Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv! Adott egy 12V-ról müködő kis 14cm-es TV és az a gond, hogy sokkal gyengébben fogja az adást, mint a régi orosz Elektronika tv ami tunerhibás lett. Szóval a lényeg hogy lehet a boltokban kapni 3000Ft-ért ezeket az erősítő szobaantennákat na és egy ilyet szeretnék építeni, csak 12 V-ról szeretném használni. Konkrétan az antenna elkészítéséhez is kérnék tippeket. Lehetőleg minnél kisebbnek kellene lenni ennek a szerkezetnek, mert ugyebár autóban nincs túl sok hely egy batárnagy antennának
![]()
Szia!
Régi antennás mondás "csak azt lehet erősíteni, ami van". És a "legjobb antennaerősítő a jó antenna". Gyakorlatban az antennaerősítőt a vezetéken eső jelszintcsökkenés kompenzálására használják. A te esetedben azomban nincs nagy táv a készülék és az antenna közt, inkább a vételi érzékenysége rosszabb mint a másik készüléké volt. Ezt az "érzéketlenséget" jobban (magasabra) elhelyezett, és nagyobb jelszintet adó antennával tudod kompenzálni.
Vagy ha a gyári neked tetszik/megfelel az is úgy kezdődik hogy 220/12V transzformátor.
Ezt kihagyva oda 12V kötve egy olcsó és kész megoldást kapsz. (nem biztos hogy 12V de szinte biztos hogy ez körüli ill alatti feszültséggel üzemelnek.)
Igen, ezt én is tudom de épp az a lényeg hogy én magam akarom megépíteni
![]() ![]()
Nem állítom, hogy bonyolult a kapcsolás, de nem éppen kezdetnek ajánlanám...
1.Az autórádió antennája spéci nagyimpedanciás (nem koax,csak úgy néz ki) kábellel csatlakozik a rádió bemenetére. Az antenna talppontján lehetne elhelyezni szűrő/illesztő tagokat (méretezett rezgőkörök) amivel szétválasztod a két készülék bemenetét. Ennek bemérése nem kis feladat és műszerigényes, pedig csak fél méter drót és pár kondi az egész. 2. A boltban kapható erősítős antenna inkább szobadísznek való, gyakorlati haszna nem sok van: ahogy szamóca írta az az igaz. A TV tuner érzékenysége általában a technikailag elérhető mértékű, a jel/zaj viszonyon külső erősítő inkább csak ront (nő a zaj). Tehát a jobb antenna kialakítására kell törekedni: lehet próbálkozni fóliából csíkokat ragasztani a szélvédőre (dipól), ezt balun trafóval lehet illeszteni a 75 ohmos koaxhoz. Az igazán elfogadható megoldás a két darab félkörívben hajlított hurokdipól a tetőre (ilyet távolsági buszokon használnak). Néhány évig még lehet valamit fogni velük, aztán itt a digitális mert elfogadtuk ![]()
Hát nemtudom, én amit vettem a múltkor, az kifejezetten jobban fogott mint egy sima antenna. Szóval szerintem mégsem ártana azt a kis erősítőt megépíteni, legfeljebb nem használ semmit. Na aki tudja, azt kérem linkelje be! Köszönöm! Amúgy milyen a balun trafó?
Ja és a digitális technika meg hát igen... Lesz olyan is. De én csak azt nem értem, hogyha most bejön ez a digiltális sugárzás akkor már csak kábelen lehet lesz fogni a csatornák adásait? Vagy hogy van ez most akkor?
Ez jó? sok jóra ne számits, ha nem tartod be a szerelési szabályokat max gerjedni ,túlvezérlődni fog.Lehet neked elég egy fokozatot megépíteni.
Ja és ez nem úgy működik mint a led,itt minden alkatrész elhelyezése számít,
Mivel mi otthon, minden tévén "dróttal" nézzük a műsort, azt vettem észre, hogy néha szinte tök mindegy milyen az antenna! A tv, vagy videó bemeneti érzékenysége a fontos, így kifejezetten ellenkező véleményen vagyok, akármilyen antennád van, ha ahhoz rossz az erősítés, rossz is lessz a vétel!
Illetve ugyanazon a darab dróton az egyik tvén kristélytiszta a kép, míg a másikon tiszta szemcse. (Sőt szerintem, a réginél sokkal kisebb antennák kellenek a jó vételre, mivel magasabb frekin adják ma a műsorokat mint régen.) |
Bejelentkezés
Hirdetés |