Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Témaindító: Topi, idő: Nov 18, 2007
Nyílván, de ha a forró levegő kimegy akkor a téli meleg levegő is kimegy.
Viszon feltételezem, hogy Te inkább arra gondolsz amikor nyáron felforrósodik a cserép és a cserép mögötti rész ez miatt meleg lesz, és ezt ha kiszellőztetjük akkor nyerünk pár fokot. De ez is csak azért van, mert az infrasugarak valamennyire áthatolnak a cserepen. és a mögötte lévő fóliát, gyapotot is tűzik keményen. Ezért szoktak felrakni főleg tetőtérbe tükörfóliát, és akkor nem kell trükközgetni a cserépléccel, hogy maradjon ilyen-olyan rés vagy hézag. Mert ahova a szél befúj bizony ott kárt is fog tenni előbb utóbb, vagy beköltöznek a darazsak, akármi. Főleg ezen a nyáron annyi volt, már az idegeimre mentek, hogy napközben nem lehet hátra menni valamiért az udvarra, mert lehet kinyírnak?! Na mindegy.
WD-40 csodákra képes a darazsak ellen
![]()
A saját darazsaid nem nyírnak ki, ha nem piszkálod őket. De egy idegent (szagút) bizony megtámadnak.
Idézet: Vannak nyitható-zárható elemek a cseréptetőhöz. Azt télre lezárják, akkor nem szellőzik. „Nyílván, de ha a forró levegő kimegy akkor a téli meleg levegő is kimegy.”
A darazsak nem hiszem, hogy barátnak vagy gazdának tekintenek bárkit is. Vannak agresszívabb és kevésbé agresszív fajtáik, de ha egyszer bármelyik úgy gondolja hogy megtámad, akkor jönnek a haverok is segíteni.
Ebbe én is belecsöppentem. Jó sokan voltak. A bejárati ajtó felett volt valami luk, oda költöztek. Aztán már nekem jöttek. Valami szakember jött, fincsi idegmérget fújkált be a lukba a királynő kedvéért, meg mindenhova. Két nap alatt vége lett a dolognak. Azóta nincsenek.
Gazdának biztos nem, de ha nem piszkálod őket, nem támadnak, pláne ha megszokják a szagodat. Nálunk a lakókocsiba költöztek, nem volt semmi baj velük. Csak mikor nyaralni mentünk, akkor kellett őket kitessékelni.
Az hogy te nem _akarod_ piszkálni őket nem jelenti azt, hogy nem lehet olyan eset, amit egy darázs támadásnak tart. Nyúlsz valamiért amin ott egy darázs csak nem látod, beleszáll a papucsodba te pedig belelépsz, stb.
Én nem igazán hiszek ebben a gazda dologban, de még ha így is van, akkor is baromi veszélyes tud lenni a darázs - szóval én ha látom irtom. Van egy csomó erdő-mező ahol nem zavarnak, de az ember területére nem valók szerintem.
Egyébként a elmúlt évekhez viszonítva mintha idén több lett volna a darázs. Legalábbis nálunk. Az előző években is mindig voltak, de idén szinte inváziójuk volt. Többfélét is megfigyeltem közöttük; kisebbet-nagyobbat, karcsúbbat és vaskosabbat. Nem tudom, minek köszönhető, hogy ilyen sok van. Más is megfigyelte ezt?
Itt is sokkal több volt. A padláson ki is irtottam a fészküket (amiket láttam). De még azután is sok volt. Nem tudom honnan jöttek. Mostanában már kevesebb van, de jön a hűvösebb idő, de azért még most is lehet látni néhányat. Erre néha lódarazsak is szoktak repdesni. Csak azok ne költözzenek be a házba!
A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2018
Nálunk egy nem igazán használt melléképület eresze alá szoktak fészkelni. Minden tavasszal szigorú őrjárat van hétvégente, az ekkor még kis fészkeket és az abban lakó királynőt könnyű likvidálni. Valamiért úgy tűnt nekem, hogy idén dupla annyi volt, mint szokott.
Kedvező volt az időjárás. Korán kitavaszodott és a nyár sem volt nagyon esős.
Idézet: Fűnyírás közben egy raj támadt rám, öten megcsíptek egyszerre a fejemen, mialatt legalább tízet lesöpörtem kézzel, utána tudtam magam védeni ruhával és elfutni. A fűnyíró ott maradt, napok múlva tudtam elhozni, ha arra mentem támadtak legalább százfős csapattal. Veszélyes alakulat, az arra alergiások meghalnak egy ilyen támadástól. Nekem szerencsére semmi bajom tőlük. „bármelyik úgy gondolja hogy megtámad, akkor jönnek a haverok is segíteni.”
Azt mondják az okosok, hogy addig nincs baj, amíg meg nem jelölnek. Ha az illat rajtad van - akkor véged. A gyilkos méhek támadásáról néztem nemrég egy filmet. Ott egy klimatizált - hideg helyiségbe szaladt be az ember - és lepotyogtak róla, mert a hideget nem bírták.
Az elmúlt évek telei elég enyhék voltak az elmúlt évtizedekhez képest. Ezért akadnak olyan rovarok, amelyek nem pusztulnak el, áttelelnek. Így több lesz belőlük. Legalább is valahol ezt olvastam.
![]() Gondolom a darazsak is így vannak, több királynő éli túl a telet, így több a kolónia is. A kullancsoknál is így van állítólag, egyre több éli túl a telet, a tartósabb hidegek elmaradása miatt. ![]()
És ha pl. a mezőn csíp meg?
![]() ![]()
Megpiszkálhattad észrevétlenül is őket, mert ilyet nem szoktak csinálni. Nálunk rengetegszer vannak pl. a gázóra szekrényében, gyakran nyúlunk oda mert átmeneti tárolónak is van használva, a kezem 40 centire mozog a fészektől, mégsem esnek nekem soha.
Amíg nem érzi úgy, hogy őt magát, vagy a fészkét veszély fenyegeti addig nem fog bántani, méhek ugyanígy.
Ha jól tudom a darázs amikor "védekezik" (értsd: úgy érzi hogy veszélyezteted és ezért rádtámad) akkor kibocsát valami feromont, ami a többinek is jelzi hogy akcióba kellene lépni.
A hideget pedig egyik rovar se szereti, ha jól tudom csak a madarak és az emlősök tudják - bizonyos keretek között - szabályozni a testhőmérsékletüket, a többi állaté nagyjából a környezet hőmérsékletének megfelelő. És minél hidegebb, annál kevésbé képes mozogni. Idézet: Nem piszkáltam meg, láthatóan kb. 8-10 méterről indult a darázsraj. Ez későbbiekben többször is előfordult, amikor mentem az otthagyott fűnyíróért, láttam honnan indulnak, a szomszédból, Oda nem mehettem. Végül ruhákba teljesen beburkolózva sikerült elhozni a fűnyírót, akkor is támadtak. „Megpiszkálhattad észrevétlenül is őket, mert ilyet nem szoktak csinálni.”
Jó estét! Behozták az utcánkba az optikát végre, így lehetőségem nyílt a D**I 1000/200-as csomag igénylésére. Azt olvastam hogy dinamikus ip-t adnak. Kérdezném akinek ilyen csomagja van, hogy a dinamikus ip mennyi időnként változik? Naponta, hetente, havonta, vagy esetleg újrainditásoknál kap új ip-t? Valamint azt is olvastam, hogy NAT olt ipt kap (100.x.x.x) ezért nem lehet portot nyitni, szervert üzemeltetni, a publikus ip-re kérelmet külön kell benyujtani, és akkor kivesznek NAT alól. Ezzel kapcsolatban kinek van tapasztalata?
Szia.
Nekünk is ugyanezen szolgáltatónál van előfizetésünk, Szegeden. A helyzet itt is ugyanez, de az ügyfélszolgálat teljesen készséges volt és kivettek a NAT-ból, kaptam publikus, de dinamikus IP-t, ez elérhető kintről valamely ddns szolgáltatást használva. Ez alapvetően a router minden újra csatlakozásánál (pl: újraindítás) változik. Egyéb esetben néhány naponta kap új IP-t. Régebben volt lehetőség FIX publikus Ip kérésére, de most már csak üzleti felhasználóknak. Annyira meg nem kell nekem, mert van backup VPN-el máshol, meg alapvetően VPS szervert használok tesztelésekhez meg pár dologra még.
Egy telefonhívás elég volt hozzá, hogy kivegyék a NAT-olt hálózatból az ismerősömet.
Ez jó hír. Nekem viszont a dinamikus ip problémas, mert a domain szolgáltatómnak nincs dyndns szolgáltatása. Van olyan domain szolgáltató, akinél lehet( jobb esetben átvinni) .hu végződésű domaint? Pl sajatdomain.hu ne pedig sajatdomain.domainszolgaltato.hu?
A domain szolgáltatódnál eddig hogyan frissítetted az IP címedet? Ha másképp nem megy, akkor kell írni egy PHP scriptet, ami időnként frissíti az IP címed.
Amúgy nekem is digis netem van, nemrég átrakták natolt címtartományba, de egy telefon az ügyfelszolgálatnak, és másnap újra publikus IP-m volt.
Eddig sajnos nem én frissítettem, mert nincs általam elérhető webfelület, ezért írni kellett egy mailt, és 2 órán belül átírták. De eddig dinamikus ip-m volt a 3 betűs szolgáltatónál, ami kb 4-5 havonta változott, így ez nem volt olyan nagy probléma. Közben találtam olyat, hogy a domain mellé van egy kis app, ami frissíti a rekordot, de sajnos csak .com domainjük van.
Alapvetően mit szeretnél? Nekem a rackforest-nél van domain-em, ott van rendes web-es felület ahol tudom állítgatni a dolgokat. Szerintem dyndns szolgáltatásuk nincs, szóval én csináltam egy subdomain-t amit DNS szinten egy saját server-en kezelek és csináltam hozzá egy saját dyndns-t. A router-en percenként fut a script, ha változás van befrissíti.
Nekem a doclerwebnél van a domainem. Nekik nincs ilyenre lehetőség sajnos. Viszont most találtam a no-ip nek olyan szolgáltatást, hogy oda regelek egy domaint (sajna nincs .hu) és nemik van dyndns szolgáltatásuk is. Amit alapvetően szeretnék, hogy tudjam használni a domainemet, elérjem bárhonnan az itthoni szervert, anélkül, hogy naponta vagy párnaponta frissítsem manuálisan az A recordot.
Pedig a Docler-t is Angelo rakta össze, szerintem van ott is valami domain admin felület.
A DNS update pedig ingyen és teljesen automatán nem nagyon fog menni, én legalábbis nem találtam ilyet, ezért csináltam sajátot. A legtöbb ingyenes dyndns szolgáltatásnál van valami olyan "megszorítás", hogy legalább havonta 1x lépj be weben, vagy ilyesmi. Ez nekem annyira nem jött be, ezért csináltam sajátot magamnak. De én abba is hagytam, mert itt az off-ban valamiért nem tolerálják az ilyen dolgokat...
Nem feltétel az igynenes megoldás, annál inkább a megbízhatóság. Rendben, lezártam a témát én is.
Figyelem!
Felhívás jelent meg az "Alternatív HE Találkozó" rovatban! |
Bejelentkezés
Hirdetés |