Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   510 / 577
(#) fgyj hozzászólása Ápr 4, 2019 / 12
 
Folytatás
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2019
(#) fgyj hozzászólása Ápr 4, 2019 / 14
 
Még két felújítás maradt (remélem, nem hagytam ki semmit).
Azt pedig felsorolni sem lehet, hányféle technikai fogást, megoldást, gyártási trükköt, hangolási, üzemeltetési, biztonsági tudnivalót, rádiótörténeti tényt olvashattunk tőle. Köszönjük, Janó bácsi. Nyugodj békében!
(#) Gafly válasza fgyj hozzászólására (») Ápr 4, 2019 / 8
 
Nagyon értékelem az eddigi munkát, ami Janó bácsi örökségének megmentésére fordítottál.
Én amikor felvetettem a dolgot kicsit másra gondoltam. Nem arra, hogy szedjük össze a képeket a szép gépekről (az is fontos, de ugyanúgy lemerül majd hamarosan a mélybe, a többivel együtt). Inkább a tudásra koncentrálnék, például:
Idézet:
„Hát látszik, hogy még soha nem szedtél szét régi készüléket. A csőfoglalatba, (de másba is) a gyártás közben befűzték az alkatrészek kivezetéseit, sokszor 3-4 vezeték van begyűrve, visszahajlítva, összecsavarva, egy egy lábba, tartó részbe, majd utána forrasztották be egybe az egészet. Szétszedni egy rémálom, hiszen folyamatosan melegíteni kell, miközben az összecsavarodott vezetékeket egyenként kell (kellene) kivenni, kifűzni. Közben persze leég a szigetelés, letörik a láb, megrongálódik a bekötött alkatrész, meg egyéb nyalánkságok. Ezért ha lehet, és elég hosszúak a vezetékek inkább levágom tőbe a kivezetéseket, újra tisztítom és úgy rakom bele az új helyére, És most ezt az egész kínlódást szorozd össze csőfoglalatonként 8-9 lábbal, plusz a testelés. De a tartó csőszegecseket sem mindíg könnyű lefúrni mert megforog, belül nem lehet ellentartani, ha nem vigyázunk tönkre megy körülötte minden. Külön öröm, ha pl. kifogsz egy háború alatt gyártottat, mert ott nem forrasztva, hanem hegesztve vannak az alkatrészek. Azt csak levágni lehet.Hát ilyenek vannak.”

Cikk, cikk, cikk
(#) küzmös Gergely válasza fgyj hozzászólására (») Ápr 4, 2019 /
 
A Hobbielektronika "muzeális" rovatának, ő volt a fő mozgatórugója, s nem is hobbi szinten. Sok sok szeretettel, és segítséggel.. Valamelyik nap elég sok mindent olvastam át tőle.. itt.
(#) fecameca válasza fgyj hozzászólására (») Ápr 5, 2019 / 1
 
Mennyi, igazán antik dolgot talált, és valódi csodát művelt velük, amikor teljesen lepusztult állapotukból újjá varázsolta őket. Nagyon sajnálom, hogy el kell búcsúznunk tőle. Valóban ő volt itt ennek a témának a vezéralakja.
(#) vka hozzászólása Ápr 10, 2019 /
 
Nyugodj békében, Janó bácsi!
(#) bubi hozzászólása Ápr 10, 2019 / 5
 
Nagyon megható a sok-sok hozzászólás, írás, ami Janó bácsi emlékének szólt.
Szép gesztus (no meg nagyon sok munka!) a rengeteg fotó kigyűjtése, amivel emlékezhetünk a számtalan csodás restaurálásra.
Indítottam a megemlékezést azért, hogy megbecsülhessük a fórumon sokat
publikáló Janó bácsi munkáját, szorgalmát, tudását, segítő készségét, tudás
megosztását, példamutatását.

Ma lett volna a 77-ik születésnapja...........

Igazi barátom volt az életben, az is marad emlékeimben!
(#) tiko77 válasza tiko77 hozzászólására (») Ápr 23, 2019 / 2
 
Üdvözlet mindenkinek!
Volt egy kis szabadidőm és gondoltam elkezdem a 230A-t rendbehozni.
Egyenlőre a szétszedésig és egy alapos külső takarításig jutottam, közben felmértem hogy mire számíthatok az elektronikával kapcsolatban. A doboz takarítás után egész vállalható, 1-2 szembetűnőbb lakkozási hibát majd lehet hogy javítok. A szövetet amennyire lehetett kitisztítottam (erről majd még töltök fel képet). A belseje is egész jó állapotban van bár rengeteg a kókányolás. Alátét helyett 2 filléres , spárga skálazsinor, rögzített kondi a kimenő trafó mellett, egy lehet hogy égett tekercs, két szakadt ellenállás (az egyik elég érdekesen néz ki), kapcsoló kikötve.
Egyenlőre eddig jutottam.
(#) granpa válasza tiko77 hozzászólására (») Ápr 23, 2019 /
 
A káva egész jól néz ki, de a belseje! Vannak benne érdekes dolgok.
(#) color hozzászólása Ápr 23, 2019 /
 
Üdv az Uraknak!
Orion 115-be keresek 3db oszci és 3db modulátor tekercset.
Sajnos az egér szanaszét rágta.
Szeretném megmenteni, de tekerni nincs alapanyagunk.
Ajánlatokat privátba kérek.
Köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Ápr 23, 2019
(#) tiko77 válasza granpa hozzászólására (») Ápr 24, 2019 / 2
 
Igen, én is meglepődtem párszor. Lefotóztam a szövetet, az eredetihez képest jól néz ki. Sajnos az aljával nem tudok mit kezdeni, dörzsölés kizárva mert már így is sérült, viszont annyira nem vészes hogy emiatt valami mást keressek. Csak az összehasonlítás miatt, az első kép az eredeti állapot. Ma a gombokra szeretném az arany csíkokat felfesteni, esetleg összerakni ha marad időm.
(#) granpa válasza color hozzászólására (») Ápr 24, 2019 / 1
 
Annyira szétrágta, hogy mintázni sem lehet róla (rajzolni)? Anyagot küldök hozzá, de lehet, hogy van is ilyesmim.
(#) tiko77 válasza tiko77 hozzászólására (») Ápr 26, 2019 / 2
 
Alakul a doboz, kész vannak a gobok, vágtam a tengelyekre új filceket, a külsőn egyenlőre nem terveztem mást. Nekiálltam a belső alaposabb takarításának és a gányolások megszüntetésének. A trafók festés után egész jól néznek ki, a környezetüket is sikerült megtisztítani. Eljutottam az elkóig.... Nem is tudom hogy mit mondjak. Hajmeresztő módon építették be, gondolom egy javítás során. Mint kiderült kapacitása (mára már) gyakorlatilag 0 ezt próbálták orvosolni a kimenőtrafóra rögzített 20uf-os kondival. Az elkó a képeken látható módon jó erős dróttal (alig tudtam elcsípni) volt "rögzítve" és egy bakeli távtartó szigetelte volna el a fém részektől viszont a két nyilas képen jól látszik hogy kis mozgás hatására gyakorlatilag hozzá ért a vázhoz. Nem csoda hogy elégtek ellenállások, biztik is kukák, botrányos az egész munka. Azon gondolkodtam hogy kényszer szülte ezt a megoldást vagy egyszerűen a nemtörődömség? Gondolom azért lehetett alkatrészeket venni régen is.
Egyszer ha jól emlékszem egy Videotonnal kapcsolatos írásban olvastam, ...a téma az volt hogy miért voltak áramkörök viszonylag bonyolultabban megoldva mint egyébként akkoriban lehetett volna, azt mondták hogy "azzal főztek ami volt", nem lehetett bármit beszerezni. Mondjuk itt inkább ez volt a fiókba jó lesz bele alapon oldották meg, szerintem nem is két perc alatt mert furkálni, drótozni, szigetelni kellett.
(#) tiko77 válasza tiko77 hozzászólására (») Ápr 26, 2019 / 3
 
Így néz ki most, a benne lévő elkó csak a kép miatt, ideiglenesen lett odatéve, egyenlőre csak dísz és sajnos rossz is.
(#) Ferenc 47 válasza tiko77 hozzászólására (») Ápr 28, 2019 /
 
Szépen helyre hoztad! Nagyon eredeti az előlap alsó részének a sárga színe, ami elég speciális szín! Az elkó javítására emlékeztetlek a Janó bácsi ötletére, hogy kiszedni a belsejét, és szépen belefér a két db. 47µF-os kondi. Mi is többször alkalmaztuk a megoldást.
(#) küzmös Gergely válasza tiko77 hozzászólására (») Ápr 28, 2019 /
 
Jól néz ki. A benne lévő kátrány-papír kondenzátorok mindegyike kuka lesz. A fekete remix, és a barnák is. Mind szivárognak, és átvezetnek ilyen idős korukra.
(#) tiko77 válasza Ferenc 47 hozzászólására (») Ápr 29, 2019 / 1
 
Köszönöm! A színnel szerencsém volt, hobbiboltban vettem még régebben a 239A -hoz. Alapból matt de úgy is kapott egy réteg lakkot.
Közben sikerült haladnom egy kicsit, javítottam a kapcsolót, kész a skálahúrozás, volt egy szakadt tekercsem ami miatt nem szólt a középhullám, szerencsére nagyjából két menet (ami 3 darabban jött le) után meglett a vége. A két elkó csak ideiglenes, egyenlőre a próba miatt kellettek, lassan bekerülnek majd a nagy elkó házába. Már csak bakelit anyát kell valahonnan szereznem rá.
Jelen pillanatban a rövidhullám antennával szépen szól. A középhullámon jön a Kossuth viszont nagyon gyengén, szinte csak max hangerőn hallható, érdekes hogy ha dugok be antennát semmit nem számít viszont ha a rajzon jelölt ponthoz érintem a csavarhúzót rendes hangerővel működik.
(#) tiko77 válasza tiko77 hozzászólására (») Ápr 29, 2019 / 1
 
További képek...
(#) tiko77 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Ápr 29, 2019 /
 
Köszönöm, azokat is megnézem majd! Sajnos még közel sem tökéletes, egyenlőre a középhullám gyengélkedik, de nem bírtam ki hogy ne tegyek egy próbát.
(#) Ferenc 47 válasza tiko77 hozzászólására (») Ápr 29, 2019 /
 
Hát, én megnézném szakadásra az antenna köri tekercseket, és a hozzájuk kapcsolódó kondikat zárlatra, mert eszerint az antenna jel nem jut el a cső rácsára, csak akkor, ha közvetlenül ráadod a csavarhúzóval.
(#) tiko77 válasza Ferenc 47 hozzászólására (») Ápr 29, 2019 /
 
A tekercseket már néztem, azok rendben vannak, a 22 és a 100nF-os kondi egyenlőre csak ohmmal mérve ugyan, de nem zárlatos, ettől még nem biztos hogy jók, szerintem majd cserélem őket. Tegnap este eddig jutottam. Ami furcsa hogy rövidhullámnál nagy a különbség antennával és anélkül, középhullámnál meg mintha (szinte) semmit nem számítana hogy antennát csatlakoztatok.
(#) hobbyjani válasza tiko77 hozzászólására (») Ápr 29, 2019 /
 
A 100 p-s kondenzátort nézted a KH antenna tekercsen ?
(#) Djatis hozzászólása Ápr 29, 2019 /
 
Sziasztok!
Nekem is szerencsém volt hozzájutni egy ilyen csodálatos készülékhez.
BRG mambó csöves orsós magnó.
Viszont egy két problámája van neki.Sorolom. Ha valakinek van esetleg alkatrésze hozzá megköszönném ha jelezné és beszélnénk.
1 db szalag továbbító görgő, mert az enyémről lerohadt a gumi.
1 db laposszíj esett ki két részben a készülékből.
1 db bakelitházas billenő kapcsoló.
1 db a képen is nem szereplő fejház front borító műanyagja.

Előre is köszönöm a segítségeteket.
A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2019
(#) CIROKL hozzászólása Ápr 29, 2019 / 3
 
Mai lomolásbol
(#) CIROKL hozzászólása Ápr 29, 2019 /
 
Ez szintén .
Nem oly annyira szép de jó nagy...

megbeszélés után innen elvihető mind kettő aki restaurálni szeretné ,szétszedni én is tudom...
(#) jani1987 válasza CIROKL hozzászólására (») Ápr 29, 2019 /
 
A tévére csak akkor jelentkeznék ha a sorsát illetően a mindegy kategóriába tartozik. Mekkora ha kérném a postázást?
Következő: »»   510 / 577
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem