Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverter készítése
 
Témaindító: Tomy666, idő: Máj 24, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   55 / 60
(#) Peter65 válasza TreasureHunter hozzászólására (») Szept 19, 2019 /
 
Szia!
Legalább a topológiát kellene tisztázni, mielőtt az alkatrészek áráról beszélünk. GPeti válasza nagyfrekvenciás energiaátvitelt feltételez, a mikró trafó meg 50Hz-est.
A mikró trafó hálózati oldali tekercsének menetszáma az állandó üzemeltetéshez kevés, a vas túl van gerjesztve. De ezzel együtt sem 2kW-os, inkább olyan kb. 600...800W-os.
(#) GPeti1977 válasza TreasureHunter hozzászólására (») Szept 20, 2019 /
 
Pár száz Hz -ig lehet használni. Van is itt fent egy cikk egy mikrosütő 24V-os működtetéséről, ott 200Hz a frekvencia.
A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2019
(#) TreasureHunter válasza GPeti1977 hozzászólására (») Szept 20, 2019 /
 
Akkor az nekem jó, mert házi készítésű szélfarm töltené az akksikat, az akksiból kijövő delejhez meg kellene az inverter, hogy 220AC legyen belőle, és tudjam háztartási eszközökhöz használni. Azokhoz meg elég az 50Hz.
(#) GPeti1977 válasza TreasureHunter hozzászólására (») Szept 20, 2019 /
 
Egyszereűbb ha veszel egy szinuszos invertert, háztartási eszközökhöz min 3kVA es kell, 48V akkuról táplálva.
(#) dredd hozzászólása Szept 20, 2019 /
 
Üdv mindenkinek,nemtaláltam jobb helyet a kérdésemnek,szóval van egy 2500w szinuszos inverterem,24/230v,de van kisebb is,nem egy fajta.Már ahogy beüzemeltem azóta,hogy főleg a kapcsolóüzemű tápegységek bekapcsolásánál egy pillanatra lekapcsol az inverter,majd vissza.Ezt hogy lehetne kiküszöbölni? Esetleg elé fi relét rakni? Hozzáértők segítségét kérném,köszönöm.
(#) latyakosa válasza dredd hozzászólására (») Szept 20, 2019 /
 
Miről táplálod a 24V-s oldalon ? Lehet a 230V-s kimenet érzékeli túláramnak a akapcsoló üzemű tápot. Konkrétumok kellenének, esetleg mérések.
(#) dredd válasza latyakosa hozzászólására (») Szept 21, 2019 /
 
Üdv,ez egy sziget üzemű rendszer,mivel 24v,ezert 2db 100ah akkuról. Fi relé nem jó,nezelődtem,esetleg az áramfigyelő relé lehetne.
(#) Endre22 hozzászólása Nov 30, 2019 /
 
Sziasztok!

Autóba szeretnék egy invertert, ami igazából csak szökő évente kellene egyszer.
Ép ezért nem is szeretnék rá sokat költeni.

Szembejutott egy lehetséges megoldás, ami működhet. Ebben kérnék megerősítést, vagy lebeszélést!

Ugyanis van nekem egy szünetmentes tápom. Elég régi, és az akksija már nincs is a top-on. De!
Mi lenne, ha nem a saját akksijára kötném, hanem az autó szivargyújtójára?
Alapból így is 12 voltot kapna. Viszont járó motornál 14+ volt is lehet, ami már nem tudom mennyire lenne egészséges neki. Bár gondolom ő is 14V köröli értékkel töltő az akksiját ..

Ti mit gondoltok erről az elképzelésről?
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2019
(#) erbe válasza Endre22 hozzászólására (») Nov 30, 2019 /
 
Milyen szünetmentes, mekkora fogyasztással használnád?
Találj ki valami jobbat a szivargyújtónál, ha nem akarod leégetni az autódat!
(#) Reuter válasza Endre22 hozzászólására (») Dec 11, 2019 /
 
A 14.4 V feszültséget gond nélkül el kell viselnie bármelyik inverternek, nem okozhat problémát.Viszont azt meg kellene nézned, hogy a szünetmentesed tudja e nagyobb ideig kezelni a helyzetet, miszerint a 230 V huzamosabb ideig nincs a bemenetén. Nem mindegyik képes erre. A szivargyújtó csatlakozás az működhet, maximum 100-150 W terhelésnél. Ez felett nem bíznék rá ekkora áramokat. Ugye, már 100W-nál is közel 10 A folyik a csatlakozón keresztül és ha véletlenül ekkora terhelésnél egy pillanatra megszakad, akármi is történhet, ha nincs pl. biztosíték a körben. De ha van, az ilyen dömping áramokat nem biztos, hogy kibírják a félvezetők, amik a szünetmentesben vannak. Csak óvatosan ezekkel. Jó tudom, a szivargyújtó nagyon kényelmes, bedugom oszt kész
Üdv R.
(#) Remci hozzászólása Jan 11, 2020 /
 
Sziasztok!

Kíváncsiságból össze raktam az alábbi rajzot. Működik rendesen. Az lenne a kérdésem,hogy hogy kell,vagy melyik alkatrészen kell változtatni ahhoz, hogy a trafó kimenetén a frekvencia 50-60 Hz között legyen? Vagy hogy kell ezt kiszámolni? Jelenleg ahogy mértem, úgy 4KHz-en megy. Előre is köszönöm.
(#) ferci válasza Remci hozzászólására (») Jan 11, 2020 /
 
Próbáld meg a 470 nF helyett 68..100 µF ( polarizálatlan ) kondival, a 470 µF helyére 4700 µF-ot tegyél szűrni.
A 2x12 voltos rész induktivitását mérd meg, az LC számítás közelítő lesz.
A felvett ampert mérd, az 1N4007-et vedd ki, hátha kicsi lesz.
Igazából egy vezérelt kapcsolás kellene ilyen alacsony frekire, nem önrezgő.
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2020
(#) Remci válasza ferci hozzászólására (») Jan 11, 2020 /
 
Köszi,holnap kipróbálom kondi cserével. A műszer szerint 950mH az induktivitása a trafónak. Esetleg tudsz ajánlani másik kapcsolást helyette?
(#) ferci válasza Remci hozzászólására (») Jan 11, 2020 /
 
Kérdés, mire akarod egyáltalán használni? Motorfélékhez nem jó a sima vezérlés, mert négyszög lesz a szekunderben.
Keress a képek között pl. SG3525-öst, inkább fetekkel.. teljesen szimmetrikus kimenetek vannak, szabályozható a kitöltés, van holtidő...
(#) Remci válasza ferci hozzászólására (») Jan 11, 2020 /
 
Nem motorhoz lenne. Igazából csak agyalgatok akkumulátoros kábítón. Ezért lenne jó az alacsony freki, mert a 4KHz már szerintem égetne. Ezért gondoltam erre a kapcsolásra, mert kevés alkatrészből áll. De egyenlőre csak kísérletezgetek.
(#) ferci válasza Remci hozzászólására (») Jan 11, 2020 /
 
Akkor próbálkozz először a kondicserével, mire tudsz "gazdaságosan" lemenni úgy, hogy ne égessen, de az eléggé színuszos lesz...
A sima vezérelt viszont jobban rázna a meredek élek miatt.
(#) Remci válasza ferci hozzászólására (») Jan 11, 2020 /
 
Holnap kipróbálom. De közben nézegetem a javaslatodat is, majd kiderül melyik lesz a jobb. Köszönöm egyenlőre a segítséget.
(#) Peter65 válasza Remci hozzászólására (») Jan 11, 2020 /
 
Szia!
Ebben a kapcsolásban normál működés esetén az félvezetők kapcsolását a transzformátor telítési árama "kezdeményezi", azaz a működési frekvenciáját elsősorban transzformátor feszültség-idő területe szabja meg. Ha most 4kHz-en működik, akkor ugyan arra a vasra közel százszor annyi menetet kellene tekerni, hogy 50-60Hz körüli működési frekvenciát kapj.
Milyen transzformátort építettél be?
(#) ferci válasza Remci hozzászólására (») Jan 12, 2020 /
 
Annyiban módosítok, hogy a kollektorok közötti kondi max értéke 6.8-10 µF körül elég, mert nagyobbnál már leáll a rezgés. Elvileg a számolás igaz lenne.
Csak úgy összedobtam egy ilyen cuccot, 2x9 V 20 VA-es trafóval 700 Hz köré le lehetett menni a kezdeti pár kHz-ről kondicserékkel - a 12 voltos trafód talán lejjebb is engedi, feltéve, ha a vas nem 7 VA-es kicsike.
A próba nem tilos.
(#) Sword hozzászólása Máj 9, 2020 /
 
Sziasztok!

Kínai áruházban láttam egészen jónak tűnő 3fázisú invertert. 2,2kW és 1 fázisú bemenet, 3 fázisú kimenet. 24 ezer pénz. Ennyiből kihozható egy hasonló kapcsolás egy 1kW környéki 3 fázisú motor meghajtására? Csak, hogy egyáltalán foglalkozzak-e a témával. Illetve a másik kérdés, hogy a motor hajtás miatti színusz jel bonyolultabb/drágább kapcsolást eredményez-e? Nagyjából utánaolvastam az elvnek és ha jól sejtem 3 fázisnál csak annyi a különbség az 1 fázishoz képest, hogy 3db teljesítményt kapcsolgató elem kell és ezeket a 3 fázis egymással bezárt szögeinek függvényében kell időben eltolva kapcsolgatni valamivel.
(#) ferci válasza Sword hozzászólására (») Máj 9, 2020 /
 
Szia!
Egyáltalán nem ilyen egyszerű ez a téma. Eőször is minimum egy szeletekből összerakott színusz jel kell, különben iszonyúan melegedni fog a motorod, aztán nem 3 db kapcsolóelem kell, hanem 6, mivel a színuszod +/- félhullámokból kell, hogy álljon.
A végeredményt tekintve képzelj el egy D-osztályú erősítőt, csak kibővítve 3 fázisra, amit sacc 5....50 Hz-cel hajtasz meg.
Érdeklődd meg valahogy, miféle az a kínai 24-ért és ha nem valami 1-1 négyszögekből összerakott csoda, akkor szerintem jó lesz neked.
(#) Sword válasza ferci hozzászólására (») Máj 9, 2020 /
 
Érdekel a téma, ezért kérdezem:
A kvázi szinusz jelet, ha jól tudom pwm-el állítják elő, azaz igazából mindíg a megfelelő előjelű csúcsfeszültség van kapcsolva a kimenetre, de a színusz hullám lefutása szerint változó időtartamban és ez ad a kimeneten valamiféle színuszhoz hasonló jelet és effektív 230V-ot.
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2020
(#) ferci válasza Sword hozzászólására (») Máj 9, 2020 /
 
Így van kb.. - pl. a félhullámon belül változik a szeletek szélessége.
Talán a frekvenciaváltós topikban több ilyen témát is találsz.
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2020
(#) Bakman válasza Sword hozzászólására (») Máj 9, 2020 /
 
A három fázisú inverter gyakorlatilag egy frekvenciaváltó? Gondolom. Inverter alatt itthon a DC/AC átalakítókat értik.

A másik, ami nem keverendő össze, az a frekvenciaváltó kimenete és a szünetmentes tápegységek kvázi szinuszos kimenete. A frekvenciaváltó és a szünetmentes tápegység kimenete is PWM kimenet. Ami viszont nagyon nem mindegy, hogy milyen az a PWM. A frekvenciaváltó vivőfrekvenciája a kHz-es tartományba esik és szinuszos modulációja van. Ezekhez képest a kvázi szinuszos szünetmentes kimenete, amely alkalmatlan aszinkron motorok hajtására, egy nagy és egyszerű négyszögjel, melynek effektív értéke 230 V körül van.

a: kvázi szinuszos szünetmentes kimenete, b: frekvenciaváltó kimenete. Utóbbi kicsit zanzásítva van, ettől sokkal nagyobb frekvencián megy a PWM de ha az lenne lerajzolva akkor nem sok részlet látszódna a képen.

PWM.png
    
(#) Sword válasza Bakman hozzászólására (») Máj 9, 2020 /
 
Ahogy tudom alapvetően igen a DC/AC átalakítót hívják inverternek. Viszont ha tud 3 fázisú kimenetet éés a bemeneti mondjuk 12V-ot egy 230/12V-os DC tápegységről kapja, akkor ugyan veszteséggel, de megvalósul az 1 fázisról 3 fázisra alakítás. Végül is a frekiváltó is ezt csinálná, de nekem pont nem lenne szükség a frekcencia változtatására.
(#) ferci válasza Sword hozzászólására (») Máj 9, 2020 /
 
Előhalásztam egy régebbi képet, 50 Hz háromszöggel "modulált" pwm...de ez csak egy kis része a szisztémának...

pwm.kép.JPG
    
(#) Bakman válasza Sword hozzászólására (») Máj 9, 2020 /
 
Elnézést, most esik csak le a dolog, te készíteni akarsz egyet. Annyiból, mint amennyibe egy gyári kerül, soha nem lesz meg. Ha ez feltétel, neki se kezdj. A HW még csak-csak összerakható de a SW (védelem, felfutás, lefutás stb.) nehéz eset. Egyedül nem lehet versenyezni mérnökcsapatokkal. Időtöltésnek viszont kiváló projekt.
(#) dara válasza Bakman hozzászólására (») Máj 9, 2020 /
 
Hát azért nem olyan veszélyes az ügy,ha talál programot.Van a fiókba egykét alkatrész.1KW os modullal kijön cc 5-8 Ft ből.Készítettem jó párat 1-4Kw ig,a négyes sem volt sokkal drágább.Persze a fiók is számit de nem olyan mértékben.Kissé túl van misztifikálva,és ha nincs képben az ember el van rettentve.Én vettem az ebayról 5Db 1,5Kw modult tíz ropiért.Akkor 1Db mennyi?Na végül is bele kell merülni.
(#) Bakman válasza dara hozzászólására (») Máj 9, 2020 /
 
Ha talál programot... A gyári frekvenciaváltók általában megfelelően paraméterezhetők, ilyet programot nem nagyon lehet csak úgy találni.
(#) dara válasza Bakman hozzászólására (») Máj 9, 2020 /
 
Nem paraméretezhetőt de tökéletesen működőt raktam fel ide,védelem és ami szükséges van benne.Eddig a funkcióját ellátta,senki nem panaszkodott hogy a (számomra felesleges és a felhasználó nem hozzá értése)paramétereket nem tudja állítani.Hővédelem,felfutás,lefutás,tuláram,alapból.Sok gyárit is javítottam,beüzemeltem,de a gyári alapbeállításhoz senki nem nyúl,a motor teljesítmény,áram,még a fel lefutást sem nagyon bizergáljuk,csak ha spec felhasználás van.
Következő: »»   55 / 60
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem