Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érintőkapcsoló
 
Témaindító: fureszk, idő: Ápr 27, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   7 / 7
(#) proba válasza Zoltano1 hozzászólására (») Jún 24, 2020 / 1
 
Ez elvileg 50mA ahhoz jó lehet.
(#) Zoltano1 válasza proba hozzászólására (») Jún 24, 2020 /
 
Köszönöm!
(#) gungl hozzászólása Aug 6, 2020 /
 
Sziasztok, törpeáramon üzemelő, fémtestű, festetlen lámpákhoz szeretnék a lámpatest minden pontján érzékelő kapcsolót. Tudom hogy van ilyen, de nem találok.
(#) vargaf válasza gungl hozzászólására (») Aug 6, 2020 /
 
Érintő kapcsoló, 3 fokozatú fényerő állítás
A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2020
(#) gungl hozzászólása Aug 6, 2020 /
 
köszönöm
és ha szeretném én összerakni?
(#) gungl hozzászólása Aug 6, 2020 /
 
illetve ezek 230asok
(#) usane válasza gungl hozzászólására (») Aug 6, 2020 /
 
Ha tudsz mikrovezérlőt programozni akkor piskóta, ha nem akkor problémás. Az emberi test által összeszedett hálózati zajjal működtetett kapcsoló a legegyszerűbb szerintem. A fámfelületet rákötöd egy darlington bemenetre, a kimenetet meg a mikrovezérlő AD-jére, utána már csak program kérdése.
(#) Sebi válasza gungl hozzászólására (») Aug 6, 2020 /
 
Mi az, hogy törpeáram? Törpefeszültségre gondolsz?
Mekkora ez a feszültség és mennyi az áramfelvétele a kapcsolni kívánt lámpának? AC, vagy DC?
Ha hálózati trafóval kezdődik a táplálás, akkor egyszerűen megoldható, de akkuról, elemről táplált készüléknél nehézkesebb.
(#) gungl hozzászólása Aug 7, 2020 /
 
12v DC, 1 amperes.
(#) diamik hozzászólása Jún 11, 2022 /
 
Sziasztok,

kicsit megsüllyedtem egy érintős lámpa kapcsán. IKEA-s lámpáról van szó: IKEA állólámpa

A lámpát hibásan vettük. Én előre nem tudtam, hogy ez érintős, mivel a párom intézte és ment el érte8én nem értem rá). Gondoltam simán megcsinálom. De kicsit megsüllyedtem.

Ha megnézitek, a lámpa közepén van egy ezütös csík. Ez egy krómozott műanyag. Elvileg itt lehet kapcsolni (és gyakorlatilag is, mert Budaörsön megnéztem). Érintésre kapcsol és változtatja a fényerejét.

Nos szétszedtem. DC24V megy be, amire rámértem és oké. Két vezeték megy tovább a LED-ekhez, illetve van egy egyszálas vezeték, ami a korábban említett műanyag alá megy be egy rézszalagra, ami a műanyag alatt van körbe. Erről lejött a forrasztás, de visszatettem. Semmi változás. Úgy tudom bekapcsolni, ha hozzáérek a 24V + kivezetéséhez és ehhez a ponthoz.

Nincs ötletem, milyen elven működhet a dolog, illetve, hogy hiányzik-e valami belőle (nagy a gyanűm). A műanyag gyűrű kívül krómozott, de az egyszálas vezeték villamosan nem ér hozzá a külső krómozott gyűrűhöz.

Esetleg kapacitív úton működhet?

Egy IC van a nyákon, talán BF6952a (nagyon apró, nehéz elolvasni). A nyákról van fotó (nem saját, egy külföldi fórumon akadtam rá: IKEA lámpa javítás fórum

Ha valakinek van ötlete, szívesen venném.
Köszönöm előre is!
(#) Massawa válasza diamik hozzászólására (») Jún 11, 2022 2 /
 
A butoriparban használt elektronika a világ szennye, ahol kéksárga márkabolt legalul van.
Az anyosnak a belsöépitész egy designes lámpát vetettet az étkezö asztal fölé, ahol még a fehér fény szinét is gesztusokkal lehettett állitani kb. 6 honapig, azota már nem, és a boltban ahol vették sem javitani, sem cserélni nem tudják.
Én haza már nem engedek semmi elektronikát be a svédektöl. Ami volt meg ki lett vágva, mert mindent zavartak vagy tönkre mentek.
A legjobb volt amikor egy 24V 4 A-t igénylö LED lámpába 230V/1 Amperes kapcsolot épitettek és a nejem csodálkozott, hogy 1 honap alatt összeégett a kontaktus..
(#) szs válasza diamik hozzászólására (») Jún 12, 2022 / 1
 
Javasolnám: köszönd meg Massawa fórumtársnak a minden kérdésedre választ adó segítőkész válaszát. Sokkal előbbre jutott vele ismét minden kíváncsi fórumozó, ezért vagyunk itt, hogy ezt olvassuk.
(#) Bakman válasza diamik hozzászólására (») Jún 12, 2022 / 1
 
Igen, kapacitív úton működik. Az IC felirata valószínűleg stimmel, létezik ilyen, olyan feladatra is betanítható, mint amilyet a lámpában ellát (I2C vonalon).

Szerintem nem hiányzik belőle semmi. Az érzékenységét tudod növelni: az érzékelő szalag felületét, már ha lehetséges, növeld meg valahogy, pl. alufóliával. Azt nem javaslom, hogy direkt érintésre faragd át, nem tudni, mennyire biztonságos a lámpa tápegysége.
(#) diamik válasza Bakman hozzászólására (») Jún 12, 2022 /
 
Szia, köszönöm a hasznos segítséget. (:
Azóta már olvasgattam a kapacitív szenzorokról, hogy hogyan működnek. Eddig nem volt dolgom hasonlóval-

Ami számomra fura: rendben, hogy "üzemszerűen" nem működik, de ha leveszem a műanyag gyűrűt, és közvetlenül érintem meg a rézszalagot, akkor sem történik semmi. Ennyire kicsi a kapacitásváltozásom? Mert elvileg a szenzor a változást érzékeli. Ha teszek rá fóliát akkor a referencia kapacitás nem változik?

Ahogy írtam, ha megfogom a 24V pozitív felét, és az érzékelő vezeték végét tökéletesen működik.

@szs: Hozzászoktam már ehhez, de igen. Sajnos előbbre nem lettem a dologgal. Nyilván azért írtam ide, mert ha valaki már szenvedett hasonlóval, akkor nekem egyszerűbb lesz.
(#) Bakman válasza diamik hozzászólására (») Jún 12, 2022 /
 
Könnyen lehet, hogy az IC újraprogramozásával helyreállítható lenne a jó működés. Persze az sincs kizárva hogy nem, mert elromlott.

Bővebben nem tudok segíteni, az ilyen IC-k felépítése kész rémálom a rengeteg, egymással összefüggő paraméterrel. A referenciát illetőleg jó a kérdésed csak a választ nem tudom. Tégy egy próbát némi alufólával, hátha...

Nagyon halvány remény, de próbáld ki úgy is, hogy a konnektorba fordítva dugod be a lámpát.
(#) diamik válasza Bakman hozzászólására (») Jún 13, 2022 /
 
Azért köszönöm a tippeket. Alufólia nem működött.

Azt hiszem megmérem a LED-ekre kerülő feszültség és áram értékeket, keresek egy kapacitív elven kapcsoló IC-t és tervezek bele egy új áramkört.

Nincs jobb ötletem.
(#) diamik válasza Bakman hozzászólására (») Jún 13, 2022 / 1
 
Megoldódott a dolog (a miért még részben ködös marad).

Leírom, hátha valaki hasonlóba botlik: a külső réz gyűrű egy vezetéken keresztül kerül a nyákra, jobban mondva két soros ellenállásra (korábbi rajzon R0 és R1). Megfigyeltem, ha ennek a két ellenállásnak az IC-hez közelebi lábához érek hozzá, működik a kapcsolás. Egyszerűen söntöltem az ellenállásokat és a vezetéket közvetlenül az IC lábra forrasztottam.

Köszönöm mindenkinek a segítséget. (:
A hozzászólás módosítva: Jún 13, 2022
Következő: »»   7 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem