Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   329 / 372
(#) JoeA hozzászólása Nov 8, 2019 /

Nem pont CNC kérdés: 2500x1250mm felületet kellene csiszolnom/políroznom flexre szerelt koronggal (kevesebb, mint 1 mm), aluprofilra gondoltam sínt szerelni és kézzel tologatni rajta vagy egy egyszerű léptetős hajtás arduinoval. Egyszeri alkalom és az anyagot a későbbiekben fel tudom használni. Melyik profil az ami már elegendő lehet vezetőnek jelentős belógás nélkül ami egy kisflex súlya alatt nem hajlik számottevően, kellően merev. Középen illetve több ponton is alá tudok támasztani. 30x60 elegendő lehet vagy inkább 40x80?
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2019
(#) Pali79 válasza JoeA hozzászólására (») Nov 8, 2019 /

Nyilván a kisebb méretet kell "lógóra" tervezni és ha a korong felveszi a súly nagy részét akkor a kisebb is elég szvsz.
(#) kameleon2 hozzászólása Nov 12, 2019 /

Sziasztok! Minden nap szembe jön velem egy hirdetés, de túl szépnek tűnik, hogy igaz legyen. Van valakinek tapasztalata ezzel?
(#) Pali79 válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 13, 2019 /

Ez egy egyszerű műagyag "kéz" 2db pici léptető motorral és gondolom valamilyen arduniora épülő vezérléssel. Nem hiszem, hogy többet ér mint az 12 pénz amiért adják. És akkor még rájön a szállítás meg az ÁFA, lesz 20-25 is mire itt van.
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2019
(#) kameleon2 válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 13, 2019 /

Ami megfogott benne, az nem maga a "dolog", hanem az, hogy esztétikusan össze van rakva és egyszerű módon megy a szerszámcsere. Ahhoz képest olcsó nagyon. EGy sima "deszka" 3018-as cnc is 44-45000Ft-ra jön ki szállítással és az is sima Arduino nano-s csak még gagyi is. 60-90eFt körül van 3018 fémváz+ fdm nyomtatott kompozit gép. Ezért tűnik gyanúsan olcsónak. Ahhoz viszont sok, hogy elbukjam, ha elfelejtenének szállítani.
(#) Pali79 válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 13, 2019 /

Utána néztem picit. Biztos vagy valami hamisítvány vagy szimpla átb@szás. Az eredeti oldalon az alap gép a ceruza fogóval 500 dolcsi+szállítás.
(#) kameleon2 válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 13, 2019 /

Köszi. Akkor megnyugodtam, túl szép volt, hogy igaz legyen. 10x-es szorzó túl nagy eltérés. Amúgy az az ár reálisabbnak tűnik. Mármint az 500 dollár.
(#) iamrob hozzászólása Nov 20, 2019 /

Sziasztok!
Ezekkel az orsókkal van valakinek tapasztalata? Minőség, megbízhatóság, használhatóság tekintetében.
Illetve egy 2Nm-es léptetőhöz van értelme a 12-es átmérőt választani vagy a 10-es elég? Bár, ha 10-es, akkor a motor fordulat-nyomaték görbéjének hiányában azt sem tudnám eldönteni, hogy a 2-es vagy a 4-es menetemelkedésű lenne megfelelő számomra... Így erre nyilván nem várok választ.
Köszönöm
(#) Pali79 válasza iamrob hozzászólására (») Nov 20, 2019 /

Szia! Többen használunk ilyet kisebb gépekre, tökeletes megelégedéssel. Az átmérő inkább az orsó hosszától függ. Minél hosszabb annál vastagabb kell legyen, hogy ne kezdjen kígyózni nagyobb fordulat hatására. Egy kisebb gépre simán jó a 10×4-es, egy 2Nm-es motor simán elviszi, még egy gyengébb is. Jobb lesz az üresjárati sebesség. A 12×3-as csak akkor jó, ha áttétettel ki tudod küszöbölni a 3 mm-es menetemelkedésből adódó "sohanemjönkiegészre" dolgot az elmozdulás kapcsán. Egy sima kuplungos tengelykapcsolatnál ez csak fokozza a pontatlanságot.
(#) iamrob válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 20, 2019 /

Köszönöm a hasznos választ. A 3mm-es menetemelkedés problémája külön jó, hogy előkerült, mert első körben mach3-mal akarom meghajtani, az tud nem egész lépés/mm-rel számolni, viszont tervezem egy grbl vezérlő használatát, aminél már gondban lennék.
A hosszabb orsó 650mm körül lenne, oda elég lehet a TR10-es változat? Hasonló motor adatlapját megnézve talán 500/perces fordulat kijöhet belőle reálisan, inkább kevesebb.
Ha a TR10x4-et simán viszi egy 2Nm-es motor - és átmérőben megfelelhet -, akkor maradnék annál.
(#) Pali79 válasza iamrob hozzászólására (») Nov 20, 2019 /

Nálam az 1Nm-es motor is simán viszi a 10×4-es orsót, nem ez a leggyengébb láncszem a gépen. Nekem 300f/min a legnagyobb fordulat amit stabilan tud, a 4-es menetemelkedéssel egy már 1200mm/min sebességre jön ki, nekem elég. Elméletileg a tápfesz növelésével lehetne még feljebb vinni, de nekem jó így.
(#) iamrob válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 20, 2019 /

Az én jelenlegi gépem 180mm/min sebességre képes üresben. Az építésekor nem a műszaki paraméterek csúcsának döntögetése volt a cél, hanem a kísérletezés és az esetleges bukással járó veszteség minimalizálása. A marómotor kivételével szinte az összes eleme bontott nyomtatóból (köszörült rúd bronz persellyel) floppy meghajtóból (alu tárcsák, amiből hardy tárcsa lett) és általános vasanyagból (menetes szár, zártszelvény) épült. Gyakorlatilag pár ezer forintból készült el az egész, még a léptető meghajtó L297+L298 páros is bontott volt hozzá.
Nyák fúrásra, kontúrmarásra, műanyag előlap marásra - a korlátai figyelembe vételével - tulajdonképpen alkalmas, az ismétlési pontossága abszolút elfogadható.
Viszont lassú és gyenge, ezért készül most egy sokkal összeszedettebb és persze gyorsabb, erősebb gép a leváltására.
Köszönöm a segítséget, szerintem maradok a TR10x4-es orsónál, az összetevők nagy része már megvan vagy éppen úton van. Reményeim szerint rövidesen kezdem az építést is.
(#) Pali79 válasza iamrob hozzászólására (») Nov 21, 2019 /

Én is így kezdtem, egy fa vázas géppel M6-os menetes szárakkal. Az is lassú volt nagyon ugye az 1mm-es menetemelkedésnek, a kínai vezérlőnek és a 12V körüli tápfesznek köszönhetően. Most ugyan ezen a gépen 10×4-es orsók, jó minőségű 24V-os ipari táppal, pici A4988-es meghajtókkal, arduino unoval és GRBL-lel simán viszi az 1200mm/min sebességet.
(#) mapetek hozzászólása Nov 25, 2019 /

Üdvözlet Mindenkinek

Dc motoros, arduino vezérelt cnc projekben problémáim merültek fel.
Tudna valaki segíteni?
(#) mapetek hozzászólása Nov 25, 2019 /

Üdvözlet Mindenkinek

Konkrétan egyik irányba megy rendesen, a másikirányba meg se mozdul.
(Arduino program hiba, de nem találom ,hogy hol.)
(#) András123 válasza mapetek hozzászólására (») Nov 25, 2019 /

Fejtsd ki bővebben hogy mi a probléma ,Milyen eszközöket használsz. Magad írtad a Setch-et vagy valamelyik GRBL verziót használod ? Ez így elég kevés információ ahhoz hogy segíteni tudjunk
(#) KKobra hozzászólása Nov 25, 2019 /

Nyákot szeretnétek egyszerűen marni? Némi keresgélés útán aránylag egyszerő megoldást találtam.
Többnyire Sprint-Layout programmal létrehozott nyák terveimk vannak.
A programból ki lehet exportálni greber fájlként a tervet, a fúráshoz drill data ként.
A FletCam programba beolvasható és létrehozható nc fájlok
A nyák felületét egy nagyon ügyes progrram OpenCNCPilot jól fel lehet térképezni és hozzátenni a FletCam programból kimentett fájlhoz. Az OpenCNCPilot-ból indítható a marás
Nekem eddig ez tűnik a leg jobbnak.
Ha valakinek van jobb modszere örömmel kipróbálnám azt is.
A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2019
(#) kaqkk válasza KKobra hozzászólására (») Nov 25, 2019 /

Van sokkal egyszerűbb ! A sprintben az isolation milling opció közvetlenül marófáljt generál ..
(#) KKobra válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 25, 2019 /

És ezt kivel tudom meg etetni? Arduino eszi?
(#) kaqkk válasza KKobra hozzászólására (») Nov 26, 2019 /

Bármelyik maróvezérlővel amelyik a drill fáljt értelmezni tudja
(#) Pali79 válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 26, 2019 /

Ezt nem egészen értem. Akár a drill akár a hpgl fájl tartalmát nézem csak a koordináták vannak benne és a többi mozgásra való utasítás egy-egy kóddal, de sem előtolási sebesség, sem marási mélység és még egy csomó minden hiányzik ahhoz, hogy egy normálisan működő g kód legyen belőle. Vagy nem így van?
(#) Pali79 válasza KKobra hozzászólására (») Nov 26, 2019 /

Egy kicsit jobban utána jártam a dolgoknak. A GRBL nem tudja feldolgozni sem a hpgl sem a drill fájlokat. Nem tudom, hogy más programokkal gererált ilyen jellegű fájlok milyen infókat tartalmaznak, de az SP által generál drill fájl például csak a szerszám átmérőket és a furatok koordunátáit tartalmazzák, de sehol nincs benne fúróciklusra utaló kód. Tehát véleményem szerint nem lehet kihagyni a CAM programmal való feldolgozást, hogy létre jönnön egy GRBL számára használható nc fájl. Elképzelhetőnek tartom, hogy valamelyik komolyabb vezérlő program meg tudja csinálni magától is, de a GRBL biztosan nem ilyen.
(#) iamrob válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 26, 2019 /

Szia!
Az Altium is csak koordinátákat tartalmazó drill filet hoz létre, és mivel a gyártásba adott nyákokhoz is ezt a formátumot kérik, valószínű, - legalábbis gyárilag - nincs is más exportálható formátum. Én nem tudok róla, ahogy a gravírozáshoz szükséges vezetősáv kontúr file létrehozásról sem.
Én a drill filet "kézzel" szoktam a gép számára ehető fúróformátumra hozni. A kézi feldolgozás annyit jelent, hogy makrózható klaviatúrával soronként egy gombnyomással kiegészítem a fúrási ciklusokkal. Nekem így nem nagy munka.
A vezetősávok kontúrjait szerintem inkscape-pel már a gravírozógép számára közvetlenül használható nc formátumra lehet "konvertálni". Nyákkal még nem csináltam, de egyszerű ábrákkal működik. Mintha olyat is olvastam volna valakitől, hogy az inkscape a gerber filet is képes értelmezni - hogy ezt pluginnel teszi vagy önállóan is, az nem tudom. Ha ez igaz, akkor én azzal kezdeném a próbálkozást, ha mégsem, akkor egy sima pdf-fel.
Sajnos én is csak tippeket tudok írni, mert konkrét, bejáratott módszerem még nekem sincs, de érdekel a téma és én is várom a tapasztaltabb kollégák észrevételét, megoldását.
(#) kaqkk válasza iamrob hozzászólására (») Nov 26, 2019 /

Az isolation milling (körvonal marás) és a drill file tökéletesen használható ,nem egy nyákot martam vele ,cncusb vezérlővel . Hogy az arduino nem eszi meg az nem azt jelenti hogy egy cnc vező sem ismeri (az arduino nem erre van kitalálva ennyi a titok)
A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2019
(#) mapetek válasza András123 hozzászólására (») Nov 26, 2019 /

Üdv
A "Móricka" rajzon talán minden megtalálható.
(#) kaqkk válasza mapetek hozzászólására (») Nov 26, 2019 /

Ha veszel rendes motormeghajtót- meghajtókat akkor a második arduino kimaradhat ,és fele a
gond ...
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2019
(#) mapetek válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 26, 2019 /

Üdv
Szivességet kértem, ezzel tisztában vagyok.
1. A kérdés az, hogy mi a probléma a programba, és nem az MIT IS KELLENE VENNEM!!!!!!
2. Ha jól sejtem arduino egy-két eleme a projektemnek.Így talán itt is van létjogosultsága.
(Két helyen feltett kérdésre nagyobb esélyel kapok választ (nem csak olyat hogy nem lehet
megoldani))
(#) Pali79 válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 26, 2019 /

Melyik az a cncusb vezérlő? Be tudnád linkelni?
(#) Macsek71 hozzászólása Nov 26, 2019 /

Kis segítséget szeretnék kérni !

"Összedobtunk*" egy DVD alapú, Arduino+cnc shield meghajtású plottert-cnc**-t
~7 volt tápdelejt kap ( egy 1 A-s trafócskától), Grbl controller nevű progival meghajtva...

Többnyire rendesen működik, de bonyolultabb- hosszabb rajznál előfordul, hogy kimaradnak lépések,pl. y irányba kellene mennie 20 mm-t közben 2* megtorpan, és a mozgás 18 mm lesz ...
Vagy kérek egy 20 mm átmérőjű kört, rajzolása közben 2-3szor másabb hangon kerren, és 2-3 mm arrébb végez, mint a kezdőpont...

Merre keressem a hibát ? Az Arduinon futó alapbeállítások közt ? Kevés a táp ? Esetleg sok*** az adat, és azért akadozik a rajzolás ?

Köszi M.

* Fiamat szeretnám megfertőzni ...
** A "Z" tengely is léptető...
***A Pc "túl gyorsan" küldi (a program alkotás közben virtuálisan is mutatja, hol tartunk...ez gyakran sokkal előrébb van, mint a valóság...)
(#) kaqkk válasza mapetek hozzászólására (») Nov 26, 2019 /

Egy szóval sem állítottam hogy nem lehet megoldani , egyszerűbb és jobb hardvert javasoltam , ha nem tetszik akkor sem kell kiabálni (a csupa nagy betű annak számít) A másik dolog , honnan tudhatnánk mi a hiba a programban? Csak a hardvert láttuk azt is csak ceruzarajzon ....
Következő: »»   329 / 372
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem