Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangszínszabályzó
 
Témaindító: Takee, idő: Okt 30, 2005
Lapozás: OK   33 / 45
(#) olahtamas válasza BI-AMP hozzászólására (») Júl 30, 2018 /
 
Szia.
Én ilyet használok. nyugodt szívvel tudom ajánlani. E-bayről szinte anyagárban van. De ha sürgős akkor keress meg privátban.
(#) sargarigo válasza olahtamas hozzászólására (») Okt 31, 2018 /
 
Rendeltem egy pont ilyet, pont tőle. Adtam 2x20V-ot neki, rákötöttem előbb a tv-re, aztán a telefonra. Őszintén szólva csalódott vagyok. Annyira jelentéktelen a mély és a magas oldalon az állítási lehetőség, szinte mintha nem is lenne. Oda kell figyeljek hogy észrevegyem a különbséget. Én rontottam el valamit vagy ez ennyit tud? Lehet valahogy upgrade-elni? Kapcsolási rajz van róla valahol? Rádiós fejhallgatóra szánom.
(#) sargarigo válasza sargarigo hozzászólására (») Nov 2, 2018 /
 
Senki többet?
(#) reloop válasza sargarigo hozzászólására (») Nov 2, 2018 /
 
Szia! A rajz és a ténylegesen beültetett alkatrészértékek ismerete nélkül nehéz mit mondani a jelenségről. Ha visszarajzolod, szívesen állok a rendelkezésedre. Egy csatorna ismerete elég, az nem tűnik nehéz feladatnak.
(#) sargarigo válasza reloop hozzászólására (») Nov 3, 2018 /
 
Köszönöm!

Kutatok a neten valami hasonló rajza után, úgy talán könnyebb lesz visszarajzolni. Holnap, holnapután szerintem meg is lesz.
(#) reloop válasza sargarigo hozzászólására (») Nov 4, 2018 /
 
A hangszínszabályzás két elterjedt sémája: Bővebben: Link, Bővebben: Link.
Arról ismered fel, hogy a hangszín poti két végére egyforma, vagy 1:10 arányú alkatrészek csatlakoznak.
(#) sargarigo hozzászólása Nov 4, 2018 /
 
Két napomba került, de visszarajzoltam!
Lehet hogy van benne hiba, próbáltam a tökéletességre menni. Ami nekem feltűnt, hogy a mid szűrőköre mintha kereszbe lenne rákötve az erősítőre. Ettől még nem értem miért nem megy rendesen. A rajzon pár helyen meg van szakítva a vezeték, ezt az átláthatóság kedvéért tettem, de mindenhol oda van írva a vezeték neve. A panel alsó része teljesen megegyezik az igazival, a tápnál csaltam egy kicsit, mert nincs álló 7912 a könyvtárban. Párhuzamosan rajzoltam mindkettőt hogy kevesebb legyen a hibalehetőség. Ettől még van benne eltérés, mert mintha három rétegű lenne a panel, pár vezetéknek nyoma sincs, pedig összesípol. Szóval biztos van benne amit nem vettem észre, de legalább látszik hogy mégis mi ez. Kérlek mondjatok valami okosat hogy mit csináljak vele! Üdv!
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2018
(#) sargarigo válasza sargarigo hozzászólására (») Nov 4, 2018 /
 
Most hogy jobban megnézem, lehet hogy nem is a mid van elcserélve, hanem a másik kettő. Bemegy mint bal, aztán kijön mint jobb (a bass és a treble). Ilyen módszeresen elrontottam volna? Ettől még nem tudom állítani..
(#) reloop válasza sargarigo hozzászólására (») Nov 4, 2018 /
 
Még egy kérdés maradt, milyen értékűek a hangszín potenciométerei?
Beírtam a szimulátorba találomra egységesen 47 k-t, így működik valamelyest. A magas és a mély elég a sávszélekre szorul. Az értékek ismeretében mutatom majd az átviteli ábrákat.
(#) sargarigo válasza reloop hozzászólására (») Nov 4, 2018 /
 
B50k van ráírva mindre.
(#) reloop válasza sargarigo hozzászólására (») Nov 4, 2018 /
 
Erősen figyelve egy kis magas emelésnek érzékelhetőnek kéne lenni. A markerek a 80 Hz és 10 kHz kiemelését mutatják. A magas (P1) és a mély (P3) feltekerve, a közép középállásban.
Számolok alkalmasabb ellenállásértékeket...
(#) sargarigo válasza reloop hozzászólására (») Nov 4, 2018 /
 
Hálás vagyok érte!
Erősen fülelve van magas és mély is, csak nagyon gyér. Szeretném őket durván felerősíteni.
(#) reloop válasza sargarigo hozzászólására (») Nov 4, 2018 /
 
Rendben, akkor úgy számolok.
(#) reloop válasza sargarigo hozzászólására (») Nov 4, 2018 /
 
Papír forma szerint ez hozza az elvárásod. Figyeld meg a módosításokat, elég sok van belőlük!
A közepet is helyre raktam. Ha kell, mutatom annak is a vágását, kiemelését.
Szerk.: bejelöltem mit kéne cserélned. Az R1 helyén köss át huzallal (0 Ω)!
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2018
(#) sargarigo válasza reloop hozzászólására (») Nov 4, 2018 /
 
Húha, úgy tűnik elég mélyen bele kell nyúlni!
Összeírom az alkatrészeket, aztán kipróbálom!
Köszönöm szépen a fáradozásod, be fogok számolni az eredményről!



szerk: Azért az elég durva hogy használhatatlan a cucc amit árulnak..
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2018
(#) reloop válasza sargarigo hozzászólására (») Nov 4, 2018 /
 
Igazán nincs mit
(#) sargarigo válasza reloop hozzászólására (») Nov 5, 2018 /
 
Megvettem az alkatrészeket, de a 3.3n helyett csak 3.9-et tudtam venni. Remélem nem ront rajta sokat! Holnap próba
(#) reloop válasza sargarigo hozzászólására (») Nov 5, 2018 /
 
A 3,9 nF nem vészes, de emeli a középtartományt annyira, hogy hangosodni is fog a magas emelése során. Ha sorba kötsz vele 22 nF-ot (ha akad a fiókban) akkor az eredője 3,3 nF lesz.
(#) sargarigo válasza reloop hozzászólására (») Nov 6, 2018 /
 
Jelentem megcsináltam, kipróbáltam!

Sokkal jobb lett, bár még nem teljes az örömöm. A mélyet most már lehet tekerni (bár kissé átmegy középbe), de erre azt mondom hogy jó. A közép is kb jó.

A magas mintha ott sem lenne. Valamit csinál a középpel, nem igazán tudom megfigyelni mit. Ha kétharmadra tekerem, akkor valahogy szétesik a hang tőle.

Van még ötlet esetleg hogy mit kellene piszkálni rajta? Mondjuk olyan 2-3kHz-től kellene egy durvát erősíteni rajta.
(#) Dióda válasza sargarigo hozzászólására (») Nov 6, 2018 /
 
Szerintem de hozzáteszem szerintem te is belenyúltál ebbe a hangszínbe rendesen.
Ez csak nagyon pontos és jó kivitelezésben működik megfelelően . Ami miatt neked nem jó a hangja az valószínű hogy gerjed és azért tolja szét a hangképet.
(#) sargarigo válasza Dióda hozzászólására (») Nov 6, 2018 /
 
Elfogadom. Mindenesetre részemről a kivitelezés összemérhető a kínaival, így annyira nem gondolom hogy a forrasztásom vitte el a nanofaradokat.
(#) sargarigo válasza sargarigo hozzászólására (») Nov 6, 2018 /
 
Írtam a kínainak hogy ezt most mégis hogy gondolták, erre ő részleges visszatérítést javasolt. Én meg ragaszkodtam a teljes összeghez. Pedig reloop kolléga olyan szépen kiszámolta nekem a dolgokat, szerintem más baja is van a panelnak. Az eddigiekért meg hatalmas köszi!!!
(#) reloop válasza sargarigo hozzászólására (») Nov 7, 2018 /
 
A három sávos hangszín ezen topológiájától nem várható csoda.
A 150 pF kondit lecserélted kisebbre? Akár el is távolítható.
A panelről mutatott kép és a visszarajzolásod alapján a magas szabályzás nem lehetne ennyire érzéketlen. Az nem lehet, hogy a forrásjelnek, vagy a fejhallgatónak gyenge a magas átvitele?
Jelen kiépítésben a magas emelés meredekségét a közép csillapításával növelheted.
A hangszínszabályzó az eredeti értékekkel is tudott azért annyit korrigálni a hangon amit sokan neveznének túlzónak, ezért érdeklődöm a hangrendszered paraméterei felől.
(#) proli007 válasza reloop hozzászólására (») Nov 7, 2018 / 1
 
Hello! " amit sokan neveznének túlzónak" Ezzel mélységesen egyetértek.. A fene megette azt a rendszert, ahol +-6dB-nél nagyobb korrekcióra szükség van. Akkor a bödönt is rugdoshatnám, miközben a fedőt az oldalához verném. Zene gyanánt, hasonló hangzáshoz jutnánk. Ez alól kivétel, a fiziológiai szabályzó, ami csak a halk hallgatás miatt van. De ott is gyanús, hogy miért kell a magasat is emelni..
(#) sargarigo hozzászólása Nov 7, 2018 /
 
Mindjárt kipróbálom másik fülessel is, ez valamiért nem jutott eszembe. Ami a magasakat illeti, olyan 6kHz-től felfelé már elég rossz a hallásom, ezért akartam ráerősíteni, hogy szép telt legyen az élmény.
A megadott értékű alkatrészeket raktam bele (kivétel a 3.3nF, ehelyett 3.9 ment bele).
(#) sargarigo válasza sargarigo hozzászólására (») Nov 7, 2018 /
 
Kipróbáltam!
A felvetés jogos. A fejhallgató lesz a ludas.
A forrást tekinthetjük etalonnak, a tv scart-jára van kötve, pont azért hogy ne piszkálja szét az eredeti hangzásképet. Ami a többit illeti, úgy tűnik hogy ez a fejhallgató nem kompatibilis a fülemmel. Odaadtam a nejemnek is, ő hallja. Kipróbáltam egy sennheiserrel, na ott aztán volt hangorgia! Lehet hogy az érzékenysége a gyenge? Pedig vacsi új, és még olcsó sem volt (philips, 15kHuf). Mindjárt kettőt is vettem belőle, annyira megörültem neki. Hát kár volt.
Jelen felállás szerint az egyik philips megmarad a feleségemnek a szabályzóval, a másikat elajándékozom, én meg maradok a sennheisernél. Érdekes hogy ő hallja ahogy tekerem a potit, de én csak a sennheiserrel.
(#) Kovidivi válasza sargarigo hozzászólására (») Nov 8, 2018 /
 
Valószínűleg a hallásod nem tökéletes. Neked nem tűnik fel egészen addig, amíg a beszédet érted. Amikor az emberi agy már nem tudja a hallott anyagot javítani, nem tudja szájról leolvasva és a hallottak alapján kitalálni, mi hangzott el, akkor gondolják az emberek, hogy rossz a fülük. Pedig már sokkal hamarabb elkezdődött a romlás. Ez "normális" sajnos. Készíttess egy tesztet halláscentrumban, mit visz át a füled. Amikor én volt bent, azt hittem, direkt tesztel a nővérke, és nem csavarja fel a potit 2KHz-nél. Hát nem szórakozott, a fülem úgy döntött, nem érdekli a 2KHz annyira, mint minden más frekvencia.
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2018
(#) sargarigo válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 8, 2018 /
 
Ez nem kérdés, tudom hogy rossz a fülem. Azon lepődtem meg, hogy a füles nem viszi át a magasat, mármint abból semmit. Tudom, a fülem. De a másik füles meg átviszi... A fülemet nem cseréltem közben
Amúgy a teszt azt mutatta, hogy alacsony frekvenciákon kiemelés van (emiatt aztán a kamion konkrétan szétviszi a fejem mikor infrahangot nyom be a falon keresztül), a magas meg sajnos ment a levesbe. Olyan 4kHz-től felfelé fele annyi mint kéne. Minél magasabb, annál kevesebb.
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2018
(#) sargarigo hozzászólása Nov 8, 2018 /
 
Teszteltük egy akciófilm keretében a cuccot, és nejem megállapította hogy a kütyüvel "mozisabb" a hangja a fülesnek, megtartjuk. Szóval a projektet összeségében sikeresnek könyvelem el, köszönöm szépen a segítséget!
(#) black1989 hozzászólása Jan 21, 2019 /
 
Sziasztok!

Elhatároztam magam, hogy megépítem a fórumon is fellelhető LM1036 sztereo hangszínszabályzót !
Már megterveztem sprint-be , akinek van kedve és persze ideje , az rákukkanthat , esetleg elkerülte e valami a figyelmem , esetleg nem jó a tervezés stb... Csatolom a kapcsolási rajzot ami alapján terveztem a nyomtatott áramkört + xps formátumot és egy exportált képet is. Egyáltalán jó e ez a kapcsolás? Előre is köszönöm a segítséget!
Következő: »»   33 / 45
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem