Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Potméter választás
 
Témaindító: zotyo, idő: Jan 18, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 4
(#) reloop válasza wifi196 hozzászólására (») Dec 21, 2016 /
 
Szia! Amit úgy hívnak, hogy háromkivezetéses lineáris forgópotenciométer azt nyugodtan tekinthetjük mezeinek. A kép is jól illusztrálja.
(#) granpa válasza reloop hozzászólására (») Dec 21, 2016 /
 
A "B" nem log.?
(#) steelbird válasza granpa hozzászólására (») Dec 21, 2016 /
 
Nem minden gyártónál sajnos.
(#) granpa válasza steelbird hozzászólására (») Dec 21, 2016 /
 
Akkor marad a helyszíni mérés. Zsebműszerrel a boltba. Sajnos a keletieknél sem egyértelmű.
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2016
(#) steelbird válasza granpa hozzászólására (») Dec 21, 2016 /
 
Azoknál főleg nem. Japán (orig japán) potinál még az európai szabványúval találkozik az ember, de a kínai, tajvani, stb... potikat fordítva jelölik, náluk más a szabvány. Azt csak ők tudják, miért....
Idézet:
„Zsebműszerrel a boltba...”
Sajnos távol-keleti potiknál ez nem megoldható, úgyhogy nagyon át kell nézni a leírásokat, meg az adatlapokat külföldről rendelés esetén...
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2016
(#) reloop válasza granpa hozzászólására (») Dec 21, 2016 /
 
Ne menjünk messzire, görgesd lefelé ezt a HESTORE linket! Az utóbbi években vásárolt potiknál egységesen ezzel a jelölésrendszerrel találkoztam.
(#) foto_dioda hozzászólása Júl 19, 2017 /
 
Sziasztok.
Úgy vélem ez a legmegfelelőbb topik a kérdésemhez.
Van egy potim ami a képen látható. Ki szeretném cserélni egy újjal de nem igazán találok ilyet. Valaki tudja esetleg hol lehet kapni?
(#) szamóca válasza foto_dioda hozzászólására (») Júl 19, 2017 /
 
Egy potenciométernek számos paramétere van. Pl. rezisztenciája, terhelhetősége, pályalinearitása, toleranciája, stb. Ezen kép alapján csak annyi állapítható meg, hogy egy mono, műanyagházas, valószínűleg 6mm-es, flattolt tengellyel szerelt, nem menetes felfogatású példányról van szó.
Hasonló kivitellel a HQ videónál láttam potikat.
(#) foto_dioda válasza szamóca hozzászólására (») Júl 24, 2017 /
 
1K Ohm, Lineáris, a terhelése minimális nagyjából mW szintű. Viszont rájöttem hogy szükségtelen a cseréje. De azért köszönöm a segítséget.
(#) wifi196 hozzászólása Jún 28, 2018 /
 
Sziasztok!
Segítséget szeretném kérni, szükségem lenne egy olyan tóló potméterre, aminek a csúszkája két fém sinen csúszik. Méretben max 45mm lenne jó, de kissebb alternatíváknak is örülnék!
Minőségben mindegy milyen és az ellenállás és terhelhetőség értékek sem mérvadóak, az ár a fontosabb, mivel más célra lesz átalakítva.
Ezen felül jó lenne, ha a toló felület fém és nem műanyag lenne.
Előre is köszönöm a segítségeket!
A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2018
(#) Hobbizenész hozzászólása Szept 8, 2018 /
 
Üdv mindenkinek!

A Pacsirta rádiót jól ismerő, és hozzáértő emberek segítségét, tanácsát szeretném kérni. Kaptam egy lepukkant, közel 60 éves Pacsirta rádiót, ami rádióként nem működött, viszont az erősítő része kiválóan működik. Gyakorló erősítőnek használom. Az eredeti hangerő szabályzója, ennyi évtizedes használat után nem meglepő módon, elég leharcolt állapotban van. Ezt a potit szeretném kicserélni, és itt kellene a segítség. Nem jobb állapotú eredetire lenne szükségem, hanem egy megfelelően illeszthető újra. Ebben kérnék segítséget, ill. tanácsot. Milyen új potméterrel lenne helyettesíthető az eredeti? Azért írtam hogy a rádiót jól ismerő, hozzáértő emberek segítségét kérem, mert semmilyen kérdésre nem tudnék. válaszolni ami az eredeti poti paramétereit illeti. Minden segítő szándékot köszönök!
A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2018
(#) circuit hozzászólása Szept 8, 2018 /
 
Szia Hobbizenész
Ha jól sejtem gitárhoz használod a Pacsirtát gyakorló erősítőként. A rádióban lévő hangerő szabályozó potméter egyben LOUDNESS-fiziológiai szabályozás funkciót is ellát. Ez rövden annyit jelent, hogy alacsony hangerőnél kiemeli a mély hagszínt, illetve a hangerő emelésével arányosan változtatja azt. Na most erre a funkcióra a gyakorló erősítőben nincs szükség. Ugyanis a Pacsirta potmétere egy együttfutó 1Megaohm és 500 Kiloohmos darab. Ilyet beszerezni nem egyszerű. A hangerő beállításhoz elegendő lenne csak az 1 Megás poti, a másik rész csak a ludneszt végzi. Tehát egy közönséges 1 Megaohm. B katakrerisztikájú, 6 mm-es fémházas 1-2W-os poti cserével megoldható. Most nem vagyok a rádió közelében, de szerintem ez járható út, a ludneszhez tartozó többi alkatrészt be sem kell kötni
(#) Hobbizenész válasza circuit hozzászólására (») Szept 9, 2018 /
 
Szia Circuit!

Igen, valóban gitárhoz használom a Pacsirtát. Nagyon köszönöm a számomra is érthetően leírt választ és a tanácsot, e szerint fogok eljárni.

További kellemes hétvégét kívánok!
(#) Joe_001 válasza circuit hozzászólására (») Szept 10, 2018 /
 
Üdv!
Anno abban sose cseréltünk potit. Javítható, persze szét kell szedni. A rádió része esélyes, hogy csatváltó kontakt hibás.
(#) tothbela válasza Hobbizenész hozzászólására (») Szept 10, 2018 /
 
Sajnos a fiziológiai habverő szabályzás szerves része a meleg hangzásnak. Semmiképpen nem kellene kiiktatni. Finoman szét kellene szedni, majd a leszedő kefét megigazítva biztosítani hogy ne a kikopott barázdában haladjon. A poros ragacsos zsírt benzines tisztítással el lehet távolítani, majd a tengelyre finom gépzsírt kenve összeszerelhető.
A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2018
(#) tothbela válasza tothbela hozzászólására (») Szept 10, 2018 /
 
Nem habverő, hanem hangerő . Csak a telefon azt hiszi magáról, hogy jobban tudja. Bocs.
(#) Spain105 hozzászólása Okt 29, 2018 /
 
Sziasztok!

Van egy kormányom amit szétkaptam gondoltam kicserélem benne a potikat, mert a régebbi kormánynál pikk pakk megcsináltam.
Na most ebben ilyen pici lapos van és abba se vagyok biztos, hogy potméter ,nem tudom hol tudnék ilyet szerezni és azt se tudom milyen néven kereshetnék rá.
Előre is köszönöm a segítséget.
(#) reloop válasza Spain105 hozzászólására (») Okt 29, 2018 1 /
 
(#) Spain105 válasza reloop hozzászólására (») Okt 31, 2018 /
 
Köszönöm!
(#) Spain105 hozzászólása Dec 6, 2018 /
 
Sziasztok!

A kormány után gondoltam a pedált is meg szervizelem.
Ez milyen potméter lehet?
(A belsejébe 103 2l20 van írva a másiknak értelem szerűen 103 2r20.)
(#) fastaction hozzászólása Feb 26, 2019 /
 
Sziasztok ! A csatolt rajzon lévő áramkörben huzalpotméter van megadva , viszont nem kapható , ilyen értékben . Szénpályás potival működőképes lehet , vagy nem ? Előre is köszönöm .
(#) Bakman válasza fastaction hozzászólására (») Feb 26, 2019 /
 
Inkább ezt építsd meg: Bővebben: Link. "Triakos teljesítmény szabályzó.jpg" Normál, tengelyes poti jó bele. A feszültség miatt inkább műanyagot vegyél.
(#) fastaction válasza Bakman hozzászólására (») Feb 26, 2019 /
 
Köszönöm ! Az előzőt kipróbálom sima potival , de füst esetén kipróbálom a javasoltat is .
(#) erbe válasza fastaction hozzászólására (») Feb 26, 2019 /
 
Megnézném azt a 470k-s huzalpotmétert. Fémréteg esetleg. Számold ki, milyen vékony huzalból hány métert kellene feltekerni 470 kOhm-hoz! Aki leírta, az se vette észre, mit ír.
(#) fastaction válasza erbe hozzászólására (») Feb 27, 2019 /
 
Igen érdekes , de egy hegesztőtrafó szabályozó rajzból ered ez a poti , ahol a tervező említette , hogy ezzel érte el a legjobb eredményt .
(#) Bakman válasza fastaction hozzászólására (») Feb 27, 2019 /
 
Leginkább azért, mert az általad mutatott kapcsolással nem lehet finoman szabályozni a teljesítményt. A huzalpoti eleve "lépcsősen" működik, az alsó tartományban "kiegyenlíti" a kapcsolás gyengeségeit.
(#) fastaction válasza Bakman hozzászólására (») Feb 28, 2019 /
 
A végén a sorbakötött 1K fix és 220K poti lett jó . 150K , még jobb lett volna , akkor kimaradna az alsó vibrálás . Így szépen lehet állítani a fogyasztó teljesítményét .
(#) fastaction válasza fastaction hozzászólására (») Feb 28, 2019 /
 
A kapcsolás 3A feletti terheléssel tökéletes , ott , már nincsen ki - be kapcsolgatás a triak részéről . BTA16 .
(#) SlyChocolate hozzászólása Jún 12, 2020 /
 
Sziasztok.
Egy olyan kérdésem lenne poti ellenállását lehet-e a teljes ellenálls felülettel párhuzamosan kötött másik ellenállással módosítani?
(#) proli007 válasza SlyChocolate hozzászólására (») Jún 13, 2020 /
 
Hello! Lehet, csak kérdés miért, és mi értelme van-e. De erre, csak a kapcsolásának ismeretében lehet választ adni.
Következő: »»   3 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem