Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangszínszabályzó
 
Témaindító: Takee, idő: Okt 30, 2005
Lapozás: OK   36 / 36
(#) tothbela válasza FerencziJ hozzászólására (») Szept 19, 2019 / 1
 
Szia!
Az 1µF-os is teljes tápfeszt kap, tehát annak is 300V-os felettinek kell lennie. A csöves táp oldalon egy fórumtárs meg is említette, hogy az fólia legyen. Természetesen nem elkó, csak néha elnagyolom az információt. Csöves erősítőbe alap, hogy csak a tápszűrő nagyobbacska kondik az elkók, az 1uF, vagy ez alattiak mind fólia. Azt nem mondom hogy legyen "orange drop", mert az drága. Inkább azért használjuk, mert klímaálló. A gitár erősítő az sárba fagyva dobálva esőben szenved. Nyílván lakásban nincs ilyen. Tehát 1µF (de 470n is elég) 300V feletti. PC tápokból bontható 1µF/250V. Azokat méregettem, és 500V-on sem ütöttem át. Ide is tökéletes.
A zénerekkel kapcsolatban:
Két zéner van a rajzon. Az, amelyikkel sorba van kötve egy ellenállás, az minél nagyobb, annál jobban áramgenerátorossá válik a fet, így nagyobb lesz a szűrés, de nagyobb lesz a feszültség csökkenés is. Oda 10-30V közötti ajánlott, tehát a 20V-os jó. A másik, ami a fet GS lábai között van, az csak a fetet védi. Üzemszerűen a fet GS lábai között 3-4V van, és maximum 30V lehet. Bár Karesszal meg is mértük, hogy 50V-ot is kibírhat, de legyen a gyári adat. Tehát a zéner ott 6,3 és 30V közötti legyen. A 20 oda is jó.
A 10µF-os kondik lehetnek nyugodtan nagyobbak. Minimum érték az mA-enként 1uF, tehát 4,7µF az ajánlott alsó érték. A felső, az pedig a méret függvénye, valamint nem szerencsés ha a tápegység több percig nem tudja feltölteni. Tehát ilyen kis előfoknál nem kell 100µF feletti. Ajánlott 10-47 között valahol. Természetesen itt is legalább 300V-os.
A zéneres tápstabilizálással nem volt jó tapasztalatom, ezért én nem is tudok róla mit mondani. Félvezetős erősítőbe való szerintem. De ha felteszed a rajzát, kivesézzük.
Ha ott van a tápban a 100uF, akkor nem kell az első kondi. De mivel ott van az erősítőn is, a második sem kell. Így gyakorlatilag csak az 1µF kell.
A csövek adatlapján a 2,3mA az egy tipikus beállításban mérhető anódáram. Gyakorlatilag én 0.1 és 1.5mA között szoktam használni. A 0,1mA az egy cold bias torzító fokozat, azt nem alkalmazzuk hifihez, oda 0,7-1,5mA között.
A trafó primer mint fojtótekercs jó gondolat. Sőt, az ilyen viszonylag rossz trafó az optimális mint a schaffer. Egy alacsony veszteségű, légrés nélküli mag ilyenkor betelíthet, de egy nagy szórású összehajigált lemezelt mag elég nagy légréssel rendelkezik egy ilyen feladathoz. Mindenképpen jobb mint egy sima szűrőellenállás. A feszültség esés az a primer tekercs ellenállása miatt van. Nagyobb méretű (5-10VA-es trafónál jóval kisebb. Amúgy a fetesen is fog esni kicsit még több is. De nem kell megijedni. Attól hogy cső, még nem biztos hogy villámló feszültségre van szüksége. ECC82-vel sima 12V-os anódtáppal csináltam gitár előerősítőt. 30-40V felett már az ECC83 is kezdi magát jól érezni.
Olyan sokat kérdeztél, hogy biztosan kimaradt valami.
(#) FerencziJ válasza tothbela hozzászólására (») Szept 19, 2019 /
 
Köszönöm a kimerítő válaszaidat, nem akarlak zsibbasztani a kérdéseimmel, de ez az első nehezebb csöves projektem. Bár építettem most egy csöves erősítőt (EL34 PP) és ezzel az előfokkal szeretném meghajtani. Mondjuk azzal is van (volt) probléma, UL-ban nem akar szólni, csak normál PP-ban. De így is szépen szól.
(#) sandor1632 válasza FerencziJ hozzászólására (») Szept 19, 2019 /
 
" UL-ban nem akar szólni, csak normál PP-ban"
Ezzel azt akarod mondani, hogy UL bekötésnél gerjed?

Ha ez a helyzet, akkor próbáld meg megcserélni a 2 ul kivezetést, lehet az okozza a hibát. Vagy túl kicsi a ráccsal sorba kötött ellenállás. Esetleg azt is érdemes megnövelni 220ohm környékére. Nálam ezek okoztak gerjedést UL bekötésnél.
(#) tothbela válasza FerencziJ hozzászólására (») Szept 19, 2019 /
 
Szívesen válaszolok ha tudok. Szerelni jobban szeretnék, csak sokat vagyok a munkahelyen. Így marad az elmélet.
(#) FerencziJ válasza sandor1632 hozzászólására (») Szept 19, 2019 /
 
Úgy emlékszem szaggatottan szólt, nem is erőltettem nagyon, inkább megszüntettem az UL kapcsolást. A rácsot 100R-on keresztül felhúztam az anódra. Mértem a trafókat, mindkettő kifogástalan, szinte tökéletesen azonosak, egyébként a rács ellenállás 100R.
(#) FerencziJ válasza tothbela hozzászólására (») Szept 22, 2019 /
 
Hétvégén sokat foglalkoztam a hangszínnel. Vagy mondjuk előfokkal, hiszen van benne egy riaa korrektor, bemenetválasztó és egy EM83-as varázsszem. Szóval elvégeztem a javasolt módosításokat, mint írtam szuper lett, illetve a javasolt csöves tápot is elészítettem. Kifogástalanul működik, ezen a kapcsoláson is szinte annyi feszültség esik, mit az általam korábban említett trafós előtéten (~15V). A tápzaj szinte elhanyagolható. Még annyit kell tennem, hogy a korrektor körből ki kell szedjek valami brummot, kitűnően szól leszámítva a búgást .
Most itt tartok vele. Köszönöm az eddigi segítséged!

üdv: fj
Következő: »»   36 / 36
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu