Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   324 / 374
(#) kokozo válasza borvendeg hozzászólására (») Feb 26, 2019 /
 
Köszi!
Remélem megoldódik a problémád, én is azért kérdeztem az árnyékolást, elég nagy áramok rohangálnak minden felé. Akkor alapból behúzom vastag falú zártszelvénybe az összes kábelt, hátha az fog valamit rajta.
(#) kaqkk válasza kokozo hozzászólására (») Feb 26, 2019 / 1
 
Nem kell zártszelvénybe húzni a vezetékeket , elég ha árnyékolt a vezeték és csak az egyik oldalon van testelve az árnyékolás . Ha mindkét végén testre kötöd az árnyékolást kialakul a földhurok, ami pont ilyen hibákat generál .
(#) kokozo válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 26, 2019 /
 
Az árnyékolást úgy gondoltam én is, a zártszelvény csak a 100A-es nagy impulzusok csökkentése miatt gondoltam, amit az árnyékolt vezeték lehet hogy nem fogna meg.
(#) kaqkk válasza kokozo hozzászólására (») Feb 26, 2019 /
 
Az egyik haverommal építettünk plazmavágót az első próbáknál éppen ilyen rejtélyes mozgások voltak nála is , amikor az árnyékolás "helyre" lett téve (és az egész gép kapott egy saját földelést) minden probléma megoldódott .
(#) borvendeg válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 27, 2019 /
 
Az az igazság hogy tervben van a kábelek rendbetétele. De nem szeretem ha egy probléma csak próbálkozással oldódik meg. Ilyenkor mindig fennáll a lehetősége hogy 3nap kábelezés után a hiba ugyanúgy megmarad és csak a pingvinezés megy.

Ez a jelenség:
Bővebben: Link

Mint látjátok a munkadarab az antenna. A géppel nincs fémes kapcsolat sehol, a plazmapisztoly a géptől 1m-re van.
(#) Pali79 válasza borvendeg hozzászólására (») Feb 27, 2019 /
 
De akkor ennek nem sok köze van a plazmához, nem?
(#) borvendeg válasza Pali79 hozzászólására (») Feb 27, 2019 /
 
A kérdést sem értem.
(#) Pali79 válasza borvendeg hozzászólására (») Feb 27, 2019 /
 
Úgy értettem, hogy nem a plazmából fakad a hibajelenség, mert nem is dolgozik a pisztoly. Vagy rosszul gondolom?
(#) borvendeg válasza Pali79 hozzászólására (») Feb 27, 2019 /
 
A HF gyújtás dolgozik. Mikor kialakult plazmaívvel vág a gép akkor nincs baj, mikor gyújt, esetleg sikertelenül gyújt akkor mászik el minden.

(A koppintós gyújtás kicsit meg van hágva így a levegőben is gyújt, így jöttem rá mi okozza hogy összevissza vág, előtte azt hittem lépést veszít aztán meg kiderült hogy lépést nyer XD .)
(#) Pali79 válasza borvendeg hozzászólására (») Feb 27, 2019 /
 
Értem. Az bizos, hogy a jó árnyékolás fontos ilyen zavaros környezetben. Az alap, hogy a motorok árnyékolt kábellel legyenek bekötve, a vezérlés fém dobozban és ehhez a fém dobozhoz kell hozzákötni a árnyékolást. Ez hogy áll nálad?
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2019
(#) D_Zsolt válasza genius2001bt hozzászólására (») Feb 28, 2019 /
 
Mire elég ez a gép az alapvető hibák kijavítása után? Keményfát marni lehet vele vagy ahhoz a mechanika túl gyenge? A motor gondolom, de a helyére téve egy erősebb/stabilabbat használható lenne fa/alu marásra?
(#) borvendeg válasza D_Zsolt hozzászólására (») Feb 28, 2019 /
 
Szia!
A konkrét gépet nem ismerem, de saját gép építése révén van némi rálátásom a témára.

A stabilitás fontos, de ha csak hobbizgatni akarsz és nem számít az idő, akkor kis fogással lassú előtolással egy egész gyenge gép is elfogadható eredményt tud produkálni.
Ami nagyon fontos az a forgács eltávolítása. Fánál nincs tapasztalatom, de aluval gyakorlatilag 100%-ot javult az eredmény a ködhűtő alkalmazásával. (fánál gondolom porszívó vagy elfújás játszik.)
Ami még tud jó eredményt hozni az a jó minőségű szerszám de tanulni nem érdemes beruházni mert többet töri az ember mint amennyit koptat.

Fánál az éles HSS kés szerintem a tuti és hatalmas fordulat. Míg nem volt elég a főorsó fordulatom a gépváz sokkal nagyobb terhelést kapott és a megmunkálás minősége sem volt jó.

A szerszám átmérője sem mindegy 3-4es maróhoz szerintem nem kell nagyon komoly gép.

A legnagyobb igénybevétel a kontúrmarás, mert ott az egész maró telibe kell hogy vigyen ráadásul a forgács sem tud ideálisan távozni.

Mondom ezt egy nem olyan nagy tapasztalattal rendelkező CNC tulajdonosaként. Egy bordás szíj hajtású géppel, amivel elsősorban alut munkálok meg.

A kotyogás nem tudom milyen hatással van a megmunkálásra. Fánál szerintem nem olyan vészes.

Üdv.
(#) genius2001bt válasza D_Zsolt hozzászólására (») Feb 28, 2019 / 1
 
Idézet:
„Mire elég ez a gép az alapvető hibák kijavítása után? Keményfát marni lehet vele vagy ahhoz a mechanika túl gyenge? A motor gondolom, de a helyére téve egy erősebb/stabilabbat használható lenne fa/alu marásra?”

Ez a gép így, jelenleg semmire sem elég. Tanulgatni, hogy mozog a gép maximum. Levegőbe rajzolgatni
Motor is gyenge... Nincs rendes tokmánya. A gravír tűvel rétegelt lemezbe próbáltam karcolgatni, de a pontatlansága miatt még egy körívet sem tudsz vele megcsinálni, nemhogy betűket.
Talán XPS szigetelőanyaggal lehet játszani. Tervem közt van egy új építése.
Valami ilyesmi ide kattintva
Esetleg épített-e valaki "Mostly Printed CNC "MPCNC" BURLY F-25mm OD" gépet.
üdv, KK
(#) D_Zsolt válasza genius2001bt hozzászólására (») Feb 28, 2019 /
 
Akkor azért annyi az ára amennyi, köszönöm, így nem is töröm rajta a fejem tovább
(#) D_Zsolt válasza borvendeg hozzászólására (») Feb 28, 2019 /
 
Alu max 5mm mélyen 2-3-as maróval, fa... hát az 3/4 colos deszkáig, néha teljesen átvágva, mikor mivel. Hobbizok, nem termelésre gondoltam, de azért használhatóra. Genius2001bt megadta a választ, inkább építek valamit ami értékelhető is.
(#) kameleon2 hozzászólása Feb 28, 2019 /
 
Sziasztok! Valamelyikőtök vásárolt mostanában valami nagyon olcsó kis cnc-t, ami tudja a 200x100-as méretet maximum? Van nagyobb acél gép, de szeretnék egy olyat is amivel a 2mm-es műanyag előlapjaimat tudnám megmunkálni. Semmi másra nem kell, csak pontos legyen és bírja a folyamatos üzemet. 3,2mm-es marót kell vinnie.
(#) Cavalier válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 1, 2019 /
 
Ilyet vettem egyelőre elégedett vagyok vele, bár még csak ismerkedünk.
Ennél kisebb 180EUR körül van, de annyival gagyibbnak tűnt, hogy inkább rászántam egy kis plusz zsetont. Folyamatos üzemre mondjuk kérdéses, de ezt legalább van értelme fejleszteni.
(#) bbb válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 1, 2019 /
 
Szia!

A 1610 nekem jól működik ER11 befogóval. 16mm vastag MDF lapokat marok vele nagyobb gond nélkül. Persze oda kell figyelni az előtolásra és a marás mélységére (a biztonság kedvéért én csak 1mm-t engedem be egy lépésben), de alapvetően működőképes szerkezet.
A súlya miatt viszont le kell fogni valami nehézhez, különben az aluszerkezet simán elmászik! A hétvégére vettem tervbe egy doboz elkészítését, amibe majd beteszem az enyémet, hogy elég nehéz legyen és a hangja is elviselhetőbb legyen.
A stabilitásához egyedül az kellett, hogy a motorvezérlők kapjanak egy ventilátort, ami hűti őket - onnantól kezdve nem dobta el a kapcsolatot a géppel.

Véleményem szerint műanyag előlapokhoz egy hasonló szerkezet működőképes lenne neked is.
(#) kameleon2 válasza bbb hozzászólására (») Márc 1, 2019 /
 
Szia! Attól félek a 160mm-es előlapot nem tudja körbejárni a fej. a 1610-esnél. 160x50mm mindenképpen kell, amit teljesen, kényelmesen körbe tud járni. Úgyhogy sajna az kiesett szerintem. A sablont is saját magán kell megcsináljam, amibe az előlapokat rögítem, hogy mindegyik egyforma lehessen. 200x300meg már majdnem akkora mint a mostani 320x180-as gépem. A kettő között lenne jó valami. Mélységre sem kell többet tudnia, mint 10mm.
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2019
(#) D_Zsolt válasza Cavalier hozzászólására (») Márc 1, 2019 /
 
Ezt kivetted a dobozból és bekapcsoltad vagy kit-ben érkezett? Mit értesz folyamatos üzem alatt? Néhány gravírozás 1-2 óra. Mivel vezérled?
(#) bbb válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 1, 2019 / 1
 
Kb. 170mm a szerszám közepe végállástól végállásig. Nekem ennél kisebb munkadarabokhoz kellett, s a 160*100mm-es darabok elférnek rajta vígan.
Ha gondolod, hogy átküldöd ezt az előlaptervet, akkor megnézem mit tud vele kezdeni.
Ezeknek a gépeknek van több mérete, a 1610 talán a második legapróbb, s pár lépcsőként megy feljebb ugyanazzal a felépítéssel. Az egyik ilyen köztes lépcső a 2020, és a 2418.
(#) Cavalier válasza D_Zsolt hozzászólására (») Márc 1, 2019 /
 
A léptetőmotorokat kellett felszerelni és összedugni, meghúzni pár csavart, ilyesmik. Planetcnc klón vezérlő van benne, így az USBCNC progival megy.
30-40 perc volt eddig, amit max. ment, az x tengely motorja kb. 60°C-ra melegedett közben, ez nem tudom mennyire elfogadható, nekem soknak tűnik, de lehet, hogy még be kell kopnia, nem tudom. Fura, mert az Y-on nagyobb terhelés van elvileg, az mozgatja az egész hidat az X+Z-vel és az meg 40°C maradt, irányban kb. ugyanannyit mozgott mindegyik. Mindegy, vannak már eggyel nagyobb léptetőim hozzá, majd megnézem bírja-e a vezérlés.
(#) D_Zsolt válasza Cavalier hozzászólására (») Márc 1, 2019 /
 
Rákeresek, hogy mit tudna a planetcnc. Eredetileg linuxcncvel akartam, de ez is van linuxhoz. Köszönöm az infót!
(#) kameleon2 válasza bbb hozzászólására (») Márc 1, 2019 /
 
Ha ez így van akkor teljesen jó lehet a 1610, mert nézegettem a többit is, de vagy nagyobbak, vagy pont jók lennének, de nagyon drágák a 1610-hez képest. Ilyen szabvány műanyag előlapokba kell hátulról led lyukakat bemarni és fúrni. Azaz ennek meg kell tudni csinálni egy külső habsablont, amiben gyorsan lehet cserélni az előlapokat. Aztán hajrá. Nem 1-2 darab kell, kisszériás gyártás 100-500db-ok. Ha nem találok építenem kell - amit szívesen tennék, csak az időm kevés rá.
(#) genius2001bt válasza D_Zsolt hozzászólására (») Márc 1, 2019 / 1
 
Szia!

Kicseréltem a 2 siklócsapágyat a Z tengelyen a rövidről "Machifit LM8LUU 8mm Long Type Linear Motion Ball Bearing Slide Bushing CNC Part"-ra. Ez 45 mm hosszú, a kb 20 mm-es helyett. A gép pontossága majdnem tökéletes lett. Igaz vesztettem ~ 1 cm-t Z-tengely szabadságából.
Most nagyon örülök. Csak azt nem tudom, hogy kicsi sárgák miért nem ezzel rakták össze. A két csapágy majdnem 4$. Fizettek 5000 Forint visszatérítést és 20x elnézést kértek. Sajnos majdnem 1 hónapig váltogattuk a leveleket.
"BBB" szerint a 1610 jó. Lehet ez a gép is jó, bár ER11-es adaptert nem találtam ehhez a motor tengelyhez, és a legközelebbi méret is 6000 Ft+eszterga munka. Vettem a gépet hivatalosan számlával 50000 Ft+ kb 1000 vám+ÁFA(27%)+vámügyintézés (12000 Ft) Forintért. Mindenki eldöntheti megéri-e. Én nem beszélnék le róla senkit, mert a fém masszív. Ez a gép 30x18-as méretű. A gyári befogó egy vicc a 2 gravír tű is. A motor elég gyenge, de tűvel kb 0.5 mm-es fogással 50-100 mm/min előtolással rétegelt lemezbe látható eredményt produkál, és nem hangos.
Megveszem az ER11-es befogót és patront, és veszek rendes marót párat. Rendbe teszem azt, amit a gyártónak kellett volna. Aztán megosztom a tapasztalatokat.
Relief maráshoz milyen alakú maró fejet ajánlotok?
(#) bbb válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 1, 2019 / 2
 
Az asztal, amire fel tudod fogatni a munkadarabot az 180x100mm extrudált alu. A zip fájlban ami legnagyobb méretet találtam az 156,4mm, ezt biztosan be tudod fogni rajta. A habsablonon kell csak gondolkodni majd, hogy hogyan teszed rá. Magasságban még az ER11-es befogóval is szerszámhossztól függően van akár 25mm mozgástered Z irányban.

Arra kell odafigyelni összerakáskor, hogy tényleg pontos legyél, mert még véletlenül sincsenek jelölőpontok rajta, hogy mit hol kellene...
Csatoltam az összeszerelési útmutatóját, abból láthatod a méreteit.
(#) D_Zsolt válasza genius2001bt hozzászólására (») Márc 2, 2019 /
 
Nem rossz, de még ott van a motor a felfogatásával együtt. Mire ezt kicserélem a többivel együtt, addigra ott vagyok, mint a 3020T nagyjából és még nem dolgozott Igaz, nem egyszerre kell annyit kiadni...
(#) D_Zsolt hozzászólása Márc 2, 2019 /
 
Ugyan nem CNC, de igen impozáns: Rocketronics-ELS
Most nézegetem az oldalukat itt.
Kérdés, hogy nyújt-e többet vagy kevesebbet ez, mint egy BBB-vel felépített CNC?
Hmmm... Überlege noch
(#) D_Zsolt válasza bbb hozzászólására (») Márc 2, 2019 /
 
Ez nekem is jól jön Még gondolkodom, hogy mi legyen a céleszközöm
Köszönöm én is, bár nem nekem írtad!
(#) Firefighter1 válasza D_Zsolt hozzászólására (») Márc 2, 2019 /
 
Ja.. unbedingt.
Érdekes megoldás
Következő: »»   324 / 374
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem