Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 555-ös IC-s kapcsolások
Lapozás: OK   171 / 189
(#) Antauri hozzászólása Okt 14, 2018 /
 
Sziasztok!
Lehetséges 555 Ic-vel olyan kapcsolást készíteni ami a tápfeszültség ráadása után 2 másodperccel 0,5 másodpercre meghúz egy relét?
Köszi!
(#) proli007 válasza Antauri hozzászólására (») Okt 14, 2018 / 1
 
Hello! Mivel itt két időzítésről van szó, igazából két 555-el lehet (vagy egy 556-al) lehet megoldani. Ha a relé meghúzásának ideje nem kritikus, akkor egy 555-el is megoldható egy Fet és egy RC tag kiegészítéssel, ami a relé meghúzási idejét késlelteti.

DLY2s0s5.png
    
(#) Antauri válasza proli007 hozzászólására (») Okt 14, 2018 /
 
Ez szuper, köszönöm!
Kíváncsi volnék a másik megoldásra is, az időzítés nem kritikus.
(#) proli007 válasza Antauri hozzászólására (») Okt 14, 2018 / 1
 
Oké, itt a másik..

DLY2s0s4.png
    
(#) Antauri válasza proli007 hozzászólására (») Okt 14, 2018 /
 
Nagyon köszönöm!
(#) orbán krisztián hozzászólása Okt 19, 2018 /
 
Hello. Fotoellenállással szeretnék vezérelni egy 555 ic- t úgy , hogy az fényre kapcsoljon be. A kimeneti jel max 1 mp legyen és monostabil módban működjön. A bemeneti jel viszont változó hosszúságú néha 10mp ezért a kimeneti jel hossza is azzal megegyező. Valahogy a bemeneti jelből kellene egy rövid vezérlő impulzust létrehozni , hogy működjön. Sajnos ezt én nem tudom , hogy kell megoldani. A válaszokat előre is köszönöm . Szia.
(#) wbt válasza orbán krisztián hozzászólására (») Okt 19, 2018 /
 
Talán, ha a jeladóval sorba kötsz egy kondenzátort. Értéke a bemeneti jel változásának meredekségétől függ.
(#) usane válasza orbán krisztián hozzászólására (») Okt 19, 2018 /
 
Egy 555-ös élvezérelt monostabil multi megoldja.
(#) orbán krisztián hozzászólása Okt 19, 2018 /
 
Köszönöm a gyors válaszokat . Megpróbálom a kondis megoldást és az élvezérlést .Sziasztok.
(#) donsony1 hozzászólása Okt 21, 2018 /
 
Üdvözlet a tisztelt tagoknak!
Szükségem lenne egy 555- 556 al megoldható kettős időzitőre, ami tápfesz megadására beállithatóan 4-10 s ideig egy astabilmultivibrátort müködtet a végén egy relével.(mintha pásodpecenként rákoppintanék a nyomogomra)
Ipari horonymaró porszívojának hiányzik vagy tönkrement ez arésze, a feladata minden egyes porszivás utánn pár másodpercig néhány rövit ütemmel lerázatná a port a szürőről, most csak gyári nyomogombal üzemel ez a vibra funkció . Fontos lenne mert létráról így is sokat kell le fel mászkáknom.

Rajz alapján , tudok nyákot késziteni, de tervezéshez nem értek .
Segitségeteket kérném .
(#) ferci válasza donsony1 hozzászólására (») Okt 21, 2018 /
 
Szia!
Az 1. 555 2,6. lábára rákötsz egy 100k poti +22 k-100 µF tagot, 7. lábat nem kötöd be, a kimenetre pedig a következő komplett 555-öt teszed ( 4, 8. láb innen kap tápot ).
Az lesz a multivibrátor, sacc 47k-22 µF időtaggal. A kimenetére pedig teszel egy tranyót, 2k2 bázisellenállással, kollektorába egy 12 voltos relé, rajta a paralel védődióda.
Ha tápot adsz, megindul a multi és 5-10 sec múlva leáll. Új táp elvétel, ráadás után megint ketyegni fog.

2x555.JPG
    
(#) ferci válasza ferci hozzászólására (») Okt 21, 2018 /
 
Korrigálom a rajzot, kifelejtettem belőle valamit.
A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2018

2x555.JPG
    
(#) donsony1 válasza ferci hozzászólására (») Okt 21, 2018 /
 
Köszönöm szépen , ha ez így müködik teljessen megfelel a kérésemnek.
még egy kérdésem lenne, trafó helyett megoldható-e a megtáplás a képen szereplövel, egyszerüsitené a dolgot, és csak kb 10s ig kellene hogy alaklmanént menjen.
(#) ferci válasza donsony1 hozzászólására (») Okt 21, 2018 /
 
Ebbe több okból se menjünk bele....inkább egy 12 voltos akkut tegyél oda..
Rákapcsolod a tápot, aztán ha végzett, kikapcsolod, hogy ne fogyasszon.
A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2018
(#) donsony1 válasza ferci hozzászólására (») Okt 21, 2018 /
 
Rendben, marad egy trafós megoldás.
az egészet a porszivó meglévő elektronikája mellé kellene beépitenem és kicsi a hej.
még ki kell egészitenem egy a porszivó motorjával párhuzamossan kötött 220v ac relével ami az egészet inditja, álló motornál.
Nagyon szépen köszönm a segitségedet.
(#) Keresztes Vitéz hozzászólása Okt 26, 2018 /
 
Kedves Fórumtársak!
Egy 5-csatornás PWM vezérlőt építek 555 időzítővel 5W-os fűtőtest és ventilátor vezérléséhez. A ventilátorok fordulatszámát nagyon szépen be lehet állítani vele, viszont a fűtőtesteknél azt tapasztalom, hogy az áramfelvétel logaritmikusan emelkedik, ebből adódóan a fűtőteljesítményük is logaritmikus. Sajnos olyan lineáris potméter van a kapcsolásban, amiből nem találtam logaritmikust. Próbáltam a meglévőt átalakítani logaritmikusra úgy, hogy két lába közé beraktam egy ellenállást, ami a potméter értékének negyede. Számolás alapján közelítőleg ki is jön a logaritmikus görbe, de az áramfelvételen nem sokat javított. A kérdésem az lenne, hogy miként tudnám ezzel a timerrel mégis lineárisan vezérelni a fűtőtesteket? Minden segítséget köszönök!
(#) nagym6 válasza Keresztes Vitéz hozzászólására (») Okt 26, 2018 /
 
A PWM pulzushossz nem lineárisan változik a poti elforgatással? Ha igen, akkor az áramfelvételnek is lineárisan kell változni. Mi a fűtőtest, talán a PWM kapcsolási frekvenciája lehet probléma.
PWM áramfelvételt mivel méred? Sima multit nagyon be tudja csapni.
A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2018
(#) Keresztes Vitéz válasza nagym6 hozzászólására (») Okt 26, 2018 /
 
Pulzushosszt nem tudok mérni, nincs hozzá megfelelő szkópom, de feltételezem, hogy az lineáris, mert a ventilátor fordulatszámnövekedése lineárisnak tűnik. A fűtőtest 20 db 560 Ohmos ellenállás párhuzamosan kötve. Multiméterrel mértem az áramfelvételt, közvetlenül a labortáp után.
(#) nagym6 válasza Keresztes Vitéz hozzászólására (») Okt 26, 2018 /
 
Én csinálnák egy aluláteresztő szűrőt, soros ellenállás, utána párhuzamos kondi, olyan méretezéssel, hogy maximum PWM-nél legyen éppen maximum feszültség a kondin. Ezen mérném multival a feszültséget, az arányos a PWM kitöltési tényezővel. Szkóp hiányában így lehetne látni, hogy poti elfordítással arányos-e a PWM.
Vagy talán a kapcsolástechnika adja a logaritmikus választ?
A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2018
(#) Keresztes Vitéz válasza nagym6 hozzászólására (») Okt 26, 2018 /
 
A logaritmikusságot csak a multiméterrel mért áramfelvétel alapján tudom mondani. De jobban belegondolva, ha a ventilátort lineárisan tudom vele vezérelni, akkor fűtőtestnél se lehetne logaritmikus. Talán tényleg csak a méréssel van a hiba. Holnap teszek egy kísérletet a hőmérsékletmérésre. Percenként megmérem a fűtőtest hőmérsékletét úgy, hogy a potméteren mindig ugyan akkora szögelfordulást, vagy értékváltozást alkalmazok. Nyilván a fűtőtest hőtehetetlenségét figyelembe veszem, tehát forgatok, majd 1 perc múlva mérek hőmérsékletet. Ha ez linearitást mutat, akkor jó.
Jut eszembe, van egy DSO138-as miniszkópom, de szerintem ezzel nem fogom tudni pontosan mérni a PWM-et.
(#) Kovidivi válasza Keresztes Vitéz hozzászólására (») Okt 26, 2018 /
 
Próbáld meg azért a DSO138-at!
Ha rossz a kapcsoló tranzisztor meghajtása, nem kapcsol ki, vagy később kapcsol ki, mint kellene, az eltorzíthatja a fűtőtest áramát. Ennek a résznek a kapcsolását rakd fel. Ha túl magas a freki, könnyen tudsz változtatni a kapcsolásodon. 20KHz-nél magasabb nem hiszem, hogy kellene, de a fűtőtestnek akár az 100Hz se okozna gondot...
A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2018
(#) nagym6 válasza Keresztes Vitéz hozzászólására (») Okt 27, 2018 /
 
Idézet:
„Percenként megmérem a fűtőtest hőmérsékletét úgy, hogy a potméteren mindig ugyan akkora szögelfordulást, vagy értékváltozást alkalmazok.”
A fűtőtest hőmérséklete függ a hőleadás mértékétől is. Ez pedig függ a fűtőtest és környezeti hőmérséklet különbségtől, amik eredőjeként valahol beáll az egyensúlyi állapot. Tehát lineáris PWM esetén nem lesz lineáris a hőmérséklet emelkedés. Ez a módszer akkor lenne jó, ha hőmérséklet emelkedési sebességet lehetne mérni hőelvonás nélkül.
(#) ferci válasza Keresztes Vitéz hozzászólására (») Okt 27, 2018 /
 
Egy egyszerű 555-ös pwm esetén a 2,6. lábon lévő kondit akkorára válaszd, hogy a freki pl. 1 kHz környéke legyen, ott még nagyon jó neked a DSO. Közvetlenül nézheted az 555 kimenetén is a kitöltést, de a fűtőtestedre jutó feszt is.
Beállíthatod akár úgy is a frekit a fenti módszerrel, hogy pontosan 1 képernyőnyi legyen 1 periódus, így kényelmesen le tudod olvasni a kitöltést, szinkronban a potméter helyzetével.
(#) Keresztes Vitéz válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 27, 2018 /
 
Így néz ki a kapcsolás. Ma megpróbálom az általatok írt méréseket, módosításokat elvégezni. Köszönöm az eddigieket!

kapcs.JPG
    
(#) Kovidivi válasza Keresztes Vitéz hozzászólására (») Okt 27, 2018 /
 
A gate és a föld közé beraknék egy 1K-t.
(#) Keresztes Vitéz válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 27, 2018 /
 
Megtaláltam a hibát. A labortápom árammérője nincs kalibrálva, ezért használtam multimétert az áramméréshez, emiatt azonban mindkettő teljesen rossz értéket mutatott. Ha a multimétert levettem, akkor lineárisan változott a felvett áram a potméter tekerésével arányosan. Végeztem egy hőmérsékletmérést is, ahogy írtam korábban. 0-25-50-75-100%-os PWM értékekkel. A hőmérsékletváltozás is közel lineáris jelleget mutatott. Tehát a hiba a mérésben volt. Egyébként egy csillagászati távcső optikai elemeinek páramentesítő fűtésvezérlője lesz a kész szerkezet, és az állíthatóság amiatt kell, hogy a túlfűtés ne torzítsa a tükröt, ami miatt a látott kép is torz lenne.
Ugyan visszacsatolás, hőmérsékletmérés nincs, de az már elég, ha a pára eltűntével vissza tudom venni a teljesítményt. Azt, hogy mennyire veszem vissza, azon múlik, hogy milyen a környezeti hőmérséklet. Idővel ezt ki fogom tapasztalni. Köszönöm mindenkinek a segítséget!
(#) nagym6 válasza Keresztes Vitéz hozzászólására (») Okt 27, 2018 /
 
Valami bibi van a labortáp körül, multiméter árammérés nem okozhat hibát. Más esetekben is problémát okozhat, a táplált áramkör működésében is. Talán gerjed a labortáp, esetleg a PWM áramkör okozhat neki problémát.
(#) Keresztes Vitéz válasza nagym6 hozzászólására (») Okt 27, 2018 /
 
Saját építésű a labortáp. Egy kínai feszültség- és árammérő (panelmérő) van benne, lehet az a gyenge láncszem.
(#) Dzsony hozzászólása Nov 1, 2018 /
 
Sziasztok, van valakinek impluzus hosszabbító kapcsolása, amit szíves megosztana?
12V-os környezetben kellene egy relét behúzni, olyan módon, hogy az indítójelünk +12V és a relé már akkor behúzna, amikor az indítójel megjelenik és az indítójel eltünése után indul csak a további 10 másodperc, amikor még behúzva van a relé, de bemeneti impulzusjel már nincsen. És az egésznek úgy kellene működnie, hogyha az indítójel nélküli 10 másodperces időszakban újra megjelenik az indítójel, akkor kikapcsol az időzítés (de a relé behúzva marad) és csak akkor indul el újra, hogyha megint eltűnik a jel. Lehet ilyet? Köszönöm!
(#) niedziela válasza Dzsony hozzászólására (») Nov 1, 2018 /
 
Nem hiszem, hogy ezt a problémát 555-el kell megoldani.
Erre egy pici pic alkalmas inkább 12F629.
Következő: »»   171 / 189
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem