Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   162 / 2208
(#) MrBrown válasza JZoli hozzászólására (») Jún 6, 2008
Szia, 60 egynéhány ezerért látta a srác a neten, de ki tudja probálni itt a cégnél mert több ilyet is használunk , meg talán az egyik hangmérnök kolléga közbenjárásával olcsóbbra is ki lehet hozni. A rajzot köszi, de ha ez a típus marad akkor ugrott mert ez csak 250 ohm.
(#) MrBrown válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 6, 2008
Dehogy, az lesz a tartalék darab . Komolyra fordítva a szót, ha megva a végleges impedanciaérték majd közösen eldöntitek helyettem mi legyen.
(#) CHZ válasza MrBrown hozzászólására (») Jún 6, 2008
Több kapcsolást is tudnék ajánlani , 250 Ohm már nagyon jó , katódból kihajtható .
Már csak az a kérdés , milyen csövek állnak rendelkezésre ...
Javaslatom teljesítmény triódákra vonatkozna , pl. 6AS7(van több helyettesítő tipusa is , pl 6080 ) , 6C19P , 6H30P , 6H6P stb . , kissebb csöveket nem használnék , mert abból több is kellene .
(#) MrBrown válasza CHZ hozzászólására (») Jún 6, 2008
Köszönöm az odafigyelést, semilyen cső nem áll rendelkezésre de mindenképpen valami könnyen beszerezkető (nomdjuk 5 év múlva is) nem annyira horror árú csőben kéne gondolkozni.
(#) sturbi válasza MrBrown hozzászólására (») Jún 6, 2008
6C19P kapható az elektroncső.hu-n potom 500 ft/db áron. Nagyon jó trióda, nézd csak meg az adatlapját. Bármilyen feszültséggel jól működik 50-350 V között, kis belső ellenállású 11 W disszipációjú. Ha veszel 10-et, még csak 5000 ft-ot költöttél csőre. 2 db-al már ki lehet váltani egy 6C41C-t (az majdnem 4000 ft.)
Szerintem ettől jobb vétel nincs ma.
(#) MrBrown válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 6, 2008
Sajna pont ma reggel derült ki hogy holnap tutira nem tudok ott lenni
Hans hamarosan ideér hozzám a cuccaidért legalább azok célba érnek. Aztán holnap ott üljön ám a ki ördög a bal válladon és súgdossa hogy "Philips AZ21 - Philips AZ21"!
(#) kocos válasza MrBrown hozzászólására (») Jún 6, 2008
Hali! Ha áll még amit a kis hipersilről beszéltünk, akkor odatudnád adni Hansnak, Ő meg Köbzolinak, Ő meg úgysi küld nekem csomagot Jól jönne az EL84 SE-hez fűtéstrafónak, a 40 Wattjával bőven elég Köszi!
(#) EcoPityu válasza Rockmenyét hozzászólására (») Jún 6, 2008
Látom neked senki sem válaszol...
A szünetmentesekben lévő trafók igen sz... anyagból vannak, ráadásul nagyon vastagok a lemezei, tehát akárhogy lemezeled nagy lesz az örvényáramú veszteség, és a szórt mágneses tér.
Esetleg tápnak még talán, 1 T-vel gerjesztve, leárnyékolva, vagy vasdobozban...
(#) EcoPityu hozzászólása Jún 6, 2008
Estére megjelenek az elektroncső.hu-n!!
A 3 legjobb erősítőm! Na jó a 6P45SZ-et kivéve...
Már meg is jelent!
6P3S

A kör
Nem akarom fényezni magam, de ez lett a legszebb:
Kép: Hivatkozás
(#) EcoPityu válasza EcoPityu hozzászólására (») Jún 6, 2008
Remélem nem kapok felkiáltójelet a nagy képért...
(#) szilva válasza EcoPityu hozzászólására (») Jún 6, 2008
Gyönyörűek azok az erősítők, gratula hozzájuk!
(#) Moszkvai hozzászólása Jún 6, 2008
Egyszerűen gyönyörű!Mint egy ékszer!
Milyen trafók rejlenek benne?
Láthatnánk alulról is?
(#) sturbi válasza EcoPityu hozzászólására (») Jún 6, 2008
Nem semmi.
(#) Rockmenyét válasza EcoPityu hozzászólására (») Jún 7, 2008
EcoPityu: köszi a választ, akkor nem állok neki szétbontani a trafókat... jó kis felesleges melótol mentettél meg, mert lakkal teljesen ki vannak öntve.

Gyönyörűek az erősítőid! Jó lenne egyszer valami hasonlót összehozni... Gratula!
(#) Imi65 válasza EcoPityu hozzászólására (») Jún 7, 2008
Szia Pityu!
A mellékelt ábra szerint elég, ha az erősítőidet fényezed továbbra is.
(#) EcoPityu válasza Moszkvai hozzászólására (») Jún 7, 2008
A kép előtti Hsz-emben ott vannak a linkek, az elektroncso.hu-ra, ott a teljes leírás műhelyképekkel, az összeszerelés sorrendjében.
(#) EcoPityu válasza Imi65 hozzászólására (») Jún 7, 2008
Fényezem, fényezem...
(#) sturbi válasza EcoPityu hozzászólására (») Jún 7, 2008
A kör alakú erősítőd kimenőtrafói képkimenő vasakból vannak összerakva netán, vagy más EI 66 vasak ?
(#) EcoPityu válasza sturbi hozzászólására (») Jún 7, 2008
Jó a szemed testvér!
Valóban a vidi képkimenők csévéit, és vasait illesztettem össze, így lett 13cm2-es vasam. Nagy ötlet mi??
A csévéket fűrésszel a vasig levágtam, majd összeillesztettem, és forrasztottam, /jófajta műanyag!/
Aztán lehetett tekerni. A vasak, meg eredetileg is egy irányból vannak betéve, ezen semmi nem változott!
Csak hosszú 3mm-es menetesszár kellett és kész.
Nagyon jó lett, kipróbálhatod. Csak nagyobb menetszámoknál, már nem biztos, hogy ráférne a derót!
(#) sturbi válasza EcoPityu hozzászólására (») Jún 7, 2008
A rossznyelvek ellenére jók azok a vasak szerintem is. A PCL 86 -os SE erősítőmbe én is képkimenő trafó vasára tekertem a kimenőt és jobb lett a hangja, mint az SM74-ekkel (szétszedegettem 6 db-ot, és kettőt megtekertem, 2db még szétszedés előtt van)
Helyet úgy lehet csinálni a drótnak, hogy E-E formába rakjuk össze (még nem próbáltam).
(#) kocos válasza sturbi hozzászólására (») Jún 7, 2008
Én is jó kimenőt tekertem rá, de az eredeti pakettvastagsággal. Sztem jó hangja lett, mégis mindenki fikázza azt a vasat ....
(#) kocos válasza EcoPityu hozzászólására (») Jún 7, 2008
Nagyon szépek az erősítőid!!!! Az "ülőke" a kedvencem Gratulálok!!!
(#) Mate78 válasza EcoPityu hozzászólására (») Jún 7, 2008
Csak gratulálni tudok én is az erősítőidhez!

üdv
(#) sturbi hozzászólása Jún 7, 2008
Egy ütős kis PP 6P30B-R-ekkel, 6C7B-V-kel felizgatva. Nem hagy nyugton ez a gondolat mostanában.
A 6P30B-R egy csúcstechnológiás drótlábú pentóda, csekély mérete ellenére 5,5 W-ot tud disszipálni. AB osztályban PP-ben 6W körül ki lehetne belőle csikarni szerintem (kettesével párhuzamba 10-12 W, azt hiszem 8-10 db van belőle valahol).
Jó kis design lehetne ilyen, tisztán drótlábú csövekkel.
(#) EcoPityu válasza sturbi hozzászólására (») Jún 7, 2008
Biztos is, de ha jól kivitelezed, szép a sok cső is.
Valamelyik nap rákerestem az OTL-ekre, és volt egy csupa kettőstriódából(ECC83 méret/ volt felépítve, vagy 30db-ból

Visszatérve az EI 66-hoz.. Az egy kis gyorstalpalóban már leírtam, én ellenüteműnek használtam ezeket a vasakat E-t az E-vel összeborítva EL 84 PP-hez . 15w-ot tudott velük. Hát ha 4db trafóból csupa "I" nélkül csak E-ket használnánk fel, elég brutál trafótömböt kapnánk, de bitos, hogy izmos lenne. (csak talán nagy pazarlás, de akkor sok macskadobáló muníció marad..
(#) EcoPityu válasza kocos hozzászólására (») Jún 7, 2008
A fikázásról csak annyit, hogy 80%-ban azok fikáznak valamit, akik elméleti meggyőződésből ki sem próbálták, és csak ráköpnek valamit, hogy tartozzanak legalább az egyik táborhoz. Az ellenzése valaminek, mindíg sokkal könnyebb, mint pozítívan hozzáálni a dolgokhoz.
Na meg azt utálom még, amikor valaki kiesik az iskolapadból, hatalmas összepuskázott lexikális tudással, és beszól egy több 10 éve praktizáló gyakorlati szakembernek!

Ismét vas ügyben sturbinak: Majd lehet kipróbálom a 4 vasat össze csak "E"-vel, mert ilyen vidi kimenőm még van vagy 30db...
(#) kocos válasza EcoPityu hozzászólására (») Jún 8, 2008
Hát igen... Ezért is nem szeretek már a sulimba járni, mert tele van érdektelen emberekkel.. "Azért tanulok villamosmérnöknek, mert azzal jól lehet keresni, de amúgy nem érdekel az elektronika, meg nem is értek hozzá"
Múltkor a csupa ötös (de semmihez sem értő ) csoporttársaim szószerint kiröhögtek,mert előadás előtt bementem egy elektronikai boltba, és vettem ezt azt, és a padra raktam a vaskloridot, meg a kémiai ónozót, nehogy beleboruljon a táskámba.... Na meglátták "nézd má mi van a gyereknél, kémiai ónozó, hahaha"
Ugyanez megtörtént nyáklemezzel, és egy "marék" teljesítmény tranzisztorral is. Egy másik "lángelme" meg megkérdezte, hogy "és te szoktál otthon forrasztani, meg ilyen hülyeségeket?" ....
Az a baj, hogy semmi gyakorlati dolog nincs itt, forrasztó pákát nem foghatunk a kezünkbe, mert balesetveszélyes, a mérési laborban a legpitiánerebb egy két tranyós, ( digitális technikából néhány kapuból álló) áramköröket "bredboardon" rakjuk össze, mondanom sem kell, hogy kontakthiba tenger mindenhol ....
Aztán előadáson meg jól megtanítják, hogy kell lederiválnim meg integrálni, merre megy az elektron ...OK, aláírom, hogy az is kell, de lehetne gyakorlatiasabb az oktatás.. Én egy közepes tanuló vagyok, tudom, amit tudok, soha nem kérkedem a "tudományomal", ha valami nem tiszta, akkor nem vagyok rest kérdezni, hogy többet tudjak, de szerény tudásom javarészét nem az iskolapadban szereztem, hanem itthon könyvek olvasásával "kísérletezgetéssel", meg a fórumokról. Mellesleg nálunk, aki négyes-ötös, annak fingja nincs az egészről, aki kettes, hármas, az meg vágja az elektronikát, max nem tudja fejből az elektron mozgékonyságának az egyenletét, vagy a szilícium Fermi szintjét....Én pl matek, meg villamosságtan miatt vagyok már ott több ideje, mint kellene....
Bocs az Offért
(#) szilva válasza kocos hozzászólására (») Jún 8, 2008
OFF

Hejj, de ismerős érzések ezek, úgy látszik, ez sem sokat javult az elmúlt években Én valamikor '91-ben hasonló okok miatt nem éreztem magam jól a BME-n és jöttem el 3 félév után...

ON
Következő: »»   162 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem