Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Általános antennás kérdések, válaszok
Lapozás: OK   57 / 87
(#) tcxbalage hozzászólása Okt 14, 2018 /
 
Kerestem itt a fórumon, de nem találtam rá egzakt megoldást, szóval beírom a problémámat.
Vettem egy kis 2.1-es Orion FM rádiót a műhelykémbe, de meglehetősen rossz a vétel rajta sajnos.
A pincében hallgatnám, van ablak, de nem tudom a közelébe tenni, ezért azt gondoltam (mint laikus, sík hülye vagyok az elektronikához), hogy a rádióból kiálló drótra, ami az antennát reprezentálja, rákötök egy másik drótot és azt kiteszem az ablakba, de ez sem segített.
Az lenne a kérdésem, hogyan tudnék tiszta jelet kapni erre a kis rádióra, segítene ha vennék valami olcsó szobaantennát? Illetve hogy kell azokat rákötni erre a szimpla drótantennára?
(#) Bakman válasza tcxbalage hozzászólására (») Okt 14, 2018 /
 
Mi a rádió pontos típusa? Van rajta koax csatlakozó?
(#) tcxbalage válasza Bakman hozzászólására (») Okt 14, 2018 /
 
Orion OMMS-3011 2.1 csatornás multimédiás bluetooth-os hangfalszett.
Nincs rajta koax, semmilyen antenna csatlakozás nincs rajta leszámítva azt a 50 centis drótdarabot. Azt írja a leírás, hogy "FM sztereo PLL vevővel", ha ez segít bármit is.
(#) tcxbalage hozzászólása Okt 15, 2018 /
 
erre senki nem tud ötletet, vagy csak annyira egyszerűt kérdeztem, hogy a kérdés nem méltó a válaszra? ezek szerint csak számomra nem triviális a megoldás.
(#) Kera_Will válasza tcxbalage hozzászólására (») Okt 15, 2018 /
 
Az ablakon kívüli szabad/kültérben mennyire vagy "ura" a területnek?Az ablak / kerete átjárható lyuk fúrható?
Ha saját akkor azt csinálsz amit akarsz.
A járda szinttől elkéne rugaszkodni és kb 3 4 meter magasra feltenni a drótod végét.
Esetleg aktiv antennát kirakni. Ahhoz energia kell majd külsö kis tápegység.
Mindez attól függ mire jutsz a teljesen kilógatott dróttal.
Jobb esetben ez elég lesz mint longwire , hosszúdrót antenna.
Rosszabb esetben a zajokat is beviszi a rádiodba.
1. Ugorj ki az ablakon az 5 6 méter szigetelt dróttal.
Utána majd látod jobb e vagy rosszabb?
A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2018
(#) tcxbalage válasza Kera_Will hozzászólására (») Okt 15, 2018 /
 
köszi a javaslatokat.
hozzáférésem van külterülethez, ablakra tudok lyukat applikálni.
van jelentősége, hogy milyen drótot használok? jelenleg egy rézdrót (az a fajta aminek a burkolatában több vékony rézdrót alkotja az egészet, egy 220-as kábelből húztam ki a földelést) van hozzá tekerve/szigszalagozva, de ez nem segített.
(#) Kera_Will válasza tcxbalage hozzászólására (») Okt 15, 2018 /
 
Fém - fém ez is az is ... elektromosan vezet más "dolga nincs" .
Szigetelés legyen rajta.
Földeléshez nem kötjük a rádió antennáját, csak akkor ha villámvédelmi okokból tesszük mindezt.
A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2018
(#) tcxbalage válasza Kera_Will hozzászólására (») Okt 15, 2018 /
 
hülyén fogalmaztam, egy 4 méteres 3 eres 220-as kábel darabból "műtöttem" ki az egyik szálat, azt használtam. megpróbálok akkor egy hosszabb darabot amit kivezetek az ablakon és felviszem az ereszig. köszönöm a segítségedet.
(#) Kera_Will válasza tcxbalage hozzászólására (») Okt 15, 2018 /
 
Az antenna hosszabbító drótod külső végét se kösd sehova elektromosan , csak szigetelten rögzítsed valamihez.
(#) pucuka válasza tcxbalage hozzászólására (») Okt 15, 2018 /
 
Az a gond, hogy az írásodból kiderül, nem fogod tudni megoldani a problémát. Külső antenna csatlakozót kellene építened a rádió rész antenna bemenetére, de ezt csak egy szakember tudná elkészíteni, mert gyárilag nincs kialakított helye. hiába hosszabbítod meg a jelenlegi drót drót antennáját, az nem fog segíteni. Rendes rezonáns dipól antennát kell készíteni, azt egy tápvonallal levezetni a pincébe, csak el kell készíteni hozzá a rádió antenna csatlakozóját.
A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2018
(#) tcxbalage válasza pucuka hozzászólására (») Okt 15, 2018 /
 
ezért írtam az első kommentemben, hogy sík hülye vagyok az elektronikához elolvastam itt sok kommentet, de a decibeleknél, erősítőknél, meg frekvenciáknál feladtam, sajnos én ezekből egy szót sem értek, ilyen erővel latinul is íródhatott volna azt viszont én sem értem, hogy egy rádióból miért kellett kihagyni a koax csatlakozót, lehet vagy 200 forintos pluszköltség (gondolom).
ha majd nagyon nem lesz jó a vétel akkor elviszem egy szakemberhez és megfizetem, hogy építse bele. feltéve ha találok ilyet. holnap kipróbálom a másik főrumtárs javaslatát, hosszabb drót és ki a tetőre, aztán mejd megírom a tapasztalatom.
(#) Ge Lee válasza tcxbalage hozzászólására (») Okt 16, 2018 /
 
Igaza van pucukának, a drót bármekkorára történő meghosszabbítása semmilyen eredményre nem fog vezetni, csak időpocsékolás lesz. Az egy darab drótnál nagyobb nyereségű, és illesztett antennára lenne szükséged.
(#) Doky586 válasza tcxbalage hozzászólására (») Okt 16, 2018 /
 
Egy ilyen* szalagkábel antennát kültérben kifeszíteni, coaxal levezetni a rádióig, középső erét összetekerni a meglevő antennadróttal hogy fémesen érintkezzenek, a koax árnyékolását rákötni valami fémes pontra a rádión (pl jack teste, RCA külseje, stb)

*: pl BestByte ban láttam utoljára ilyet pár napja és csak pár száz forint, a koax se több.
A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2018
(#) pucuka válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 16, 2018 /
 
Nem feltétlen kell nagyobb nyereségű, elég ha viszonylag szabad térben, és a házon kívül van az antenna, és nem a pincében.
Doky586 által linkelt antenna is megfelel. Persze koax jobb, de akkor kell egy balun is. A képen látható csak abban az esetben használható, ha nem kell hosszabbítani. A hosszabbítás is elég kunsztos feladat, mert az illesztetlenséget a levezető kábel hossza transzformálja megfelelő értékre.
(#) pucuka válasza pucuka hozzászólására (») Okt 16, 2018 /
 
Az egész kérdésnek sarkalatos problémája, hogy kell készíteni a vevő bemenetére a jelenlegi antennája helyett egy korrekt 50 ohmos (koax) vagy 240 (300) ohmos szimmetrikus antenna csatlakozási lehetőséget. A jelenlegi darab "drót" úgy működik, hogy a darab drót a dipól egyik, aktív fele, a másik a vevő teste maga. Impedancia illesztésről szó sincs, a nagy térerősség, és a viszonylag érzékeny vevő elegendő jelet kap ahhoz, hogy általános esetben (szobában, konyhában) működjön a dolog, de egy pincében már nem. Viszont egy rendes külső antenna, és egy viszonylag hosszú levezető tápvonal már megkíván valamiféle illesztést a vevő bemenetén.
(#) Jax hozzászólása Nov 12, 2018 /
 
Sziasztok!

Olyan kérdéssel fordulok hozzátok, hogy kaptam egy munkatársamtól, egy régi HIFI szettet.
Ez a HIFI szett, tartalmaz egy kazettás egységet, egy AM/FM rádiót és egy erősítőt.
A szett, Palladium márkájú, gyári könyvekkel és mindennek meg van a komplett kapcsolási rajza is.
Nem tudom fontos-e, de:
- Erősítő: Palladium NSA-730
- Deck: Palladium NSC-730
- Tuner: Palladium NST-730


A kérdésem a következő: Szeretném, ha minden rádió állomást fogna a tuner.
Pár hónapig, padlástér beépítéses téglaházban éltem, és ott mindent szépen fogott egy egyszerű hangszóró vezetékkel, de idő közben, vettünk párommal egy vályog házat, aminek a falai több mint 60 cm-esek, a plafon pedig kb 55cm vastag. (600-as fúróval mértük.) Sajnos itt már csak a város egyetlen rádióját fogja be. Fűztem a falba egy kb 10m-es koax kábelt fel a padlásra, illetve munkatársamtól kaptam egy rakat antennát is, de nem sikerült összehangolnom a dolgokat ( antennával rosszabb, mint a végnélküli koaxal.)

A Tuner egyébként 300 ohmos antennát kérne (Ez mit jelent? milyen antenna lenne neki a megfelelő, kell-e neki jel erősítő, stb.)

Szintén a munkatársamtól kaptam egy szűrő, erősítő panelt, amit ezekhez az antennákhoz használtak annak idején. Ez egy fa lapra szerelt töbszörös szűrőkből, egy szélessávú jel erősítőből, meg sok más ínyencségből áll, sajnos lenullázta a javát a villámcsapás(ok).

Nem tudom használható-e belőle valami, ha szükséges, levázolom képekkel, hogy miket találtam köztük!

Segítségeteket előre is köszönöm!
Üdv.: Jax
(#) pucuka válasza Jax hozzászólására (») Nov 12, 2018 /
 
A tunerednek szimmetrikus bemenete van, ehhez régi szalagkábelt lehet (kell) használni. (a régi TV -k antenna kábele) A helyzet az, hogy a legjobb megoldás az antenna is szimmetrikus, az antenna kábel, és a tuner bemenete is. A gond az, hogy a szimmetrikus antenna kábelt szabadban kéne vezetni, a koax kábelt lehet zárt helyen is. Csakhogy ezesetben két balun is kellene, egy az antennához, egy a tunerhez. Keress olyan antennát, ami 100 MHz vételére alkalmas, ennek a dipól sugárzója kb. 2×75 cm hosszú. Az antenna balunját kiválthatod egy szélessávú antenna erősítővel, annak bemenete passzol a dipól antennához, és a kimenete aszimmetrikus, a koaxhoz.
A koaxot pedig egyszerűen bedugod a szimmetrikus csatlakozóba, nem egy korrekt megoldás, de működni fog. Vagy szerzel két balun trafót. Szerintem a villámlátogatott antenna erősítőben levő balun trafót felhasználhatod.
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2018
(#) Jax válasza pucuka hozzászólására (») Nov 12, 2018 /
 
Szia! Köszönöm a gyors választ!
Sajnos csak részben értem a dolgot. Az a 2x 75cmes antenna meg volna szerintem több izben is, viszont balun trafót pont nem találtam a cuccok között..
Mellékelek 3 képet, ezeket találtam sok sok Y osztó társaságában. Az érdekes, hogy az erősitő kimeneti ága valamiért a szétrobbant trafóra volt kötve, onnan meg ment egy Y osztóra, és tovább. A kék 24vos valamit nem tudom kitalálni, a belseje.
(#) Jax válasza pucuka hozzászólására (») Nov 12, 2018 /
 
Még ami eszembe jutott, hogy minden antenna, ami jelenleg található nálam, úgy van bekötve, hogy egy doboz van a közepén, és koaxal van befűzve, a réz szál az egyik pólus, az árnyékolás a másik pólus.
(#) pucuka válasza Jax hozzászólására (») Nov 12, 2018 /
 
A szétégett trafójú doboz, az az antenna erősítő tápegysége (volt). Sajnos nem látok a képeken használható dolgot, de az antennán levő dobozba kukkats bele hobban, az antenna sugárzó két pontja, és a koax között kell lenni balunnak. Kétféle lehetőség, az alacsonyabb frekvenciákra készült antennáknál egy kis hengeres ferrit magon, a magasabb frekvenciájú UHF antennáknál kétlyukú ferritmagba fűzött vékony szimmetrikus koaxból. Az előbbi lesz jó neked. Az az antenna jó, aminek a sugárzója, amin a fekete doboz van kb. 1,5 m hosszú széltől szélig. Ha találsz nagyobbat, hosszabbat, akkor jöhet a fűrész.
(#) Jax válasza pucuka hozzászólására (») Nov 12, 2018 /
 
Igen, azt tapasztaltam, hogy van némelyikben egy ici-pici kis tekercs, de azt hittem csak szűrésnek van benne.
Ma már nem megyek fel, a padlásra, de holnap mindenképp átvizsgálom őket. Gyakorlatilag akkor az a fontos, hogy a dobozkában a kis hengeres ferritmag legyen, illetve hogy 150 cm széles legyen az antenna. (olyan több is van.) Akkor gyakorlatilag csak a tunerhez kellene vennem balun-t?
(#) pucuka válasza Jax hozzászólására (») Nov 12, 2018 /
 
A tunerhez kioperálod egy másik antennából, beleteszed valami kis dobozba (tic tac) és kész.
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2018
(#) Jax válasza pucuka hozzászólására (») Nov 12, 2018 /
 
Rendben! Köszönöm!
Még egy kérdés, mert nem találtam rá semmit, ahogy keresgéltem.
Mi a szerepe a Balunnak?
(#) pucuka válasza Jax hozzászólására (») Nov 12, 2018 /
 
Balanced - unbalanced szimmetrikus - aszimmetrikus átalakító transzformátor.
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2018
(#) Jax válasza pucuka hozzászólására (») Nov 12, 2018 /
 
Nagyjából értem! Köszönöm!
Meglátom mire jutok holnap, majd jelzek! Köszönöm a tanácsokat!
Minden jót!
Üdv.: Jax
(#) pucuka válasza Jax hozzászólására (») Nov 12, 2018 /
 
Ügyeskedjél.
(#) Kera_Will válasza Jax hozzászólására (») Nov 12, 2018 /
 
Balanced / unbalanced

Szimmetrikus / asszimetrikus
A dipol szimmetrikus ... a levezető koax asszimetrikus.
Itt illesztetlenség lép fel ... ez jelentős energia veszteséget jelent.
A ballun ezt javítja , igaz itt is van veszteség ... csak kisebb.

Szimmetrikus / asszimetrikus tápvonalak
Dipol antenna
Fogalmakra keress rá.
(#) Jax hozzászólása Nov 13, 2018 /
 
Értem!
Köszönöm!

Felmentem, es ilyet talaltam az antennakon:
Lehet ez a balun? Vagy csak zavarszűres?
(#) fecameca válasza Jax hozzászólására (») Nov 13, 2018 /
 
Balun.
(#) pucuka válasza Jax hozzászólására (») Nov 13, 2018 /
 
Ezeket csak gyűjtögesd be, mert önállóan égen földön beszerezhetetlen.
Következő: »»   57 / 87
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem