Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Több csatorna koax kábelen

Témaindító: kovi91, idő: Máj 24, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 2
(#) kovi91 hozzászólása Máj 24, 2008 /

sziasztok!

az lenne a kérdésem, hogy mi módon lehetne a kábeltévé mását megépíteni audióra?

magyarul én 12 vonalat (mono csatornát) szeretnék a terem egyik végéből a másikba elvinni, de nem 12 db árnyákolt kábelen.

hogyha építenék 12 adót és vevőt különböző frekvenciára, az úgy drága is lenne, bonyolult is, nem lenne jó minősége.

azt meg lehet-e oldani, hogy egy kábelen viszem a 12 csatornát, és egy egység szétválogatja 12 kimenetre?
tehát az antennákat elhagynám és egy kábellel oldanám meg. Tehát minden csatornának lenne egy fix frekvenciája, amin megy (kábeltévéhez hasonlóan).

Erre szeretnék tőletek ötletet vagy kapcsolást, de inkább a másodikat!
Köszönöm!
(#) dbase válasza kovi91 hozzászólására (») Máj 24, 2008 /

Mint ahogy te is leírtad, több adó és több vevő kell hozzá.Esetleg digitálisan betömörítve, eccerübben.
Ha veszel 10 darab BA1404-et mint adó, lesz 20 különböző csatornád.
És veszel mellé a legegszerübb TDA7000 vevő IC-t 10darabot.
Felharmónikusok kiszűrése miatt kellenek szűrés minden csatornára, és közösítő.Ha jó lesz rendszered, és zárt rendszer szépen összejön, akkor semmi nem zavar bele.Max a mobilok!De mind 2 adó-vevő is elmászhat nem stabil. De még agyalok róla
(#) kovi91 válasza dbase hozzászólására (») Máj 24, 2008 /

na igen, igen
de ez antennás, vezetéknélküli
nekem az a lényeg, h ahány csatornát akarok, ne kelljen annyi kábelt kihúzni, hanem legyen elég egyet.

igazából lehet, hogy túlbonyolítom a dolgot. Arra akarnám használni, hogy kiadok csatornánként egy frekvenciaát, amelyet potival tudok szabályozni, a vevőegységemben pedig azonos arányú feszültséggé konvertálom (bss-ről a kapcsolás), és ez a 0-5 volt feszültség egy triacon keresztül szabályozza fogyasztók (lámpák) feszültségét.

De nekem az a lényeg, hogy mindez egy kábelen történjen. Mert egy felszereléshez kell, aminél a mobilitás a legfontosabb.
(#) Ricsi89 válasza kovi91 hozzászólására (») Máj 24, 2008 /

Helló
Nemtudom hogy az jó lenne-e, hogy vannak multiplexer és demultiplexer ic-k. Ha találnánk 12 csatornásat akkor simán meg lehetne oldani. Van egy rajzom is, de az csak 6 csatornát tud átvinni, és cd4051-es IC-re épül. Megpróbálok valamit keresni. Addig is kitartás.
(#) gg630504 válasza kovi91 hozzászólására (») Máj 24, 2008 /

N csatornás analóg modell-távvezérléssé fog ez fajulni... :yes:
(#) kovi91 válasza gg630504 hozzászólására (») Máj 24, 2008 /

az már megoldott kérdés, hogy vezetéknélkül vagy egy kábel segítségével kapcsolgassam őket.
most az a lényeg, h teljesítmény-szabályzást is tudjak rajtuk végezni
(#) gg630504 válasza kovi91 hozzászólására (») Máj 24, 2008 /

a) antenna helyett koax-kábel
b) adó és vevő kihagyva, sima hangfrekis kábellel összekötve a kódoló és a dekódoló.
(#) kovi91 válasza gg630504 hozzászólására (») Máj 24, 2008 /

aztamindenit
ez oké
csak nekem a kódoló és dekódoló kapcsolásra lenne szükségem.
mert mint leírtam koaxon akarom vezetni és nem antennán, és több csatornát.
(#) idlob válasza Ricsi89 hozzászólására (») Máj 24, 2008 /

Lehetne két darab CD4051-gyel, hogy melyik menjen, az ENfellülvonás lábbal tudod vezérleni, az meg D táolóval. Lásd a rajz. Annyi kiegészítést hozzátennék, hogy pl. egy VAGY kapuval jó lenne indításkor egy resetet adni nekik, az első órajel előtt. Így 16 jelet tudsz átvinni, a kiemneten lehet, hogy jó lenne egy RC szűrés. Az órajel legyen minnél magasabb, ammenyit az IC elbír, de legalább 16x2-szerese az alapfrekvenciának

mux1.GIF

(#) idlob válasza idlob hozzászólására (») Máj 24, 2008 /

Ja, hogy fényvezérlőt csinálsz! Akkor már a 0-5V-ot kösd rá a bemenetekre, azt nyugodtan szűrheted. (Ezt DMX-szel szokás csinálni, nézd meg, hátha van ilyesmi kapcsolás a neten, ez egy soros szabvány, mondjuk akkor a PICt nem úszod meg.)
(#) Ricsi89 válasza idlob hozzászólására (») Máj 25, 2008 /

Pont ilyenre gondoltam én is, csak nem tudtam, hogy össze lehet tenni kettőt is. Az indításkori reseten is gondolkodtam, hogy azt is meg kellene csinálni induláskor. Tegnap találtam egy másik IC-t is ami jó lehet. CD4067, az alapból 16 csatornás, csak egy 16-os számláló kell elé.
(#) idlob válasza Ricsi89 hozzászólására (») Máj 25, 2008 /

Háhá, emlékeztem én arra, hogy láttam már valahol 16 csatornásat is, csak nem találtam....
(#) kovi91 válasza idlob hozzászólására (») Máj 25, 2008 /

hát gondolkodtam DMX-en is, de elvetettem az ötletet.
mert egy rendszert már csináltam, amivel fényeffekteket kapcsolok ki és be.

ezt úgy csináltam, hogy írtam delphiben egy programot, ami különböző frekvenciájú hangokat ad ki. Ezt a hangkártya kimenetéről egy árnyékolt kábellel elvezetem az első effektig, innen továbbfűzöm a következőbe, így tovább.
Minden effekt előtt van egy kis áramkör.
Tehát pl: a stroboszkóp 1200 hz-en kapcsol be, a füst 1300 hz-en fúj füstöt. Tehát minden egység előtt van egy áramkör, ami egy adott frekvenciát átenged. Ez bekapcsol egy "ki-bekapcsolás egy nyomógombbal" áramkört (ez asszem a bistabil multivibrátor. És egy relén keresztül kapja a fogyasztó az áramot, amikor legközelebb kiadom ezt a frekit a gépből, akkor meg kikapcsol.

Ez így könnyen telepíthető meg minden. Most meg építettem halogénizzóból, színfóliából meg ereszcsatorna darabokból PAR lámpákat. És azt akarom megoldani valahogy, hogy azok is kapnak egy kábelt, amit mindíg továbbfűzök a következőbe, és mindegyiknek külön-külön tudjam a fényerejét állítani. És azt nem akarom, hogy 40-50 méteres hálózati kábeleket húzni át a termen, és bele mindet a fényvezérlőbe. Ráadásul a fényvezérlőmet kisáramúra tervezem, hogy csak frekiket adjon ki, különböző gombok nyomogatására, és a potik húzógatásakor meg egy frekvenciatartományban szabályzom a frekit (ez kellene a PAR lámpáknak).

Erre valami ötlet?
mellékletben a vezetékezésre az elképzelésem

rendszer.jpg

(#) dbase válasza kovi91 hozzászólására (») Máj 25, 2008 /

Nemazé de a téma nyitásakor nem audio-ról volt szó??
(#) kovi91 válasza dbase hozzászólására (») Máj 25, 2008 /

de én ott több csatornán frekvenciákat akartam átvinni
szóval ide akartam vele kilyukadni
(#) dbase válasza kovi91 hozzászólására (») Máj 25, 2008 /

Ezen a témán már én is sokat agyaltam. Én elsőnek a régi videoton-orion tvk távirányítójára, és a vevő IC jével agyaltam, mint egy érpáras vezérlés.A nagy kérdés az elég-e 2 állapot a vezérlendő cucnak, vagy szabályzásos legyen?
(#) proba válasza kovi91 hozzászólására (») Máj 25, 2008 /

Hát ha ez hát ez.Akkor én valami rendszerbuszban gondolkodnék és inkább UTP .. kábelben I2C sínhez lehet kapni vevőt ezt megcímzed elküldöd neki a fényerő adatokat,és a kimenetén igaz párhuzamosan visszakapod (max 8 lehet talán egy sorban Bár ezt biztosan lehet a kimenetek szervezésével növelni. ) Ami nehézség hogy a jeledet modulálni kell valahogyan mert ez a sín max pár métert tud,meg van egy kis késleltetése a soros adatátvitel miatt.Viszont számítógéppel vezérelhető egyszerűen.
És ezzel akár az egész rendszeredet lámpástul füstgépestül ... egyénileg címezheted,felfűzheted.
(#) idlob válasza kovi91 hozzászólására (») Máj 25, 2008 /

Csinálhatod azt, hogy mindegyik lámpához raksz egy számlálót. Viszel egy közös CLK és egy SIG jelet. Utóbbin mehet a 0-5 vagy 0-10V. Bekapcsoláskor reseteld a számlálókat. Innét ha közös (CLK) órajellel vezérled őket (amit a vezérlőpultban képzel + ott multiplexxerrel kapcsolgatod a SIG-re a vezérlőjelt), akkor szinkronban fognak járni. ÉS kapukkal kiválogathatod pl. 4012 a sorszámot (így pl. DIP kapcsolóval is állíthatod). Ha az ÉS megfelelő szinten van (4012-nél L), akkor egy FET-tel, tranyóval ráengeded a vezérlőáramkörre a SIG jelet. A FET után teszel egy pár nanós kondit, az megszűri a szaggatásból adódó tüskéket. A CLK jelet, meg ha bizonytalan Schmitt triggerrel kondícionálhatod. (egyszer próbáltam, nekem 100m jött össze kb., de ez sokmindentől függhet)
Ezt akkor célszerű, ha nem akarsz PIC-t használni. Ha nem idegenkedsz tőlük, akkor meg a "one wire" technikát ajánlom, ha vezetéktakarékos akarsz lenni, amúgy meg UTP kábelen szinte tetszőleges soros/párhuzamos technikát alkalmazhatsz.

most még azon gondolkodom, hogy egszerűen csinálok egy csoport kábelt, amiben van mondjuk 12 ér (6 pár, 3 sztereó árnyékolt kábel), és ebből egy ér lesz a közös katód, a maradék meg egyenként minden lámpához az anód.

és akkor a pultomon tologatom a potikat, tranyón keresztül vezérlik a 0-5 voltot, ami meg az optodiacon és triacon keresztül vezérli a lámpát, és vezérli a fényerejét.

mondjuk ez így legegyszerűbb, bár elég amatőr megoldás...

a te ötleteddel meg az a gáz szerintem, hogy beállítom az egyik fényerejét. Ráadom a 0-10 voltot, kiválasztom a lámpát ÉS kapukkal. Ez idáig oké, de megyek a következő lámpára, kiválasztom a kapukkal. De így az elsőnek beállított fényerő nem fog megmaradni.
Vagy kéne valami "átmeneti tároló" nevezetű cucc. Bár ha frekvenciát adunk ki neki, akkor azt meglehet valami tárolóval "jegyeztetni".

Szóval, kiválasztom és kapukkal az első lámpát, kiadom neki a frekvenciát, ezt megjegyzi az a tároló, egy áramkörrel azonos arányú feszültséget állít elő belőle, ez meg triacon keresztül égeti valamekkora fényerőn a lámpát.
Megyek a következőre, kiválasztom ÉS kapun, kiadom neki is a maga frekijét, megjegyzi a tárolója. Így viszont működne.

A multiplexelésben az a lényeg, hogy oylan gyorsan léptetd, hogy a végén úgy tűnik, mintha állandóan ott lenne a jel. Ez olyan, mit hogy a TV képernyőén egyszerre mindig csak 1 pont világít, mégis látsz egy komplett képet, mert a szemednek van tehetetlenésge.
A multiplexerek, számlálók általában elbírnak 5-10MHz-t. Ez aztjelenti, hogy 16-csatornán, 5MHz-en másodpercenként 312500-szor ér körbe. Így a periódusidő csatornánként 3,2* 10^-6 (3,2 us). Ennyi ideig egy 10nF-es kondi simán megtartja a feszültségszintet, megkockáztatom még anélkül is elmenne, mert a hálózathoz képest ez 6250-szer gyorsabb.

akkor bocs, hogy leszóltalak
ezt így nem vágtam.
tudnál erre egy konkrét kapcsolást, némi magyarázattal megtűzdelve adni?
tied cserébe a pont

Ezen ne múljék, rajzolok szívesen (kis türelmet), bár előrebocsátom élőben ilyenem (még) nincs, csak szimulálni tudom.
Egyébként most olvasom a BSS-t, sokan aztmondják, hogy nem jött össze nekik a kapcsolás a fényerőszabályzóval. neked hogy sikerült? Mert lehet engem is érdekelne.
[a két hsz között percre pontosan 1 óra telt el, ez nagyon tetszik.]
(#) kovi91 hozzászólása Máj 25, 2008 /

fényerőszabályzót nem építettem még
eddig a fényvezérlés projektem csak ki-bekapcsolgatásokból áll.
ezért akarom most fejleszteni

az a fényerőszabályzó meg eleve nem jó, ami fent van, mert hol van abban a gyengeáramú rész a triac vezérlésére? mert ott a potin kb. átfolyik a 220volt

Bővebben: Link
Én erre gondoltam, itt OK a triac vezérlése, a gond inkább abban van, hogy nincs a hálózathoz szinkronizálva.
(#) idlob válasza idlob hozzászólására (») Máj 26, 2008 / 4

Nos, íme a rajzok.
Amikor elkezdtem rajzolni, még nem gondoltam arra, hogy megnézzem ezeknek az IC-k nek a mai árát. Ha tudtam volna, hogy időközben ilyen "filléres" dolgokká váltak... Akkor nem "szenvedek" a vevő első változatával.
Így viszont van két kapcsolásod kapásból, válogathatsz.
Az adó minkét esetben azonos: A 4049-ből felépített oszcillátor csinálja az órajelet. Nem szentírás pont ezt használni, nekem most ez volt szimpi. Frekvenciája 150KHz és 1Mhz közé esik nagyjából, a poti állásától függően. A frekvenciát kísérlettel lehet megállapítani, de célszerű minél kisebb értéken tartani, mert akkor hosszabb vezetéket bír el, később torzul a jel. Ha viszont túl kicsi, akkor azt abból veszed észre, hogy a lámpák "hunyorogni" fognak.
Az órajel a 4024-es 7bites számlálót lépteti, ami dec.16-hoz érve reseteli önmagát. A kimenete beléptei a multiplexert. Egy fényerőszabályzó potit rajzoltam be, a többi értelemszerűen mindig a következő bemenetre kapcsolódik. (azért ajánlottam a 12V-os táplálást, mert akkor még nyugodtan átvihetsz akár 0-10V-os (szabványos érték dimmereknél) jelet is.)
A CLK,SIG és a GND(a jelföld) megy a kábelre. És eljut a vevőhöz:
Itt a CLK lépteti az előbb említett módon a 4024-et. Itt jegyzem meg, hogy lényeges, hogy előbb legyenek bekapcsolva a vevők, mint az adó órajele indítva. A 10nF-os kondi és a 100k-os ellenállás a bekapcsoláskor reseteli az IC-t, így mindegyik 0 fog állni. Tehát így néz ki a bekapcsolás: Összekötöd az egységeket, bekapcsolod őket, majd legvégül az órajel kapcsolóját zárod.
Innen az "a" változatnál DIP kapcsolókkal, bináris alakban meghatározhatod, hányas csatorna legyen. Az XNOR kapuk akkor adnak magas szintet, ha bementi szintjeik azonosak. Ha a számlálón és a kapcsolón azonos bináris szám van, akkor mindegyik XNOR magas szintű lesz, emiatt az ÉS kapu is az lesz, bekapcsolja a 4016 egyik kapcsolóját (lehet, hogy a 4016 ágyúval verébre jellegűnek tűnik, de olyan olcsó, hogy nem láttam értelmét mással kiváltani.)
A kimeneten lévő kondi (Cx) pedig addig tárolja a szintet, amíg újból oda nem ér az órajel. Ennek érték pár nF lehet, kísérletezz vele: ha kicsi, akkor hullámzik a fényerő, ha nagy akkor kicsit késve reagál a potimozgásra. Mindenesetre értéke nem kritikus, nyugodtan lehet játszani vele.
A "b" változatnál gyakorlatilag az adó tükörképét valósítod meg. Az előbb leírtak alapján szerintem össze tudod rakni, hogyan működik. Itt a kimenet száma határozza meg a csatorna számát (Ezért minden vevőben levehető mind a 16 csatorna!). Ennek előnye, hogy csak 2 IC van benne, de néhány forinttal drágább. Döntsd el melyik felel meg jobban: olcsóbb/egyszerűbb.

Írj, ha van kérdésed (Vagy ha kihagytam valmit, már elég álmos vook, előfordulhat.)
(#) idlob válasza idlob hozzászólására (») Máj 26, 2008 /

Bocs lemaradt: készítettem egy "költségvetést" is a RET online katalógusa alapján:Bővebben: Link
adó:
4067-176Ft
4024-43Ft
4049-52Ft
ö:271

vevő "a":
4024- 44Ft
4077- 50Ft
4082- 47Ft
4016- 50Ft
ö: 191FT (16 db: 3056Ft)

vevő "b":
4067-176Ft
4024-43Ft
ö:219Ft (16db: 3504Ft)

(ennyiért PIC-t se kapsz, még a többlet NYÁK is belefér)
(#) Kera_Will válasza idlob hozzászólására (») Máj 26, 2008 /

Bocsi hogy belevau de az adónál akár cd4060 is lehetne akkor nem kell külön oszci se benne van az is és még binárisan oszt számlál stb ... akkor is 1db ICvel kevesebb ...
(#) Kera_Will válasza idlob hozzászólására (») Máj 26, 2008 /

RET-nél is van olcsóbb cég ... csak körbe kell nézni ...
(#) idlob válasza Kera_Will hozzászólására (») Máj 26, 2008 /

1. A CD 4060-as jó ötlet, nekem is bevillant, azért vetettem el, mert nincs kivezetve az első 4 bit. persze lehetne úgy használni, hogy 4-7 bitet használni, így viszont kárbaveszik 4 órajel, ami nem szerencsés, (bár kellően nagy freq esetén nem gáz ez sem).

Ha viszont mégis 4060-nal készül, akkor nem kell kézzel indítani az oszcit, lehet azt is a 10nf/100k-val resetelni, bár az még továbbra fontos, hogy a vevők legyenek előbb bekapcsolva.
Ekkor még annyi módosítás kell, hogy az adóban az 4060 9-es lábára kell egy PNP tranyó, modjuk 10k-on keresztül, így képezve a közös CLK jelet.
Reset értelemszerűen a Q7-ről. Meg persze a veővknél is át kell pakolni Q4-Q7 tartományra a MUXot. Ha a vevőkbe is 4060 kerül, akkor a közös órajel a 11-gyes lábra megy. (Itt az a nagy kérdés, hogyha a 9. lábra kötöm, akkor az előtte lévő két kapu zavar be, ha 11-re akkor meg van némi késleltetés, kérdés, hogy emiatt mikor esik ki a szinkronból, úgyhogy vevőbe inkább 4024-et hagynám)

2. Az lehet, csak a RET-re már magától "rááll" a kezem
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem