Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3239 / 4026
(#) vargaf válasza bugyi680 hozzászólására (») Nov 7, 2018 /

Mellékesen nem lehet teljes a rajz, mert a motor sincs rajta amit a mágneskapcsolók kapcsolnak, forgásirány váltással. Ez csak egy része a rajznak, ebből senki nem válaszolja meg a kérdésedet. A "tanár úr sem tudja" kitételre pedig, mikor én voltam diák a következő mondás járta: " Aki tudja csinálja, aki nem tudja tanítja, aki még annál is kevesebbet tud az megírja a tankönyvet!"
(#) kadarist válasza vargaf hozzászólására (») Nov 7, 2018 /

De rajta van a motor, nézd meg még egyszer.
(#) eSDi válasza bugyi680 hozzászólására (») Nov 7, 2018 /

K1, K2, K3 - Motor csillag-delta átkapcsolás, forgásirány váltás nincs. A K4, K5 valami kiegészítő lehet, talán elszívásnak vagy hűtőfolyadéknak, mert csak akkor kell mennie, ha megy a motor is.
(#) vargaf válasza kadarist hozzászólására (») Nov 7, 2018 /

Valóban rajta van, ezt elnéztem.
(#) vision61 válasza bugyi680 hozzászólására (») Nov 7, 2018 /

Épp most volt szükség egy Bernardo eszterga javítására, majdnem ugyanez a rajz tartozik hozzá.
Már összeraktam, de a K4 mágneskapcsoló ebben a hűtés szivattyúját, a K5 pedig egy nyomógombbal a főmotort indítja el csak annyi időre, amíg nyomva tartod a gombot.
(#) Bakman válasza bugyi680 hozzászólására (») Nov 7, 2018 /

Ha a motor már csillag vagy delta üzemmódban megy, akkor S5 és S6 nyomógombokkal öntartó állásba lehet kapcsolni K4 és/vagy K5-ös reléket. S4 nyomógomb vagy a motor kikapcsolása kikapcsolja mindkét relét. Az, hogy mi van a kiementen, a rajzból nem deríthető ki.
(#) fastaction hozzászólása Nov 7, 2018 /

Sziasztok ! Segítsetek légy szives , hogy a képen csatolt deprez műszeren mennyi áram folyik át . Sönt számolásban akadtam el . 15 A a skála , ami pont megfelel . 59.4 Ohm a belső ellenállása . Előre is köszönöm .
(#) JZoli válasza fastaction hozzászólására (») Nov 7, 2018 /

Kellene még, az, hogy a műszer végkitéréséhez mekkora feszültség kell. Csak egy ellenállásérték ismeretével ez kiszámíthatatlan.
(#) fastaction válasza JZoli hozzászólására (») Nov 7, 2018 /

Szia . 60 mV - 0.0035 ( vezeték).
(#) ferci válasza fastaction hozzászólására (») Nov 7, 2018 / 1

Ha a műszered végkitérése 60 mV, Rb pedig 59,4 ohm, akkor 0,004 ohm legyen a sönt 15 amperre ( amit megmérned nagyon nehéz lesz ). Marad a csúsztatásos beállítás D=1 mm körüli rézdróton.
(#) fastaction válasza ferci hozzászólására (») Nov 7, 2018 /

Akkor nem is kell sönt szerintem .
(#) Marko Ramiusz válasza bugyi680 hozzászólására (») Nov 7, 2018 /

Jó szerencsét! Itt semmit sem kapcsol.
(#) ferci válasza fastaction hozzászólására (») Nov 7, 2018 /

Dehogynem... ha nem akarsz újra számolni, milyen rézdrótból mekkora kell, akkor fogsz sacc 1 métert, átengedsz rajta pl 10 ampert, egy sorosan kapcsolt multival méred, rácsatlakozol a műszereddel a drótra és amikor stimmel a kitérés, oda csatlakozzál véglegesen a műszerrel. Azoktól a pontoktól jobbra-balra 1 centivel pedig lesz az árambevezetés.
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2018
(#) pucuka válasza fastaction hozzászólására (») Nov 7, 2018 /

Ha a műszer belső ellenállására 59 (60) ohmot mértél, (végkitéréshez tartozó feszültség/végkitéréshez tartozó áram) akkor van egy 1 mA -es alapműszered. (szíveskedj ellenőrizni) Ehhez kell a söntöt méretezni, az áramosztó szerint.
(#) ferci válasza pucuka hozzászólására (») Nov 7, 2018 /

Már ki lett számolva..
(#) pucuka válasza ferci hozzászólására (») Nov 7, 2018 /

Ok, csak nem vagyok benne biztos, hogy a "végkitéréshez tartozó" kifejezés átment-e. Egyébként meglehetősen pontatlan lesz a számolás.

Ebben a kategóriában ( 1,01 mA >> 15 amper ) és ezzel a műszerrel ( mégcsak nem is tükörskálás ) a pontatlanság nagyon relatív dolog..Mind a 4 csatlakozás minőségétől és időtállóságától is függ..

Ez is igaz, de nehogy már a mérés számolás miatt vigyünk be 15 - 20 % pontatlanságot 1,5 % pontosságú műszer mellé, akkor inkább focizni kéne menni a grundra. Az sem eredményesebb.

Oké, legyen neked igazad. Akkor ott vannak az adatok, aztán számítsd ki, hol és miért lenne 15-20 % pontatlanság a 0,004 ohmhoz képest. A gyakorlati kivitelezésnél pedig a szemed jósága lenne a döntő. Nem is beszélve arról, milyen szögből nézed a műszert. Ez már akkora ( helytelen ) szőrözés kategória részedről, hogy nem is igaz.
15 % pontatlanság? Ho-hó....
(#) fastaction hozzászólása Nov 7, 2018 /

Köszönöm . Vidéken van egy Édesapám álltal beszerelt példány 40 évvel ezelőttről . Megnézem azt is . Addig marad a huzal .egy kis papírra rá volt írva , de lekopott

Annyira azért nem. Egy műszer pontossága végkitérésre értendő. Ha az 1/3 kitérésnél nézed, akkor már csak mindössze 15 % . Ehhez jönnek még a további hibák, leolvasási, terhelési, statisztikus, és még néhány kisebb jelentőségű, ami már elismerem szőrőzés. De nem is erről van szó, legalább a legnagyobb hatásút kerüljük el, ráadásul nem is kerül sokkal többe, csak egy kis odafigyelésbe.
Az is igaz, ha MÉRNI szeretnél, akkor kéne egy jó drága, műszer kivitelű sönt is, de nyilván erről is le lehet azért mondani, és lehet söntöt készíteni házilagos módszerekkel is. Ha elég ügyes vagy, még aránylag jót is. Ahogy mondod rézdrótból, vasdrótból, stb. Nem lesz valami időtálló, de működni fog. (jobb lenne valami ellenállás huzal)
Azért döntés kérdése hogy gányolunk, vagy készítünk valamit.
(#) pucuka válasza fastaction hozzászólására (») Nov 7, 2018 /

Ott lesz abban a sönt is, ahová a műszer vezetékei mentek, biztos megtalálod.

Nem nézek én 1/3-ot meg mást se. Ha én csinálom ( vagy más ), biztos nem lesz 15 %..
Gondolom, sokszor volt részed a kötelező időszaki hitelesítésekben. Itt pedig felesleges elmenni feltételezések felé - a végkitérés ellenőrzése és esetleges korrekciója nem hanyagolható el, ez csak természetes.

Nyilván nem hitelesítésről van szó. Azért nem árt, ha az ember tudja, hogy amit a műszere mutat, az valóságban legalább körülbelül mennyi.
Mondjuk egy akku töltésnél nem annyira fontos, mégis némelyek szeretnek vitatkozni századvoltokon is, mert a multiméter mutatja, de már régen a hibahatáron túl van.
Pl. 13,6 és 13,8 V gyakorlatilag ugyanaz a feszültség, mégis mennyi vita van. Pedig ez egy 1 % pontos 3 1/2 digites multiméternél is legalábbis határeset. A 20 V -os méréshatár 2/3 -nál van, meg az utolsó féldigit, máris az 1 % -ból 6 - 8 % lesz. és még szó sincs az aprólékokról.

Egyszerű a kérdés: egy hitelesített multival kell egy másik, ampert mérő digitális kijelzőt beállítani és nincs gond. -hajrá!

1. Miért nekem írod, én azért nagyjából tisztában vagyok a korlátokkal. Ha szükséges, meg tudom oldani az ilyen jellegű problémáimat. Csak szíves engedelmeddel bátorkodtam segíteni a kérdezőnek, felhívni figyelmét egy kis buktatóra.
2. Itt, és most, egy deprez műszerrel készítendő árammérő söntjéről van szó, innen kanyarodtunk el. Van egy 70 DA alapműszere. Semmi digitális, semmi hiteles, csak valamennyire, amit a gyakorlat megkövetel annyira pontos.

Már bocsánat... - ki lett számolva a megadott adatok alapján a szükséges sönt, erre jöttél te a szokásos csűrés csavarásoddal.
A kanyart te kezdted el, csak olvass vissza.

Azért megmérhetné azt az 59,4 ohmot mégegyszer, amihez kiszámoltad a söntöt. Pont az ellenállás érték a gyanús.

Helyes.. természetesen többféle módszerrel, minél kisebb legyen a hibaszázalék. Téma zár részemről.
(#) fastaction válasza pucuka hozzászólására (») Nov 7, 2018 /

Igen , biztosan . Az egy töltő , amiben diódákat , már cseréltem . Más nincs is benne .
Következő: »»   3239 / 4026
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem