Fórum témák
» Több friss téma |
Helló!
Van nekem egy csomó ic-m, ingyenes termékmintákból gyűjtöttem össze őket. Eredetileg ugyebár antisztatikus zacskóban jöttek, ami alap, de néhányhoz volt mellékelve ilyen páraelszívó izé is, meg nagybetűs figyelmeztetés, hogy érzékeny a nedvességre. Első kérdés: ezt a pára dolgot mennyire kell komolyan venni? Mikrokontrollelekről, szenzor, rádiós adővevő, kommunikációs protokoll, stb. ic-kről van szó, tehát semmi különleges, csupa olyan dolog, ami megtalálható egy szobában, még csak nem is hermetikusan zárt elektronikai eszközökben. Vajon az lehet, hogy a zárt zacskóban történő szállítás közben nagyobb veszélyt jelent a pára, de egy jól szellőző helyen már nem gond? A nagyobbik problémám az ESD, ebben már egészen biztos vagyok, hogy oda kell rá figyelni. Na annyira azért nem, hogy esd ruha, esd padló, stb., de a tárolást meg kellene oldani. Jelenleg 2 db teljesen zárt fémdobozban van minden, STR8 parfüm doboza volt ![]() És akkor a kérdés. Létezik olyan műanyag (akár halcsalis vagy bármilyen) ~100 rekeszes doboz, ami vezető anyagból van, tehát nyújt valamiféle védelmet? Vagy bármilyen doboz + elektrosztatikus párna?
Ja és ha már megvan, hogy mi kell, akkor jöhet az is, hogy hol kapható, de azért már nem indítanék új témát
![]()
Szia !
Az ESD-s tárolók,akár smd, akár normál alkatrészekhez használnád nem a filléres kategória. A legolcsóbb megoldás az antisztatikus zacsi, ebből több méretet be lehet szerezni, van önzárós kivitel is. (pl:www.ferrumino.hu) De szerintem minden valamit a minőségre adó elektronikai webáruházban kapsz ilyen zacsikat. A páraérzékeny alkatrészekkel kapcsolatban: Ha az alkatrészek normál szobahőmérsékleten, száraz környezetben vannak tárolva,nem lesz velük probléma. Személy szerint én ESD-s dobozban tartom az alkatrészeket, tipus/funkció szerint rendszerezve,esd-s zacsiban.Mindegyik dobozba dobtam egy kis csomag szilikagélt a pára ellen. Éveket kibirnak igy,és a kivezetések sem oxidálódnak. Üdv! Luki
Szia szerintem a legegyszerűbb megoldás és talán még hely hatékony is, fogsz egy hungaroceltáblát bevonod alufóliával és már kész is.Az IC-ket meg beleszurkálod. Igy az Ic-k lábai között nem alakulhat ki potenciálkülönbség, sokan ezt a módszert használják mi a cégnél is ezt használtuk. Remélem sikerült segítenem. Szia.
Van direkt erre a célra "vezető", széntartalmú szivacs, kb. 100 ohm/cm az ellenállása. Anno Lomexben kaptam 1 pár darabot csicsás ESD feliratú dobozkában. Conrad is árul, persze kicsit méregdrágán.
A másik verzió: amikor valami gagyi IC-ből veszek 1 marékkal, megkérem az eladót, hogy a csőben adja, amiben a gyárból hozzák. ChipCad-nál is általában ilyenben adják az IC-ket: a lakásban korlátlan ideig eláll. ![]()
De beépíteni, felhasználni sem volna rossz ötlet..
![]() üdv! proli007
Nekem lehet hogy van egy rakas ures IC tarto csovem.
Nem emlekszem hogy csak akartam vagy tenyleg ki is dobtam oket. Majd otthon megnezem... Udv, G.
Kb6000 ft 60 rekeszes, fiókos,falra szerelhető fém szekrény,műanyag fiókos
Most ugrott be hogy a Sample alkatrészeket eleve anisztatikus zacsiban /dobozban küldik,akkor mi a probléma?
Luki
az ic-khez képest hatalmasok a zacskók. kis fiókos rendszerben lehetne csak átláthatóan, rendezetten tartani őket.
Nagyon örülök, hogy begyüjtöttél egy csomó mintát, hogy tárolhasd! Mi pedig akik fejlesztenénk meg ki leszünk zárva... Na, gratula!
![]()
Én is csak szállításra használom ezeket az ESD-s tárolókat, otthon nagyon megfelel a tecsos szortimenter. Az is igaz, hogy az ömlesztett tárolásnál gyakran kell a lábakat "kifésülni" felhasználás előtt.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |