetleg, hogy hol lehet a C-ben írt programomban a "hiba", ha egyáltalán van olyan benne valahol?
A helyzet az, hogy van egy soros portra köthető ketyere (NanoBoard=NB), amivel ha kapcsolatba kerül a Win beépített terminálprogramja, akkor teljesen jól működik az egész rendszer. Természetesen a terminálprogramban be vannak állítva a szükséges feltételek a kapcsolódáshoz, 9600 bps, 8 adatbit, paritás nincs, 1 stopbit, hardveres és szoftveres handshake kilőve. Ha terminálban leküldök neki (NB) egy parancsot, akkor rendesen válaszol is rá, ahogyan kell, és a nagykönyvben meg van írva. Nem csak a PC felé válaszol a soros porton vissza, de a panelra kötött LED-eket is bizergálja... A célom az (volt), hogy írjak egy saját, egyszerű, néhány soros programot, amivel ki tudom váltani a Win terminál-programját. Egyelőre sikertelenek voltak a hosszú órányi próbálkozások... Szóval hiába próbálkoztam a feladatot egy saját magam által megírt programmal végrehajtani, ez az egész egyszerűen nem megy. A portot monitorozva, a parancs látszólag kimegy a soros porton... LED-et rátéve ellenőrzésképpen a TX-re, az felvillan, amikor a progit elindítom a gépen. Viszont a NB-ot rákötve a soros portra, és amikor az én programom fut le, és küld neki adatot, mintha nem is lenne a portra kötve és nem is létezne... El se tudom képzelni, merre keressem a hibát. A programomban ugyanúgy be vannak állítva a soros port kezeléséhez/vezérléséhez használatos dolgok, értékek... és mégsem megy át a parancs a NB-ba/nem érzékeli azt...
Szerintem a Terminal program minden küldött adat vagy parancs után küld egy Lf(Line feed) vagy Cr(Carriage return) parancsot, amit ha jól láttam a te programod nem küld. S az NB valószínűleg erre vár és ezért nem csinál semmit.
Ha nagyon nem akar menni, akkor vedd fel hangkártyával, hogy mi megy ki a soros porton amikor terminál programból küldöd, és vedd fel, amikor a saját programodból küldöd, és hasonlítsd össze.
Kicsit belejavítgattam; a CreateFile-nál jobban szereti a NULL-t a hTemplateFile esetében, \\com1-et a file neveként; én ez utóbbira tippelek hibaként, összedugtam két portot, nem is jött ki semmi. A csatolt kóddal mindent kiír.
Köszi a segítséget minden hozzászólónek, lassan bogarászok vele nemsokára.
![]()
Módosítanék... Az alaplapi portról (COM1) csak \\com1 formában nyitva írta ki; PCI-os is van kettő, azoknak mindegy volt, hogy \\ vagy sem. Mást viszont nem látok benne, ami bezavarhatna.
Egyébként pl. a HyperTerminal sem küld extra lezáró karaktert, csak a begépeltet (hex-ben monitoroztam). És az égvilágon semmi különbség nincs a terminálos, meg a programból történő küldés formátuma között ![]()
Sziasztok!
Ha érdekel valakit C builderhez soros portot kezelő forráskód, akkor nézzétek meg az alábbi linken: http://www.tetraedre.com/advanced/serial2.php A C Builderben alapban nincs soros porti komponens, mint a Delphiben. Korábban egy Tapro nevű gyűjteményt használtam, de az túl nagy volt és áttekinthetetlen. A fenti linken lévő forrásban az a jó, hogy a fejlesztője mikrokontrollerhez fejlesztette, és elég rövid, jól olvasható. Eseményvezérelt, ami nem hátrány, ha Windowsra fejlesztesz. Bővebben: Link
Ahh, isten vagy, a héten kiprobálom, csak utoso hét , aztán meg vizsgaidöszak, pár hetet pihentetem a dolgot, de ezt azért még megnézem vmikor.
Sziasztok
Találtam a neten valahol, azt már nem tudom, hogy hol, egy az oldal készítője által "darabolható" kapcsolást, a soros portra, az első négy nyomógomb használata kötelező, a led elhagyható. az összes dióda 1N4148 vagy hasonló. A kérdésem csak az lenne, hogy ez tényleg ilyen egyszerű? Ha elkészítem, és rákötöm a gépre biztos nem tzeszi tönkre azt? Továbbá Tudtok segíteni, hogy hogyan kell ezt kezelni delphi alatt? Olvastam, hogy a sorosportos játszadozásra inkább a VB-t ajánlja mindenki, de nekem csak ez van. Köszi a válaszokat. Kép: Hivatkozás
Sziasztok!!
Építettem egy soros portra csatlakozó hőmérőt ,ds1624-es szenzorral. Vb6 alatt szeretnék hozzá programot írni. Nézelődtem itt a soros portos témák közt meg a prog.hu-n is, de nem találtam semmit. ![]()
Üdv!
Ha nem túl sürgős, akkor én tudok küldeni neked hétvégén pár példát és leírást a sorosport kezeléséről...
Szia!!
Van időm mert vége a sulinak!! ![]() Előre is köszi!!
Ha kell esetleg .NET-es VB forrás is, akkor azt is össze tudok szedni párat... A VB6 felett már igen csak elszállt az idő... A .NET igaz, hogy egy kicsit más, de nagyobb a lehetőségek tárháza és sok dolog leegyszerűsödött benne...
Hát érdekelne a dolog , ha neked nincs vele sok munka.
Nem gond! úgyhogy este összeszedem a dolgokat. De a Visual Studio-t már magadnak kell beszerezned.
![]() a Sorosportos dolgokat meg felrakom ide is....
Melyik verziót szerezzem be??
A 2005-ös vagy a 2008-as verziót tetszés szerint. Telepítésnél elég csak a Visual Basic-et felrakni, ha a többit nem akarod használni... így is sokat tököl a teleítéssel...
Ahha értem. A 2005ösnek megvan a BETA verziója.....de csak 2005ös rendszeridővel műxik
![]()
Hát könyvet sajna nem tudok ajánlani... én mindent a netről keresek ki. Visual Basic-het ott van a neten az MSDN, abba szinte minden benne van! Letölteni én torrent-el szoktam, de itt csak ennyit róla mert ez már warez... és ha leírom, warn lesz...
![]()
Na már töltöm lefele.
![]() Szereztem egy 1000oldalas vb2008 könyvet csak angol ![]()
Nah itt vannak a VB6-os sorosport kezeléshez példák és leírás. .NET-hez valahogy nem találom a gépemen... lehet, hogy nem töltöttem le. A neten sok leírást találsz róla, ha nem megy valami akkor csak szólj.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |