Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanytűzhely bekötése
 
Témaindító: Lacika2000, idő: Márc 20, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   6 / 9
(#) gyuszo válasza Lipi71 hozzászólására (») Szept 29, 2019 /
 
Összegezve : ez a tűzhely 1 fázisra való bekötése nem ajánlott, de nincs is rajta feltüntetve.
(#) VIM válasza gyuszo hozzászólására (») Szept 29, 2019 /
 
ITT van a doksija. Persze ebből nem derül ki, hogy a fűtőszálak hány voltosak csak feltételezni lehet, hogy 240V DE a bekötést azt a három illetve a kettő fázisra adták meg a terhelés program szerinti optimális elosztása végett. A szóban forgó készülék szerintem kettő fázisra volt előzőleg bekötve és a fehér szálak a kapocslécen azok nullák volnának a sütő fűtőszálak feléhez helyesebben a program illetve funkcióra bontva felezve (mert egy szálnak kissé sok volna az a teljesítmény amit el kellene viselnie). Szerintem sosem megy egyszerre az egész 11kW de még a fele is éppen hogy ... Funkciója válogatja. Az tény, hogy a wattok terén a grillek viszik a prímet meg a pizza készítés. Szerintem mennie kell ennek egy fázisról is és az ott dől el a kapocslécen, hogy melyik pontra vagy mindkettőre kell e adni feszültséget, mert hát hibakódot is ki tud jelezni de többsége a hőmérséklettel függ össze.
(#) Zsolt 73 válasza gyuszo hozzászólására (») Szept 30, 2019 /
 
Csodálkozom rajtatok ! Tényleg nem ismeritek a villamos rajzjeleket ?
(#) gyuszo válasza Zsolt 73 hozzászólására (») Szept 30, 2019 / 1
 
Ez egy 3 fázisra tervezett sütő, 400V-os betéttel, ezt írtam le, hogy nincs is feltüntetve rajta a 230V-os üzemmód. A 400 V-os fűtőbetétek a fázisokon kapják az áramot. Elvileg a nullán nem is folyik áram. Itt már csak az a kérdés, hogy egyáltalán lehetséges-e bekötni 1 fázisra . Mert a nulla kivezetés nem úgy van méretezve, hogy azon nagy áram fog folyni.
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2019
(#) Zsolt 73 válasza gyuszo hozzászólására (») Szept 30, 2019 /
 
Miként kötnél be 230 V-ra 400 V-os fűtőbetéteket ?
(#) gyuszo válasza Zsolt 73 hozzászólására (») Szept 30, 2019 / 1
 
Én ezt a sütőt nem kötném be 1 fázisra, az biztos.
(#) Zsolt 73 válasza gyuszo hozzászólására (») Szept 30, 2019 /
 
Olykor vak vezet világtalant jellege van a topkinak. A kérdezők, és gyakran a válaszadók sem értik meg, hogy a 230 V és a 400 V nem hobbi kategóriás történet.
(#) VIM válasza Zsolt 73 hozzászólására (») Szept 30, 2019 /
 
Hát azt lehet. Hát nem. A problémából csak ennyit látsz, mint ami itt le van írva és fotón meg van mutatva. Azt viszont már nem tudod, hogy olyan kívülállót kértek meg a feladatra aki szintén segítségre szorul és kész tények vannak (pl. egy fázis van bekötve az ingatlanba és a készülék amit már megvettek használtan, szeretnék azt tovább használni). Na ehhez próbálunk, próbálok jómagam is segítséget nyújtani. Nagyon a párját ritkítja az olyan gyártó amelyik a sütőiben 400V-os fűtőszálakat használ hacsak nem erre kap megrendelést abból az országból amelyik ezt a rendszert preferálja (Svájc). Nincs kizárva, hogy 400 voltosak a betétek mint ahogyan az fel is van tüntetve de azért próbálkozni lehet vele, hogy használható e így is a készülék vagy kell bővítést kérnie a tulajnak a meglévő 32A-ra. Az megint más kérdés, hogy megéri e majd a plusz ráfordítást.
A rajzok csak tájékoztató jellegűek és NEM ide tartoznak de azokon a bekötések variációi kicsit több lehetőséget adnak meg.
(#) VIM válasza gyuszo hozzászólására (») Szept 30, 2019 /
 
Hát idehaza én sem de megszavazhatjuk, hogy ezt dobassa ki és vetessen másikat vagy beszélje rá a tulajt, hogy vegyen plusz ampereket stb.
(#) granpa válasza VIM hozzászólására (») Szept 30, 2019 /
 
A villanysütő eleve drágábban dolgozik, mint a gáz (többször lemérem); tehát én sem használnám. De: ez van, ezt kell(ene) használni. Mérés, betétek (részleteknek) nagyságának megállapítása, bekötés kisakkozása. Egyszerre biztos nem lehet használni az összes betétet, de attól még működtethető, használható lehet. Van a régi munkahelyemről egy (eléggé használt, főzőlap hiányos; kellett a főnököm mamájának) 3~ú villanytűzhelyem, van 3~om, de nem használom, bár simán átköthető 1~ra, csak kicsit gondolkodni kell.
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2019
(#) obenhof válasza gyuszo hozzászólására (») Szept 30, 2019 / 1
 
Szerintem meg pont ez a lényeg. A készülék, egy önálló egységet képez, ha hiba keletkezik benne, szűnjön meg a teljes tápellátása (legalábbis egy villanytűzhelynél), a szerviz befejezéséig használhatatlan legyen egy laikus számára...de nem vagyunk egyformák, lehet hogy én gondolom rosszul.
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2019
(#) obenhof hozzászólása Szept 30, 2019 /
 
Az itt a baj, hogy mindenki elsiklott a lényeg felett. Nem említette senki egy szóval sem, hogy álljon neki kivitelezni a kérdező. Esetleges megoldásokat javaslunk, amiből kiderülhet számára, hogy a készülékéhez milyen beruházásokra lesz szüksége (3 fázis igénylése[valószínűtlen egy tűzhely miatt], teljesítménynövelés 1 fázisra[esélyesebb], vagy eladás/kuka a készüléknek[legesélyesebb]...vagy használat kisebb teljesítményen[megoldható]).
Valaki elhintette, hogy 48Ampert vesz fel a hálózatból 1 fázison. Ki az aki használta már mind a négy "rózsát" a tűzhelyen+a sütőt egyszerre, és mindet full grafton?? Na aki igen, az NE kössön 1 fázisra ilyen készüléket, hanem ipari áramra van szüksége!
Az volt az első kérdésem, hogy a fűtőbetétek hány voltosak. Ha 230, akkor megfelelő kábelezéssel, hozzáillő túláramvédelmi szerelvénnyel, ÁVK-val kinek árt ha akár 10Amperre van biztosítva? Mi van ha egy "rózsát" akar csak használni egyszerre és nem kell kidobnia a készüléket?
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2019
(#) gyuszo válasza obenhof hozzászólására (») Szept 30, 2019 /
 
Szerintem, ha zárlati áram van, nem fogja tudni felkapcsolni a fogyasztói elosztóban a sütő kismegszakítót. Én az al elosztóba írtam a 3 db-ot.
(#) gyuszo válasza obenhof hozzászólására (») Szept 30, 2019 /
 
Idézet:
„a fűtőbetétek hány voltosak. Ha 230, akkor”

A képről kiderül, hogy 400 Voltosak.
(#) obenhof válasza gyuszo hozzászólására (») Okt 1, 2019 /
 
Egy háztartási készülékhez nem "al elosztó" kell, hanem megfelelő érintésvédelem, túláramvédelem, vezeték/kábel keresztmetszetek, főleg egy fémházzal körülvett ohmikus fogyasztó esetében.
(#) gyuszo válasza obenhof hozzászólására (») Okt 1, 2019 /
 
Ez nagyon általános volt, ami szinte minden háztartási gépre vonatkozik.
A mikro, mosógép, kávéfőző mind ilyenek.
A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2019
(#) obenhof válasza gyuszo hozzászólására (») Okt 1, 2019 /
 
Ehhez képest Te javasoltad először a fénykép megosztása után, hogy
Idézet:
„1 fázisnál be kell kötni a fázisra az 1,2,3 vezetéket.
A 4, 5 -ös pontokat a nullára. Az utolsót a védővetetőre.”

Egyébként ilyen jelölések után még találkozhatsz 230-as fűtőbetétekkel, még akár ipari kivitelnél is úgy, hogy a nullvezető keresztmetszete pont ilyen logikátlanul van kiválasztva. Ezért megy olyan barom mint én, és vezetékezi át az egész készüléket megfelelő keresztmetszettel, miközben 100an várnak az ebédjükre egy iskolai konyhán
A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2019
(#) obenhof válasza gyuszo hozzászólására (») Okt 1, 2019 /
 
Így van...ezeket nem szabad részükre bontani.
(#) gyuszo válasza obenhof hozzászólására (») Okt 1, 2019 /
 
Én a villanytűzhelyt mégis egy kicsit másképp látom. A beépíthető tűzhelyeknél a főzőlap és a sütő külön részegység. Külön csatlakozó, egy-két típuson dugalj található.
Tudom ez más kategória, mint ami egybe van építve eleve és szabadon álló.
(#) Gafly válasza gyuszo hozzászólására (») Okt 1, 2019 /
 
Meg válogathatod a boltban, hogy milyen "felsőt" és "alsót" választol a konyhabútorhoz...
(#) Fuburci hozzászólása Okt 2, 2019 /
 
Sziasztok!
Adott egy beépíthető szett ( Bosch HEF133BSO), melynek főzőlapja a sütőről vezérelhető. A kérdésem az lenne, hogy az 5 eres vezetékét valamilyen formában rá tudom-e kötni aljzatba, 1 fázisra úgy, hogy csak a sütőt szeretném használni?!
Köszönök szépen minden érdembeli választ előre is!
(#) gyuszo válasza Fuburci hozzászólására (») Okt 2, 2019 / 1
 
1 fázisra 3 x 4 mm2 vezetékkel kössed be.
(#) Lacaboy hozzászólása Márc 20, 2020 /
 
Sziasztok!

Egy barátomnál kiépítettem 2db 3*4mm2 es kábelből kiállást villany sütőhőz és főzőlaphoz. Kábelenként 25A megszakító van a körökön. A probléma az,hogy időköben meggondolta magát és vett egy villanytűzhelyet amihez 3*6mm2 es vezetéket ajánl a könyv. Kérdésem az,hogy beköthetem úgy,hogy pl 1es fázisra kötöm az egyik kábelt a 2es 3asat közösítem és oda pedig a másik kábelt. A 0 és a föld pedig közösítve. Azért csinálnám,hogy a kábel ne legyen nagyon terhelve. Van értelme?
Vagy kössem be a 3*4es kábellel? Kábel cserére már nincs lehetőség abból kell főzni ami van.
(#) VIM válasza Lacaboy hozzászólására (») Márc 21, 2020 /
 
Szia! A nulla és a föld közösítése ..... ezt át kellene gondolnod.
(#) Lacaboy válasza VIM hozzászólására (») Márc 21, 2020 /
 
Felre ertheto amit irtam. A 0 a 0aval a fold a folddel nyilvan.
Ketto darab 3×4mm2 kabel van. A 0 es a fol bekotese egyertelmu nem ez a kerdesem.
(#) Tomi111 válasza Lacaboy hozzászólására (») Márc 21, 2020 /
 
Szerintem nincs más lehetőség, a két kábelben a nullákat és földeket közösíted, az egyik kábel fázisát a 25A-on keresztül bekötöd a tűzhely egyik fázisára, a másik kábel fázisát meg a két maradék fázisra. Így két kismegszakítóra lesz elosztva.
Egy fázisa van? 32A? Lehet kevés lesz! A tűzhelyen sem mehet egyszerre minden, meg a mosógép, más nagy teljesítményű gépek.
(#) Lacaboy válasza Tomi111 hozzászólására (») Márc 21, 2020 /
 
Igen sajnos egy fázis van 32A. 25A-ről lett felbővittetve,de többet nem bír el a társasház.
33A a teljes áramfelvétel szóval már figyelmeztettem, hogy kompromisszumokkal fog járni a használata, mivel van egy 1200W-os bojler is és nyáron lesz klíma is.
Köszi a választ.
(#) VIM válasza Lacaboy hozzászólására (») Márc 21, 2020 /
 
Szerintem sokszor nem lesz villany a lakásban .... az a 32A az nagyon kevés. A tűzhely kapcsolását kellene ismerni, hogy hogyan lehetne ésszerűen elosztani a terhelést a lapok illetve a sütő használatakor. A kettő együtt egészen biztos, hogy nem fog menni arról nem is beszélve, hogy mást is szeretnének még ezen kívül működtetni a lakásban. A vásárláskor ez nem tűnt fel vagy örökölt darabról van szó?
(#) Tomi111 válasza VIM hozzászólására (») Márc 21, 2020 /
 
Az a baj, hogy egy átlagember ehhez nem ért ( ill. ez nem baj ), de az eladó sem ért hozzá! Ez már baj.
(#) Lacaboy válasza VIM hozzászólására (») Márc 21, 2020 /
 
Szerencsére egyáltalán nem fordul elő,hogy menjen a sütő és mind a négy lap. Max 1 vagy kettő lap. Mindegyik villanytűzhely hasonló teljesítményű vagy mire gondolsz, hogy nem tűnt fel?
Következő: »»   6 / 9
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem