Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LCD monitor probléma
 
Témaindító: Squall, idő: Aug 14, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   286 / 312
(#) zsa hozzászólása Jún 19, 2019 /
 
Sziasztok lenne egy lg monitorom amikek a képe enyhe szellemképes. Mi lehet a hiba oka? Köszönöm
(#) zsa válasza zsa hozzászólására (») Jún 19, 2019 /
 
Ugy néz ki meg van a hiba . Fólia felvált utögetésre helyre áll.
(#) Djatis hozzászólása Jún 23, 2019 /
 
Sziasztok!

Adott egy Asus 22 colos Vh222 tipusú monitor.
tápja ok
bekapcsol ,háttérvilágítás is megy egyszercsak megjellennek csíkozódások a képernyőn hol keresztbe hol hosszaába mindenféle alakzatba játszanak.
Mivel lehet ilyenkor probléma ? Az lcd alu lapján lévő meghajtó vagy a VGA/LCD converter panel ?
(#) pipi válasza Djatis hozzászólására (») Jún 23, 2019 /
 
Hali!
Nem lehet hogy ilyenkor mégiscsak a táp?
Ismételt ki/bekapcsra jó?
(#) Djatis válasza pipi hozzászólására (») Jún 23, 2019 /
 
Nem sajna akkor sem változik
(#) Djatis válasza pipi hozzászólására (») Jún 23, 2019 /
 
feszből csak 5 volt megy ki a vga panelre az megvan terhelés alatt is
(#) duke válasza duke hozzászólására (») Jún 24, 2019 /
 
Visszatérek a korábban írt kondenzátor cserés monitorra, mert sajnos nem használt, mert más is sérült. Ahol panel megbarnult ott a tuloldali fet tönkrement. Azt kicseréltem de, nem használt. A fénycső meghajtó áramkör a hibás, mert a panelt, hátúlról megvilágítva halványan látszik a kép, tehát vezérlés még rendben van. A képen az alsó TO252-es fetet cseréltem a fölső nem ment tönkre.
Probáltam méregetni a rajta lévo BIT3715-ös vezérlöt, az 5 voltos tápot megkapja.
Feltételezem, ennek kéne kapcsolgatnia a két tranzisztort pár khz-es jelel. De úgy néz ki nem teszi.
Lehet rá valami oka, hogy nem megy, azon kivül, hogy tönkrement a tranzisztorral együtt ?
(#) bbalazs_ válasza duke hozzászólására (») Jún 24, 2019 /
 
FB02-es biztosíték jó?
Magasabb feszültségű tápot találtál? Mert a trafókra legalább 12V-ot szokott kapcsolgatni.
(#) duke válasza bbalazs_ hozzászólására (») Jún 24, 2019 /
 
Igen, a biztositék sajnos jó.
A meghajtó feszültség is megvan van. A két 25 voltos Hitano kondin mérhető. Üresjáratban 17 volt, 1 amperrel, ellenálásokkal terhelve 14.2 voltra áll be.

Amugy milyen frekvenciáju kapcsoló feszültséggel szokták meghajtani a fénycsövek trafoit ? Gondolom egy 200 khz-ig mérni tudó multiméterrel kimérhető lenne, ha müködne.
(#) bbalazs_ válasza duke hozzászólására (») Jún 24, 2019 /
 
Nagyjából 40kHz körül.
(#) BlackForce válasza duke hozzászólására (») Jún 25, 2019 /
 
A két magasfesz trafó óhmikusan egyforma?
Ha nincs visszajelzés a magasfesz meglétéről,akkor is képes leállni a csőmeghajtó ic.
Én nem sokat szenvednék vele.Ledesiteném és kész.
Van rá sok féle megoldás.Itt a hobbielektronikán is.Pl.( https://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_7829.html )
(#) proba válasza BlackForce hozzászólására (») Jún 25, 2019 /
 
És még a csövek is lehetnek rosszak...
(#) duke válasza BlackForce hozzászólására (») Jún 25, 2019 /
 
A trafo magas feszültsegű kimenete egyforma mindkettő 440 ohm. A trafo bemenetnél a képen a 2 x 3 lábnál, ugy nézki zárlat van, vagy pár tized ohm, nem tudom nagyságrendileg mennyinek kéne lennie, de lehet hogy csak igy beforrasztva nem lehet mérni.
A ledesítés érdekes téma, valoszínűleg előbb veszek egy monitort, aztán hobbiból megprobákozom vele.
(#) duke válasza proba hozzászólására (») Jún 25, 2019 /
 
Nem tudom a csövek hogy szoktak meghibásodni, 10 éves a monitor. Talán van benne 4 cső a csatlakozok száma alapján, egyszerre csak nem hibásodik meg mindegyik ezért gondolnám, hogy a fénycsővek talán jok lehetnek.
Most jutott eszembe olyannal vajon érdemes kisérletezni, hogy egyszerre csak egy csövet dugok rá ? Hátha az egyik hibás cső akadályozza az elektronika elindulását, de egyébbként menne. Persze még abban sem vagyok biztos, hogy az 4 csatlakozó az 4 csövet jelent.
(#) zoli0078 válasza duke hozzászólására (») Jún 27, 2019 /
 
A 4 csatlakozó biztos a 4 csövet jelenti. Sajnos előfordul a csőhiba, az is el tud fáradni ezért indulásnál ha ki van véve látszódik, hogy csak egy picit világít esetleg csak az egyik fele vagy egyáltalán nem. Találkoztam olyannal is, hogy törött volt a cső.
Egy csővel biztos nem fog elindulni szerintem mert figyeli a csöveket az elektronika és ha nem a megfelelő értéket kapja visszacsatolásban akkor letilt a háttérvilágítás, ezért van, hogy egy cső meghibásodása esetén már nem indul el.
Esetleg még érdemes meghallgatni nem cicereg-e véletlenül a csőnél amikor indul, találkoztam olyannal, hogy a cső végéről a kábel forrasztása engedett el és nem volt kontakt. Ha szétszeded akkor lehet látni, hogy a csövek vége el van feketedve ez általában nem is jó már (persze itt is van olyan, hogy fekete de még meg).
A legbiztosabb megoldás, ha teszel rá másik biztosan jó csöveket és ki tudod próbálni így egyből kiderül, hogy jó-e. Ha esetleg jársz Budapesten tudok adni 4 csövet amivel ki tudod próbálni.
A csőcsere nem biztos, hogy megéri, nem tudom jelenleg hol lehet új csövet kapni (Digitális harcsa már nem elérhető úgy tudom) és egy cső ára olyan ~1500Ft körül van amiből egyből 4 db kell mert egyszerre érdemes cserélni, itt már számításba jöhet a ledesítés és a fényerőszabályzásra is vannak megoldások.
A csőcsere azért nem egyszerű teljesen szét kell szedni a kijelzőt, ezt óvatosan érdemes mert ha a Cof kábelek (a T-con és a kijelző között fóliakábelek) megsérülnek akkor már nincs remény.
A hozzászólás módosítva: Jún 27, 2019
(#) 444Tibi hozzászólása Jún 27, 2019 /
 
Sziasztok.
Van egy Benq V 2200 Eco monitorom ami 1 éve elkezdte enni a 9955 ledmeghajtó ic-ket, tegnap megint elszálltak. Nem tétel mert 5 darabot 2000 forintért lehet rendelni de kicserélni macera.
Hogy elszállnak ebben én is ludas vagyok de nem ez a gond, át szeretném alakítani analóg meghajtásra.
Valami támpont kéne, kb. hány mA lehet áganként a meghajtás?
21,5 colos kijelző, 2x(2x4)-es vagyis 16 soros csoport van, a ledmeghajtó egység 17 wattot vett fel.
Áganként ez (a meghajtó veszteségét levonva) kb. 1W de gőzöm sincs hány led lehet sorba és mennyi a maximális áram áganként.
Valami közelítő támpontot tudnátok adni?
Délután be tudom fotózni az LCD típusát ha kelll.
(#) BlackForce válasza duke hozzászólására (») Jún 27, 2019 /
 
A 4 csatlakozo (2 csati egymás mellett + 2 csati távolabb szintén egymás mellett) az két csövet jelent.
Egy cső lent és egy cső fent.
A hozzászólás módosítva: Jún 27, 2019
(#) bbalazs_ válasza BlackForce hozzászólására (») Jún 28, 2019 /
 
És mindkét 'cső ' duplázva van...
Négy csövesek....két csoportba rendezve.

Nagyon régi, akkor csúcskategóriásnak számító laptopban láttam igazi, alul-felül 1-1 csövest.
(#) duke válasza zoli0078 hozzászólására (») Jún 30, 2019 / 1
 
"és egy cső ára olyan ~1500Ft körül van amiből egyből 4 db kell mert egyszerre érdemes cserélni,"

Nem, ennyit biztos hogy nem akarok rá költeni egy 10-12 éves 19-es monitorra. Kb annyit érhet a monitor használtan. Még méregetem, hátha sikerül a vezérlő ic-t elinditani, meg keresem hozzá a kapcsolási rajzot. Aztán ha nem megy, akkor esetleg ledesítem, de már csak a szorakozás kedvéért mert arra kiváncsi volnék, milyen lenne a képe a ledekkel.
(#) elektroncso válasza duke hozzászólására (») Jún 30, 2019 / 2
 
Én egy LG monitort LED-esítettem annó, hideg fehér LED szalagból szabtam bele újat felülre és alulra egyet-egyet. Szemre nincs sok különbség egy másik hasonló eredeti LG-hez képest. Annyi különbség van a kettő között, hogy lustaság okán a fényerő szabályozás és a kikapcsolás nincs megoldva, az eredi fénycső inverter 14V-os tápjáról jár, a 2V többletet egy bika ellenállás fűti el. Ez a 14V állandó, szóval kikapcsolt állapotban is fehéren világít a kijelző, de ez számomra nem zavaró, mert csak akkor van hálózati feszültség alatt, amikor használom. De az inverter kapcsoló és fényerőszabályzó szálait kihasználva teljes értékű átalakítás is lehetséges.
(#) zoli0078 válasza duke hozzászólására (») Jún 30, 2019 / 1
 
A képek alapján szerintem is 4 csöves monitorról van szó.
Én csináltam már ledes monitort régebbi csövesből, ekkor még nem volt lényeg a fényerőszabályzás így csak a ki be kapcsolást oldottam meg az 78R12 Stab IC-vel. 120 ledes ledszalagot raktam bele hideg fehéret a csövek helyére (a ledszalag szélessége fontos lehet mert a szélesebbet nehéz betuszkolni a csövek helyére a sínbe) és szerintem szép képe lett ha ügyesen rakod be a ledeket akkor nem fognak átlátszódni (nem lesz alul és felül erősebb foltok a ledeknél).
Sok sikert a monitorhoz.
(#) SzZoli hozzászólása Júl 8, 2019 /
 
Sziasztok,

Próbálok egy kis TV-Monitort életre kelteni ami valamelyest sikerült. Szétszedve látható volt, hogy jópár kondi elfáradt. A táp és inverter résznél a kondik cserélve de a háttér még egy pillanatra sem kapcsolódik fel. Tettem rá másik csöveket (azok biztosan jók) de azzal se hajlandó még egy picit sem villantani sem. Az inverter IC (FAN7314) megkapja a a jelet a bekapcsoláshoz jó a referencia fesz is a 6-os lábon de semmi, ahogy szkóppal a kimenetet néztem (18,19 láb) mintha csak egyet kapcsolna. A meghajtó fetek 8962C.
Valakinek van ötlete merrefelé méregersek még?
Panel: 17IPS02-2
(#) yohnsee válasza SzZoli hozzászólására (») Júl 9, 2019 /
 
Szia,
Én ezen a ponton szoktam eldobni a panelt vagy a nagyfesz trafókat. Egy dolgot még kipróbálhatsz, keress rá a következőre: Fan7314 disable protection. Így kikapcsolod az IC védelmét. Vigyázz, huzamosabb ideig így ne használd a hátteret, kizárólag hibakereséshez! Ha így elindul, akkor meg kell keresni, hogy mi váltja ki a védelmet az eredeti felállásban.
(#) duke válasza yohnsee hozzászólására (») Júl 17, 2019 /
 
Utolsó lehetőségként kiprobáltam a védelem letiltásos dolgot, a sajátomon, de sajnos nem használt. Megtaláltam a BIT3715-os ic-t, a 15 láb és a föld köz kell 1 kohm ellenálást tenni.
Most már csak kiváncsiságból kérdem, szerintetek mi történhetett ? Úgy kezdődött, hogy szénné égett az egyik kapcsolótranzisztor. Talán a transzformátor felől kaphatott zárlatot, azt meg a fénycsövek terhelhették le ? Aztán a zárlatos tranzisztor meg kinyirta a vezerlő ic-t ? A tranzisztor teljes zárlat mind három láb vezet. A tápok most is mennek, feltételezem, ha táp hiba lett volna például egy kondi miatt, akkor eleve ki sem alakulhatott volna akkora zárlat ami megsütötte a tranzisztort. Szoval okozhat egy például rossz fénycső ilyen modon túlterhelést, zárlatot ?
(#) P_Laszlo hozzászólása Júl 17, 2019 /
 
Sziasztok, erre lenne valami ötletetek?

Bővebben: Link

Hidegen jól működik, ahogy melegszik, egyre rosszabb.
(#) yohnsee válasza P_Laszlo hozzászólására (») Júl 17, 2019 / 1
 
Szia, garanciás még? Akkor gyorsan vidd vissza. Ha már nem, akkor vegyél egy flakon sűrített levegőt, vedd le a készülék hátulját, és amikor csinálni kezdi, fújj bele fejjel lefele tartott palackkal. Először a processzorra, ha újból felmelegedett, akkor oldalt a kijelzőre, stb. Ha van külön tcon modul, nekem az lenne az első tippem.
Üdv
(#) P_Laszlo válasza yohnsee hozzászólására (») Júl 19, 2019 /
 
Áh, köszönöm, remek ötlet. Nehezen működtethető szétszedve, de egy próbát megér, hogy ne vakon keressek.

3000,-ért vettem vagy 4-5 éve. Semmi gari.
(#) Epu2 hozzászólása Júl 20, 2019 /
 
Üdv! Már van, több mint egy éve volt egy olyan problémát, hogy bekapcsolás után, még megjelent a video bemenet, amelyiket használta volna. A Windows betöltődése alatt és még 5...10 percig, csak felvillant a kép és kikapcsolt. Egyszer megjelent állandóra és kifogástalan minőségben, fényerővel működött egész nap és este.
Azóta szellőzött a belseje. Máig. Egy sugallat miatt előkaptam. Megforgattam a tápját és megállapítottam, az egyenáramú kimenet kondenzátorainak megdagadását. 4 db 16V 1000 µF elko. Guberáltam 2-2 db 16V 1200 és 2200 µF-ost. Csere után összeraktam és észleltem, hogy a lába nincs meg. Most vagy elástam, vagy kidobtam. Lényeg! Falnak támasztva az elvárásoknak megfelelően működik. Most van egy tartalékom. Mindkét monitorom azonos felbontású.
(#) yohnsee válasza duke hozzászólására (») Júl 20, 2019 /
 
Szia, nem olvastam vissza az egész előzményt, csináltál összehasonlító méréseket kiforrasztott fénycső trafókon? Nincs-e az egyiknek sokkal alacsonyabb ellenállása a primer oldalon? Annak a menetzárlata okozhatja a hozzá tartozó tranzisztor halálát, onnan pedig a vezérlő IC-t is megölheti.
(#) duke válasza yohnsee hozzászólására (») Júl 21, 2019 /
 
Hát idáíg nem szedtem ki, mert gondoltam, mire egy ekkora 8 lábu vasdarabot kiforrasztok pákával, elégne az egész nyák. De most rászántam magam, és meglepődtem, milyen könnyen kijött különösebb melegítés nélkül. De a lényeg, a primer oldalon mindkettőnél 0 ohm van, a multiméter pár tized ohm alá nem tud menni, de az lényegében 0 -át jelent. Nem tudom mennyinek kéne lennie, de a nulla körüli érték fura lenne. Ugyanakkor, nem látszik sérülés égés a trafon, az alján látszanak a tekercselések, és szép tiszta, fényes, lakozott vezetékek látszanak. A nagyfeszültségu oldal mindkettőnel 440 ohm.
Viszont elég vastag a primer oldali vezeték, ezért lehet, hogy mégse irreális a nulla közeli, vagy pár tized ohmos értek. Mennyi szokott lenni egy ilyen trafonál?
A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2019
Következő: »»   286 / 312
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem