Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 555-ös IC-s kapcsolások
Lapozás: OK   172 / 188
(#) Dzsony válasza niedziela hozzászólására (») Nov 1, 2018 /
 
Utána olvasok, köszi!
(#) proli007 válasza Dzsony hozzászólására (») Nov 1, 2018 /
 
Hello! Ha jól értem a kérdésedet, újraindítható monostabil kapcsolásra gondoltál mint itt láthatsz.
(#) niedziela válasza proli007 hozzászólására (») Nov 1, 2018 /
 
Nem fel hanem lefutó és a többi sem stimmel szerintem
(#) proli007 válasza niedziela hozzászólására (») Nov 1, 2018 /
 
Hello! "az indítójelünk +12V" Szerinted ez, mi? De javaslom, várjuk meg a kérdezőt..
(#) ferci válasza proli007 hozzászólására (») Nov 1, 2018 /
 
Szerintem jót rajzoltál, de Dzsony keveri a fogalmakat: "újra megjelenik az indítójel, akkor kikapcsol az időzítés (de a relé behúzva marad) ....".
Ha az 555 kimenete vezérli a relét ( pl. tranyóval ), érdekes ellentmondás lenne.
(#) niedziela válasza ferci hozzászólására (») Nov 1, 2018 /
 
Nem érdekes, annyi, hogy az időzítés megszűnik, és lefutóra újra elindul.
A kimenet attól még aktiv.

@proli007
Hello én ezt olvastam.
Idézet:
„és az indítójel eltünése után indul csak a további 10 másodperc,”
(#) proli007 válasza niedziela hozzászólására (») Nov 1, 2018 /
 
" a relé már akkor behúzna, amikor az indítójel megjelenik és az indítójel eltünése után indul csak a további 10 másodperc, amikor még behúzva van a relé, "
Kiegészítve, számomra ez, az újraindítható monostabilt jelenti.
(#) niedziela válasza proli007 hozzászólására (») Nov 1, 2018 /
 
Igy van, ha megszünik a trigger, akkor indul az időzítés. Ez kellene.
(#) proli007 válasza niedziela hozzászólására (») Nov 1, 2018 /
 
És ezt is teszi a kapcsolás..
(#) Dzsony válasza niedziela hozzászólására (») Nov 1, 2018 /
 
Így van. Gyakorlati felhasználás: gépjárműben kellene hátramenet fokozat megszűnése után (tehát, amikor a tolató lámpáról megszűnik a +12V) további 10 másodpercig működtetni valamit egy relén keresztül.
(#) Dzsony válasza proli007 hozzászólására (») Nov 1, 2018 /
 
Tehát képes legyen vezérlőjelre (+12V) behúzni a relé és amikor a vez.jel megszűnik, akkor onnantól még kb. 10 másodpercig behúzva maradni vez.jel megléte nélkül. Előfordul, hogy a vez.jel csak pár másodpercre marad ki, akkor az időzítésnek le kell állnia és folyamatosan meghúzott állapotban tovább tartani a relét.
(#) Dzsony hozzászólása Nov 1, 2018 /
 
Arduino-ra megírtam már, csak szerettem volna valami kisebbet, egyszerűbbet építeni.
(#) niedziela válasza Dzsony hozzászólására (») Nov 2, 2018 /
 
Ez nem túl nagy

capture.jpg
    
(#) proli007 válasza Dzsony hozzászólására (») Nov 2, 2018 /
 
Az a gond, ahogy fogalmazol. Amikor megjelenik a vezérlőjel, meghúz a relé és húzva van, míg vezérlő jel van. Ha elmegy a vezérlőjel, akkor a relé továbbra is húzva marad, de kezdődik a késleltetés. Ha lejárt az idő a relé elejt. De ha a késleltetési idő alatt a vezérlőjel újra megjelenik, akkor az időzítés leáll és csak akkor indul újra, mikor ismét megszűnik a vezérlő jel. Annak leteltével kapcsol ki a relé. Nos, ez az újraindítható monostabil..
De a rajzon van egy kis idődiagram. Ha azt megnézed, érthetővé vált volna a dolog. De ha ezt nem érted, akkor hogy írtad meg a programot az Arduinóra?
(#) Dzsony válasza proli007 hozzászólására (») Nov 2, 2018 /
 
Sajnos nem tudtam érthetően leírni, köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmem. Arduinora elég könnyen lehet programot írni, ez nem több mint 15 rövid sor. A kettő nem zárja ki egymást.. annyira értek az elektronikához, hogy nem ilyedek meg, hogy forrasztani, kondit kell cserélni valamin. Építettem már wifi-n keresztül kapcsolható zárat,világítást, immo-t.. 3D nyomtatóval dobozt hozzá.. Eddig megvettem készen, amire szükségem volt, most szerettem volna megépíteni, nem spórolásból. Köszönöm, hogy foglalkoztál vele!
(#) viktor86 hozzászólása Nov 6, 2018 /
 
Sziasztok! Egy kis segítségre lenne szükségem. Egy kapcsolást kellene építenem ami kapna egy állandó tápfeszt (12V) és kapna egy indító jelet (+12V) Az indító jel megjelenésekor adna egy kb fél másodperces impulzust, majd az indító jel elvételekor is adna egy másik impulzust, amivel egy relét kellene meghajtanom. 555-el ez megoldható? Agyalok már egy ideje, az indító jel megjelenéséhez tartozó impulzust már sikerült megalkotnom de a megszűnéséhez tartozó jel nem akar összejönni. Rég foglalkoztam már ilyesmivel és így nem akar összejönni...
(#) niedziela válasza viktor86 hozzászólására (») Nov 6, 2018 /
 
Idézet:
„Az indító jel megjelenésekor adna egy kb fél másodperces impulzust,”

Itt minek kellene történni ?
(#) Bakman válasza niedziela hozzászólására (») Nov 6, 2018 /
 
Olvasd végig a mondatot, benne van.
(#) viktor86 válasza niedziela hozzászólására (») Nov 6, 2018 /
 
Fél másodpercre meghúzna egy relét, majd ha megszűnik az indìtó jel, ismét meghúzná a relét fél másodpercre
(#) niedziela válasza Bakman hozzászólására (») Nov 6, 2018 /
 
Nincs benne de most már értem mert elmondta
(#) proli007 válasza viktor86 hozzászólására (») Nov 6, 2018 /
 
Hello! Ez megfelel? Mindössze az R6-ot 47k-ra és a C5-öt 10µF-ra kell cserélni. A zéner és az R7 elmarad. Kimenetre és a GND-re köthető a relé, ha az árama nem több mint 50mA és természetesen kell rá védődióda is. De akár pár tranyóval is megoldható a dolog, mint itt látható.
(#) viktor86 válasza proli007 hozzászólására (») Nov 6, 2018 /
 
Azt hiszem ezekkel már elboldogulok! Köszönöm!
(#) DINGICE hozzászólása Nov 20, 2018 /
 
Sziasztok! Remélem jó helyre írok a problémámmal. Készítettem 2 db 555 ic-vel egy komfort index automatikát, amely tökéletesen működik mindkét irányban, csak épp hogy az indexkart vagy fel vagy le irányba mozdítom teszi a dolgát ötöt erre, ötöt arra villan. Ha az öt villanáson belül irányváltásra van szükség azt is megoldja, reseteli az ellenkező oldalt és elvégzi az öt villantást. A problémám azzal van, hogy ha jobbra kapcsolom a kart és visszatekerem a kormányt, akkor a kar automatikusan közép állásba kapcsol, de valószínűleg kicsit túl lendülhet, - ekkor ad egy pilanatnyi negatív impulzust az áramkörnek - mert ekkor balra is elvégzi az öt villantást, szóval forgalomban ez elég gáz, nyilván azt hiszik tök hülye vagyok, azt sem tudom merre akarok menni. (és mellesleg igazuk is van) Amikor a másik irányba kapcsol vissza középállásba a kar, akkor nem teszi ezt, ott valószínűleg nem lendül túl az indexkar. Szóval az irányjelzőkapcsoló negatív impulzust ad az automatikának. Tudnátok-e valami fél másodperces késleltető kapcsolást javasolni, amely ugye gyújtás ráadás után állandó pozitív feszültséget kap és ha negatív impulzust kap egy pillanatra, (mondjuk fél másodpercnél rövidebb ideig) akkor még a kimenetén ne jelenjen meg negatív feszültség. És így akkor balra irányjelzésnél egy picit több ideig kellene a kart lefelé mozdítanom, hogy elindítsa az automatikát. Természetesen ha meg teljesen lekapcsolom balra a kart akkor állandó negatív legyen a kimenetén. Próbáltam 555-el készíteni egy ilyen késleltetőt, ami működik is, de ha az első pillanatban ráhelyezem a negatív tápot akkor egy pillanatra megjelenik a kimeneten is a negatív, sajnos ugyanazt produkálta mint a kiinduló problémám. Szóval ha valakinek esetleg lenne egy ötlete hogyan tudnám ezt a hibát korrigálni, nagyon megköszönném.
Üdvözlettel: Dingice
(#) proli007 válasza DINGICE hozzászólására (») Nov 20, 2018 /
 
Hello! Pld. így lehet megoldani. (Persze a jelek a valóágban fordítottan vannak, mint az ábrán.) Az időzítést az R2 értékével változtathatod. De gyanítom, ha tényleg csak "beüt" a kar, az nem lesz hosszabb 100ms-nál. Vagy is a késleltetést 200..300ms között is megfelelő lehet.
(#) DINGICE válasza proli007 hozzászólására (») Nov 20, 2018 /
 
Ohh... szupi ez nagyon gyors volt. Köszönöm szepen a valaszod es a kapcsolast. Valoban, szerintem is elegendö lesz kisebb idöre beallitani, az nem gond azzal mar eljatszadozom. Viszont lenne meg kerdesem es keresem is. Szoval gyujtas raadas utan az aramkör megkapja a tapfeszt es a „be“ kapcsoloval ( mely esetemben az indexkapcsolo) a 100 k-s es 2,2 k-s közös pontjara kapja a egativ jelet!? Jol ertelmezem igy? Tovabba meg arra szeretnelek kerni, hogy legyszi szamozd be az IC kivezeteseit mert ugy biztosabb lennek a dolgomban. Bocsanat az ekezetek miatt. Megegyszer köszi. Üdv
(#) proli007 válasza DINGICE hozzászólására (») Nov 21, 2018 /
 
Tessék! Mivel elkészítetted a komfort indexet amiben vélhetően 555 volt, nem gondoltam, hogy ez problémát jelent. De oda írtam a lábszámot és az index-et a kontaktus mellé.
(#) DINGICE válasza proli007 hozzászólására (») Nov 21, 2018 /
 
Köszönöm, kedves vagy es igazad van kisse lusta voltam de mar utana neztem es meg is epittem, igaz csak terben. Müködik klasszul a kesleltetes, mostmar csak beepitesre var teszt üzemmodban, majd nyakon elkeszites. Sokat segitettel, köszi meg egyszer. Üdv
(#) DINGICE válasza DINGICE hozzászólására (») Nov 23, 2018 /
 
Udv! Beepitettem a komfort automatikahoz ezt a keslelteto aramkort es tokeletesen mukodik. Kb. 300 ms-ra sikerult beallitani az idozitest es igy nem is szukseges erzekelhetoen hosszabb ideig lenyomva tartani a kart de annyit viszont klasszul kesleltet, hogy a kar visszakapcsolasakor nem inditja el a masik oldalt. Koszi a segitseget! Udv
(#) Boszorkanyos hozzászólása Nov 25, 2018 /
 
Sziasztok! Az alábbi problémával fordulok segítségért.

Ultrahangos távolságmérés. 40khz-es ultrahang adóhoz csináltam egy astabil kapcsolást 555-tel. Aminek a 3-as lábán egy NPN tranzisztoros végfok van. Az kapcsolgatja az adót tápfesz és föld között. Eddig rendben is van.

A probléma az lenne, hogy a kapcsolás állandóan elhangolódik két mérés között.(Következő napra.)
Ilyen 300Hz-el például. Egy olyan megoldás kellene, amivel a kapcsolás állandóan az adó rezonanciafrekvenciáján tartja magát és nem kell minden mérés előtt behangolni. Lehetséges ez?
Köszi előre is!
(#) proli007 válasza Boszorkanyos hozzászólására (») Nov 25, 2018 /
 
Hello! A szabadonfutó RC oszcillátorok pontosságára 1% alatt nem igen lehet számítani. Tehát a megoldás kvarc használata. Pld 4MHz-es kristályoszcillátor, és egy CD4518-as osztó, amivel 1:100 arányban lehet osztani. A jel frekvenciája pontos lesz, a kitöltés nem teljesen szimmetrikus. De ha az utolsó BCD számláló Q3 kimenetét használod, a jel aránya 4:6 arányú lesz. De hogy ez megfelelő-e, azt akár az 555-el kipróbálhatod. Másik megoldás egy mikrokontroller használata lenne 4MHz kristállyal és 100-as osztásra programozva.
Következő: »»   172 / 188
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem