Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hőmérséklet távadó

Témaindító: emery, idő: Nov 24, 2008
Lapozás: OK   1 / 1
(#) emery hozzászólása Nov 24, 2008 /

Helló!

Olyan problémám van, hogy víz alatt kellene hőmérsékletet mérnem. Pt100-as ellenállással kellene megoldani. A baj az, hogy elég mélyen lenne (pár 100 m) az ellenállás a víz alatt, és oda nem akarunk áramkört, csak a felszínre. Van erre kész megoldás, vagy mennyire lehet nehéz ilyet építeni?
Háromvezetékes mérési elrendezésben gondolkodom, wheatstone-híd félével, hogy a vezeték ellenállások kiessenek. Meg egy Mikrokontroller AD átalakítana, meg kijelezne, illetve soros portra továbbítja a mért értékeket.
A fő kérdés, hogy ha valaki nem tud kész megoldást, hogy ilyen elrendezéssel ekkora távolságra elvihető-e a mérőjel?
(#) dbase válasza emery hozzászólására (») Nov 24, 2008 /

Ajánlatosabb lenne 10k-s típusra váltani, mert akkor elhanyagolható lenne az ellenálása a vezetéknek a mért értéhez képest.
Vagy esetleg rákalibrálni a végén a vezeték mért ellenálását.
Vagy 10k-s mérő, és a felszínen visszaosztva 100ohmra.

Amugy meg 22 hőmérős téma van, oda lehetne csapni egyikhez ezt is!
(#) dbase válasza dbase hozzászólására (») Nov 24, 2008 /

Utánna néztem pár dolognak:
pt100-ptk ellenálás ami 0fokon 100ohm.Bővebben: Link
Van pt1000 is, Bővebben: Link
de nem igazán paszolnak az arányok.
És kifogytak a ptc ellenállások. Én az elöbb elsőnek 10k ntc-re gondoltam, amit lehet kapni dehát ez fordítotja.
És egy link az illesztéshez:PT100-as thermistor (hőmérséklet függő ellenállás) illesztése A/D (...z V1.1
(#) kobold válasza emery hozzászólására (») Nov 24, 2008 /

Csak úgy belegondoltam, de szerintem ekkora távolságra kihagynám az említett átvitelt. Maradva a Pt100-nál és a három vezetéknél, két szálon tápot vinnék le, egy volna a jel. A szenzornál elhelyeznék egy kis panelt, műveleti erősítőkkel áramgenerátorosan meghajtanám a Pt100-at, illetve áramjellé konvertálnám az érzékelőn eső feszültséget, mert akkor akármekkora a távolság, a "lent" bekényszerített áramnak "fent" ki is kell jönnie. Az áram-feszültség átalakítás egy ellenállást jelent, és ami azon esik, azt már lehet mintavételezni, konvertálni.
Ha a hőfoktartomány engedi (azaz nem víz alatti vulkánhoz kell), lehetne szó analóg vagy digitális hőfokmérő IC-ről is, mindenesetre az áramjel-alapú összeköttetést, jeltovábbítást jobbnak érzem, mint több 100 méternyi vezetéket kompenzálni.
(#) Action2K válasza emery hozzászólására (») Nov 24, 2008 /

Szia Ugye abba belegondoltál, hogy a víz nyomása 10m-enként 1 bár. Azaz 100m-en 10bár, 200m-en 20 bár.
Lesz mibe beleszerelni a cuccost, hogy kibírjon ekkora nyomást? Gondolom tudod, hogy az üveg illetve műanyag kapszula nem jó, csak a fém. Amit vagy kiöntesz műgyantával, vagy a tervezettnél nagyobb ellennyomással töltöd fel, atom stabil szigeteléssel.
Egyébként hova kell? Magyarországon nemigen van ilyen mély természetes víz, max hacsak nem találtatok valamilyen barlangi repedést. És hogyan juttatjátok le oda? Ahoz már komoly búvárruha kell?
Vagy fúrtatok csőkutat? Egyébként, ha jól tudom ilyen mélységben, sztenderd körülmények között 10-12 fokosnak kell lennie a víznek.

Egyébként tényleg nem szabad a kábel ellenállását kalibrálni, fent a 25 fokos levegőn beállítod az értéket, majd a kábel a hidegben már mást is mutat.
(#) kit6263 válasza emery hozzászólására (») Nov 24, 2008 /

Csak egy ötlet :
Maxim-dallas 1-wire hőmérő ???
http://www.hobbielektronika.hu/katalogus/alkatresz_726.html
Ez csak 2 drót, de a buszt persze kicsit illene izmosítani :
Advanced 1-Wire Network Driver
http://www.maxim-ic.com/appnotes.cfm/an_pk/244
(#) pici válasza Action2K hozzászólására (») Nov 25, 2008 /

Csak kicsit pontosítanék.
10m-en 2 bar nyomás van.
100m-en meg 11 bar.
A 200M jelölésű órák 20 bar nyomást bírnak. (ekkora nyomáson ellenőrzik a szivárgást) Tehát egy óra is kibírja a 100m mélységet, de szivárog viszont nem roppan össze. (100M 200M nem a mélységet jelenti)
Minél kevesebb levegő van a cuccban annál jobban bírja a mélységet.
Van olyan búvárkompjúter ami olajjal van feltöltve.
(#) Action2K válasza pici hozzászólására (») Nov 25, 2008 /

Köszi a pontosítást, ennyire precízen nem vagyok benne a hidrosztatikában.

Idézet:
„szivárog viszont nem roppan össze”

Igen ám, de itt még a szivárgás sem engedhető meg, mivel elektronikai rendszer lesz benne.
Viszont az olajjal való feltöltés jó ötlet!
Így még a hővezetés is jobb és ezáltal a reakcióideje is gyorsabb lesz.

Egy biztos, ennél a projectnél a sima vízhatlanságon kívül a nagy nyomásra is tervezni kell.
(#) pidsbc válasza emery hozzászólására (») Nov 25, 2008 / 4

Szia!

Hát ha nagyon gyors megoldás kell, akkor a Microchip PT100 RTD evaluation board-ját kell megvenni. Ez USB-s tudja a 2-, 3- és a 4-vezetékes üzemmódot is.
PT100 RTD Evaluation Board
Van a Microchip-nek egy Leírása hőmérsékletmérésről PT100-al, bár ebben szerintem egy kicsit túl van bonyolítva a mérés.

Kaphatóak ipari PT100 távadók is, de ha soros kapcsolattal kell, akkor az elég drága tud lenni.

Ha egyedi megoldás kell, akkor írj privátba!

PIDSBC
(#) corte hozzászólása Aug 31, 2010 /

Sziasztok
Szeretnék egy 0-10V os 24V ról működő
hőmérséklet távadót készíteni,
Pt 1000ről. Van valakinek hozzá kapcsolása,
vagy csinált már valaki ilyet?
(#) dcsabi hozzászólása Aug 1, 2012 /

Sziasztok,
Kérdezném, használt-e közületek valaki már XTR105...vagy valamelyik társát, hőmérséklet távadónak. Megbizható-e, elégséges-e az adatlap szerinti kapcsolás? Itthon ha van, elég drága a komplett cucc .( 15e- a végtelenig...)A kinainak meg drága a szállítása, mert ki van öntve múgyantával és nehéz.
(#) imre23 hozzászólása Márc 25, 2014 /

Sziasztok ! Nemrégiben kaptam egy feladatot hogy egy 4-20mA hőmérséklet/ páratartalom távadót építsek. azt hittem hogy könnyű lesz és találok hozzá megfelelő alkatrészeket. de nem így lett és elakadtam a tervezésben és az egész dologban.
A lényeg tömören az lenne hogy találtam egy digitális hőmérséklet mérőt DS18B20 ezt a jelet PIC szeretném feldolgozni és vezérelni az áramgenerátort majd egy d/a-val egy áramgenerátort meghajtani, amiből 4-20mA tudok.
Először találtam 4-20mA D/a ami direkt ezt tudja kiadni! de azzal is elakadtam AD5748. Esetleg ha tudna nekem segíteni az nagyon jó lenne tervezésben is meg egy kicsit a programozásbán is! így eddig jutottam tervezés keresgélés szinten!
(#) fufuka hozzászólása Jan 12, 2020 /

Szép estét!
Segítséget szeretnék kérni! Van egy hőmérséklet távadó kimenetem (1. Kép), és van egy 0-10v analóg bemenetem (2. Kép). Hogyan kábelezzem össze?
(#) proli007 válasza fufuka hozzászólására (») Jan 12, 2020 /

Hello! A Grundfos középső kivetésére (GND) kötöd a 8-ast, és az 'IN' pontra a 7-es kimenetet. A távadón a 0-10V kimenetet kell beállítani(programozni).
(#) Atis57 válasza fufuka hozzászólására (») Jan 12, 2020 /

Szia!

Ha a távadó alkalmas a 24V .s tápra.
Akkor;a 6-8 összekötve és a GND pontra (az a forditott T betű)
a +24V az 5+ jelzéshez.
A harmadik adja magát.7-in.
(#) fufuka válasza Atis57 hozzászólására (») Jan 15, 2020 /

Köszönöm!
(#) fufuka válasza proli007 hozzászólására (») Jan 15, 2020 /

Köszönöm!
(#) kefe13 hozzászólása Okt 14, 2020 /

Sziasztok.
Pt hőmérséklet szenzorral kapcsolatban kérdeznék. Adott a hely ahová 2 vezetékes kellene, de csak 4 vezetékes van /nem is lesz más/. Az ábra szerint be lehet tenni a megfelelő érpárt a helyére? S akár a 3 vezetékes helyére is használható a 4 vezetékes? Megfelelő kivezetéseket választva működhet a dolog ?
A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2020

PT.png

(#) Bakman válasza kefe13 hozzászólására (») Okt 14, 2020 /

Nem kötelező kettőnél több vezeték használata. Az extra vezetékek a pontosságot segítik elő, a vezeték ellenállásásnak kompenzálására szolgálnak.

Egy négy vezetékes szenzort használhatsz három ill. két vezetékes rendszerben is.
(#) kefe13 válasza Bakman hozzászólására (») Okt 14, 2020 /

Köszönöm!
(#) silencezozo hozzászólása Jan 10, 2023 /

Sziasztok!

Van egy Phoenix Contact gyártmányú MCR-T-UI távadóm. Át szeretnék állítani egy paramétert, de nem tudok csatlakozni hozzá. Gyári kábelem nincs. Probáltam az alábbi termékekkel: Adapter 1
Adapter 2
Adapter 3

Egyikkel sem akart kommunikálni. Az első kettőnél a program még látta az adptert, de az utolsónál azt se. A gyártó szerint a gyári kábele egy sima RS232 TTL adapter.

Mit rontok el? Vagy van valami ötletete valakinek?

Köszönöm előre is.
(#) user1914 válasza silencezozo hozzászólására (») Jan 11, 2023 /

Szevasz!
Bits per second, data bits, parity, stop bits, flow control ezek jó helyen vannak?
A manuálban erre nem látok utalást.
Üdv. M.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem