Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Geiger-Müller számláló (hobbi)
Lapozás: OK   48 / 52
(#) elektroncso válasza jordskott hozzászólására (») Feb 1, 2020 /
 
Az az IHM5 az vagy IH5M volt, ami egy őskövület magyar gyártmányú műszer és ebből a szempontból inkább saccoszkóp (hidegháborús műszer, arra találták ki, hogy atomtámadás után végezzenek vele méréseket nagy dózistérben ezért elég érzéketlen). Ennek a mérési eredményeiben én sem bíznék meg 100%-ban.
Ha viszont IH95 volt akkor az egy elég modern alfa+béta+gamma érzékeny univerzális műszer, többek között felületi szennyezettséget, dózist és egy csomó más dolgot tud mérni. Ebben viszont 100%-ig megbíznék, főleg ha OMH hitelesített matrica van rajta.
(#) Rosszmáj hozzászólása Feb 2, 2020 /
 
Az IH-5 kiváló műszer. Volt a maga idejében. Ne felejtsük el, 50 éve azért még nagyban dübörgött a hidegháború.
Mért bétát, gammát 6 nagyságrendben, eccerű volt és strapabíró. Arra volt jó, amire csinálták, ha jött a zatom, jól ki tudtad kerülni a dzsuvát, ha meg a nyakadba kaptad, akkó fürgyé le és méricskélheted magad.
Azért a katasztrofális bácsi jó volt, ezzel mérni a háttérsugárzás körüli értékeket. Ez az órásmester és a népszavakalapács esete.
(#) Sanyesz5 válasza elektroncso hozzászólására (») Feb 2, 2020 /
 
Annyira nem érzéketlen 0.05mR/h az alsó tartománya hatos fokozatban. Pont a napokban olvastam, alfára érzeketlen sajnos az tény, radont sem kell vele keresgélni de nem olyan rossz.
(#) elektroncso válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Feb 3, 2020 /
 
Az elég érzéketlen a háttérsugárzásra. 500nS/h ha átváltom. Ezzel szemben a magyarországi háttér átlagosan 100nS/h kb. +-20-30nS/h ingadozással.
Korabeli félvezető detektor van benne (elvileg a legenda szerint Videoton gyártmány), aminek a paraméterei az azóta eltelt évek alatt csak romlottak. A háttérsugárzás folyamatosan roncsolja félvezető detektorokat, ennyi év után már biztosan érzéketlenebb (pár szakadt, érzéketlen és gerjedős példány járt már a kezem között, de jó is akad köztük, főleg azok amik még eredeti ólomlemez tokban vannak).
Egy szóval sem írtam, hogy rossz, jó kis műszer, de arra amire kitalálták. Háttérmérésre sajnos alkalmatlan. Ráadásul ilyen sok évvel a gyártás után a pontossága is megkérdőjelezhető sajnos.
(#) jordskott hozzászólása Feb 3, 2020 /
 
Köszi mindenkinek a sok infót és segítséget! Még találtam ITTegy érdekes oldalt ahol különféle polónium és radon mérőket mutatnak be, gombostű, konzervesdoboz, szög, felhasználásával. Van ennek valóságtartalma?
Időközben hozzáfogtam az AVR-es mérő elkészítéséhez, amit többen tanácsoltatok.
(#) Sanyesz5 válasza elektroncso hozzászólására (») Feb 3, 2020 /
 
Persze írtam is hogy ide nem jó, félvezetőshöz képest nem rossz, persze az évtizedek hozzá jönnek sajnos.
(#) jordskott hozzászólása Feb 4, 2020 /
 
Egy fusebit beállításra volnék még kiváncsi és az eprom tartalomra.
(#) Sanyesz5 válasza jordskott hozzászólására (») Feb 4, 2020 /
 
EXTENDED:0xff
HIGH:0xD9
LOW:0xff
(#) jordskott válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Feb 4, 2020 /
 
Köszi! Eeprom marad üressen?
(#) mateatek hozzászólása Feb 8, 2020 /
 
Olcsó teszt tárgy?
Bővebben: Link
(#) Sanyesz5 válasza mateatek hozzászólására (») Feb 8, 2020 /
 
Én aliról nem rendelnék semmi hasonlót, sőt külföldről sem.
(#) elektroncso válasza mateatek hozzászólására (») Feb 8, 2020 /
 
Én semmiképp nem venném meg, feltéve ha nem a rendőrségen akarod átvenni. 0,8uCi-s Amerícium-241 pontforrás van a képen. Tudomásom szerint szabadszintűnek minősül, de tartása engedélyköteles.
(#) jordskott hozzászólása Feb 9, 2020 /
 
Elméletileg bármely atomkutató intézetben hitelesítik(ATOMKI) jegyzőkönyvileg, mennyi a mért és a tényleges érték közötti eltérés. Tudomásom szerint megfizethető áron(én 7-8000ft-ról kaptam információt). A készüléken beállításokat nem végeznek.
(#) jordskott hozzászólása Feb 9, 2020 /
 
Az internetes rendeléseket én is mellőzném. Komoly kálváriát okozhat a megrendelése
(#) jordskott válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Feb 9, 2020 /
 
Sanyesz5. Az eepromja az AVR-nek üres?
(#) Shance válasza jordskott hozzászólására (») Feb 9, 2020 /
 
Igen, üres. Az eepromot a program fogja írni, oda menti a beállításokat.
(#) jordskott válasza Shance hozzászólására (») Feb 9, 2020 /
 
Köszi
(#) TASBALA hozzászólása Márc 5, 2020 /
 
Sziasztok,
Ebayen jó olcsón van SI21BG cső, de angol nyelvű leírás nincs, van valakinek vele tapasztalata? Mennyiben különbözik az SBM-20-tól?
(#) Sanyesz5 válasza TASBALA hozzászólására (») Márc 5, 2020 /
 
Bővebben: Link

Ennyit találtam róla, az írja gamma béta, de bétából csak igen erős ami megmozdíthatja, amúgy ha jól olvastam 1000 röntgen a teteje ami rengeteg, elég érzéketlen egy cső lehet.
De erre már az anyaga is enged következtetni hiszen üvegből van
(#) TASBALA válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Márc 5, 2020 /
 
Köszönöm, inkább maradok az sbm-20-nál
(#) hummer hozzászólása Márc 12, 2020 /
 
Kedves Kollégák ! Van egy EMG-1862-őm. Karcmentes, kifogástalan műszaki és esztétikai állapotban, a korából adódó apró karcokat leszámítva. Belül turkálásmentes, még a telepes csövek is benne vannak.

Egy bajom van vele, hogy a GM-cső széttörött benne. Szeretnék VÁSÁROLNI egy (vagy két) ilyen GM-csövet, ami ép, hibátlan. Az IGV gyártotta hosszú, cerka alakú csövet. Nem tudom, hogy mi a típusa, mert arra nem találtam rá. Biztos van még itt-ott fiókokban, csak nem tudom, hogy kihez forduljak segítségért. A mellékelt képen a piros nyíllal megjelölt, hosszú cső kell nekem, a másik, a végablakos kicsi nem jó, nem fér a mérőfejbe (ahhoz amúgy is más alakú mérőfej volt). Nagyon hálás lennék, ha valaki tudna rajtam segíteni. Választ privátban várok, aztán ahogy tudok, jövök és válaszolok (sajnos, nem nagyon tudok mindig netezni, ezért türelmet kérek). A gépet szeretném eredeti állapotában megőrizni, BEINDÍTANI, ehhez viszont mindenképpen kell egy hibátlan GM-cső hozzá. Köszönöm előre is a segítséget.
(#) hummer hozzászólása Márc 12, 2020 /
 
Bocsánat, úgy tűnik, hogy a képet valami miatt nem töltötte fel a rendszer, bár nekem azt mutatta, hogy feltöltötte. Megpróbálom még egyszer.

A két IGV cső lenne rajta, a hosszú, cerka alakú (ami nekem kell, a palástján érzékeny) és a kicsi, tömzsi végablakos. Ismétlem: típusokat sajnos nem tudok.
(#) gerenk válasza hummer hozzászólására (») Márc 12, 2020 /
 
Üdvözöllek!
Kovács István Műszertechnika
Ebben a könyvben benne van ez a műszer, ha meg tudod szerezni lehet benne van a típusa is. Talán akkor könnyebben lehet megtalálni . Vagy a kép a könyvből van?
A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2020
(#) hummer válasza gerenk hozzászólására (») Márc 12, 2020 /
 
Szia !

Nem a Kovács-féle könyvől való a kép, hanem egy régi, GM-műszerrel foglalkozó könyvből. Valami két csehszlovákok vésték 1953-ban. A cső az IGV (vagy Gamma) 1050 típus lesz (leglábbis, ez van a képen levő csőre felvésve).
A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2020
(#) pmate95 hozzászólása Márc 27, 2020 /
 
Sziasztok
Sikerült beszereznem egy IH-5K típusú műszert. Azonban több gondom is adódott vele, először nem forgott a skála. Szétszedtem, beállítottam. Áramot adtam neki, háttérvilágítás van, pattogás a kimeneten van, de a műszer kontroll állásban sem tért ki. Sajnos belül eltört benne valami hátul, így valószínűleg nem tudok már nekik javulást hozni. Viszont érdekelne, hogy pontosan milyen értékekkel rendelkezik, sima deprez műszerrel helyettesíthető-e? 9sDA felirat van az elején,
Valamint arra gondoltam, hogy mivel úgyis elég magas a legalsó méréshatára (és mR/óra a mértékegység), így beküldhetném a kimenetéről a "kattanások"-at audió formában egy okostelefonba, vagy arduino-ba, és azzal a CPM-ből átszámolhatnék valami értelmes (mikroSievert) mértékegységre. Azonban nem tudom, hogy mennyi a szorzója ennek a készüléknek. Jelenleg olyan 80-110 kattanás / perc az átlag. Persze fenntartom a jogot, hogy hibás a műszer, de ha van köztetek olyan, aki foglalkozott ilyesmivel, minden tanácsot köszönök.
(#) Sanyesz5 válasza pmate95 hozzászólására (») Márc 27, 2020 /
 
Szia, ennek is 0.05 mR/h 6-os állásban az alja? Mert az 0.5 uSv/h ami nem olyan érzéketlen, viszont hozzá való műszer van itt az oldalon ha0423 kollégának ő árult múltkor bontatlant.

A műszer félvezetős, nem gm csöves fogalmam nincs mi lehet az átváltása sajnos...
A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2020
(#) Rosszmáj válasza pmate95 hozzászólására (») Márc 27, 2020 /
 
Ha 'ha0423'-nak nincs, szerintem van egy ismerősömnek. Ha nem fél a koronavírustól, holnap kint lesz a piacon.

Viszont az az 1-2 cps jól hangzik. Hacsak nem akarod jó drágán beméretni, egy "hihető" műszerrel össze lehet mérni.
(#) gerenk válasza pmate95 hozzászólására (») Márc 27, 2020 /
 
Szia!
egy ilyen IH-5 nálam is parkolópályán van a műszer nem javítható, a háza valami spiáter vagy nem tudom mi szétporladt. Csere másra ugyan lehetne szerintem 100 uA műszer de ez a speciális bonyolult forgó skála már nem reprodukálható. Nincs más megoldás szerezni kell bele műszert.
(#) pmate95 válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Márc 27, 2020 /
 
A legkisebb tartományban 2 mR a felső határ, és 4 részre osztva 0.5 mR-enként. Nem tudom, ez válasz-e a kérdésedre.
Igen, félvezetős. Viszont néha mintha begerjedne, és nagyon sok leütést érzékel. Nem zárom ki, hogy a 40 éves kondik már meghalóban vannak benne, vagy a félvezető adja meg magát. Csak az elektroncső az igazi, HI
(#) pmate95 válasza gerenk hozzászólására (») Márc 27, 2020 /
 
A javítására nem is gondoltam, bőven elég, ha egy olyan deprez-t a helyére tudok rakni, ami fedi a méréstartományt, aztán arra olyan skálát rajzolok, amilyet szeretnék.
Addig is egy multimétert kötöttem rá (digitálisat sajnos). Kontroll állásban 1000 mV, a 20 mR/h állásban átlag 40-60 mV-ot produkál. A 2 mR-es tartományban néha gerjed, lehet nem ártana egy kis WD40 sem a yaxley-nek, meg akár bármi.
Következő: »»   48 / 52
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem