Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp autóba Hi-Fi-hez
Lapozás: OK   146 / 148
(#) Imti hozzászólása Aug 28, 2019 /
 
most volt némi időm, és találtam egy hibát.. A trafó kimenetén egyenirányítás után tettem be ledet,hoghy lássam ha van kimenő fesz. mivel ez a próba táp dc300V kimenettel rendelkezik a led ellenállása fűtött el egy csomó energiát. kikötöttem a ledet ,és a nyugalmi áram vissza esett 24V on 0,16A re tervezett 28V bemenettel pedig kereken 0,2A ez megfelelő érték?? Nekem jobban tetszik..
(#) Ge Lee válasza Imti hozzászólására (») Aug 28, 2019 /
 
Szerintem igen. Azt kellene megmérni, hogy ebből mennyit eszik a meghajtás, és mennyit a trafó. Megkoptak már az emlékeim, de ha 100mA alatt eszik a trafó akkor az teljesen jó. Vagy nézd meg azt, hogy bekapcsold üresen, azaz a kimenetre nem teszel semmit, és járatod közel 1 órát, majd megnézed hogy mennyire melegedett fel a mag. A 40-50 fok teljesen jó, de a ferrit nem ijed meg a 80 foktól sem. Ilyen 15-20 fok körüli delta T szokott ideális lenni, tehát mondjuk a 25 fokos lakásban a 45 fokos mag 1 óra után.
(#) Imti válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 28, 2019 /
 
A 28 V betáp mellett eszik a trafó 200mA -t. a vezérlés külön szálon megy, így nincs benne. Nyilván a snubberek is dolgoznak valamennyire. 1,5 óra járatás után kézmeleg, ultrahangos hőmérséklet mérővel 45 fokos. igazsághoz hozzá tartozik,hogy nyilván csak egy saccoló ez a mérő, de kézzel nem éget, csak meleg.
Ebből a trafóból minél több energiát ki szeretnék hozni,van külömbség egy mondjuk 300,ill 2000w táp vezérlése között?
Ez egy 494,mc34151 kombó . gate ellenállás 4,7 ohm, rajta párhuzamosan egy 4148. fetek irfp4368 ebből 2x3 db
szekunder oldalon MUR3060
(#) Ge Lee válasza Imti hozzászólására (») Aug 28, 2019 /
 
Rajzot kéne látni, de a trafó 200mA-e kicsit sok, viszont ha 45 fokos akkor talán nem. Lehet hogy a snubber sokat eszik, csodálkoztam is hogy gyakorlatilag nincs túllövés a négyszögjelen. Olyan jó csatolást azért nem lehet csinálni hogy ne legyen. Vagy lassú a meghajtás és a FET is eszik belőle.
(#) Imti hozzászólása Aug 28, 2019 /
 
fetek teljesen hidegek, a 6 db még jelenleg hűtés nélkül vannak 300W kimenő teljesítmény mellet is csak kéz melegek. A trafó tekeréséből is lehet származhat ilyen jelenség?! Mert a párhuzamosan egymásra tett réz szalag alsó ill felső sora nem egy hosszúságú. vagy ez nem számít?
(#) Ge Lee válasza Imti hozzászólására (») Aug 28, 2019 /
 
Meg nem mondom. Ha nem egyforma tekercseket kötsz párhuzamosan, akkor nyilván az egyik terhelni fogja a másikat is, de hogy ekkora ellenállás különbségnél ez mennyit számít ki tudja, lehet hogy semmit.
(#) Imti hozzászólása Aug 28, 2019 /
 
Köszi a segítséget, hétvégén lehet csinálok egyx olyan trafót, amin nincs párhuzamos szalag ha kedvezőbb lesz a nyugalmi áram akkor legalább tudom hogy ez miatt
(#) Ge Lee válasza Imti hozzászólására (») Aug 28, 2019 /
 
Nézd meg hogy hogy változik az áramfelvétel ha feljebb mész a frekivel 10-20kHz-et.
(#) Imti válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 28, 2019 /
 
Holnap csinálok pontos mérést. Sőt lehet leveszem a snubbereket, amúgy sincs nagy tüske,de kíváncsi lettem arra is,hogy anélkül mit változik a fogyasztás
(#) Imti hozzászólása Aug 29, 2019 /
 
Sziasztok. csináltam próba mérést snubberek nélkül. picit nagyobb a tüske a felfutó élen, de nem számottevő. Viszont hogy levettem mind a primer,mind a szekunder oldalon még tovább csökkent a fogyasztás teljes kitöltéssel nyugalmi állapotban 180mA ez már kezd elfogadható lenni számomra.
Azért törekszem ugye a lehető legkisebb alapfogyasztásra, mert nyilván akkuról fog menni, és ha éppen nem is lesz rajta fogyasztó a feszültséget akkor is produkálnia kell. S nem mindegy mennyi energiát "pazarol" el csak azért,mert be van kapcsolva. Milyen ötlettel lehetne a kimenő fesz meglétét kijelezni anélkül hogy pl led és ellenállás?! mert az is csak disszipál
(#) latyakosa válasza Imti hozzászólására (») Aug 29, 2019 /
 
Glimm lámpa ?
(#) kaqkk válasza latyakosa hozzászólására (») Aug 29, 2019 /
 
Glimm+ dc-ac konverter .... csak hogy kevesebb legyen a fogyasztás mint egy led fogyasztása -
A legegyszerűbb a szuperfényes led használata az már 5mA fogyasztás mellett jól látható .Ennél kisebb fogyasztás nem lesz . De egy autó aksinak ennél nagyságrendekkel nagyobb az önkisülése tehát értelmetlen ezen "rugózni"
(#) Ge Lee válasza Imti hozzászólására (») Aug 29, 2019 /
 
Ha a primeren van fesz akkor a szekunderen is kell hogy legyen. Teszel a primerre egy nagy fényerejű ledet, már 2mA-rel is brutál fénye van (a fehér átvilágít egy asztalnyi felületet), indikáláshoz még ekkora áram sem kell.
(#) Imti válasza kaqkk hozzászólására (») Aug 29, 2019 /
 
Nyilván a gondom az volt,hogy a 320V on lévő ellenállás a lednek sok energiát fűtött el. s ha már én készítem, nyilván szeretném elérni a legoptimálisabb lehetőségeket .
(#) Imti válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 29, 2019 /
 
Jó ötlet a primeren lévő visszajelzés. és van is itthon nagy fényerejü .
(#) Imti hozzászólása Aug 29, 2019 /
 
Jelenleg így néz ki. Szereznem kell hősugárzót,hogy tudjak nagyobb terhelést is rátenni. Aztán vagy füst jeleket küldök valakinek,vagy jól szerepel a teszten
(#) latyakosa válasza kaqkk hozzászólására (») Aug 29, 2019 /
 
A szekunderen ott az AC ha a primer hajtva van, 60kHz-nél a glim nem működne ?
(#) Imti válasza latyakosa hozzászólására (») Aug 29, 2019 /
 
Ez egy érdekes kérdés.. kár hogy nincs itthon
(#) kaqkk válasza Imti hozzászólására (») Aug 29, 2019 /
 
Autós áramkörről van szó nekem egyértelmű volt hogy a 12v os betáp oldalt monitorozod ....
De ha a 320v ot akarod kijelezni akkor ,tényleg jó a glimm előtét ellenállással vagy egy led kapacitív előtéttel . Itt egy téma ahol éppen ezt taglalják ..
A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2019
(#) Imti válasza kaqkk hozzászólására (») Aug 29, 2019 /
 
Köszi. oda kukkantok
(#) Skori hozzászólása Aug 29, 2019 /
 
A TME-nél találtam olyan ledet, amelyben egy tokban van 2db zöld antiparalel kapcsolt led. Mindkét lábára forrasztok egy-egy 68k-s ellenállást (a feszülségtűrés kedvéért) + a vezetéket az ellenállásokra, zsugorcsövezek (külön-külön - majd együtt is) és kész is a hálózati visszajelző led. Kb 1,7mA eff. áramot vesz fel, és baromi erős jelzőfényt ad! Ja, és nem az a régi sárgászöld fényű led, hanem olyan határozott zöld színe van, kimondottan jól néz ki! Amúgy többféle színben van ilyen "AC LED", ezeket ki is próbáltam, és a zöld adta a legerősebb fényt (utána a kék, majd a piros jött sorban).
A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2019
(#) Moderátor hozzászólása fang lee hozzászólására (») Szept 2, 2019
 
A nagybetűváltó (SHIFT) használata egyáltalán nem jár kellemetlenséggel, ennek elmulasztása annál inkább. A káromkodás pedig különösen!
(#) Imti hozzászólása Szept 2, 2019 /
 
Sziasztok.

Próbáltam végig nyálazni az elmúlt időszakból szinte mindent, de még nem akadtam olyan kapcsolásra amit keresnék, így gondoltam felteszem a kérdést,hogy nem lapul e valakinél sg3525 el való kapcsolási rajz amiben van kimenő feszültség figyelés, és túlterhelés védelem is.. Ahhoz sajnos nem vagyok elég okos,hogy magamnak rajzoljak, így remélem tudtok segíteni. Köszi előre is.

Imti
(#) Lac364 válasza Imti hozzászólására (») Szept 2, 2019 /
 
Túlterhelés védelemmel ellátottat nagy valószínűséggel itt nem is fogsz találni. Nem tudom mekkora feszre gondolsz és mekkora teljesítményre. Ez a két rajz tulajdonkép lefedi az összes többit. Tl431 megvalósított fesszabályzás elég pontos .De az autós erősítőket általában elég tartalékkal valósítják meg így szerintem nem feltétel a tizedes feszültség pontosság. A feteket cserélheted a neked megfelelő teljesítményűre ill a darabszámot is növelheted.
(#) zoly15 hozzászólása Okt 29, 2019 /
 
Sziasztok!
Építek egy Tl494-es tápot.
Rossz autó erősítőből bontott trafót tekertem át.
Szekunder 2x13 menet, a primer 2x5 menet. A szekunder feszultseg 2x40Vac, de ez nekem picit sok, a primer jelalak gyönyörű négyszögjel, de amint a kitöltés elkezdem lentebb vinni, hogy kevesebb legyen a feszültség a jelalak nagyon eltorzul. Miért történik ez?
(#) latyakosa válasza zoly15 hozzászólására (») Okt 30, 2019 /
 
A szekunderből tekerj le inkább. A kitöltést 45-48% között probáld tartani..
(#) morell hozzászólása Dec 6, 2019 /
 
Sziasztok!
Az alábbi kész tápegységből szeretnék többet párhuzamosan kötni.
A visszacsatolás leválasztására optocsatolót beiktatva megoldható lenne 12 V-ról többszörözni a feszültséget?
Milyen optocsatoló típus lehet jó? Pl. SOC1012?
Üdv. morell
(#) latyakosa válasza morell hozzászólására (») Dec 7, 2019 /
 
Ennek a kapcsolásnak a bemenete és a kimenete nem elválasztott, ezért a bemeneteket párhuzamosan kötve a kimeneteket nem fogod tudni sorosan kötni mert zárlat lesz belőle
(#) norbbie hozzászólása Dec 8, 2019 /
 
Üdv!
Valaki rátudna nézni nekem, hogy ez az anyag jó lenne-e ? Kérdés mekkora teljesítményt tudok belőle kihozni ? Végfokhoz kellene kb. 2x400W mosfet http://c1170156.r56.cf3.rackcdn.com/UK_PMA_3f3_DS.pdf
(#) latyakosa válasza norbbie hozzászólására (») Dec 8, 2019 /
 
Ebben az adatlapban nics benne milyen méretű ferritől van szó.
Neked valami ilyen adatlap kellene : Bővebben: Link
Következő: »»   146 / 148
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem