Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » IC-k tárolása

Témaindító: fejesjoco, idő: Jún 9, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) fejesjoco hozzászólása Jún 9, 2008 /

Helló!

Van nekem egy csomó ic-m, ingyenes termékmintákból gyűjtöttem össze őket. Eredetileg ugyebár antisztatikus zacskóban jöttek, ami alap, de néhányhoz volt mellékelve ilyen páraelszívó izé is, meg nagybetűs figyelmeztetés, hogy érzékeny a nedvességre. Első kérdés: ezt a pára dolgot mennyire kell komolyan venni? Mikrokontrollelekről, szenzor, rádiós adővevő, kommunikációs protokoll, stb. ic-kről van szó, tehát semmi különleges, csupa olyan dolog, ami megtalálható egy szobában, még csak nem is hermetikusan zárt elektronikai eszközökben. Vajon az lehet, hogy a zárt zacskóban történő szállítás közben nagyobb veszélyt jelent a pára, de egy jól szellőző helyen már nem gond?

A nagyobbik problémám az ESD, ebben már egészen biztos vagyok, hogy oda kell rá figyelni. Na annyira azért nem, hogy esd ruha, esd padló, stb., de a tárolást meg kellene oldani. Jelenleg 2 db teljesen zárt fémdobozban van minden, STR8 parfüm doboza volt Az a bajom, hogy már több, mint 50 féle ic van, összesen 100-nál is több darab, a dobozok teljesen megteltek. Kellene valami fiókos rendszer. Ilyen létezik, ez eddig mehetett volna a "hol kapható" fórumba, csak sajnos túl drága (pl. conductive.hu -> esd védelem -> alkatrész tároló fiókok, dobozok). Van itt pl. ez a 6 fiókos szekrény, fiókonként akár 42 rekesz, teljesen esd védett, de valahol láttam, hogy ez több, mint 40.000 forintba kerül.

És akkor a kérdés. Létezik olyan műanyag (akár halcsalis vagy bármilyen) ~100 rekeszes doboz, ami vezető anyagból van, tehát nyújt valamiféle védelmet? Vagy bármilyen doboz + elektrosztatikus párna?
(#) fejesjoco válasza fejesjoco hozzászólására (») Jún 9, 2008 /

Ja és ha már megvan, hogy mi kell, akkor jöhet az is, hogy hol kapható, de azért már nem indítanék új témát
(#) (Felhasználó 1947) válasza fejesjoco hozzászólására (») Jún 9, 2008 /

Szia !

Az ESD-s tárolók,akár smd, akár normál alkatrészekhez
használnád nem a filléres kategória.
A legolcsóbb megoldás az antisztatikus zacsi,
ebből több méretet be lehet szerezni, van önzárós
kivitel is.
(pl:www.ferrumino.hu)
De szerintem minden valamit a minőségre adó elektronikai webáruházban kapsz ilyen zacsikat.
A páraérzékeny alkatrészekkel kapcsolatban:
Ha az alkatrészek normál szobahőmérsékleten, száraz környezetben vannak tárolva,nem lesz velük probléma.
Személy szerint én ESD-s dobozban tartom az alkatrészeket, tipus/funkció szerint rendszerezve,esd-s zacsiban.Mindegyik dobozba dobtam egy kis csomag szilikagélt a pára ellen.
Éveket kibirnak igy,és a kivezetések sem oxidálódnak.

Üdv! Luki
(#) damkodav válasza fejesjoco hozzászólására (») Jún 10, 2008 /

Szia szerintem a legegyszerűbb megoldás és talán még hely hatékony is, fogsz egy hungaroceltáblát bevonod alufóliával és már kész is.Az IC-ket meg beleszurkálod. Igy az Ic-k lábai között nem alakulhat ki potenciálkülönbség, sokan ezt a módszert használják mi a cégnél is ezt használtuk. Remélem sikerült segítenem. Szia.
(#) SzervízMacska válasza fejesjoco hozzászólására (») Jún 10, 2008 /

Van direkt erre a célra "vezető", széntartalmú szivacs, kb. 100 ohm/cm az ellenállása. Anno Lomexben kaptam 1 pár darabot csicsás ESD feliratú dobozkában. Conrad is árul, persze kicsit méregdrágán.

A másik verzió: amikor valami gagyi IC-ből veszek 1 marékkal, megkérem az eladót, hogy a csőben adja, amiben a gyárból hozzák. ChipCad-nál is általában ilyenben adják az IC-ket: a lakásban korlátlan ideig eláll.
(#) proli007 válasza SzervízMacska hozzászólására (») Jún 10, 2008 /

De beépíteni, felhasználni sem volna rossz ötlet..

üdv! proli007
(#) Gafly válasza fejesjoco hozzászólására (») Jún 10, 2008 1 /

Nekem lehet hogy van egy rakas ures IC tarto csovem.
Nem emlekszem hogy csak akartam vagy tenyleg ki is dobtam oket.
Majd otthon megnezem...

Udv,

G.
(#) bandikala hozzászólása Jún 10, 2008 /

Kb6000 ft 60 rekeszes, fiókos,falra szerelhető fém szekrény,műanyag fiókos
(#) fejesjoco válasza bandikala hozzászólására (») Jún 10, 2008 /

És ilyet hol adnak?
(#) (Felhasználó 1947) válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Jún 10, 2008 /

Most ugrott be hogy a Sample alkatrészeket eleve anisztatikus zacsiban /dobozban küldik,akkor mi a probléma?

Luki
(#) fejesjoco válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Jún 10, 2008 /

az ic-khez képest hatalmasok a zacskók. kis fiókos rendszerben lehetne csak átláthatóan, rendezetten tartani őket.
(#) vicsys válasza fejesjoco hozzászólására (») Jún 10, 2008 /

Nagyon örülök, hogy begyüjtöttél egy csomó mintát, hogy tárolhasd! Mi pedig akik fejlesztenénk meg ki leszünk zárva... Na, gratula!
(#) fejesjoco válasza vicsys hozzászólására (») Jún 10, 2008 /

Ez csak ideiglenes állapot
(#) SzervízMacska válasza proli007 hozzászólására (») Jún 11, 2008 /

Én is csak szállításra használom ezeket az ESD-s tárolókat, otthon nagyon megfelel a tecsos szortimenter. Az is igaz, hogy az ömlesztett tárolásnál gyakran kell a lábakat "kifésülni" felhasználás előtt.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem