Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   527 / 577
(#) Gafly válasza szsman hozzászólására (») Jan 11, 2020 /
 
A 470 KOhm szakadása okozhatja akár az emlegetett melegedést is. Ameddig nem javítod, ne próbálkozzál, mert akár a cső is tönkremehet (annyira már nem könnyen pótolható).
A fűtéshez viszont tényleg nincsen köze...
(#) szsman hozzászólása Jan 11, 2020 /
 
Még nem értem akkor, miért nincs fűtés. Holnap pótolom az ellenálást, visszakötöm valamelyik kondit, és újrapróbálkozom a feszültségráadással.
(#) ferci válasza szsman hozzászólására (») Jan 11, 2020 /
 

Végülis:
- a feszmérés még hiányzik az 1500 ohmon...
- a fűtőkört se mérted meg, hol van szakadás ( ha van ! );
- a 470k helyére betehetsz átmenetileg 330k...1M között bármekkorát, mégis legyen "rácslevezető" ellenállás...
- a 0.47u helyére bármelyiket beteheted, ha legalább 400 voltos.

...miért nincs fűtés? Ott van a skicc, ha azon nem tudsz végigmenni....?
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2020
(#) szsman hozzászólása Jan 11, 2020 /
 
Köszönöm a tanácsokat. Holnap tudok alkatrészt cserélni. Csere után mérek feszültséget mindenhol, és írom amit mértem
(#) gkari válasza szsman hozzászólására (») Jan 11, 2020 /
 
Fűtőfeszültségek: UCH21: 20V, UBL21: 55V. (áram: 0,1 A
(#) Kera_Will válasza szsman hozzászólására (») Jan 11, 2020 / 1
 
Csőkatalogusok egyik elerhetosege : sok sok cső adat
(#) szsman hozzászólása Jan 13, 2020 / 2
 
Üdv mindenkinek. Sikerült megcsinálni az Oriont. Azért nem volt fűtés, mert csúnyán benéztem a 200 ohm-os ellenállást, és 1'5 k 10 watt került a helyére. Cseréltem a szakadt 470k-t, és volt egy alkatrész leválás is. Most tökéletes, és nagyon szép a hangja, kiváló a szelektivitása.. Egy dolog még zavar. Hogyan tudom csökkenteni az 50hz-es búgóhangot.? A 20 és 50 mikrós kondi maradt meg. Az okozhatja az állandó stabil búgást?
(#) ferci válasza szsman hozzászólására (») Jan 13, 2020 /
 
Az egyenirányítás ugye félhullámú, ezt nem tudod kiküszöbölni ebben a rádióban.
Esetleg fordítsd meg a hálózati dugót, hátha éppen a fázis van a gnd-n.
(#) szsman hozzászólása Jan 13, 2020 /
 
Bekapcsoláskor fázisceruzával szoktam ellenőrizni a gnd-t. Az egyenirányítás valóban félhullámú, erre nem is gondoltam. Köszönöm a segítséged ferci!
(#) tiko77 válasza tiko77 hozzászólására (») Jan 13, 2020 / 1
 
Üdvözlet mindenkinek!
Ígértem hogy írok pár sort az Orion 355-el kapcsolatban.
Egész jó áron hirdették, a szépséghibákat leszámítva nagyon egyben volt, tetszett is a típus szóval elmentem érte. Doboza kisebb hibákat leszámítva (1-1 helyen a furnér elvált illetve van egy kis hiány is, a lakk sok helyen sérült) szinte gond nélkül javítható. Belseje hiánytalan, hátlap és eredeti 220V-os kábel megvan, minden szempontból jó felújítási alap.
Takarítás után szemrevételezés, gyakorlatilag eredeti az állapot, valószínűleg az elkó és az EM4 két 1Mohm-os ellenállása régebben cserélve lett, utóbbi 3Mohm-ra amit persze eredeti értékre cseréltem, illetve a végfokban volt egy szakadt ellenállás. Az ECH3 cseréje és a csőfoglalatok érintkezőinek tisztítása óta stabil, érzékenysége és a hangja jó a varázsszem is vállalható, szerintem marad így nem fogok benne mást cserélni. A dobozban talált dátum szerint 78 éves, inkább az állagmegőrzésre és az eredetiségre törekszem nem pedig a teljes felújításra, korához képest becsülettel működik. Persze a dobozt nehéz lesz úgy rendbehozni hogy ne tűnjön viszonylag újnak de ha szeretném hogy megéljen még pár 10 évet akkor szükségszerű. Amin meglepődtem hogy a kapcsoló nem a hangerő hanem a hangszín szabályozó potméteren van, nem tudom ez eredetileg is így volt vagy szintén egy javítás alkalmával alakították át?
https://www.youtube.com/watch?v=Uvi4oxQz5f4
(#) tiko77 válasza tiko77 hozzászólására (») Jan 16, 2020 /
 
Közben sikerült megtudnom hogy valóban gyárilag is a hangszín szabályozó potméteren van a kapcsoló. Szokatlan megoldás, de végül is működik.
(#) color válasza tiko77 hozzászólására (») Jan 16, 2020 /
 
Praktikus is mert a hangerő legalább fix vagyis nem kell minden bekapcsolásnál beállítani.
A hangszint meg odatekeri az ember ahogy megszokta .
(#) tiko77 válasza color hozzászólására (») Jan 19, 2020 /
 
Belegondolva tényleg, viszont valamiért mégsem ez terjedt el később.
Ha már a restaurálás is a témához tartozik, lehet hogy csak figyelmetlen vagyok de szinte sehol nem találok semmit azzal kapcsolatban hogy régen a gyárban milyen típusú anyagokat használtak a dobozokhoz (tudom nem elektronika de mégis érdekes lehet) szóval a lakkok milyenek voltak régen, mi oldja, mi nem, mivel ragasztottak (például a hangszóró előtti szövet ragasztását általában simán oldja a langyos víz), a fa dobozt pácolták vagy színezett lakkozást kapott? Ha jól tudom a leggyakrabban diófát használtak alapanyagnak, színeket tekintve dió, cseresznye, mahagóni. Hátha még valaki tudja hogy hogyan is készültek az eredeti rádió dobozok? Javításnál, restaurálásnál sokat segítenének ezek az infók. Sajnos a gyári minőség (fényezés, politúr) házilag nem megvalósítható viszont jó lenne minél jobban megközelíteni.
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2020
(#) Gafly válasza tiko77 hozzászólására (») Jan 20, 2020 /
 
Dehogynem tartozik ide.
(#) tiko77 válasza Gafly hozzászólására (») Jan 22, 2020 / 2
 
Ezt most találtam, már-már tananyagszerű, részletes leírás, az más kérdés hogy komoly felkészültséget és tapasztalatot igényel. Az egész oldal rengeteg leírást tartalmaz, a menüben is érdemes körülnézni.
http://www.butorasztalos-restaurator.hu/politurozas-alapanyagok.php
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2020
(#) tiko77 válasza tiko77 hozzászólására (») Jan 26, 2020 /
 
Valaki nem tudja esetleg hogy mi az a színtelen, vízben oldódó ragasztó amivel a hangszóró vásznakat rögzítették?
(#) fgyj válasza tiko77 hozzászólására (») Jan 27, 2020 /
 
Eddig mindig úgy láttam, hogy enyv. (Ezért nem ajánlatos vízzel tisztítani a hangszóróselymet. Jó viszont az alkohol, mert nem oldja az enyvet. Közönséges asztalosenyvről van szó.)
Ha új textilt ragasztunk a régi helyére, megfelel az általános faragasztó.
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2020
(#) tiko77 válasza fgyj hozzászólására (») Jan 28, 2020 /
 
Enyvet egyenlőre nem kaptam sehol. Esetleg tapétaragasztó? Ha jól tudom a víz oldja és színtelen lesz száradás után. Azért az enyvet még nem adtam fel, csak egy ötlet volt.
(#) Gafly válasza tiko77 hozzászólására (») Jan 28, 2020 /
 
Vagy csinálsz, vagy veszel.
(#) tiko77 válasza Gafly hozzászólására (») Jan 28, 2020 /
 
Hogy lehet csinálni?
(#) Gafly válasza tiko77 hozzászólására (») Jan 28, 2020 /
 
Van irodalma bőven.
Nagyjából úgy mint a kocsonyát, csak meg ne romoljon pár év után.

Mondjuk nekem a "művész ellátó" meglehetősen útba esik, így ha nekem kellene, akkor nem vacakolnék a főzéssel...
(#) tiko77 válasza tiko77 hozzászólására (») Jan 28, 2020 /
 
Bocsánat, a link elkerülte a figyelmem. Egy kicsit fáradt vagyok.
(#) tiko77 válasza Gafly hozzászólására (») Jan 28, 2020 /
 
Én is ott próbálkoztam de az Üllői úton pont nem volt. Mivel nem sürgős inkább várok, nem lenne jó ha balul sülne el valami, elég kényesek ezek a régi szövetek. Így is egy kicsit összement, lehet hogy majd nedvesen kell visszaragasztanom. Ezt egyébként hogy szokták? Még soha nem kellett teljesen levennem a keretéről.
A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2020
(#) granpa válasza tiko77 hozzászólására (») Jan 29, 2020 /
 
Ugorj el hozzám. Találtam ~100 g-ot, biztos elég lesz.
(#) laczika hozzászólása Jan 31, 2020 /
 
Sziasztok! Orion AR602-vel FM részével van tapasztalata valakinek? Jönnek az adók FM-en de nem lehet normálisan állomásra hangolni. Néha jó lenne hallgatni ezt a gépet. A macskaszem szépen kinyílik hangoláskor, de a hang nagyon torz, főleg az "S" és"SZ" betűk sziszegősek. Ha egy kicsit félre van hangolva akkor elfogadható de úgy meg nagyon halk. Kapott 2x68µF új anódkondikat, a végfok jó, középhullámon normálisan viselkedik a rádió. Ennyire rosszak nem lehettek régen szerintem. Esetleg az FM KF résszel lehet gond? Köszönöm a válaszotokat.
(#) fecameca válasza laczika hozzászólására (») Feb 1, 2020 / 1
 
Üdv! Az én tapasztalatom, hogy ilyen idős korban nem tudom, miért, de az összes rezgőkör el lehet hangolódva. A műanyagok és egyéb, abban a korban használt szigetelő anyagok öregedéssel együtt járó vetemedésére gondolok. Csak óvatosan, mert az ilyen korú vasmagok törékenyek, mállanak, a melléjük dugott gumi viszont kőkemény, egyedül a méhviasz, ami talán még mindig a régi. Folytattam méréseket ferrit hangolómagok fel, illetve lemágnesezése ügyében is. Meglepő, vagy nem, de egy állandó mágnessel jól szét lehet hangolni egy rádiót, anélkül, hogy hozzá érsz, pedig az ember nem gondolná, hogy a ferrit, nem acél, de a magnószalag is mi volt, vasoxid por, és ragasztó anyag, és mágnesezhető, és a felmágnesezett ferrit jól elhengolja a rezgőkört még az anyagok vetemedésén is túl. A varázsszem, és a fül jó segítség lehet, de ha vannak megfelelő műszerek, még jobb. Előtte alaposan tanulmányozni a rajzot, melyik serleg alatt mi lakik, mert az aránydetektort nem jel maximumra, hanem torzítás és zaj minimumra kell hangolni. (Vagy wobblerrel "S " görbét beállítani, viszont nekem se volt ilyenem soha.) Ja és a ferrit és tömör réz "varázspálca" hasznos lehet, mielőtt törünk. zúzunk, mert lehet, hogy hozzá sem kellet volna nyúlni ahhoz a körhöz, ami előzőleg így ellenőrizhető: Vasra javul, befelé, rézre javul, kifelé, mindkettő ront rajta: ne nyúlj hozzá!
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2020
(#) laczika válasza fecameca hozzászólására (») Feb 1, 2020 /
 
Mégis a végfok volt a baj. Az EL84 munkapontját beállító 1Mohmot kicseréltem egy másikra és helyreállt az FM. Középhullámon fülre nem tűnt rossznak, de PU-ról az MP3-ak már elég trehányul szóltak. A középhullám pedig hangosabb lett valamivel. 15 éve nálam van ez a rádió egyszer már gatyába ráztam. Örülök hogy megint jó lett, de ezeknek a gépeknek a szinten tartása egy idő után elég idegőrlő. Van egy R999F-em az is tök jól összeállt már egyszer de fél éve megint letérdelt.
(#) Kera_Will válasza laczika hozzászólására (») Feb 1, 2020 /
 
az mp3 már eleve torzított hangzás világot hordoz magával ... ez volt a lényege hogy tudják csökkenteni a fájl méretét
(#) gkari válasza laczika hozzászólására (») Feb 1, 2020 /
 
Én cserélném az EL84 katódkondiját is. Biztosan jó lenne az FM Kf, és a diszkriminátort ujrahangolni, persze ehhez FM szignál kell. Széphangú rádió ez, kicsit irígykedek.
(#) laczika válasza gkari hozzászólására (») Feb 2, 2020 / 1
 
Az 50 µF-os előfesz szűrő elkót már régebben kicseréltem. Szép lágy hangja van a kimenőtrafó mérete is nagyobb az átlagosnál, de ha többet használom idővel mindig elmászik a munkapont egy kicsit, és torzul a hang. AM-en ezt nehezebb észrevenni. Az FM is elhangolódik nem stabil. Ki lehet pofozni ezeket a csöves gépeket, de FM-en soha nem lehet tökéletes eredményt elérni szerintem.

Pict7630.jpg
    
Következő: »»   527 / 577
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem