Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Bojler javítása, kérdések
 
Témaindító: lift, idő: Feb 22, 2007
Lapozás: OK   98 / 130
(#) antikzsolt hozzászólása Dec 1, 2019 /
 
Üdv.

Van egy idropi-le-80-elektromos-es-fatüzelésű-bojler amit ki kellene kövezni. Hol tudnám megnézni milyen fűtőszál(1,2kw amit tudok), tömítés és elektróda kell bele?
(#) lzsolti2 hozzászólása Dec 16, 2019 /
 
Sziasztok!
Adott egy Ariston Pro villanybojler ("digitális" vezérléssel). A gyári fűtőbetét kb 3 évet bírta, azóta 4-6 havonta cserélem az után-gyártott fűtőbetéteket. Mindegyik zárlatos lesz. Nappali "áramon" van, tehát annyit kapcsol ki-be amennyit akar. Van valakinek ötlete, miért eszi a fűtőbetéteket? Köszönöm...
(#) fastaction válasza lzsolti2 hozzászólására (») Dec 16, 2019 /
 
Szia ! Nekem , akkor mentek sorban tönkre a fűtőbetétek , amikor 1200 W , helyett 2000 Wattal próbálkoztam .
(#) lzsolti2 válasza fastaction hozzászólására (») Dec 16, 2019 /
 
Ennek 1800 wattos a gyárija, amit lehet kapni helyette az 2kW.
(#) granpa válasza lzsolti2 hozzászólására (») Dec 16, 2019 /
 
Után-gyártott, ez magyarázat, de az eredeti is gané; nekem kb. 35 éve megy az eredet Hajdú.
(#) gyuszo válasza lzsolti2 hozzászólására (») Dec 17, 2019 /
 
Az után gyártott 2000 W-os helyett tegyél bele eredeti hajdú 1500 W-os , vagy 1200 W-os betétet, főleg ha az állandó áramról megy és nem a vezéreltről.
Ritkábban fog ki-be kapcsolni és évekig elmegy így.
(#) lzsolti2 válasza gyuszo hozzászólására (») Dec 17, 2019 /
 
A Hajdú betét jó ötlet. Annyi hátránya van, hogy nincs rajta az anódtartó menetes rész. Azt valahogy rá kell majd applikálnom....
Köszi mindenkinek!
(#) hun005 hozzászólása Jan 18, 2020 /
 
Hello



Valaki leírná konyhanyelven hogy mii a különbség a HAJDÚ Z sorozatú bojlerei és ez az új fantázianevű

AQUASTIC között.Mert ez utóbbi olcsóbb de ez is Hajdú.A paraméterek is hasonlóak bár ahogy láttam ez max 65 fokig fűt.Elektronika esetleg más vagy melyik ami inkább ajánlott.



köszönöm
(#) zolika60 válasza hun005 hozzászólására (») Jan 18, 2020 /
 
Ez: Bővebben: Link A Z sorozatú már bizonyított, én azt venném.
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2020
(#) gyuszo válasza hun005 hozzászólására (») Jan 18, 2020 /
 
Vékonyabb a hőszigetelése. A régi Z az jobb. Az újabb tányéros aljúnak silányabb a vezérlése, mint a régebbi fazekas aljúnak. Ha már konyhanyelvet akartál.
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2020
(#) Epu2 hozzászólása Jan 19, 2020 /
 
Üdv! Az előbbi bojler témánál a videóban aktív anódot említettek. Hajdanában ez még katód volt. Aki ért hozzá, felvázolná mi a különbség?
(#) klaczy hozzászólása Feb 11, 2020 /
 
Üdvözletem!
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Van egy Hajdú bojlerem, amit nem régen kitisztítottam(már sokadjára) és eddig soha semmi gond nem volt. Most viszont a hőfokszabályzóba épített biztonsági kapcsoló 3-4 naponta leold. Olyankor is amikor a víz még egyáltalán nincs felmelegedve. Visszanyomom a kis piros műanyagot és pár napig megint minden oké. Mi lehet a gondja a készüléknek, cseréljem ki a hőfokszabályzó modult?

szabalyzo.png
    
(#) uniman válasza klaczy hozzászólására (») Feb 11, 2020 /
 
A Hajdú bojlerekben nem ilyen van ..legalábbis én úgy tudom. Mi a bojler pontos típusszáma?
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2020
(#) klaczy válasza uniman hozzászólására (») Feb 11, 2020 /
 
Hajdu Z120-EK-1
(#) Hutty válasza klaczy hozzászólására (») Feb 11, 2020 /
 
Vagy hozzáér, nagyon közel került a fűtőbetéthez a merülőhüvely, vagy hibás a hőfokszabályzó.

Hajdu ZEK bojler hőfokszabályzó csere

Ára sem vészes: kb. 3-4 ezer.
(#) Mbalika hozzászólása Ápr 15, 2020 1 /
 
Sziasztok, egy nagyon érdekes problémám adódott, hátha tudna valaki segíteni!
4 emeletes házban lakom ,és volt egy víz betáp csere az utcáról a házba.
ezek után kezdődött a kálváriám.
Miután a csere megtörtént, azt vettem észre a a gázos Hajdu 120 literes bojlernél kevés lett a víznyomás, és a meleg víz alig folyt a csapokon! A hideg víznél nem volt probléma. Próbáltam a bojlerhez menő hideg víz sarok szelepén állítani, de az be volt ragadva, nem mozdult!
Mivel még régebbről volt egy Schell sarokszelepem gondoltam kicserélem ezzel , így is tettem. Annyi különbség azért volt a 2 sarokszelep között, hogy az eredetinek 1/2 colos volt a fali vége és 3/8-os amire a flexicső ment, az én elméletileg sokkal jobb Schell sarokszelepem viszont 1/2- 1/2 volt, és emiatt kénytelen voltam egy másik 60cm flexicsövet venni, aminek mind a két végén 1/2 colos a hollandi.Úgy gondoltam hogy így jobban járok mert a flexicső csak 650 ft volt, viszont egy új márkás sarokszelep többe került volna, meg hát volt nekem az a Schell. Túl voltam a cseréken, jó is lett, nem csepegett, beállítottam a nyomást folyt rendesen a meleg víz,
azt hittem hogy minden oké. Hát nagyon nem úgy lett!
Ugyanis ezek után azt vettem észre hogy pár percenként berezonál 1-2 másodpercre a fali strangcső, és nagyon zavaró volt, mintha ütvefúróval kezdenének a betonba fúrni.
Utána napokon keresztül azt próbáltam megállapítani, hogy melyik felettem lakótól jöhet ez a zaj. Mert arra gondoltam hogy ez betáp csere esetleg másnál is okozhatott valami hibát.
Négy napig szenvedtem így, éjszakánként nem tudtam normálisan aludni ettől a zajtól !
Szinte biztos voltam benne hogy a felettem lakó szomszédnak lehet rossz a wc öblítőtartálya, hogy átengedi vizet és ezért állandóan újra és újra kapcsolgat víz beeresztő szelep és a sarokszelepükön keletkezik ez a zaj. Ő viszont állította hogy azzal nála nincs semmi baj.
Hát úgy néz ki hogy tényleg nem ez volt a hiba, hanem az én kicserélt sarokszelepem okozza ezt a rezgést
Ugyanis ma reggel egy ujabb kialvatlan éjszaka után megint figyeltem a fürdőszobából a zajt, és megfogtam a flexicsövet a mi a kicserélt sarokszeleptől megy a bojler biztonsági szelepén keresztül a bojlerhoz, és a legnagyobb megdöbbenésemre amikor volt megint ez a szokásos rezgés, akkor a flexicső is megrándult egy kicsit!
Tovább figyelve is ugyanezt tapasztaltam! Ekkor elzártam ezt a sarokszelepet, és megszűnt a zaj! Tehát mégsem a felettem lakótól jött, hanem nálam okozza a sarokszelep. Próbáltam hogy kibe tekergettem a szelepet, hátha ez javít rajta, de ezek után is ha nincsen teljesen elzárva akkor újra kezdődik a rezgés sorozat.
Kérdésem, mi lehet a rossz? Egy szinte vadiúj minőségi sarokszelep, vagy az eltérő col méret ( hogy nem 3/8-os a bojler felé menő rész mint az eredetin, hanem 1/2 colos?
Esetleg még annyi, hogy a bojler biztonsági szelepe sem igazán szokott csepegni!
Valami nyomás probléma lehet szerintem, mert így hogy most jelenleg el van zárva a sarokszelep a felettem lakó szomszédnak is csendesebb lett a vízvétele!
Tudom hogy elég hosszú lett a szöveg, de így talán jobban lehet látni a kialakult helyzetet.
Ha valakinek van valami ötlete ezzel kapcsolatban, azt szívesen veszem.
(#) proba válasza Mbalika hozzászólására (») Ápr 15, 2020 /
 
Nekem a vízcsap csinálta ugyan ezt csere után. Kinyitottam, majd szétverte a csőhálózatot. Kicseréltem egy másik típusra utána csend lett. ( mondjuk mást nem is próbáltam ).
A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2020
(#) Mbalika válasza proba hozzászólására (») Ápr 15, 2020 /
 
Hát igen lehet hogy ez lesz a megoldás, csak nálam azért volt bonyolult a helyzet mert én ha a csapokat kinyitottam akkor nem volt zaj sosem, ez meg pár percenként magától produkálta ezeket a pár másodperces rezgéseket, ezért gondoltam hogy mástól jöhet a zaj.
Lehet hogy tényleg az eltérő col méret okozza, nem tudom.
(#) proba válasza Mbalika hozzászólására (») Ápr 15, 2020 /
 
Egyszer akartam központi fűtésosztót szerelni. Vettem hozzá csapokat. Mikor az egyikbe belenéztem, hát siralom. Az összes sorja benne, a furat áthatások élesek, kezeletlenek... Lehetett mindet szétszedni sorjázni. Amúgy mintha azt vettem volna észre, hang szempontjából a csap kialakítása fontos. A golyósak kevésbé hajlamosak a rezonanciára. A keresztmetszet váltás szerintem nem ok, Azt gondolom a csapok ki bemenete azonos, utólag van beletekerve valami, ha nem egyeznek.
A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2020
(#) Bakman válasza Mbalika hozzászólására (») Ápr 15, 2020 /
 
A sarokszelep lehet a ludas, de ha már cseréled, cseréld a biztonsági szelepet is, könnyen lehet összegüggés a hibás sarokszelep és a hibás biztonsági szelep között. A keresztmetszetváltás nem okoz ilyen gondot, ez viszont biztos.
(#) granpa válasza Mbalika hozzászólására (») Ápr 15, 2020 /
 
Tisztítsd ki a biztonsági szelepet. Az elzárások, újranyitások elmozdítottak benne egy kis vízkövet, azért rezonál; nem tud elzárni, kinyitni rendesen. A keresztmeszet változás ilyet nem okoz (és valószínű, hogy az új sarokszelep sem).
(#) Mbalika hozzászólása Ápr 15, 2020 /
 
A sarokszelepcserés vagyok!
Annyit rosszul írtam a hiba leírásomnál, mint utólag rájöttem, hogy az eredeti sarokszelep az 1/2-1/2 colos volt, és a csere Schell szelep 1/2 colos a falban levő vége a másik a 3/8-os ahonnan a flexicső megy! Ennek fényében más lehet a gond?
(#) Mbalika hozzászólása Ápr 15, 2020 /
 
A biztonsági szelep tisztítása hogy történik? Lezárom a vizet,kiengedem belőle ami kijön a csapokon keresztül, és utána 24-es villással letekerhetem simán a szelepházat? Ha letekerem, nem fog ott ömleni a víz? Mekkora a rugónak az ereje, visszalehet könnyen tekerni a helyére?
Elnézést, csak a biztonság kedvéért kérdezem ezeket, nem szeretnék hülyeséget csinálni!
(#) proba válasza Mbalika hozzászólására (») Ápr 15, 2020 /
 
Lehet keresel egy olyan záró idomot amit a szelep helyére fel tudsz tekerni gyorsan. Ez után elzársz minden melegvíz csapot rendesen. Ha szerencséd van a biztonsági szelep lecsavarható, némi csepegő víz kíséretében. Előtte húzd,nyomd szeleptől függően amíg a túlfolyó részen jön víz. Utána szerintem óvatosan letekerhető, ha jobban jön a víz a kelleténél, gyorsan visszatekered. Ráérsz akkor leengedni a vizet ha muszáj. ( bár leengedni is csak így lehet szerintem.) A melegvíz csapokat zárd el rendesen, mert ha levegőt kap, jönni fog a víz. A tisztítást nem tudom, lehet elég ecetbe leáztatni. Szétszedni nem biztos hogy érdemes, mert ha a rugóállító csavarokat eltekered, jobban jársz ha eldobod. Nem tudod visszaállítani a jó értékre. Vagy folyni fog, vagy ki tudja hol korlátozna, ami megint csak nem jó.
(#) Mbalika hozzászólása Ápr 18, 2020 /
 
Köszönöm a segítséget mindenkinek, végül is kicseréltem a sarokszelepet is rendes 1/2 colosra, meg a biztonsági szelepet is !
Javult a helyzet de még mindig nem jó!
Viszont azt vettem észre a biztonsági szelepet mikor raktam fel, hogy a bojleren a hideg vízcső bemenet vastagon korrodált, annyira hogy szűkebb is így a keresztmetszete ! Lehet hogy ez az anód elfogyását jelentheti?
Mondjuk szerintem ez a bojler (gázbojler 120 literes Hajdu kéményes változat) még sosem volt vízkőtlenítve, és már jó néhány éves.
(#) Mbalika válasza Mbalika hozzászólására (») Ápr 18, 2020 /
 
Rájöttem hogy mi a hiba, csak azt nem tudom hogy miért csinálja!
Most már biztos hogy a hajdú 120 literes bojleren a biztonsági szelep visszacsapó része vissza-vissza engedi a vizet , bele a hálózati vízbe!
Ez csak azért érdekes mert ez már egy új, a Hajdu bojlerhez való MMG biztonsági szelep, ami elméletileg jó kéne hogy legyen. Amit kicseréltem abban tényleg már szorult ez a kis szelep, na de az új ugyanúgy visszaengedi a vizet időnként! Az a legszebb az egészben hogy ehhez az is elég hogy a fölöttem lakó például lehúzza a wc öblítőjét! Sőt, nem is kell még ez sem! Ha fogom a a bojlerhez menő flexicsövet, pár percenként, valamikor még annyi sem kell, érzem hogy megrándul a cső egy picit, és hallom ahogy egy kis víz visszaáramlik a hálózatba! Mindez úgy, hogy sem én, sem más, a fölöttem lakó sem (alattam nincs lakó, én az elsőn lakom) nem vesz vizet sehol sem, mert az hallanám!
Tehát csak úgy magától a visszacsapószelep visszaenged egy kis vizet a rendszerbe. Lehet is érezni a hogy picit langyosabb lesz a flexicső!
Na erre tud e valaki valami okosságot mondani? A biztonsági szelep vadiúj!
A bojler mint az előzőleg írtam legalább vagy 8 éves és szerintem még nem volt vízkőtlenítve, sem az anódja cserélve!
A hozzászólás módosítva: Ápr 18, 2020
(#) proba válasza Mbalika hozzászólására (») Ápr 18, 2020 /
 
Elvileg az volna a dolga, ha melegszik a víz tágul, ha nincs neki hova rombol. Ezt a hőtágulást hivatott korlátok között tartani. Ha elér egy bizonyos nyomást akkor kienged egy kevés vizet, hogy ne történjen baj.Ehhez elvileg nem sok köze van a vízvételezésnek. ( illetve van, mert ha engedsz vizet, akkor kisebb valószínűséggel alakul ki túlnyomás.)
(#) Mbalika válasza proba hozzászólására (») Ápr 18, 2020 /
 
Amiről te írsz az a biztonsági szelep feladata, itt viszont nem az kapcsol, hanem a visszacsapó szelepen keresztül megy vissza a víz a hálózatba.
(#) Tyutyu 49 válasza Mbalika hozzászólására (») Ápr 18, 2020 /
 
Az valahogy nagyon nem jó ha a vízhálózat fele engedi vissza a nyomást! Arra ott az expanziós szelepen egy csöcs és azon kellene csöpögnie. Azt azért megkérdezném,hogy a szelepet jó irányba tetted fel? Ha igen akkor az a szelep hiába új attól még hibás.
Azzal meg nem kérkednék / főleg itt/,hogy nem volt még vízkőtelenítve.
(#) Mbalika válasza Tyutyu 49 hozzászólására (») Ápr 18, 2020 /
 
A szelep jól van fel szerelve, az viszont lehet hogy sajnos ezzel a szeleppel is van probléma!
A vízkötlenítés hiányával meg egyáltalán nem dicsekedni akartam, csak ezt is megemlítettem ,hogy esetleg nem ez okozhatja-e ezeket a hibákat, meg hogy az anód ennyi év után milyen lehet, ha van még egyáltalán. A rozsdás belsejű hideg víz bemenetre gondolva.
Következő: »»   98 / 130
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem