Fórum témák
» Több friss téma |
Van egy ilyenem, amit az előbb említett kis gravírozóhoz szeretnék illeszteni. Van hozzá egy vezérlő is (35A ESC), ami persze az RC vonalba illeszkedik. Ezzel érdemes bajlódni főorsómotorként (mármint az ESC-vel, mert motorom nincs másik) vagy inkább építeni kellene hozzá másik motormeghajtót? Eléggé nyakatekertnek tűnik az ESC ide...
Nem ismerem ezeket az RC motorokat, de a fő kérdés szerintem az, hogy mennyire bírja a folyamatos üzemet ha arról van szó. CNC megmunkálásnál nem ritka a több óráig esetleg több napig tartó folyamatos munka.
Itt a terv maximum gravírozás névtáblába, munkaterület kb 5x5 cm lesz esetleg valamivel kisebb, mert nem tudom mit ad a cd vagy floppy mechanika. Gyakorlatilag játszani kell a lányomnak. Ezért írtam, hogy az itt már említett géphez kell. Egyébként kisautóba jól bírják a 2-3-4 órás üzemet, ahol annyi szünetük van, hogy akkut cserélnek vagy ha fejreállt, talpra fordítják. Szoktam kijárni fotózni őket, durva amit bírnak (a gazdáik is
). Van aki reggel 9-kor már kinn van és amíg be nem sötétedik, nyomja neki Némelyik „söfőr” enni sem eszik egész nap hacsak nem eteti valaki közben. Ezek is őrültek Ugyan úgy, mint minden hobbista
Végülis van az a pénz amiből táplálod a motor energiaétvágyát.... Az RC motorok elég szépen esznek. Nem véletlenül akkuról mennek zömében. Jobban jársz egy olcsóbb megmunkálómotorral, aminek kész a tengelye is az ER11-re és nem kell túl sokat szöszölni vele, vagy eleve tokmánnyal együtt kapod. Vannak pici gravírozó motorok, de vannak léghűtésesben 250, 300, 400, 500W-osak is, amihez szabályozható táp is van, sőt a Mach3-al is képest együttműködni.
ER11-et ehhez? Kár lenne, nem látszana tőle a munkadarab
! Akkor inkább akku Van egy gravírozónak csúfolt kézi nyákfúrófélém, akkor inkább az megy rá, de akkor is központban kell valahogy tartani a szerszámot. ER11-et tényleg nem teszek rá.
Nem tudom mekkora a munkadarab, nyilván vannak kisebb tokmányok, de a gravírozáshoz is kell fordulat. Az ER11-en nem tudom miért csattantál fel 5-ös 6-os tengelyre megy fel és 3-as 3,125.ös tengelyű marókat tűket tudsz belefogatni. Még ha ER32-est írtam volna... Van persze sok kis kézi gravírozógép is, csak sajna a minőségük... Dremelt is tehetsz rá, annak meg magas az ára. Vagy éppen Proxxont - igazán az van ilyen kis dolgokhoz kitalálva. Nekem a legkisebb fúrókhóz bevált pár évtizeden át a Miniplex. Mai napig használom. Csak a tokmány nagyon kicsi.1,5-ös a legnagyobb fúróm, ami belefér.
Nem felcsattantam, hanem az eredeti kérdést ez volt: ER11-nél kisebb befogót kerestem! Nem ER11-et vagy hasonlót, ennyi az ok! Ki is lett tárgyalva a befogó kérdése pont egy hozzászólással korábban, mint a motoros kérdésem, tehát ez nem kérdéses tovább. Aztán ehhez jött a motor kérdés. Ez van itthon, ebből szeretnék valamit kezdeni! Fiókürítés van
Ráadásul ismerem a lányom, szerintem kijátssza magát és utána valószínűleg megy a fiókba vissza az egész.
nekem egy ilyen működik főorsóként már 2 éve tökéletesen, akár napi 12 órában is
Szuper! Kaphatnék részleteket a hogyanról? Gondolok itt az elektromos meghajtásra. ESC-n keresztül vagy saját 3 fázisú meghajtás? Esetleg link hozzá
Tudom, sokat akarok
az általad írt 35a esc jó neki, ha a vezérlő jelt tudod neki biztosítani. Az én motoromhoz a meghajtást egy donor (magyarul kidobott) eszközből kukáztam, voltak kétségeim, hogy fog-e működni, mert csak 10 ampert tud, de szuperül megy és ami a legfontosabb, nincs a szénkefének elektromos zaja. Bldc motorhoz lehet építeni meghajtót, de nem érdemes mert aprópénzért lehet venni kínai barátainknál. Inkább a mechanikai merevségre koncentrálnék (itt most csak a főorsóra gondolok, a többi ami a képen látszik az egyáltalán nem nevezhető elég szilárdnak, de a nagyobb gépem alkatrészeit le tudom gyártani vele), ezért mellékelek egy képet az én főorsómról. ER11 van rajta. Ez elterjedt, olcsó, nem bajlódnék kisebbel. (A következő gépem ER20-al épül, első szempont a merevség, jellemzően az általam készített alkatrészek beleférnek egy 2 cm átmérőjű gömbbe, csak az anyag kemény)
A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2019
Hát a vezérlőjelen még töröm az agyam. Van potméteres arduino kód a próbához, kezdetnek megteszi, aztán ha működik kézzel kapcsolgatva akkor megyek egy lépéssel tovább. ER11-et is vettem készletben, de ide tényleg nagy lenne, jó lesz a hernyócsavaros rögzítéses alu hüvely. Csinálok neki egy csapágyat, ami a szerszámot tartja egy tengelyen a motorral, hogy ne terhelje a motor tengelyét. Lassan összeáll a mechanika, kaptam egy félkész XY-t, ezt már nem kell barkácsolni. Kell még a Z tengely a motorral.
Szerintem a hernyócsavaros oldalsó rögzítés nem lesz elég központos, aminek vibráció és gyakori szerszámtörés a következménye, ezt saját tapasztalatból tudom. Amióta er11-et használok, a képen létható megoldással, azóta akkor cserélek szerszámot, ha elkopott.
Azzal tisztában vagyok, hogy nem lesz tökéletes! Csinálok később egy rajzot, hogy hogy gondoltam. Persze ettől még nem ez lesz a cnc megmunkálás forradalmasító megoldása, de erre a kis gépre maximum ER8-at tennék, majd ha működik végre az esztergám (sajnos a sok műanyag alkatrészből az egyik legfontosabb van szétkopva és még nem csináltattam hozzá másikat, illetve a meghajtás miatt kissé nagyobb alapterületet foglal a gép és helyem nincs elegendő), de addig is próbálom összehozni és kipróbálni.
En úgy kezdtem hobbicnc-vel foglalkozni, hogy megvásároltam egy kínai 16*20 cm méretű kis gravírozót. A z tengely 3d nyomtatott volt, csak annyit bírt ki amíg lemásoltam textilbakelitből. a főorsó kefés motor volt, Arduino vezérléssel. amikor kezdett kopni, akkor kezdte zavarni a vezérlést, amely a zajokat + lépésként értékelte. Amint lecseréltem BLDC motorra, ez a probléma megszünt, valamint a szerszámtörés is. Nema 17 motorokat használok, ezt a főorsót is elbírják.
Pár napja kaptam egy ilyesmit. Most WD40-ben ázik, mert alig mozgott. Alu az egész, M6 menetes orsói vannak 50x50mm mozgástérrel. Erre megy egy-egy áttételes 28BYJ-48 motor némi hack után, hogy ne unipoláris legyen. Tudom, lassú lesz, de a megtenni kívánt 50mm-hez talán elegendő lesz majd. A vezérlést egy GRBL-ről gondoltam nano-val, mert az van feleslegbe és azt usb-n tudja babusgatni, nem kell a gépre speciális cnc vezérlő program. A Z tengelynek elegendő lenne akár 10mm is, mivel gravírozás a cél, de hever itthon egy ilyen, kellene vele valamit kezdeni, de lehet, hogy maradok valami floppy vagy CD mechanikánál, bár gyengének találom a Z tengelyhez azzal a motorral. Ez tényleg egy játszós gép lesz egy kislánynak (na jó, 18 lesz idén, nem olyan kicsi már) és tényleg gravírozás a cél maximum. Ha nagyobbat akar, akkor van rá mód másik géppel.
Arduino nano Grbl-el és a Candy programmal könnyen használható, régebb nekem is volt ilyen. 3 tengelyig szerintem a legjobb.
Lehet kapni 3,175 csapágyat pici csapágyházat kell neki csinálni és közvetlen meghajtani egy motorral .
Tudom, vettem is, fúrót is, bár lehet dörzsárral jobban jártam volna
Még egy hullámos alátét hiányzik az eszterga motorból és akkor összerakom ezt a kis gépet. (meg végre megesztergálom a másik motorhoz ami még hiányzik, hogy végre VFD-vel „guruljon”. Valahogy nem tetszik ez a 250W-os szénkefés egyenáramú motor)
Találtam ezt a kódot. A tervezett kis gép vezérlése lehetne, ami akár önállóan is tud(na) menni, igaz Y helyett csak lézerrel, de tud SD-ről olvasni és van saját billentyűzete. Mivel gravírozás a célja a pici gépnek amit építgetek, így ezt most elvetettem, de a sok olvasgatás után az jött le, hogy sokan vágynak ilyen önálló, számítógéptől független és kicsi vezérlésre. Az eredeti „kitalálója” nagyon félti a kódot, minden kérdésre ami a forráskódot illeti elutasító választ ad. Sok egyéb grbl kód túrás/keresgélés után véletlenül akadtam rá, hátha kell valakinek
Kérték tőle a forrást egy topikban és írta, hogy nem elérhető. Azután egy másik topikban egy másvalaki belinkelte az eredeti helyét majd a név és kapcsolási rajz alapján meglett egy másolat.
Például itt. De a GRBL fórumon a githubon is és az aruino fórumon is felbukkan ugyan ezzel.
Létezik igazából 3D nyomtatóhoz kitalált Marlyn nevezetű FW, annak szabad a forráskódja. Teljesen stand-alone megoldás, 5 tengelyt tud vezérelni. Bár billentyűzete nincs, csak egy enkóderrel lehet kezelni, ami elég nehézkes.
...és ráadásul Marlyn. Mindene más, mint a grbl-nek, nem használható hozzá annyi cnc szoftver, stb... Lemondtam róla. Grbl vagy valami egyéb pc-s szoftver ami free, vagy legalábbis otthoni használatra free. A Marlyn-hoz készített CNC preprocesszorok nekem a hobbizásra drágák, még akkor is ha egyik-másik csak 20€. Más lenne a helyzet, ha sorozatban pénzért dolgozna egy gép a sufniban. Asztalin linuxcnc-t használok, a gép pedig egy szerb 3 tengelyes masina amit annó Mach 1-el árultak. A mach1-es gép is megvan még csak nyög kicsit
(nem a mach1, hanem a gép)
Nálam Marlin 1.4 van gyárilag a TronXY X5 S400-as gépen. Nagyon kezes, jól használható. Most beszereztem egy újabb vezérlőt, ezen már valami ikonos csoda van. Még a mechanikával szöttyögök, de egész pofásnak tűnt ez is. Egyszer indítottam még csak el. MPCNC lesz belőle ha felnő, 16-os csövekből. Bauhausban találtam 16-os talicskatengelyt (cső) több méretben. Az árához képest egész jónak tűnik, de a többi majd kijön a gyakorlatban. Az tetszik ebben az MPCNC konstrukcióban, hogy szinte bármekkorára lehet építeni a gépet. A csövet kell csak méretre vágni és a bordásszíjakat. A többi már konfig.
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2019
Nem igazán értem mire gondolsz. Bármelyik grbl-re készült G-kód elmegy rajta.
Nem a g-kód nem megy! A G-kód az G-kód! Annó felraktam egy Megára mert még nem volt grbl a ramps-al és semmi g-kód sender nem ment vele csak azok amik kifejezetten Marlynhoz valók voltak. Pedig vannak azért szép számmal és a ramps is megy már a grbl-el! Azóta se próbáltam többé a Marlynt.
Így már értem. Nekem eszembe sem jutott PC-re kötni, pont az volt a lényeg, hogy SD kártyára feltoltam a G-kódot és megcsinálta, nem kellett hozzá PC.
Én olyat szeretnék amit szimultán lehet innen is és onnan is használni. Azért a standalone megoldások kezelése nem épp a kényelmes kategóriába tartozik (nekem), bár nagyon sokat és gyorsan fejlődnek. A Marlynt nem követem, de alapvetően önálló működésre tervezték a kezdetektől, lehet, hogy ott valamivel kényelmesebb. Amin még töröm a fejem, hogy egy GUI-t/CAM-ot tenni valami ARM-Zerora linux-al ami elég kicsi, van benne wifi és érintős displayen lehet matatni a dolgokat. Akkor nem kell már az LCD kijelző sem, maximum DRO-nak. Most kínlódok a főorsó szinkronnal GRBL-en, lehet egyszerűbb lenne linuxcnc-vel. GRBL-re is vannak kezdeményezések, de ott meg nincs LCD. Szóval kész megoldás nincs még.
Ertem. En nem ellenoriztem de felteteleztem, hogy a linkelt github repoban ennek a forraskodja van, legalabbis annak nez ki
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

). Van aki reggel 9-kor már kinn van és amíg be nem sötétedik, nyomja neki
Ráadásul ismerem a lányom, szerintem kijátssza magát és utána valószínűleg megy a fiókba vissza az egész.