Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
A meghajtó azért kell, hogy a lehető leggyorsabban fel legyen töltve, illetve ki legyen sütve a Gate kapacitás. Így biztosítható, hogy az átkapcsolás a lehető leggyorsabb legyen, ugyanis az átmenetek idején fűt a legjobban a FET.
Az ellenállás azért kell, hogy a meghajtó kimeneti fokozata védve legyen a túl nagy áramoktól, túlterhelés elleni védelem. Ennek a lehető legkisebbnek kell lennie, biztosítva a fenti feltételt. Ha túl nagy az értéke, akkor a FET meghajtónak kb. semmi értleme, a FET lassan kapcsol ki és be.
Sziasztok.Egy ilyent szeretnék venni kisérletezni.A kérdésem az lenne, hogy ez veszélyes?Meg tud rázni életveszélyesen, ha hozzáérek véletlenül a kimeneti vezetékéhez?Köszi.
És valaki elmagyarázná ennek a működési elvét? A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2018
Nem csak rád, hanem másra is, amiért szintén Te felelsz, büntetőjogi kategóriában!
Áramütésre mindenki másképp reagál. Nem tudnál mással játszani?
Ne fogd meg. Nekem is van ilyenem, a gyerekeknek tetszik, ahogy szikrázik. Nekik sem engedem fogdosni. Ennyi.
Valaki tud olyan műszert amellyel el lehet riasztani egy medvét?Az ultrahangos kutyariasztó gondolom nem működik ez esetben,de egyéb?
A medvék ugyanúgy hallják az ultrahangot, de valószínű, hogy erősebb kell.
Hogy nem találtak fel még valamit erre a problémára?Biztos nagyon hasznos lenne egy olyan kütyü, amit fogsz a kezedben miközben az erdőben sétálsz és ha a medve támad elriassza.
Hello! Félek, hogy a medve egy csúcsragadozó, mindenben sokkal jobb/gyorsabb nálad. Nem gondolnám, hogy szándékától bármi eltéríti a baltán és a puskán kívül..
Így van.
Gyorsabban fut, úszik, fára hiába mászol, leráz onnan mint egy almát. Mondjuk Magyarországon nem találkozni velük. Ezért is az előbbi kérdésem a feltevő felé. De gondolom csak elméleti a kérdés, főleg ebben a topicban.
Körülbelül annyira veszélyes mint megnyalni a vasúti felső vezetéket.
![]() Láttam ilyet működni (az is ebay-es volt), haver szórakozott vele de nagyon durva. Abban nem vagyok biztos, hogy az oldalon írt adatok valósak (1MV-hoz túl rövid volt az ív), de áram volt benne bőven, vagy 3mm vastag volt a kisülés, bőven halálos.
Én biztosan nem kísérleteznék semmivel. Az ultrahangos bizgenytű nagyjából arra lenne jó, hogy a maci nem érti mi az az idegesítő hang, ha közben észrevesz akkor véged. Gondolj bele, a medve akkor sem riad vissza a támadástól ha megsebesül, sőt akkor garantáltan kicsontoz.
Ok.És,ha a fent linkelt műszerből alakítanák ki egy olyan eszközt,amely mondjuk egy hosszú bot lenne, a kezem felől a műszerrel ,aksival és egy kapcsolóval és a bot végére szerelve két hegyes tüske ami között lenne az elektromos ív.Végső esetben,ha a medve támad egy ilyent ha beledöfnék vajon elvenné a kedvét a támadástól?
Bizony Romániában rengeteg medve van,éjjel rendszeres látogatók,háziállat pusztítók a falukban,és nappal is bármikor szembe mehetsz vele a nyílt mezőn is nemcsak az erdőn.Már rengeteg esetben embert sebesített meg.Már jó pár éve ,hogy nem volt kilövés és a számuk egyre nő.Fogalmam sincs hogy ki vagy mi áll ennek a hátterében.Bezzeg Nyugaton szabadon sétálhatsz az erdőben,nem kell ettől tarts.Oda kellene vigyék ,nem pedig Romániában szaporíttatni őket.
Két eredménye lenne. Az egyik, hogy nagy eséllyel kicsontoz ha nem teszi le az elektromos ív a földre (és őszintén szólva nem hiszem, hogy földre teszi), a másik, hogy lecsuknak állatkínzásért, nem tudom, hogy Erdélyben mennyire védett faj a medve, de nem hiszem, hogy jó ötlet.
Hát sajnos védettebb faj,mint az ember.
Ember!
Csak írsz, vagy olvasol is? A kérdésekre nem válaszolsz, csak hajtod a magadét. Elektronikában kezdők kérdései Topic, nem medvevadász,és öngyilkosság nagyfesszel téma!
Azt hittem volna rólad, hogy komolyabb vagy, mint apa.
Hogy számolnál el az asszonyodnak, ha nem vagy otthon, és a gyereked a barátainak megmutatja, és játék közben megjön a baj?
És ugyanezért ne tartsunk itthon sósavat, ütvefúrót, lézert, vízkőoldót, húsvágó bárdot, körfűrészt, sarokcsiszolót, stb... Szerintem inkább meg kell tanítani nekik, hogy mik a veszélyek, majd később a veszélyes eszközök használatát. Amíg pedig nem értik, addig gondosan el kell zárni ezeket, hogy egyedül ne férjenek hozzá.
Valamint ha az én hibámból történne valami a gyerekekkel, akkor elsősorban magammal kell elszámolnom, nem a feleségemmel...
Mindezek mellett a téma pedig továbbra is az "Elektronikában kezdők kérdései" címet viseli.
Üdv. Nyákot tervezek, de néhány helyen a réz fóliának (ami 35um) max 10A el kell bírnia. Milyen széles legyen a vezetősáv?
Ha sprint layoutot hasznalsz akkor az kiírja hellyel közel hogy mekkora áramot bír el a vezetősáv.
Kicadban is van calculator, eszerint
Sziasztok, lehet buta kérdés lesz de most kicsit összezavarodtam viszont mielőtt neki állok kérdezek.
Szóval, adott három lámpa és egy három állású két áramkörös billenőkapcsoló amivel azt szeretném hogy 1-es állásban csak egy lámpa világítson kettes állásban az összes és nulla állásban az egyik sem. Ez így megoldható egy ilyen kapcsolóval egyáltalán? A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2018
Mindenképp ónozd le, és erősítsd meg vezeték ráforrasztásával. Csak a NYÁK nem szeret ekkora áramot.
Az attól függ: milyen táplálásod van? Ha AC, akkor csillár kapcsoló kell, ha DC akkor egy diódával mehet a három állású kapcsoló.
Parancsolj, lásd melléklet. A rajzon lévő két kapcsoló a kapcsolód egy-egy áramköre. A harmadik, üres állás nincs jelölve a rajzon.
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2018
Nagyon szépen köszönöm a segítséged sikerült megoldani!
Hello. Szeretnék egy NiCd akkut lecserélni Li-ion-ra. Kérdésem pedig az lenne hogy a tervem jó-e? Ott lesz a képen, valamint 12V-os fúrónak mi lenne a jobb 4(max 16,8V min12V) vagy 3(max12,6V min9V) akku sorba kötve. Én 4-re szavazok. Köszönöm előre a válaszokat!
---Képen a tápforrásnál le marad a 3A jelölés----- A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2018
Sziasztok!
Kérdésem a következő: igaz az Ohm törvény egy LED-re? Mikor áram folyik át rajta, és világít, a rákapcsolt feszültség és a rajta átfolyó áram hányadosa megadja az ellenállás értékét?
Hello! A feszültség és az áram hányadosa valóban megadja az ellenállás értékét.De a Led egy dióda, ami nem lineáris (karakterisztikájú) elem. Vagy is ez a számított érték csak egy látszólagos ellenállás, ami csak ebben a pontban érvényes. Más áramok mellett más értéket kapsz. De a Led-nél ez nem lényeges, egy adott áramértékhez adják meg a nyitófeszültség nagyságát, azzal kell számolni, vagy megmérni.
Itt pld. láthatod a működtető áram (Forvard current) és nyitó feszültség (Forvard Voltage) karakterisztikát.. A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2018
|
Bejelentkezés
Hirdetés |