Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mobiltelefon üzemeltetése akku nélkül
Lapozás: OK   5 / 7
(#) 444Tibi válasza proba hozzászólására (») Aug 7, 2019 /
 
Nem tudom a gsm modul áramfelvételét, az 100% hogy nálam otthon két éve egy Wayteq 7 collos dualsimes tablet az ébresztőóra és 5V/2500mA dugasztápról megy.
Kizártnak tartom hogy egy több farados kondival megtámogatott 10 amperes labortáp ne lenne elég. Erről elmenne egy 100wattos autós végfok is, nem egy telefon, valamikor régebben megmértem egy telefont üzem közben, nem vesz fel 0,3 ampert.
Az biztos hogy a kolléga által említett telefon valamilyen módon érzékeli hogy nem az akkumulátorról megy és ezért tilt le. Ha rájönnénk hogyan lehetne becsapni akkor tuti működne egy nudli tápról is.

itt van, megtaláltam
(#) adorj706 válasza 444Tibi hozzászólására (») Aug 7, 2019 /
 
A szuper kondik sajátossága a nagy belső ellenállás.
Esti el is küldtem a másvilágra. Rápróbáltam egy step up/down –al (3-30v be 1-24v ki) kíváncsiságból 3,3 v bemenettel és 4,1 v kimenettel az akku tesztig el is jutott a teló de amikor lekapcsolt akkor a kimenet felugrott 5v fölé egy pillanatra s át is ütötte az 5,5v os kondit (ettől nagyobb átütési értékűt ilyen fizikai méretben nem találtam).
A további próbákra egyenlőre egy 1000uf/27v os van betéve helyette.
Bár ha nagyoltan számolgatok akkor ugye a 4f os kondinál 1v –ra (~3,1-4,1v ugye az üzem) 4c töltés jut ami 4a/sec de ettől lomhább volt mert 4volton a kezdeti töltési áram a tápon <500ma volt s 3volt felett már csak 200-300ma (nagyon elnagyolt adatok) szóval pár (~10) másodpercig valószínű tudna adni ~250ma –t pluszban.
A telót USB2 es portról akksi mellett nap(ok)ig használtam bekapcsolt 5,5 -ös képernyővel, bt, wifi/mobilnet, ~100 perc telefonálás s közben dolgozott az android de nem merült le az akksi sőt fentebb is ment a töltöttsége szóval ilyen üzem mellett átlagban tuti nem kér 2,5w –nál többet.

Tapasztalatok:
Ami nekem meglepő volt, hogy bármilyen tápot tettem alá (szabályozott kimenetelűnek írták a nem akkukat) labortáp, többféle dc/dc step up/down, 18650, saját de másik akksija mindegyiket lehúzta 4v –ról néha akár 3,1v –ra ahogy láttam mikor a voltmérő a teló akkupólusain volt. A labor tápom kezdetleges 40k huf kategória melyet 30v/10a cv/ca kapcsolóüzeműnek írták bár a megadott szbályzási reakcióidőt 50% terhelésváltozás és min0,5a mellett írták. Az egyik step down (5A max out) 24v bemenettel is max áramkorlátot állítva, áramkorlátot jelzett a teló kezdeti indulása után 2-3sec el (bár itt lehet hogy ilyen kis volton nem tud közel se 5a kiadni hiába a „nagy” bemeneti labortáp).
A poén hogy ha a jó „bontatlan” akksit tettel alá a bontott aksi elektronikával, akkor se indult el ill lekapcsolt a gyártó lógón nem túl lépve.
De ha a step downál (3-30v be 1-25v ki illetve 5a max) ha a bemenet >~6v és a kimenet >4,1v (itt úgy tapasztaltam hogy 0,01 volt pontossággal észrevette a határt s nyilván 4,2 volt főlé nem menve illetve itt is félve) itt már jó pár másodperccel később kapcsolt le. Valamint többször próbált ekkor elindulni illetve tuti tesztelt valamit de gyártó logón túl itt sem jutott azaz nem kezdte tölteni még az androidot sem.

Találgatás:
Nem lehet hogy pl. (vissza)töltési tesztet is csinál a teló az akku állapot megállapítására ?
Valahol olvastam hogy a jobb li-ion os töltőtesztelőn állítható a szimulált belső ellenállás vagy pl. áramelnyerésre is alkalmas nagyon gyorsan igazodva az áramirány váltakozásokhoz valamint rendelkeznek állítható belső „rezgéssel” vagy valami hasonlóval.

Az már valószínű hogy hiába a kis átlagfogyasztás, akksi nélkül, az usb2 végcélként karcsú az 500ma –el … bár az usb3 900ma talán, bár itt is kell valószínű nagyobb pufferkondi a nem tűszerű áramcsúcsokhoz hanem (tized)másodperces nagyságrendbe eső esetleges nagyobb áramfelvételekhez.
Van egy 5v/4A usb töltőm is majd még azzal is rápróbálok illetve szerzek szerelhető usb csatit s átvezetem az egészet egy monitorozható usb teszteren hátha többet tudok kihámozni belőle és kevésbé macerásabb mint a multimétert csipeszezgetni/tartani illetve remélem nem vágom haza .

Nem tudom:
Valami rémlik hogy nem lehet egy galvanikus körön az akku a töltő illetve az adatcsere áramkörrel (tehát baj lenne ha a teló usb töltő aljzatáról lenne meghajtva az „akku” áramkör)?

(hobbi, alap elektronikai tudással írok/kérdezek !)
(#) adorj706 válasza adorj706 hozzászólására (») Aug 8, 2019 /
 
Na megvan a spanyolviasz Nem is annyira okos a teló csak én vagyok tudatlan hozzá
Tegnap mivel az usb tesztert min 4v tól monitoroz s így alkalmatlan, elkezdtem olvasgatni mert nagyon zavart hogy a teló akkusarkain leesik a feszültség de a labortáp alig jelez ~<1a közeli terhelést. Olvastam hogy a li-ion cellák belső ellenállása viszonylag töltéstől független stabil (~0,16 ohm) s inkább az élettartam befolyásolja. Szóval néztem ezt a fura feszesést s méregettem. A labortápom vezetéke és a csipeszes vezetékek is amivel a steepdowntól kapta tápot ~0,5 ohom(*2). Szóval ohm törvény meg egy kis számolás 1 amperes áramigényre U=R*I s máris eltűnik 1 volt. ~3,1 volt környékén (néha felvillant induláskor a multiméteren) most vagy akkuvédelmi célból vagy csak nature az elektronika ettől kevesebbel nem éri be, lekapcsol a telefon . Szóval ezért volt a nem nagy terhelésre is az indítási kudarc.
Fogtam a stepdown s ~3cm es rézzel tettem a teló polusaira s lám 3,8 voltról minden elkó s egyéb bonyodalom nélkül szaladgál
Fél siker!
Most találni kéne egy olyan elektronikát amivel 4,5-5,5 volt közötti bemenetről kellene 4,25 (a teló tuti elbírja mert az akku cellák akár 4,2 re is lehetnek töltve illetve jó volna ha az usb bemenet nem akarna visszatölteni az akksira), ~<1200 ma-t varázsolni s lehetőleg minénél kisebb méretben.
A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2019
(#) 444Tibi válasza adorj706 hozzászólására (») Aug 8, 2019 /
 
2 darab shottky dióda nyitóirányba. Az 0,8V körül lesz.
5V/2 amperes dugasztáp, vastag vezetékkel Ha kevés, 3amperes.
A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2019
(#) adorj706 válasza 444Tibi hozzászólására (») Aug 8, 2019 /
 
Hasonló volt az első gondolatom nekem is.
De megmérve pár eszközt nagy a szórás üresjáratra is nem hogy a vezeték hosszával a terhelés alatti feszre.
Közben megtaláltam a teló beállítását s 3,4 volt alatt kapcsol ki valamint a töltőáramkör max feszültsége 4,445 v. amit láttam egy két pillanatra de a 90% -nak jelezett (tuti nem volt lineáris érték) 4,2v os akkut még most is tölti 4,4 v al s 250-320ma el (tehát valószínű hogy 4,4 voltal meghajtva még nem károsodik a teló illetve így vissza se tölt de ezen érték viszonylag fixen tartásához nem elég a dióda).
Függetlenre szeretném egy adott táptól illetve az us3 -at super kondival még nem szeretném elvetni valamint az se árt ha a lehető legkisebb hőtermelő van rajta mert eleget fűt az mtk is ha dolgozik.
Keresgélve valami hasonlóra gondoltam: NQR002A0X4
A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2019
(#) 444Tibi válasza adorj706 hozzászólására (») Aug 10, 2019 /
 
Nagy a szorasa az eszkozoknek...?
Ezt nem ertem, megmertem az itthon talalhato osszes 5 voltos telefontoltot, 5,0 es 5,15V kozott vannak. Ez 15 szazad volt elteres.
Csak nem valami oskovulet transzformatoros adapterrel probalkozol? A kapcsolouzemu adapterek 1-2 tized volton belul stabilan tartjak a kimenofeszt.
Probaltad ilyennel es a 2 sorbakotott diodaval? Probald ki, ha nem jo akkor lehet tovabb varialni, ha jo akkor egyszeruen es olcson kesz.
(#) adorj706 válasza 444Tibi hozzászólására (») Aug 10, 2019 /
 
Én egyik asztali lámpa usb kimenetelén pl. 5,29 v ot mértem.
De a nagyobbik gond hogy itt a fesz forrás x cm kábel előtt van s ha nem üresen mérsz rájuk hanem terhelés alatt akkor látható hogy csak diódával nem tartható a 4,2 volt körüli érték.
Másik alternatívaként agyalok amit említettél diódás megoldást hogy az akksi helyén kéne stabilizálni az ~5 voltot s ha úgy alkalmazunk diódát, az már jobb eredményt adhat.
(#) pipi válasza adorj706 hozzászólására (») Aug 10, 2019 /
 
A dióda alkalmazása kis áramoknál felejtős. Nézz meg egy dióda karakterisztikát.A telefon ha nem csinál semmit akkor igen pici az áramfelvétel, a diódán nem fog 0,6 volt esni csak pár tized. Nagyobb áramoknál lesz csak 0,6V feszesés a diódán.
Lásd még a válaszomat: https://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_2286497.html#2286497

Ugyanazt a témát futtatod 2 topicban, miért is? A moderátorok meg fognak szólni érte!
(#) 444Tibi válasza pipi hozzászólására (») Aug 10, 2019 /
 
Ezt kételkedve fogadom, egy multiméter is igen kis áramot kerget át dióda állásba és akkor is 600-at, vagyis 0,6 voltot mutat, ennyi esik rajta. Ez a szilícium átmenet feszültség esése.

adorj706, elhiszem hogy ez az egész nálad ilyen kacifántos de csak magamat tudom ismételni, 10 feletti telefon meg tablet amiket átalakítottam így, azok vígan mennek azóta is, két diódával meg vékony, nudli vezetékkel bekötve az akku helyére.
Neked valami elbaltázott telefonod van
(#) adorj706 válasza pipi hozzászólására (») Aug 10, 2019 /
 
Maradjunk annyiba hogy mennyit esik az dióda függő!
Nálam is esik a fesz terheletlenül legalább 0,6 voltot csupán ha rámérek.
Az meg ne zavarjon hogy pont te kevered össze a 2 témát. Én direkt nem kavartam amoda hogy mihez kell csupán annyit kérdeztem hogy létezik e a megadott paraméterekkel és tulajdonságokkal rendelkező (lásd téma cím !!!) "DC-DC konverter".
És az általad már a tollkordást súroló témavitelhez mit szólnának ?
A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2019
(#) adorj706 válasza 444Tibi hozzászólására (») Aug 10, 2019 /
 
Mondom az a baj hogy ha van előtte egy usb kábel akkor annak hossza (ill. ellenállása) és a rajta átmenő terhelés függvényében eldob van hogy több mint 1voltot. Arról nem tehetek (hogy elve 3,8v os az akksi illetve úgy van belőve) hogy 3.4 v nál lekapcsoljon a telefon. Ha nem hiszel nekem majd csinálok képeket hol mennyit mérek üresjáratban s mikor indul a teló.
(#) pipi válasza adorj706 hozzászólására (») Aug 10, 2019 /
 
A gond az, ha a terhelő áram miatt (táp nem bírja, vagy gyenge kábel) leesik a fesz, akkor azt nem tudod egy stepup konverterrel feltornázni, mert ahhoz még több áram/teljesítmény lenne szükséges, amit a táp még mindig nem bír...
(#) adorj706 válasza pipi hozzászólására (») Aug 10, 2019 /
 
Hogy ne bírná el! (persze bizonyos határok között).
Értsd meg nem a táppal van gond! Hiába van ott alaptápként egy 10a táp 5v -al, egy tizedét kéri amperben a teló s csak az alacsony volt miatt áll le ha nincs az akksi helyén egy konverter mert egy exhas átlag usb kábelen 1a terhelésre esik egy volt.
Másfelől meg azt szeretnéd mondani hogy ha teszem azt ugyanezen 10a -es felállásban exhas legyen 2a terhelésnél 3v ami marad a kábel teló oldali végén akkor nincs olyan elektronika mi ebből ~4.2 voltot lenne képes csinálni <1,5a -al ill. ~1200ma -al ? (esetleg csak gondolatilag továbbmenve 2v 3a ből 4,2 voltot ?)
Tudom hogy meg lehet oldani másképp, nagyobb ürsfeszű táppal ami ad elég ampert + sima step downnal hiszen mint írtam tudom üzemeltetni!!! De én usb csatlakozós töltőről szeretném "első" körben működtetni ahol adott az ~5v s van 3 vagy 4a -es usb töltőm is ha az kell ...!
(#) pipi válasza adorj706 hozzászólására (») Aug 11, 2019 /
 
Igen, ezt akarom mondani. A lényeg hogy a bemenő teljesítmény meglegyen, ha nincs meg, akkor a stepup sem tud miből dolgozni.
Annak az 5V töltőnek régen rossz, túl van terhelve, ha a végén 2V van.
Ha van 3/4A töltőd, annak normális kábelének kell lennie, annak a végén nem eshet a fesz 1.5A terhelésnél még 500mV-ot sem.
(#) Inhouse válasza adorj706 hozzászólására (») Aug 11, 2019 /
 
Meg áramfüggő. Minél nagyobb az átfolyó áram, annál nagyobb feszültség esik rajta. Kisebb nem igazán tud esni a 0,5-0,6V körüli értéknél (már a legkisebb áramnál is ennyi), viszont pl. egy 1N4007 1A körül már 0,9V is lehet. Csúcsban többet is tud, ilyenkor 1-1,2V is lehet a feszültség esés.
(#) adorj706 válasza pipi hozzászólására (») Aug 11, 2019 /
 
- a tápot meg annak túlterhelését felejtsd el mert annak kapocsfeszültsége valóban alig esik
- szerinted ha az telefon akku pólusain még mérek 3,4 voltot akkor ott nincs teljesítménytartalék a rendszerben ? Itt arról van szó hogy a telefon nem hajlandó nagyobb teljesítményt felvenni (!!!) mert ott már beesik a feszültség 3,4 volt alá s mivel a teló úgy tudja hogy ez egy li akksi s nem szeretné túlmeríteni ezért lekapcsol!

~1,1 ampernál van ~3,4 volt ezen ágon! ez ~3,7watt itt (s itt lekapcsol a teló).
De ezen az ágon kivehetek >4 wattot is ~2v al ~2a el. Igaz hogy ekkor már kb 6 wattal fűtöm az usb kábelt is, de nem érdekel mert ez max 1-2 sec az indulásnál s az átlag áramfelvétele a telónak 200ma alatt van menet közben.
Tudom a dc-dc nek is van hatékonysága s ha meg silány az usb kábel akkor amit nyernék a réven az megy a vámra de akkor is kereshetek egy jobbat (usb3 v rövidebb) ami által még több teljesítménytartalék marad az áram ill. feszültségkülönbségre.
De nem ezért kell elsősorban hanem mert 4,3 voltnnál szeretném stabilizálni a a feszültséget a teló bemenetelén függetlenítve attól is hogy kis terhelésnél meg ott is (a teló akkupólisain) meg van a ~4,8volt ami már viszon a telót károsítaná valsz.
A hozzászólás módosítva: Aug 11, 2019
(#) 444Tibi hozzászólása Aug 12, 2019 /
 
Hagyd bennt az akkut puffernek, 3,8-3,9V táppal állj rá az akkucsatlakozókra. Ne többel! ezt az akku évekig elviseli.
Ne az usb madzagot használd, az némelyik még az 500mA töltőáramot se viszi át, pláne ha valami csoda chinese darab.

Vettem piacon olyan 20 méteres sárga hosszabbítót, a fűnyíróhoz hogy az 1kW motorral leterhelve 140V lett a végén, és "természetesen" a földelés nem is volt benne a kábelbe, szétvágtam és kb. 0,2 se volt a vezeték. Soha többet piacost.

Szedd szét a töltőt és legalább 0,25-ös vezeték közvetlenül a töltőbe és az akkucsatlakozóra, ezen 2A hatására 0,5V esik, 2 méteres hosszal (1 méteres kábel 2x azaz az oda-vissza) számolva. 0,5-ösnél ez 0,25V, ez már csak használható.
Több ötletem nincs.
A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2019
(#) Udvari Zsombor hozzászólása Nov 8, 2022 /
 
Szeretnék egy "Lenovo A2010" telefont akku nélkül használni, mert helyhez kötve használom és nem szeretnék párnát csinálni az utángyártott akkuból, ami benne van. Ha nincs benne az utángyártott akkuja, akkor már el se indul.
Mit tehetnék?
(#) proba válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Nov 8, 2022 /
 
Kiveszed az akkuból az akkumulátort, annak valószínű két vége van, oda közvetlenül teszel egy 3-4000µF kondit, meg egy 10µF és néhány 100nF kondenzátort, jó vastag, rövid vezetéken adsz neki 4-4,2V-ot. Szerintem ezt minden telefonnak meg kéne enni.
(#) Udvari Zsombor válasza proba hozzászólására (») Nov 9, 2022 /
 
Bocsi, hogy nem tudtam válaszolni, csak kaptam egy egynapos némítást.
Természetesen a telefonba egy akkuról bontott elektronika lett beforrasztva, ezen próbálkozok. A külső tápellátást egy régi Nokia dugasztáp biztosítja.
Először egy 16V 1000µf kondenzátort raktam be párhuzamosan a külső 3,7V feszültségre. Eredmény: egy-egy pillanatra bevillanó akku jel, semmi más.
Másodszor mellé kötöttem párhuzamosan egy 10V 2200µf kondenzátort. Eredmény: ~4 másodpercre megjelenő akku jel, de a telefon még ezt az akku jelet se képes tartani.
Harmadszorra újabb kiegészítés 16V 2200µf kondenzátorral. Eredmény: még kevesebb időre jelenik meg az akku jel, folyamatosan leáll.
Negyedszerre viszont új próbálkozás egy 5,5V 0,33f kondenzátorral, de így viszont meg se rezzen.
Ezen információk alapján mit próbáljak még meg?
(#) szs válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Nov 9, 2022 /
 
4V-ról próbáld, arról volt szó.
...a régi dugasztáp nem biztos, hogy ad a működéshez megfelelően nagy áramot. Erősebb táp lehet, jobb lenne...
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2022
(#) KBal76 válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Nov 9, 2022 /
 
Meg az is lehet, hogy figyeli a hőmérsékletet, ami a harmadik láb az akkun. Na az neked most épp nincs bekötve. oda általában a + lábról megy egy pár KOhmos ellenállás (termisztor). Tehát be kell kötni egy ellenállást még a telefonba, hogy átverd a telefon akku figyelő elektronikáját.

u.i.: tehát ki kell méned hogy a + vagy a - felôl van a hôérzékelô az akkudban, és közelítôleg azt az értéket, úgy, érdemes betenni a telefonba.
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2022
(#) proba válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Nov 9, 2022 /
 
Idézet:
„új próbálkozás egy 5,5V 0,33f kondenzátorral”

Azt felesleges próbálni, akkora belső ellenállása, hogy csak óra IC-nek jó.
Ha telefont akarok tápról járatni, akkor rendes 12V 1-2A min táp, utána egy dc-dc konverter 4V-ra + egy rakat kondi. ( csak azért ilyen bonyolult, mert kell mellé általában egy relé is, 4Vos kapcsolóüzemű táp meg ritka. A fejlámpa töltők sem jók, kevés az áram...) Ha a 4V-os tápod nem tud legalább 1-2A-t nem is érdemes neki fogni. A nokia töltő az meg szerintem nem az áramáról híres. Az úgy rémlik kimerült akkuval percekig kellett tölteni a telefont, hogy beinduljon. Pedig az kevesebbet fogyasztott...
(#) Udvari Zsombor válasza KBal76 hozzászólására (») Nov 9, 2022 /
 
4,5V adapterem van, ha az jó... Az akkuból bontott elektronikát pedig véletlenül kinyírtam fordított tápfesszel, de a telefon túlélte. Holnap megpróbálom újra, bár nem szeretném kinyírni a telefont...
Nem tudod véletlenül, hogy közelítőleg hány K értékű ellenállást próbáljak betenni a középső lábra?
(#) KBal76 válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Nov 9, 2022 /
 
Nincs egy átlag régi telefonakkuban elektronika. Leégetni se tudod 4V tápegységgel. Mérj rá ellenállásmérővel. De ne kapkodj, előtte voltméréssel mérd le az akku feszt, majd mérj erre a 3. lábra. Ha a 3. lábon is feszültséget mérsz, akkor az akku másik pólusa felé kell az ellenállast mérni. Kb 10k az érték, de most ma nem tudok pontosítani.
(#) Udvari Zsombor válasza KBal76 hozzászólására (») Nov 9, 2022 /
 
Ezekből már ki fogok tudni indulni. Holnap fogok még próbálkozni...
(#) Inhouse válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Nov 10, 2022 /
 
4,5V adapterem van, ha az jó...
Attól függ. Ha trafós, akkor biztosan nem. Keress egy 5V 2A-es kapcsolóüzeműt és köss vele sorba egy minimum 2A-es sima diódát nyitóirányban, aztán próba, hátha.
(#) Bakman válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 10, 2022 /
 
A diódán eső feszültség áramfüggő.
(#) Gafly válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 10, 2022 /
 
Arról még nem beszéltünk, hogy két szála van dolognak:
- Akkut/telefont/töltőt átverni, hogy elfogadja/felvegye a töltést meg az adaptert.
- Vannak olyan periódusok a mobiltelefonnál, amikor impulzusban hihetetlen áramot (2 W Rf kimenő teljesítmény 3.3 V-ról ) tudnak felvenni. Tipikusan ilyen, amikor bekapcsolás után feljelentkezik a hálózatra, mert akkor még nem tudhatja, hogy kivel és hogyan kell kommunikálni. Ettől is simán összerogyhat a táp...
(#) Udvari Zsombor válasza Gafly hozzászólására (») Nov 10, 2022 /
 
Az esetemben ilyen nincs, SIM kártya nélkül használom Dolphin böngészővel, így legfeljebb csak WiFi kommunikációt kell végeznie, semmi mást.
Következő: »»   5 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem