Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektromágnes
 
Témaindító: alex.25, idő: Jan 21, 2007
Lapozás: OK   16 / 19
(#) mex válasza Wind-Storm hozzászólására (») Júl 6, 2017 /
 
Axiális mágnesezettségű kell, egyébként ez a könnyebben beszerezhető típus.
A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2017
(#) Wind-Storm válasza mex hozzászólására (») Júl 6, 2017 /
 
Köszi!
(#) kevin88 hozzászólása Feb 23, 2018 /
 
Sziasztok!
Kis segítségre lenne szükségem. Kellene csinálnom egy víz szelepet amit 12V ról tudok működtetni. Maga a mechanika meg is van, csak az elektronika része van hátra. Az elv az, hogy egy vasmagot kellene megemelni egy tekercs segítségével, kb 30-60 mp maximum. Milyen és mennyi meg mekkora átmérőre lenne szükségem ahhoz, hogy ne égjen le a rendszer, meg ne legyen sírás a végén? Van erre valami képlet ami alapján meg lehet határozni ezeket az értékeket. Meg milyen tömegűnek kell lennie a magnak stb?
(#) Gafly válasza kevin88 hozzászólására (») Feb 23, 2018 /
 
A 12 V és 30...60 mp kicsit kevés konkrétum egy mérnöknek.
De nem értek hozzá.
50-es HP persze mindenképpen megfelel a kívánalmaknak
(#) Peter65 válasza kevin88 hozzászólására (») Feb 24, 2018 /
 
Ha jól értem, egy elektromágnest szeretnél készíteni, méretezni. Vannak erre képletek is, illetve lehet szimulálni is. Ahhoz hogy érdemben segítséget kapj, a pontos mechanikai méretek (a mágneses kör méretei, légrés, elmozdulás nagysága), a mágneses kör anyagjellemzői, a szükséges erő biztosan kellenek. Ha néhány fényképet mellékelnél, akkor könnyebb lenne megérteni, mit szeretnél.
Ha ez már egy kész mágnes, ami korábban leégett, akkor annak a tekercseléséből is ki lehetne indulni.
(#) Jonas hozzászólása Okt 2, 2018 /
 
Sziasztok!
Elméleti szinten megfordult a fejemben egy tekercselési módszer, ha nem hülyeség mindenképp meg akarom csinálni. Interneten nem találtam róla semmit, de (szerintem) működhet.
Az elképzelés mindössze annyi, hogy nem egy hosszú szálat tekercselek fel egyben, hanem például ezt az 1 hosszú szálat a felénél elvágom, egymás mellé teszem ezeket, és ezt a 2 szálat egymás mellett tekerem fel. Így ugye ugyanannyi vezetékkel, ugyanakkora helyre, ugyanannyi menet férne el, de az ellenállás így csak a negyede. De lehetne ezt még tovább vinni, és mondjuk 10 szálat tekerni egymás mellett (tulajdonképpen párhuzamosan). Nem tudom lehet-e realitása.
(#) Bakman válasza Jonas hozzászólására (») Okt 2, 2018 /
 
Ha két vezetéket párhuzamosan tekersz fel, akkor az ellenállás feleződik. Ugyanakkora helyre fele annyi menetszám fér fel, lévén a vezeték keresztmetszete duplázódik, hisz duplán tekersz.

Sok eszközben, elsősorban transzformátorokban alkalmazzák a több vezeték párhuzamos kapcsolását, nem ördögtől való a dolog.
(#) Jonas válasza Bakman hozzászólására (») Okt 2, 2018 /
 
Én azért mondtam hogy a negyede lesz az ellenállás, mert az eredeti vezeték hosszát felezem (ellenállás máris a fele), és hogy egymás teszem a 2-t így még egyszer felezem az ellenállást, de igaz most nem ez a fő lényeg.

Igen, valahogy gondoltam, hogy akkor csak kersztmetszet növekedést érnék el. Tehát akkor ezek szerint így menetszám nem növekedik? Nyilván ezek elszigetelt szálak, tehát menet közben nem érnek össze.
(#) Bakman válasza Jonas hozzászólására (») Okt 2, 2018 /
 
Most már értem, hogy értetted.

Mitől emelkedne a menetszám? Ha 100 vezetéket párhuzamosan kötsz és abból csinálsz egy hurkot (menetet), akkor az egy menet, nem 100. El vannak szigetelve a vezetékek egymástól, de a végeiknél fogva össze vannak kötve. Igaz, a kapott kresztmetszet "kicsit" több áramot visel el, mint egy szál. Ahhoz, hogy több menetet tudj feltekerni, vékonyabb vezetéket kell használnod, ami viszont kevesebb áramot bír el.
A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2018
(#) Jonas válasza Bakman hozzászólására (») Okt 2, 2018 /
 
Igen, így értettem
Hát akkor ez egy halva született ötlet
És miért nem viselkedik külön menetként minden egyes szál? A példádnál maradva (100 vezeték összefogva, 1 hurok, 100vezeték végeinél összefogva), pedig ugyanúgy megkerüli a (jelen esetben) vasmagot!?
(#) gg630504 válasza Jonas hozzászólására (») Okt 2, 2018 /
 
Gratulálok! Feltaláltad a litze huzalt.
(#) Jonas válasza gg630504 hozzászólására (») Okt 3, 2018 /
 
"Nem kell még egyszer feltalálni a spanyolviaszt!" az hiszem ez pont ide illik
(#) pucuka válasza Jonas hozzászólására (») Okt 3, 2018 /
 
Csakhogy a meneteket sorba kell kötni, és nem párhuzamosan. Ha árhuzamosan kötöd, akkor csak 1, azaz egy meneted van.
(#) Peter65 válasza Jonas hozzászólására (») Okt 4, 2018 /
 
Szia!
Még egy szempont: a mágneses körök tekercseinél lényegében az eredő gerjesztés számít. Mindegy hogy a menetek sorba vagy párhuzamosan vannak kötve. Ha kisebb feszültséged van nagy áramterhelehetőséggel, akkor jó lehet az a megoldás amit írsz, de a több összefogott huzal helyett választhatsz egy nagyobb keresztmetszetű huzalt is.
(#) Jonas hozzászólása Okt 4, 2018 /
 
Oké, akkor marad az egy vastagabb szál!
Köszönöm mindenkinek a segítséget, válaszokat
(#) leenzer hozzászólása Okt 25, 2018 /
 
Sziasztok,
adott ez a kis 6 voltos mágnes, mely egy 2cellás lipo-ról kapja a tápot. normális az, hogy működés közben úgy felforrósodik, hogy nem tudod megfogni? Sok lehet a 7,5-8 volt? vagy hibás lehet?
Sajnos nem vagyok túl jártas a témában, nézzétek el nekem.
Köszönöm a válaszokat!
(#) Elektro.on válasza leenzer hozzászólására (») Okt 25, 2018 /
 
Nem lehetséges, hogy AC 6V ?
Adatlapja van?
(#) leenzer válasza Elektro.on hozzászólására (») Okt 25, 2018 /
 
nincs sajnos semmi, de a rajta lévő matrica szerint DC 6V és kínai, aliról rendeltem...
kuka?
(#) Elektro.on válasza leenzer hozzászólására (») Okt 25, 2018 /
 
Van még egy tippem. Itt nálunk a cégnél volt olyan ami alapból állandó mágnes, és rövid impulzussal ejtette el amit megtartott. Nálunk ajtót tartott nyitva.
(#) leenzer válasza Elektro.on hozzászólására (») Okt 25, 2018 /
 
próbáltam visszakeresni a rendelést, hogy abban van-e leírás, vagy valami. és volt! kiemelten szerepel a "proper rated voltage" amit eddig nem is figyeltem. lehetséges, hogy ennyit számít plusz 2V? egy DC-DC step down jó lehet megoldásnak?
A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2018
(#) tothbela válasza leenzer hozzászólására (») Okt 25, 2018 /
 
Egyenárammal gerjesztett tekercs már nem tér el semmiben egy ellenállástól. Ha megméred a tekercs ellenállását, kiszámolható mekkora a disszipációja egy adott feszültségen. Ha zavaró a melegedés, a konkrét feladattól függően több féle előtét használható.

A melegedés négyzetesen növekszik a ráadott feszültség növelése arányában. 10 Ohmos tekercset feltételezve 6V- nál 3,6W, 8V-nál 6,4W fűt.
A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2018
(#) leenzer válasza tothbela hozzászólására (») Okt 25, 2018 /
 
a leírása szerint elvileg 2W-os

type.jpg
    
(#) tothbela válasza leenzer hozzászólására (») Okt 25, 2018 / 1
 
Visszafele is lehet számolni, ami alapján 18 Ohm jön ki. A 2W az 8V tápfesznél már 3,55W. Ha egy ellenálláson keresztül kapja a 8V-ot, akkor helyreáll a működés. Egy 6 Ohm 1W ellenállás kell sorosan, nem kell DC/DC konverter, mert nem biztos hogy hatásfok szempontjából jobb mint egy ellenállás ebbe a rendszerben. Az ellenálláson 0,7W alatt lesz a disszipáció. Ha nincs kéznél 6 Ohm 1 vagy 2W, akkor például 3 darab párhuzamos 18 Ohm, vagy 4 darab 24 Ohm is megfelel.
(#) leenzer válasza tothbela hozzászólására (») Okt 25, 2018 /
 
Köszönöm!
az mennyiben befolyásolja a helyzetet, hogy a bemeneti feszültség az nem állandó?
(a mágnes egy rc hajóban van, ami egy 2cellás lipo-ról megy, és az ugye veszít töltöttségéből a használat során)
(#) tothbela válasza leenzer hozzászólására (») Okt 25, 2018 /
 
Gondoltam hogy előtérbe kerül ez a probléma is. Egy low drop stabilizátor is megoldás. De tekintettel arra, hogy nem egy precíziós áramkörről van szó, egy megfelelő izzólámpa tökéletes lenne. Kell találni egy olyat, ami hidegen 2 Ohm alatti ellenállást mutat, 2V-on pedig 6 Ohmot. Egy 3V 1W izzó lenne jó, csak kérdés van-e. Esetleg marad a stabilizátor. A kis izzókkal az a baj, hogy hajlamosak megszakadni.

Etető hajó lesz?
(#) leenzer válasza tothbela hozzászólására (») Okt 26, 2018 /
 
igen, az készül.
viszont kaptam egy olyan tippet, hogy ezekből a mágnesekből létezik olyan, ami alapból mágneses és akkor old, ha feszültség alá kerül. ez az én esetemben akkor azt jelenti, hogy csak 1-2 másodpercig van feszültség alatt, vagyis egycsapásra megoldódna a fenti problémám. egy szépséghibája van, nem találtam eddig olyat, ami 6V-on működne, mind 12 vagy 24 voltos. erre jó a step up konverter?
(#) KAITOMESTER hozzászólása Dec 3, 2018 /
 
Sziasztok!
Tudtok segíteni abban, hogy hol kapok a megadott kritériumoknak megfelelő elektromágnest, esetleg milyen lenne megfelelő?
-24V DC-ről működik
-max 0,3 kg megtartásához elegendő tartóerejű
-Amikor megszüntetem a tápot a tekercselésben, azonnal (vagy kevesebb mint 500ms időn belül) szűnjön meg a mágneses tér, ergo essen le a tartott tárgy.
Esetleg ez megfelelő lenne?
Bővebben: Link

Előre is köszönöm!
(#) szsrobert hozzászólása Dec 3, 2018 /
 
Izzoval sorba kotve hidegen teljes aram, utana a tartashoz mar kisebb aram elegendo, tekercs helyett az izzo melegedik.
(#) erbe válasza KAITOMESTER hozzászólására (») Dec 3, 2018 /
 
Szép ára van. Sőt! Nagyon szép.
(#) KAITOMESTER válasza erbe hozzászólására (») Dec 4, 2018 /
 
Nem gond, céges projekt
Következő: »»   16 / 19
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem