Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Multiplexer működése
 
Témaindító: source2, idő: Aug 2, 2005
Lapozás: OK   2 / 2
(#) gordonfreemN hozzászólása Nov 25, 2019 /
 
Sziasztok.

Multiplexer egy bemenete (pontosabban a bemenethez tartozó bináris kód) don't care. Mit kell vele tennem? GND vagy táp vagy lebeg?
Köszönöm a választ

Kérésre javítva.
A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2019
Moderátor által szerkesztve
(#) Gafly válasza gordonfreemN hozzászólására (») Nov 25, 2019 / 1
 
Ne lebegjen. Legyen mondjuk GND.
(#) etm hozzászólása Jan 25, 2020 /
 
Sziasztok! Olvasgattam a multiplexerek működéséről,és odáig világos, hogy a cimzési kódtól függően kiválaszt a több közül egy bemenetet és azt kapcsolja a kimenetére. A demultiplexer pedig ezt az 1 bemenetét ujra szétválasztja a megfelelő kimenetére. De ha ezt folyamatosan csinálja,hogy pl. a multiplexer a 00 cim kód hatására beolvassa az első bemenetéről a jelet és továbbitja a kimenetre. ez eddig érthető. Aztán kapja a 01 cim kódot.Ekkor átugrik, és a második bemenetről továbbitja a jelet a kimenetre. Aztán az 10 cim kód hatására a 3-ikat kapcsolja a kimenetre,és igy tovább. De nem értem,hogy mig a harmadikat kapcsolja a kimenetre,az idő alatt mi történik az első bemenettel? Mivel annak a továbbítása megszakad arra az időre míg a többi bemenettel " foglalkozik" a multiplexer.
Előre is köszönöm!
(#) Bakman válasza etm hozzászólására (») Jan 25, 2020 /
 
Nem történik semmi különös. Ha a harmadik bemenet van összekötve a kimenettel, akkor az első és második bemeneten kb. mindegy mi van, nincs hatással a kimenetre.
(#) etm válasza Bakman hozzászólására (») Jan 26, 2020 /
 
Hello! Az idáig érthető. Azt szeretném ezzel kérdezni hogy ha össze van kapcsolva egy multiplexer és egy demultiplexer,akkor az idő alatt, mig a pl 3-ik vagy 4-ik bemenet jelét továbbitja a szerkezet, addig pl. a multiplexer első bemenetén ha időközben van jel változás az a demultiplexer első bemenetén nem fog megjelenni,mert abban a pillanatban éppen a pl.3-ik bemenet van összekötve a kimenettel.Vagy ez hogy van ? Hogy oldják meg hogy a jel átvitel folyamatos legyen pl az első bemeneten és ne legyen kiesés az idő alatt,mig a többi bemenet adatait továbbitja?
(#) Bakman válasza etm hozzászólására (») Jan 26, 2020 /
 
Ez úgy van, hogy a küldő/fogadó/vezérlőegységnek "tudnia kell", hogy éppen melyik csatorna van továbbítva. Önmagában a multiplexer/demultiplexer nem használható semmire, mert a vezérlését is meg kell oldani.

Ha a vezérlése megoldott, akkor a vezérlő tudja, hogy éppen milyen állásban van a (de)multiplexer. Ha az alkalmazás nem engedi meg, hogy egyszerre csak egy bemenet/kimenet legyen továbbítva íly módon, akkor más megoldást kell választani. Pl. RS232 használata esetén átlagosan egyszerre nyolc bitet lehet átvinni, csak a küldő és a fogadó oldalon kell egy-egy kódoló, dekódoló. Igaz, az átvitel is eltart egy ideig, lévén soros vonalról van szó. Ha ez sem jó, akkor mindenféle kódoló/dekódoló eljárást el kell felejteni és direkt adatvezetékeket kell használni. Lásd a számítógépek fejlődését a 8 bittől a 64 bitig.
(#) proba válasza etm hozzászólására (») Jan 26, 2020 /
 
Fogsz két Yackleyt ezeknek a forgatógombját mechanikusan, a kapcsolók közös pontját meg
elektromosan összekötöd. Ezáltal kaptál egy egyszerű multiplexer kódoló,dekódoló áramkört. Ha a tárcsát forgatod láthatod, mindig csak az van a kimeneten, ami a másik kapcsoló ugyanazon bemenetén van . Jól sejted, a többi bemenet változása elvész. Ezen lehet segíteni oly módon, hogy a minimális jelidőnél gyorsabban forgatod a kapcsolót ( lehetőleg minimum két kör jusson egy változásra) Vagy a tárcsa bemenő oldalán tárolod a változást, és miután elküldted, törlöd a tárolást. ( csak egy változási irányt tudsz tárolni egy körbefordulás alatt.)
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem